Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Τρόμος στη Γαλλία




Συναγερμός έχει σημάνει στις γαλλικές Αρχές έπειτα από την επίθεση ενόπλων σε βιομηχανική εγκατάσταση παραγωγής και διακομιδής υγραερίου στην περιοχή Saint-Quentin-Fallavier (νότια της πόλης Γκρενόμπλ και πολύ κοντά στη Λυών), στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.


Αστυνομικοί εντόπισαν το αποκεφαλισμένο πτώμα ενός άνδρα και δίπλα του σημαία του Ισλαμικού ΧαλιφάτουΣύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το τραγικό συμβάν σημειώθηκε στα κεντρικά της εταιρείας «Air Products & Chemicals Inc». Ένας εκ των δραστών, ηλικίας 30 ετών, πρόλαβε να αποκεφαλίσει έναν άνθρωπο και να τραυματίσει τουλάχιστον δύο άτομα, πριν τεθεί υπό κράτηση. Όπως μετέδωσε το Skynews, έχει παραδεχτεί ότι είναι μέλος του Ισλαμικού Χαλιφάτου.

Δημοσίευμα στη γαλλική «Le Figaro» αναφέρει πως ο συλληφθείς είναι «γνωστός» στις Αρχές, καθώς το όνομά του βρίσκεται σε ειδική λίστα με άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα για εν δυνάμει επιθέσεις που στόχο έχουν να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας.




Πολλαπλές εκρήξεις

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο ένοπλοι εισήλθαν με αυτοκίνητο λίγο μετά τις 10.00 το πρωί, τοπική ώρα (11.00 ώρα Ελλάδας), στον προαύλιο χώρο του εργοστασίου, όπου άρχισαν να κάνουν κύκλους, ρίχνοντας φιάλες υγραερίου στο έδαφος.



Εργοστάσιο της Air Products & Chemicals IncΟ ένας εκ των δύο άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις, και στη συνέχεια κατέβηκε από το όχημα, προχωρώντας στον αποκεφαλισμό ενός άνδρα. Δημοσίευμα στη βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» επισημαίνει ότι έχει εντοπιστεί το αποκεφαλισμένο πτώμα και δίπλα του μία σημαία των τζιχαντιστών.

Επί τόπου παραμένουν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ συνεχείς είναι οι πτήσεις ελικοπτέρου πάνω από το εργοστάσιο. Περιπολικά έχουν στήσει μπλόκα σε μια περίμετρο αρκετών χιλιομέτρων από το σημείο της επίθεσης και πραγματοποιούν ελέγχους στα διερχόμενα αυτοκίνητα.









Χάρτης με το σημείο της επίθεσης


Εσπευσμένα στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ

Όπως ανακοινώθηκε, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής και είχε συνάντηση πριν από λίγη ώρα με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία της Άνγκελα Μέρκελ, επιστρέφει εσπευσμένα στη Γαλλία.

«Υπάρχει συναισθηματική φόρτιση, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι η μόνη απάντηση. Πρέπει να λάβουμε προληπτικά μέτρα. Θα πρέπει να προστατεύσουμε τους πολίτες. Θα αποχωρήσω μετά από αυτές μου τις δηλώσεις. Θα έχω συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο στις 17.30 το απόγευμα (τοπική ώρα). Ο ύποπτος ταυτοποιήθηκε και επαφίεται στις αρμόδιες Αρχές να δώσουν περισσότερες πληροφορίες» τόνισε σε δηλώσεις του από τη βελγική πρωτεύουσα ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση που στόχο είχε την ανατίναξη του εργοστασίου.




Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έδωσε εντολή για αυξημένη επαγρύπνηση και ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε «ευαίσθητες» εγκαταστάσεις σε όλη τη γαλλική επικράτεια.









Το εργοστάσιο όπου σημειώθηκε η επίθεση

Κόκκινος συναγερμός

Οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου άνδρα, ενώ εξετάζουν το ενδεχόμενο ύπαρξης και τρίτου συνεργού, καθώς αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως στο όχημα επέβαιναν και άλλα άτομα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσουν τον ακριβή αριθμό τους.

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού οι γαλλικές Αρχές τους τελευταίους μήνες μετά τις αιματηρές επιθέσεις στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και στο εβραϊκό παντοπωλείοΜετά τις αιματηρές επιθέσεις (17 νεκροί) του Ιανουαρίου στα γραφεία του σατιρικού περιοδικού «Charlie Hebdo» και στο εβραϊκό παντοπωλείο στο Παρίσι, οι γαλλικές Αρχές παραμένουν σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας για την αποφυγή επανάληψης παρόμοιων εγκληματικών ενεργειών. Επιπλέον, για αρκετούς μήνες επικρατούσε έντονος προβληματισμός στο Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας μετά τις αναφορές για την παρουσία μη επανδρωμένων πτητικών μέσων κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις της χώρας, όπου φυλάσσονται πυρηνικά (Île Longue, όρμος της Βρέστης).

Παράλληλα, οι γαλλικές Αρχές έχουν προχωρήσει στη δημιουργία βάσης δεδομένων με Γάλλους πολίτες, οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα με προορισμό τη Συρία και το Ιράκ προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας


zougla

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου