Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Θα ξαναγυρίσουμε και η γή θα τρέμει. Γιόζεφ Γκαίμπελς, 1897-1945 (Υπουργός Προπαγάνδας)





Ο «υπουργός Προπαγάνδας και Διαφωτίσεως του Λαού» του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος (= NAZIonalSozialistik Partei), δηλαδή του σχηματισμού με το οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ έσυρε τη Γερμανία στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Γκέμπελς ήταν ο άνθρωπος με την αποστολή να επιβάλλει στους Γερμανούς τις ιδέες και τις αρχές του Τρίτου Ράιχ. Εμεινε στην Ιστορία για τρεις εξίσου φρικτούς λόγους. Πρώτον, διότι από το 1924 ως την τελική συντριβή της φασιστικής Γερμανίας χρησιμοποίησε τις πλέον ανεπαίσχυντες μεθόδους προκειμένου να πείσει τους εξαθλιωμένους συμπατριώτες του να στηρίξουν τον Χίτλερ. Και όσους δεν κατάφερε να τους προσηλυτίσει, τους «ξεφορτωνόταν» με τη βοήθεια ενός εκτελεστικού αποσπάσματος. Δεύτερον, διότι ως χαρακτήρας περιγράφεται ως καιροσκόπος, αδίστακτος, διεφθαρμένος, πολιτικάντης, χωρίς σοβαρό ιδεολογικό υπόβαθρο, γεμάτος εμμονές, ιδεοληψίες και φοβίες.

Τα μόνα του χαρίσματα ήταν η παροιμιώδης ικανότητά του να χειραγωγεί μέσα από «πύρινους» λόγους και επιθετικά κείμενα και η έφεσή του στις δολοπλοκίες. Ο αρχηγός των SS Χάινριχ Χίμλερ είχε κάποτε πει για τον Γκέμπελς: «Δώστε σε αυτόν τον άνθρωπο ένα μικρόφωνο ή έναν καλό στυλογράφο και θα κάνει τους εβραίους να αυτοκτονήσουν από ενοχές». Τρίτον, διότι ήταν ένας από τους πέντε βασικότερους ανθρώπους πίσω από τις κτηνωδίες των ναζιστών. Μισούσε τους εβραίους, μισούσε τους μπολσεβίκους της Ρωσίας, μισούσε τους ομοφυλοφίλους και έκανε τα πάντα για να τους εξοντώσει.

Ως ανώτατο στέλεχος του Τρίτου Ράιχ παρίστατο σε όλες τις σημαντικές συνεδριάσεις και μετείχε σε όλες τις αποφάσεις. Στο προσωπικό του ημερολόγιο κατέγραφε καθημερινά την πρόοδο που σημείωνε η «Τελική Λύση», δηλαδή ο αφανισμός των εβραίων. «18 Φεβρουαρίου: Δεν πρέπει να δείξουμε κανένα έλεος στους παρείσακτους. Πρέπει να τους εξαλείψουμε, να τους καταστρέψουμε μέχρι τέλους». Γεννημένος στις 29.10.1897 στο Ρέιντ, στην ευρύτερη περιοχή του Ρήνου, από αυστηρούς καθολικούς γονείς, σε ηλικία τριών ετών επλήγη από πολιομυελίτιδα, συνέπεια της οποίας ήταν η μόνιμη αναπηρία στο ένα του πόδι.
Αυτός ήταν και ο λόγος για τον οποίο δεν έγινε δεκτός όταν έσπευσε να καταταγεί για τον Α´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σπούδασε Ιστορία και Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης με επιβλέποντα καθηγητή τον εβραίο Φρίντριχ Γκούντολφ. Από ψυχιατρικής πλευράς, λοιπόν, τα πράγματα στην περίπτωση αυτή μοιάζουν σχετικά απλά: ένας κοντός, άσχημος, αντιπαθητικός και κουτσός, πλην όμως πολύ έξυπνος νέος χρησιμοποιεί τις πλέον ανήθικες και βίαιες μεθόδους για να υπηρετήσει την ιδέα της αρίας φυλής! Στην πραγματικότητα, για να πάρει την εκδίκησή του για τον κοινωνικό αποκλεισμό του, να συγκεντρώσει τεράστια εξουσία, να επιβληθεί, να πλουτίσει και να γευθεί τη χαρά των γυναικών.

Εγινε τύραννος, δολοφόνος, λαοπλάνος, έκλυτος και σχεδόν κάθε βράδυ κοιμόταν με άλλη ερωμένη. Στην τελευταία σύσκεψη με τους επιτελείς του, όταν πλέον ο πόλεμος είχε κριθεί, τους έδωσε μια τελευταία οδηγία:«Τουλάχιστον όταν θα αποχωρήσουμε ας κάνουμε τη Γη να τρέμει». Ο Γκέμπελς ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Χίτλερ κληροδότησε την εξουσία λίγο προτού αυτοκτονήσει. Ομως παράκουσε την εντολή του Φύρερ. Και διέταξε έναν γιατρό των SS να δηλητηριάσει και τα έξι παιδιά του.

 Στη συνέχεια έδωσε εντολή να εκτελέσουν τη γυναίκα του και στο τέλος τον ίδιο. Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Η Ιστορία θα μας καταγράψει ως τους μεγαλύτερους πολιτικούς που πέρασαν ποτέ ή τους χειρότερους εγκληματίες».








0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου