Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.



Γραφει η Βίκη

Ο Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην ιστορία της τέχνης. Ένα λιγότερο γνωστό γεγονός είναι ότι ο Ντα Βίντσι είχε μελετήσει εντατικά τα μυστήρια και τις πνευματικές διδασκαλίες και ότι οι 12 Απόστολοι είναι μια συμβολική εικόνα των 12 ζωδίων.

Από τέρμα δεξιά βλέπουμε τον Σίμων, που λέγεται Πέτρος (Κριός - το πρώτο ζώδιο). Το διακριτικό ...κεφάλι και οι δυναμικές χειρονομίες που δείχνουν προς τα αριστερά του, απεικονίζουν σαφώς το γεγονός αυτό.
O Θαδδαίος προς τα αριστερά του Σίμωνος, συμβολίζει τον Ταύρο. Ο ισχυρός λαιμός σε συνδυασμό με τα χέρια του που είναι στραμμένα προς το δικό του σώμα το αποδεικνύει.
Ακολουθεί o Ματθαίος ο οποίος αντιπροσωπεύει το ζώδιο των Διδύμων. Το κεφάλι και τα χέρια δείχνουν διαφορετικές κατευθύνσεις, συμβολίζοντας την ανοικτή και συχνά αναποφάσιστη ενέργεια των Διδύμων.

Μετά έρχεται ο Φίλιππος ο οποίος απεικονίζεται ήπιος, ευάλωτος και έχει θηλυκή εμφάνιση. Συμβολίζει τον Καρκίνο.
Στη συνέχεια έρχεται ο Ιάκωβος, γιος του Ζεβεδαίου, ο οποίος ξεχωρίζει ως το ζώδιο του Λέοντα. Έχει έναν αέρα του δικαίου που υποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, με την αυτοπεποίθηση στα απλωμένα τα χέρια του.

Πίσω από τον Ιάκωβο, βρίσκεται ο 'άπιστος' Θωμάς που συμβολίζει τo μετριοφρων ζώδιο της Παρθένου. Όταν η Παρθένος θελει να πει κάτι, το κάνει με επικριτικό τρόπο, όπως απεικονίζεται με τον υψωμένο δείκτη του χεριού του.
Συνεχίζοντας από την άλλη πλευρά του Ιησού βρίσκουμε τον Ιωάννη, τον αγαπημένο μαθητή του, που ξεχωρίζει αναμφισβήτητα στο ζώδιο του Ζυγού. Ολόκληρος ο χαρακτήρας του, εκφράζει τη λαχτάρα για την αγάπη και την αρμονία.
Στέκεται σε πλήρη αντίθεση με τον προδότη Ιούδα. Σκοτεινή, ζοφερή έκφραση του ξεχωρίζει την ενέργεια του Σκορπιού, το σύμβολο του θανάτου και του μετασχηματισμού.

O επόμενος είναι ο Πέτρος, ο Τοξότης. Φαίνεται να είναι δυναμικος και δραστήριος, αλλά σε μια μάλλον χαοτική και όχι επικεντρωμένη έννοια, όπως ο Κριός.
Δίπλα του κάθεται ο Ανδρέας, ο οποίος εκπροσωπεί τον Αιγόκερω. Φαίνεται απόμακρος, αλλά ταυτόχρονα σαφής και αποφασιστικός. Η χειρονομία δείχνει τα όριά και την σταθερότητα του.
Το επόμενος είναι ο Ιάκωβος, γιος του Αλφαίου, ο Υδροχόος. Έχει φυσική επαφή με τον Ανδρέα και Πέτρο, που συμβολίζει το ιδανικό του Υδροχόου - την επαφή με ομοϊδεάτες ανθρώπους.
Ο τελευταίος είναι ο Βαρθολομαίος, ο οποίος εκπροσωπεί το ζώδιο που ολοκληρώνει το ζωδιακό κύκλο, τους Ιχθείς. Φαίνεται να παρακολουθει με ηρεμία, χωρίς vα συμμετασχει. Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι μόνο τα δικα του πόδια ειναι ορατά σε ολον τον πινακα. Τα πόδια συνδέονται με το ζώδιο των Ιχθύων. Στη μέση του πίνακα βρίσκεται ο Ιησούς, ο ήλιος γύρω από τον οποίο τα πάντα περιστρέφονται.

Ο Μυστικός Δείπνος δεν είναι το μόνο παράδειγμα με βαθη εσωτερικο συμβολισμο σε μεγάλα έργα τέχνης. Μόνο αυτοι με την νόηση της αστρολογίας και άλλους απόκρυφους κλάδους είναι σε θέση να εκτιμήσουν πραγματικά τα μεγάλα ιστορικά έργα τέχνης.

Βίκη


SiriusANews

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου