Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Κατακλυσμός στη Γαλλία: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε τη χώρα ο Φ.Ολάντ - Εικόνες βιβλικής καταστροφής (φωτό, vid)

του Βασίλη Καπούλα

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με χιλιάδες κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Τα σωστικά συνεργεία μέχρι στιγμής έχουν ανταποκριθεί σε 10.000 κλήσεις και έχουν εκκενώσει αρκετές περιοχές. Ο μέχρι στιγμής απολογισμός αναφέρει ότι απομακρύνθηκαν 5.000 άνθρωποι με μικρές βάρκες.
Στο Παρίσι, οι σταθμοί του μετρό Cluny - La Sorbonne και St Michel έκλεισαν ενώ ο ποταμός έχει μετατρέψει τους δρόμους της πόλης σε πισίνες με τους κατοίκους του Παρισιού να κολυμπούν κυριολεκτικά όπου βρουν.

Ο Φ.Ολάντ υποσχέθηκε αποζημιώσεις στους κατοίκους αλλά η πραγματικότητα είναι τραγική. Εκατοντάδες προσπαθούν να γλιτώσουν σκαρφαλώνοντας σε οροφές σπιτιών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, οι πλημμύρες και οι συνεχόμενες βροχές ανέβασαν την στάθμη του νερού. Το Μουσείου του Λούβρου και το Ορσέ έχουν κλείσει με στόχο να μετακινήσουν τα εκθέματα τους είτε σε υψηλότερα πατώματα είτε να τα μετακινήσουν και να τα απομακρύνουν από το χαμό του Παρισιού.

Η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα έφθασε τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 ακόμη και τα 6,50 μέτρα το βράδυ, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι ενώ «θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο.

Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί», ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.


Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου