Από τον Ανδρέα Τσάκαλη
Τι είναι το Τσι ή αιθερική ενέργεια και πώς αποκτάμε ζωτικότητα, υγεία και αληθινή δύναμη αντίληψης.
Η ΖΩΗ εκπορεύεται από τη Φύση σαν μια ακτίνα ηλιόφωτος που πέφτει σε μια σταγόνα πρωινής δροσιάς, αιωρούμενης μεταξύ ζωής και θανάτου, σκοταδιού και φωτός, ύπαρξης και λήθης. Βλέποντας τον αστείρευτο πλούτο της Φύσης, αναρωτιόμαστε πώς εκδηλώθηκε το καθετί.
Στο ερώτημα αυτό, η επιστήμη απαντά μέσω της φυσικής, της επιστήμης και της λογικής∙ η θρησκεία μέσω της πίστης στην ύπαρξη ενός ή πολλών θεών. Δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα της φιλοσοφίας ή της θρησκείας, αλλά για να κατανοήσουμε τη δύναμη που επιτρέπει στην εξίσωση του φυσικού να ισχύει και να λειτουργεί, και για ν’ απαντήσουμε στο ερώτημα «Τι χρησιμοποιεί ο Θεός για να διατηρήσει τη ζωή στο σύμπαν», καταφεύγουμε σε μια αρχαιότατη, αλλά και πολύ σύγχρονη έννοια: αυτήν της ζωτικής ενέργειας.
Τα τέσσερα στοιχεία –πυρ, γη, αέρας και νερό– είναι παγκόσμιες ενέργειες που περιγράφονται στις φιλοσοφικές παραδόσεις πολλών πολιτισμών, από τους προσωκρατικούς φιλοσόφους έως την κινεζική παράδοση. Σε αυτά τα τέσσερα στοιχεία, οι αρχαίοι Έλληνες προσέθεσαν ένα πέμπτο: τον αιθέρα.
Πρόκειται για τη δύναμη που οι Ινδοί ονομάζουν πρανά, οι Κινέζοι Τσι, οι σύγχρονοι στοχαστέςοργόνη και ζωτική ενέργεια και οι φυσικοί πεδίο Χιγκς.
Σύμφωνα με τον κινεζικό ορισμό: «Τσι είναι μια αόρατη δύναμη ενέργειας που υφίσταται σε όλα τα έμβια όντα». Αυτή η πνοή ζωής παρέχει σε όλους τους ανθρώπους την ευκαιρία να ενισχύσουν τις δυνάμεις τους και να φτάσουν σε ένα ανώτερο επίπεδο ζωτικότητας.
Η ενέργεια αυτή, σαν ανώτερη από όλα τα στοιχεία, είναι και η πηγή τους.
Η πηγή των πάντων
Το Τσι εμφανίστηκε πριν από όλα τα πράγματα και σύντομα σχηματίστηκαν σ’ αυτό δύο πόλοι: το Γιν και το Γιανγκ. Αυτές οι δύο πολωμένες ενέργειες συγχωνεύονταν και διαχωρίζονταν, έως ότου σχημάτισαν τα πέντε στοιχεία. Έτσι το σύμπαν ήρθε σε ύπαρξη. Γκονγκ είναι η κενότητα και Τσι-Γκονγκ είναι η ενέργεια του κενού. Αυτή η δυναμική κενότητα είναι η πηγή κάθε εκδήλωσης.
Όταν το Τσι κινείται, δημιουργεί ήχο. Όταν κινείται πολύ γρήγορα, δημιουργεί φως. Και όταν κινείται ακόμη πιο γρήγορα, δημιουργεί ηλεκτρομαγνητικά κύματα και επομένως όλα τα σωματίδια που φέρουν θετικό ή αρνητικό φορτίο.
Δηλαδή το Τσι δεν είναι ένας απλός ψυχικός παράγοντας∙ δεν είναι συνασθήματα ή σκέψεις. Στην πραγματικότητα είναι η λεπτοφυέστερη μορφή ύλης, που σήμερα έχει γίνει αποδεκτή από τους επιστήμονες, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα ανάμεσα στις υλικές ενέργειες και στις δυνάμεις που επενεργούν στη φύση της ύλης.
Ο αιθέρας είναι επομένως ένας υλικός παράγοντας, η φωτοφόρος ουσία που διαπερνάει ολόκληρο το σύμπαν. Για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το “ένδυμα” της υπέρτατης θεότητας, του Διός.
Όμως αφού αυτή η λεπτή ενέργεια υπάρχει και μέσα στον άνθρωπο, σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατάλληλα. Επί χιλιάδες χρόνια οι σοφοί αφιέρωσαν ατέλειωτες ώρες στην προσπάθειά τους να ανακαλύψουν τις μεθόδους με τις οποίες θα μπορούσαν να δαμάσουν αυτή την απίστευτη δύναμης της Φύσης. Στον κινεζικό τουλάχιστον πολιτισμό, αυτά που πέτυχαν με την επίμοχθη και υπομονετική έρευνά τους είναι γνωστά σήμερα σαν βελονισμός, σιάτσου, Κουνγκ Φου, Τάι-τσι και διάφορες μέθοδοι μακροζωίας.
Τα κύρια σημεία στο σώμα
Υπάρχουν τρία κύρια σημεία στο σώμα που παράγουν διαφορετικές μορφές του Τσι ή ζωτικής ενέργειας:
1) Το λεγόμενο ανώτερο πεδίο ζωής που βρίσκεται ανάμεσα στα μάτια.
2) Το μεσαίο πεδίο ζωής που βρίσκεται στην πλάτη, κοντά στην περιοχή της καρδιάς.
3) Τον ωκεανό ενέργειας που βρίσκεται στην περιοχή του ομφαλού.
Η πρώτη από αυτές τις ενέργειες μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη των διανοητικών ικανοτήτων, η δεύτερη για την απόκτηση φυσικής ρώμης και ισχύος, και η τρίτη για την κάθαρση και εξάγνιση του σώματος.
Όταν και οι τρεις ενέργειες αναπτύσσονται εξίσου, αποκτάμε ζωτικότητα, υγεία και αληθινή δύναμη αντίληψης. Όμως οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο 30% έως 40% της εσωτερικής τους ενέργειας κι αυτό όχι ισορροπημένα.
Οι μέθοδοι αποκατάστασης της ισορροπίας των ενεργειών είναι πολλές, αλλά οι πιο απλές είναι τρεις:
• Πρώτη είναι η σωστή διατροφή που περιλαμβάνει υγιεινές τροφές αλλά και χρήση βοτάνων.
• Η δεύτερη σχετίζεται με την παρουσία μετάλλων και ιχνοστοιχείων στο ανθρώπινο σώμα, γιατί παρά την ελάχιστη ποσότητά τους παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ισορροπία.
• Τρίτη και σπουδαιότερη μέθοδος είναι η ρύθμιση της αναπνοής.
Όταν αναπνέουμε δεν εισάγουμε μόνο οξυγόνο στο σώμα, αλλά και την ένέργεια Τσι, γι’ αυτό και ο ρυθμός αναπνοής επηρεάζεται τόσο από το είδος των σκέψεων (αρνητικές ή θετικές) όσο και από την συναισθηματική κατάσταση (οργή, θυμός, απογοήτευση, θλίψη κτλ.).
Ελέγχοντας την πορεία της σκέψης και τα συναισθήματά μας, αποκαθιστούμε την ισορροπία της τριπλής ενέργειας Τσι. Όταν αποκαθίσταται η ισορροπία των ενεργειών και κατανοούνται οι φυσικοί ρυθμοί, τότε ο άνθρωπος γίνεται σαν ένα σφριγηλό και ζωηρό άνθος που όχι μόνο είναι δημιουργικό, αλλά και ακτινοβολεί σαν άρωμα μια θεραπευτική αύρα υγείας και αρμονίας.
youmagazine
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου