Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

Προγεννητική



Αφιερωμένο στην αγαπημένη μου κορούλα και σε όλες τις κορούλες του κόσμου.

Εγκυμοσύνη
Ας μην ξεχνάμε ότι όλοι μας έχουμε γεννηθεί από μία γυναίκα, μία μητέρα… μία μήτρα.
Ένα φυσικό γεγονός, η κύηση (κύημα-κύω), η ύπαρξη του εμβρύου στην κοιλιά της μητέρας, έχει μετατραπεί πολλές φορές σε ιατρική πράξη. Όμως η κυοφορία δεν είναι ιατρική πράξη, εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις που μπορεί να χρειασθεί η συμβολή του ιατρού, είναι ένα φυσικό γεγονός και ως τέτοιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους αυτούς που ασχολούνται με την κυοφορία.
Η μαιευτική είναι ο κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και την λοχεία. Αυτή η πράξη αγάπης προς τον καινούργιο Άνθρωπο που θα έρθει στη ζωή, έχει μετατραπεί ( εκτός ελαχίστων περιπτώσεων) σε Κανόνες. Γνωρίζουμε όμως όλοι ότι κάθε κανόνας έχει και ένα δικαίωμα.


“Για να αλλάξουμε τον άνθρωπο πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο της γέννησης” Dr.M. Odent.


Θα σας μιλήσω από την θέση ενός εμβρύου, που μεγαλώνω μέσα στην κοιλιά της μητέρας μου και θα απαριθμήσω μερικά δικαιώματα προς την Μητέρα μου. Άλλωστε εγώ θα είμαι το μέλλον του κόσμου, ή επόμενη γενιά.

Άκου λοιπόν Μανούλα μου.
Είμαι ένα Φυσικό Γεγονός και δεν θα χρειαστείς καμία Ιατρική πράξη εάν προσέξεις αυτά που θα σου πω.
Θέλω να γνωρίζεις πως, ότι τρως, ότι σκέπτεσαι, ότι αισθάνεσαι, σε όποια ψυχολογική κατάσταση βρίσκεσαι, …και άκου καλά… αυτό το “όποια ψυχολογική κατάσταση”, είναι το κυριότερο για μένα και για την ανάπτυξη μου μέσα στην κοιλίτσα σου. Μην ξεχνάς ότι όταν η ψυχολογική σου διάθεση είναι όμορφη, ξέρεις και εγώ ξέρω ότι θα μου προσφέρεις ότι καλύτερο διαθέτει ο πλανήτης Γή για την διατροφή μου. Γνωρίζεις μέσω της διαίσθησης σου τι ακριβώς χρειάζομαι και να είσαι σίγουρη μανούλα μου ότι η διαίσθηση σου είναι πολυτιμότερη από τις ιατρικές πράξεις.






Ξέρω ότι γνωρίζετε το φύλο μου, πολύ πριν γεννηθώ. Πηγαίνετε κάθε μήνα εσύ και ο μπαμπάς μου για να με βλέπετε μέσα από αυτό το μηχάνημα που λέγεται Υπερηχογράφος. Να ξέρετε όμως ότι αυτό με κουράζει. Θα προτιμούσα ένα χάδι στην κοιλιά σου, μια όμορφη μουσική, ωραίες εικόνες που βλέπουν τα μάτια σου και σε γαληνεύουν. Μην ξεχνάς, ότι βλέπεις, βλέπω, ότι ακούς, ακούω. Πολλές φορές οι εξετάσεις που σου δίνουν να κάνεις, σε ανησυχούν . Να ξέρεις ότι αυτό μου δημιουργεί και εμένα μεγάλη ανησυχία. Προσπάθησε σε παρακαλώ να μην ανησυχείς. Κάνε τις εξετάσεις που σου δίνουν οι ιατροί που πολλές φορές θα διαπιστώσεις και εσύ η ίδια ότι είναι άχρηστες. Να θυμάσαι ότι όταν φοβάσαι, φοβάμαι και εγώ. Παρατήρησε ότι όταν φοβάσαι το αίμα σου παγώνει, αυτό σε κάνει θύμα και θυματοποιούμαι και εγώ. Απέφευγε όσο μπορείς τον φόβο, γιατί μέσα από τον φόβο μπορούν και σε ελέγχουν και κατ’ επέκταση θα μπορούν να ελέγχουν και εμένα όταν θα γεννηθώ. Όταν χάνεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου να ξέρεις ότι έχω υπερκινητικότητα ή αδρανοποιούμαι μη ξέροντας τι να κάνω… όπως και εσύ.


“ Δεν μπορεί να υπάρξει σεβασμός στη φύση και στον άνθρωπο, αν δεν προηγηθεί σεβασμός του παιδιού στη μήτρα της μητέρας του. Μόνον η οικολογία στη μήτρα, θα εξασφαλίσει οικολογία στον κόσμο”. Dr. T. Verny.


Δεν έχω σκοπό να σου ρίξω ευθύνες με αυτά που σου γράφω. Γνωρίζω ότι και εσύ κουβαλάς στη μνήμη σου την δική σου μητέρα και τους εκπαιδευτές που σε μεγάλωσαν. Όμως θέλω να κατανοήσεις ότι έχω διαφορετικές απόψεις και ανάγκες από αυτά που σου έχουν προβάλει ως αληθινά. Θέλω να βασίζεσαι στην δική σου διαισθητικότητα και να είσαι σίγουρη ότι είναι περισσότερο αληθινή από αυτά που σου λένε.


Εννέα μήνες φθάνουν… για να αλλάξουμε τον κόσμο… για να αλλάξετε εσείς τον κόσμο! Τόσο μεγάλη είναι κατά τη γενετική επιστήμη η δημιουργική σας δύναμη.


Γιατί όμως άραγε αυτή η προγεννητική περίοδος της ζωής είναι τόσο σημαντική, ώστε να προκαθορίζει την υγεία, τη νοημοσύνη, την ψυχική και κοινωνική ιδιοσυστασία του ανθρώπου, ακόμα και στην ενήλικη ζωή του;


Μα επειδή σε αυτή τη σύντομη περίοδο των εννέα μηνών, χτίζεται, από τις ρίζες του, από την αρχή, όλος ο οργανισμός της νέας ύπαρξης: όλα τα όργανα, ανάμεσα σε αυτά και τα πιο ευγενή: νευρικό σύστημα, εγκέφαλος, κυκλοφορικό, καρδιά… αλλά και το οστεϊκό σύστημα δομούνται, στα θεμέλια τους. Δύσκολα ή καθόλου δεν μπορούν να καλυφθούν μετά τη γέννηση ατέλειες της πρώτης δόμησής τους… (Dr. M. Odent, Dr. T. Verny, Dr. R. Linder, Dr. Janus, δρ. Αθ. Καυκαλίδης, Γ. Πασχαλίδης).

Θα σου επαναλάβω και πάλι, το ότι με κυοφορείς είναι ένα Φυσικό Γεγονός και δεν χρειάζεται να γίνει ιατρική πράξη.

Να ξέρεις ότι αυτό το Φυσικό Γεγονός όταν γίνεται ιατρική πράξη και ο μαιευτήρας δεν έχει τις κατάλληλες γνώσεις, αρχίζει να κυριαρχεί επάνω σου όπως ένας αυταρχικός σύζυγος. Τότε να ξέρεις ότι η κορτιζόλη αυξάνεται. Η ορμόνη αυτή όταν στενοχωριέσαι ή μέσα από καταστάσεις στρές, σε εσένα αλλά και σε εμένα μας δημιουργεί αρκετές δυσκολίες. (π.χ. η κορτιζόλη αυξάνει το σάκχαρο σου.) Να ξέρεις ότι όταν θα χρειαστώ σάκχαρα, θα τα αυξήσω για τις δικές μου ανάγκες. Εσύ προσπάθησε να είσαι ήρεμη. Εμπιστεύσου με, διότι η Φύση είναι πιο ευφυής.

Θέλω να ξέρεις ότι η κορτιζόλη παράγεται στο φλοιό των επινεφριδίων και βρίσκεται κάτω από τον έλεγχο της υπόφυσης και του υποθαλάμου. Ο οπίσθιος λοβός της υπόφυσης παράγει και την ωκυτοκίνη η οποία προάγει τις συσπάσεις της μήτρας κατά τον τοκετό και βοηθά στον θηλασμό. Γνώριζε επίσης ότι η ωκυτοκίνη είναι η ορμόνη της Αγάπης, με αυτή ήρθατε Εσύ και ο Πατέρας μου σε αυτή την ένωση για να έρθω και εγώ στον κόσμο μετά την ερωτική σας πράξη. Θέλω λοιπόν τώρα αυτή την ορμόνη που λέγεται ωκυτοκίνη να την κρατάς σε υψηλά επίπεδα γιατί προκαλεί ηρεμία, ελαττώνει τους εθισμούς, αυξάνει την ερωτική δεκτικότητα, φέρνει αισιοδοξία, διευκολύνει την εκμάθηση, ελαττώνει την αίσθηση του πόνου, βοηθά να είμαστε θαρραλέοι, χαμηλώνει την πίεση του αίματος, ελαττώνει το σύνδρομο της στέρησης, φέρνει αφοβία, ευτυχία και γενναιοδωρία.

Πιστεύω αγαπημένη μου μητέρα τα θέλεις και εσύ όλα αυτά έναντι της κορτιζόλης που φέρνει φόβο, προκαλεί εθισμούς, δημιουργεί επιθετικότητα, διέγερση, ανησυχία, καταπίεση, καταστολή της ερωτικής διάθεσης, είναι τοξική για τα εγκεφαλικά κύτταρα, αυξάνει τον πόνο, αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, παρουσιάζει παχυσαρκία, διαβήτη, οστεοπόρωση, κατάθλιψη, κ.α.
Να ξέρεις ότι όλα τα αρνητικά αποτελέσματα των πιέσεων στο σώμα και το μυαλό συσχετίζονται με τα ανυψωμένα επίπεδα κορτιζόλης. Η ωκυτοκίνη μειώνει τα αποτελέσματα της κορτιζόλης.

“ Τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης στον εγκέφαλο μειώνουν τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα” (Le Gros, 2003)

Εάν έχεις αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης, αγαπημένη μου μητέρα, αυξάνεις την μακροζωία σου. Η στοργικότητα σου να ξέρεις ότι αυξάνει και την δική μου μακροζωία.
Φαντάζομαι ότι θα φροντίσεις να βρεις έναν επαγγελματία υγείας που θα δίνει βάρος περισσότερο στην συναισθηματική σου κατάσταση έτσι ώστε να σε προστατεύει από την ανησυχία και την αστάθεια που λογικά νοιώθεις.

“Δεν υπάρχει σπουδαιότερη προτεραιότητα από την ορθή διατροφή και την ευδιάθετη ψυχική κατάσταση της εγκυμονούσας” Michel Odent, Γυναικολόγος, ερευνητής και συγγραφέας.

Θα σου πω ξανά, η εγκυμοσύνη είναι ένα απόλυτα φυσικό γεγονός. Μη φοβάσαι.

Στο βιβλίο του “ Αγάπη και Επιβίωση” ο Dr. Dean Ornish επισημαίνει ότι η Αγάπη και η φιλικότητα, είναι τόσο ισχυροί παράγοντες της Υγείας , ώστε αν παράγονταν σε μορφή χαπιών, οι γιατροί που δεν θα τα συνιστούσαν στους ασθενείς τους θα ήταν ένοχοι κακής πρακτικής.

Θέλω να ξέρεις επίσης ότι η φυσική ωκυτοκίνη που εσύ παράγεις μητέρα μου, καμία σχέση δεν έχει με την τεχνική ορμόνη που πολλές φορές εισάγουν στο σώμα σου στα νοσοκομεία την ώρα του τοκετού. Αυτή η τεχνητή ορμόνη, όταν εισάγεται στο αίμα σου, σταματά την παραγωγή της φυσικής ωκυτοκίνης και από την άλλη, η τεχνητή ορμόνη δεν επιδρά στην συμπεριφορά.
“Η ωκυτοκίνη που εισάγεται τεχνητά, έχει την ίδια ακριβώς χημική δομή με την φυσική ορμόνη, η διαφορά έγκειται στην ύπαρξη του αιματεγκεφαλικού φραγμού, αλλά και στο ότι η αυθόρμητη απελευθέρωσης ωκυτοκίνης από τον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης δεν είναι ποτέ συνεχής. Φυσιολογικά λοιπόν υπάρχει ένας παλμός στην έκκριση της ωκυτοκίνης. Η παλμικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό της έκκρισης της ωκυτοκίνης.

Εάν πάρουμε αυτή την ελευθερία από την γυναίκα και το παιδί κάνοντας πρόκληση τοκετού ή κάποια άλλη παρέμβαση, διαταράσσουμε την ικανότητα τους για αγάπη”.(Michel Odent)


Θέλω να ξέρεις επίσης ότι όταν βγω από την κοιλιά σου, μη μου κόψουν αμέσως την σύνδεση μαζί σου με τον ομφάλιο λώρο, ας με αφήσουν στην αγκαλιά σου να κοιταχτούμε στα μάτια και να έχουμε αυτή την πρώτη επαφή μετά από εννέα μήνες.

Θέλω να ξέρεις ότι μόνο όταν σταματήσει να πάλλεται ο ομφάλιος λώρος τότε μπορείτε να τον κόψετε. Ξέρετε όλοι σας ότι αυτή είναι η μοναδική στιγμή και δεν πρόκειται να επαναληφθεί Ποτέ Ξανά!!!




Σε άφησα τελευταίο μπαμπά μου, δίνοντας περισσότερες πληροφορίες στη μαμά καθώς είμαι στην κοιλίτσα της για εννέα μήνες. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και εσένα για την στοργή που προσφέρεις στη μητέρα μου. Γνωρίζω και εσύ μπαμπά μου γνωρίζεις ότι κανένα παιδί δεν μπορεί να αναπτυχθεί σωστά χωρίς την αγάπη των γονιών του. Ξέρω ότι ο ρόλος σου είναι δύσκολος διότι δεν κυοφορείς εσύ και δεν σου είναι τόσο εύκολο να κατανοήσεις το πώς αισθάνεται η μαμά μου. Παρ’ όλα αυτά θέλω να ξέρεις ότι μέσω της μητέρας μου σε αισθάνομαι πολύ καλά όταν της προσφέρεις την ασφάλεια, όταν κατευνάζεις τους όποιους φόβους μπορεί να έχει. Μου αρέσει πολύ και σε αισθάνομαι πολύ κοντά όταν χαϊδεύεις την κοιλίτσα της. Θέλω να ξέρεις ότι αυτό το χάδι σου μου προσφέρει μεγάλη σιγουριά. Θέλω επίσης να ξέρεις ότι σε ακούω. Ξέρω πότε είσαι εκνευρισμένος, πότε είσαι χαρούμενος, πότε αισθάνεσαι μόνος. Ξέρω τις στερήσεις που περνάς σε σχέση με την σαρκική απόλαυση, εξυψώνοντας την αγάπη σου για μένα.

Η αλήθεια είναι μπαμπά μου, όπως λέει και ο Prof. J. P. Rellier, “Η αγάπη για το μελλογέννητο αποτελεί την πιο κατάλληλη διέγερση για την δημιουργία των συνάψεων του εγκεφάλου του, επομένως για το άνοιγμα του νου του και την ευρύτητα της σκέψης του ως παιδιού και ως ενηλίκου”.






Θέλω να ξέρεις ότι όταν δέχομαι αυτή την υποστήριξη από εσένα, νοιώθω πληρότητα και ηρεμία και αυτό για μένα είναι μια ασπίδα. Θέλω να ξέρεις ότι όπως αναφέρει ο Dr. Debre, “Το κάθε τι είναι μνήμη… Η ζωντανή ύπαρξη αισθάνεται, απομνημονεύει. Ο οργανισμός δεν ξεχνάει ποτέ τίποτα”.

Από πότε να αρχίσουμε την ανατροφή του παιδιού; Από πότε να μεριμνήσουμε για την υγεία του, τον καλό του χαρακτήρα, την εξυπνάδα του, την εγχάραξη μέσα του αισιοδοξίας, χαράς και τον Αξιών της Ζωής;

Εννέα μήνες πριν από την γέννηση του… απαντάει ο Σωκράτης, αλλά και η σύγχρονη επιστήμη! Μετά τη γέννηση είναι ήδη αργά! Το παιδί, με όλα του τα όργανα, είναι σχηματισμένο… Το παιδί που γεννιέται είναι ήδη εννέα μηνών!Οι Κινέζοι μετρούν την ηλικία από τη σύλληψη!

Θέλω ακόμα να σας πω να μην αψηφήσετε τα χρώματα, την μουσική, τον Ήλιο, την θάλασσα και οτιδήποτε ωραίο υπάρχει στη φύση.

Η μορφοποιός δύναμη της εγκύου, δηλαδή η ιδιότητα της να αντανακλά στο έμβρυο, (επηρεάζοντας την φυσική και πνευματική του διάπλαση) τις εικόνες και τις ιδιότητες που βλέπει ή που φαντάζεται, που σκέπτεται και οραματίζεται… τρέφοντας τες με την αγάπη της, υμνήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και σήμερα περιγράφεται από την επιστήμη.

“ Τα δέντρα, τα λουλούδια, τα βουνά, τα δάση, τα νερά, οι αιθέρες,… όλα τραγουδούν”. Πυθαγόριοι


Θα αναφέρω μερικά στοιχεία για την διατροφή, θεωρώντας ότι γνωρίζετε εσύ μαμά και ο μπαμπάς μου ότι όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης:“Φάρμακό σας ας γίνει η τροφήσας”.


Σας ευχαριστώ πολύ που είχατε την υπομονή να με διαβάσετε, άλλωστε θα τα πούμε και από κοντά σε λίγους μήνες.


Οποιοδήποτε περιεχόμενο στον Παρόντα Δικτυακό Τόπο έχει καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα, δεν συνιστά, ούτε δύναται να ερμηνευθεί ότι συνιστά ή υποκαθιστά συμβουλή ιατρικής φύσης, για την οποία οφείλετε και σας συστήνεται να απευθύνεστε σε αρμόδιο επαγγελματία υγείας.



Βιβλιογραφία

Προγεννητική αγωγή για υγιή παιδιά & ειρηνική κοινωνία. (Διανέμεται στα Ληξιαρχεία των δήμων της χώρας μας. Διανέμεται επίσης δωρεάν σε όσους το ζητήσουν. www.progenitikiagogi.gr)

Η Αναγέννηση, Michel Odent, Αθήνα 1991
.Maternal emotional states and prenatal care http://www.wombecology.com/?pg=maternalemotional

Η Γνώση της μήτρας, Αθανάσιος Καυκαλίδης, εκδόσεις Ολκός, Αθήνα 1980.

Μέρες Ψυχής, εκδόσεις Ελληνική Ένωση Προγεννητικής και Περιγεννητικής Ψυχολογίας και Ιατρικής (ΕΛ.Ε.Π.Π.Ψ.Ι.)

Η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη, Ιωάννα Μαρή, εκδόσεις Πύρινος κόσμος, Αθήνα 2004.

Καλωσόρισες, Όλγα Γκουνή, Αθήνα 2009.


panagiotispsarros

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου