Γράφει η Σαββούλα Μάλλιου Κριαρά - emedi.gr
Υπάρχουν πολλές συνταγές με σκόρδα που θεραπεύουν
Το άλλιον το καλλιεργήσιμο ή σκόρδο ή Allium Sativum ανήκει στην οικογένεια των Λιλιίδων.
Υπάρχουν και άλλα είδη Allium, A. amethystinum, A. ampeloprasum, A. chamaespathum, A. callimischon wwp. haemostaticum, A. neapolitamum, A. roseum, A. sibhirsutum, A. trifoliatum. Πολλά από αυτά μαζεύονται πριν την άνθιση και γίνονται γιαχνερά, όπως το σπανάκι (πρασάκια).
Το σκόρδο είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας, αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Το σκόρδο είναι πανάκεια του φτωχού και λύση για όλα τα κακά και όλες τις ασθένειες.
Είναι μονοετές φυτό, με φύλλα σπαθωτά και με έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά. Ο βολβός του αποτελείται από 12-15 σκελίδες, η κάθε μια με σκληρό περίβλημα και όλες μαζί σε κοινά περιβλήματα για να προφυλάσσονται. Τα άνθη είναι άσπρα και βρίσκονται σε ακραία σφαιρικά σκιάδα, άγονα τα περισσότερα. Πολλαπλασιάζεται φυτεύοντας τις σκελίδες των βολβών του.
Το σκόρδο είναι ένα από τα βότανα που έχει πολλές θεραπευτικές και προφυλακτικές ιδιότητες για την υγεία.
Υπάρχουν πολλές συνταγές με σκόρδα που θεραπεύουν
Το άλλιον το καλλιεργήσιμο ή σκόρδο ή Allium Sativum ανήκει στην οικογένεια των Λιλιίδων.
Υπάρχουν και άλλα είδη Allium, A. amethystinum, A. ampeloprasum, A. chamaespathum, A. callimischon wwp. haemostaticum, A. neapolitamum, A. roseum, A. sibhirsutum, A. trifoliatum. Πολλά από αυτά μαζεύονται πριν την άνθιση και γίνονται γιαχνερά, όπως το σπανάκι (πρασάκια).
Το σκόρδο είναι ιθαγενές φυτό της Ασίας, αλλά καλλιεργείται σε όλο τον κόσμο.
Το σκόρδο είναι πανάκεια του φτωχού και λύση για όλα τα κακά και όλες τις ασθένειες.
Είναι μονοετές φυτό, με φύλλα σπαθωτά και με έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά. Ο βολβός του αποτελείται από 12-15 σκελίδες, η κάθε μια με σκληρό περίβλημα και όλες μαζί σε κοινά περιβλήματα για να προφυλάσσονται. Τα άνθη είναι άσπρα και βρίσκονται σε ακραία σφαιρικά σκιάδα, άγονα τα περισσότερα. Πολλαπλασιάζεται φυτεύοντας τις σκελίδες των βολβών του.
Το σκόρδο είναι ένα από τα βότανα που έχει πολλές θεραπευτικές και προφυλακτικές ιδιότητες για την υγεία.
Αν κρεμάσετε μια πλεξούδα σκόρδα διώχνει το κακό μάτι.
Στα παιδιά κρεμούν πλεξούδες με σκόρδα για να μην επηρεάζονται από τα σκουλήκια στα έντερα.
Μία σκελίδα σκόρδο προφυλάσσει από επιδημίες και δίνει δύναμη και ενέργεια.
Για να μην βγαίνουν τα φίδια από τη φωλιά αφήστε στην είσοδο της φωλιάς τους σκόρδο. Υπάρχουν σχοινιά για αντίσκηνα με σκόρδο για να διώχνουν τα φίδια.
Οι αθλητές αν τρώνε σκόρδο πριν τον αγώνα αποκτούν αντοχή και δύναμη.
Το σκόρδο είναι και αντίδοτο για το μεθύσι. Μπορεί να τοποθετηθεί μέσα στο κρασί για λίγη ώρα ή να αλείψετε μια φέτα ψωμί με μπόλικο σκόρδο. Δεν θα μεθύσετε όσο κρασί και αν πιείτε.
Για να μην σας πειράξουν τα πικάντικα φαγητά να βάζετε μέσα σαν αντίδοτο και σκόρδο.
Όσοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σκόρδου σε καθημερινή βάση προφυλάσσονται από τον καρκίνο.
Χρήσιμα μέρη σκόρδου
Ολόκληρο το φυτό φρέσκο η ξερό. Αν είναι φρέσκο να χρησιμοποιείτε και τα φρέσκα περιβλήματα των σκελίδων, ενώ αν είναι ξερά να τα πετάτε. Από το σαρκώδες μέρος των σκελίδων με απόσταξη βγαίνει το αιθέριο έλαιο του σκόρδου.
Δραστικές ουσίες σκόρδου
Αιθέριο λάδι, λιπαρό λάδι, φλαβονοειδή, σαπωνίνες, βιταμίνες Α, Β1,Β2, C , φυτοστερόλες, θείο, ιώδιο, πυρίτιο, μαγγάνιο, σελήνιο και ένζυμα. Η βιταμίνη C καταναλίσκεται χωρίς να αποθηκεύεται στον οργανισμό.
Τα δραστικά συστατικά στο αιθέριο έλαιο είναι οι αλλιστατίνες (που εξολοθρεύουν τον σταφυλόκοκκο), αλλισίνη και γκαρλιζίνη που του δίνουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και ρίχνουν και το σάκχαρο στους διαβητικούς.
Στην αλλισίνη οφείλεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου. Στο σκόρδο η αλλισίνη είναι με τη μορφή αλλιίνης που είναι άοσμη και με το ένζυμο αλλινάζη, όταν λιώνει το σκόρδο, η αλλινάζη μετατρέπει την αλλιίνη σε αλλισίνη και βγαίνει η έντονη χαρακτηριστική μυρωδιά του σκόρδου.
Τα οφέλη από τα σκόρδα στην υγεία
-Το σκόρδο το τρώτε ωμό ή λιωμένο σε σαλάτες και σε γαρνιρίσματα χωρίς να το βράσετε, σε ελιές, σε ελαιόλαδο όπου αφήνετε μερικές σκελίδες σκόρδου τρυπημένες να χωνευτούν. Έτσι παίρνετε όλα τα ωφέλιμα συστατικά και τις ευεργετικές του ιδιότητες.
-Το λάδι μαζί με σκόρδο είναι καρύκευμα.
-Ψιλοκομμένο γαρνίρει και νοστιμίζει σούπες, σαλάτες, ψητά, σάλτσες, λαχανικά και τυριά.
-Αν τσιγαρίσετε φρέσκα φύλλα σε ελαιόλαδο, με ξύδι και μια κουταλιά αλεύρι περιχύνετε τα βρασμένα φρέσκα κουκιά, τα γογγύλια, τις αγκινάρες και άλλα λαχανικά και παίρνουν γεύση σαν σκορδαλιά.
-Με το βράσιμο το σκόρδο χάνει τις αλλιστατίνες, αλλά εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο.
-Χορηγείται σε υπερτασικούς με δυσλιπιδαιμία σε υπεργλυκαιμία, σε κίνδυνο καρκινογένεσης (στομάχι, έντερο, μαστός, ουροδόχος κύστη, οισοφάγος, προστάτης και πάγκρεας).
-Επίσης, προστατεύει από το ελικοβατηρίδιο του πυλωρού.
-Για τις επιδημίες φάτε σκόρδο, καρύδια, απήγανο και γλυκάνισο.
-Αν σας τσιμπήσει σκορπιός κοπανίστε σκόρδο, απήγανο, ενώστε τα με αλεύρι από σιτάρι και ξύδι και βάλτε στην πληγή.
-Σε τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας η άλλων εντόμων που έχουν κεντρί βγαίνει το κεντρί και μετά τοποθετείται σκόρδο με ξύδι κοπανισμένο και αλεύρι από κριθάρι.
-Το σκόρδο περιορίζει τα καρδιοαγγειακά συμβάματα και το θάνατο από αυτά.
-Επίσης,το σκόρδο μειώνει την πίεση και το λίπος στο σώμα. Επιδρά, επίσης καταλυτικά στην εναπόθεση λίπους στα τοιχώματα των αγγείων και προφυλάσσει από την αρτηριοσκλήρυνση.
-Για την πίεση τρώγοντας μεγάλες ποσότητες σκόρδου και κρεμμυδιών καθημερινά μπορείτε να σταματήσετε τα αντι-υπερτασικά φάρμακα.
-Το σκόρδο τονώνει την καρδιά και τα νεύρα, προφυλάσσει από τις κυκλοφορικές διαταραχές, επιβραδύνει τις σφύξεις και προκαλεί αγγειοδιαστολή. Προφυλάσσει από τη δημιουργία κιρσών και μετριάζει το πρόβλημα αν υπάρχει, γιατί εμποδίζει την υπερπηκτικότητα του αίματος.
-Έχει αντιβιοτικές και βακτηριοκτόνες ιδιότητες και χρησιμοποιείται προφυλακτικά σε εμπύρετα, σε γρίπη και κρυολόγημα, βρογχικά, φαρυγγίτιδα, λαρυγγίτιδα, φυματίωση, πλευρίτιδα, κοκίτη, διφθερίτιδα και σε όλες τις λοιμώξεις του αναπνευστικού.
-Το σκόρδο είναι καλό για το άσθμα.
-Είναι αντισηπτικό για το γαστρεντερικό σύστημα και χρησιμοποιείται σε διάρροιες, δυσεντερίες, στον τυφοειδή πυρετό, τον τύφο, την χολέρα και τα παράσιτα των εντέρων (αμοιβάδες, ασκαρίδες, ταινία και οξύουροι). Στην οξυουρίαση λειτουργεί πιο καλά όταν συνδυάζεται με θυμάρι (Thymus Vulgaris).
-Είναι ορεκτικό και βοηθά στην πέψη, προφυλάσσει από την δυσπεψία και τη δυσκοιλιότητα και από τα αέρια στο στομάχι και στο έντερο.
-Βοηθάει στην πρόληψη των αρθρίτιδων.
-Είναι πολύ καλή θεραπεία για τη φυματίωση μαζί με δίαιτα πλούσια σε φρέσκα λαχανικά και φρούτα.
-Είναι καλό για την ψώρα.
-Μειώνει την πηκτικότητα του αίματος.
-Είναι καλό για τις αιμορροϊδες.
-Διαλύει το ουρικό οξύ.
-Προφυλάσσει από τη δυσκοιλιότητα και διεγείρει την έκκριση πεπτικών υγρών.
-Βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου.
-Ρυθμίζει τη λειτουργία της χολής.
-Ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.
-Προφυλάσσει από τη δημιουργία λίθων στα νεφρά γιατί είναι διουρητικό.
-Προφυλάσσει από το κάπνισμα, τα καυσαέρια και την ρύπανση της ατμόσφαιρας.
-Χάρη στο ιώδιο που έχουν τα σκόρδα είναι καλά για όσους έχουν υποθυρεοειδισμό.
-Στην οδοντιατρική το σκόρδο χρησιμοποιείται στην ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα. Είναι οδονταλγικό.
-Σε κλίσμα για τον κόλπο έχει θαυμάσια αποτελέσματα.
Ποιοι πρέπει να μην τρώνε σκόρδο
- Οι λεχώνες γιατί προκαλεί κολικούς στα βρέφη
- Όσοι έχουν πολύ χλώριο στο σώμα τους
- Όσοι έχουν ευαισθησία στο στομάχι από το σκόρδο. Το μαγειρεμένο, όμως δε πειράζει
- Όσοι έχουν μεγάλη υπόταση πρέπει να προσέχουν την ποσότητα σκόρδου που λαμβάνουν
Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με σκόρδα
-Για προφύλαξη και θεραπεία φτιάξτε αυτή τη συνταγή με σκόρδα: Ψιλοκόψτε 25 σκελίδες σκόρδο ή ένα μέτριο κεφάλι αν έχει βγει αμέσως από το έδαφος, το ψιλοκόβετε και αν είναι φρέσκο βάζετε και τα περιβλήματα και τα βάζετε σε 200 γραμμάρια ρακή ή οινόπνευμα. Το αφήνετε για 10 ημέρες δροσερό μέρος, για να χωνευτεί, ανακατεύοντας συχνά, σουρώνετε και φυλάτε στο ψυγείο σε αδιαφανές γυάλινο μπουκάλι. Παίρνετε 20 σταγόνες νηστικοί από το υγρό σε ένα ποτήρι νερό. Είναι πολύ καλό για την πίεση. Αν είναι υψηλότερη η πίεση βάζετε περισσότερες σταγόνες. Να ελέγχετε τις πρώτες ημέρες την πίεση καθημερινά και ανάλογα να ρυθμίζετε τον αριθμό των σταγόνων που θα παίρνετε για να μην πέσει πολύ η πίεση και νιώθετε κομμάρες και υπνηλία.
Η θεραπευτική δόση της αλλισίνης είναι 100 mg την ημέρα. Όμως η αλλλισίνη είναι ασταθής και διατηρείται μιαν ημέρα, γι΄αυτό να τρώτε φρέσκο σκόρδο.
-Για τη μυρωδιά του σκόρδου
Για τη μυρωδιά του σκόρδου μασήστε μετά ένα μήλο, λίγα φύλλα μαϊντανού, λίγους κόκκους καβουρντισμένου καφέ, σπόρους γλυκάνισου ή ένα ωμό φασολάκι ή κάρδαμο ή κάποιο διάλυμα στόματος με χλωραμίνη, μέντα ή προϊόντα χλωροφύλλης. Το φρέσκο σέλινο ελαττώνει την μυρωδιά του σκόρδου που αναδύεται από τους πνεύμονες και τους πόρους του δέρματος.
Ψιλοκόψτε ή τρυπήστε με μια οδοντογλυφίδα 3 σκελίδες σκόρδο και αφήστε τις σε ένα ποτήρι ζεστό νερό ή γάλα για ένα βράδυ. Να πίνετε το νερό ή το γάλα το πρωί κατανήστικοι, αφού αφαιρέσετε και πετάξετε το σκόρδο.
-Για τα παράσιτα, τις αμοιβάδες και τα σκουλήκια στο έντερο: Βράζετε 3 σκελίδες σκόρδο σε ένα ποτήρι γάλα για 20 λεπτά. Το πίνετε το πρωί νηστικοί και δεν τρώτε τίποτε μέχρι το μεσημέρι. Το συνδυάζετε με κλίσματα με νερό στο οποίο έχετε βράσει σκόρδα (8 σκελίδες σκόρδο σε μισό λίτρο νερό).
-Συνταγή δυνατή για τα σκόρδα για την διάλυση των όγκων, αλλά και για την αρτηριοσκλήρυνση, γιατί απομακρύνει το λίπος από τις αρτηρίες και το διασπά, αλλά και για την αύξηση της πνευματικής διαύγειας:
Την συνταγή αυτή μπορείτε να την χρησιμοποιείτε μόνο μια φορά κάθε πέντε χρόνια για να μην νιώθετε κομμάρα και υπνηλία από την πτώση της πίεσης.
Καθαρίζετε 350 γραμμάρια σκόρδο το ψιλοκόβετε και αν είναι φρέσκο βάζετε και τα περιβλήματα και τον βάζετε σε 200 γραμμάρια ρακή ή οινόπνευμα. Το αφήνετε για 10 ημέρες δροσερό μέρος, για να χωνευτεί, ανακατεύοντας συχνά, σουρώνετε και φυλάτε στο ψυγείο σε αδιαφανές γυάλινο μπουκάλι.
Το υγρό αυτό το παίρνετε διαλυμένο σε 50 γραμμάρια γάλα, να βράσει τρεις φορές την ημέρα πριν από κάθε φαγητό.
Πώς θα παίρνετε το δυνατό παρασκεύασμα σκόρδου
Συνεχίζουμε με τη δοσολογία της 12ης ημερας μέχρις ότου τελειώσει το υγρό.
-Επειδή μέρος της αλλιζίνης ατμοποιείται στους πνεύμονες, βοηθά για τα φλέγματα συστήνεται σε κοκίτη, βήχα, βρογχικό κατάρρου και για όλες τις παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος. Ζεματάτε σε δυο ποτήρια καυτό νερό 50 γραμμάρια σκόρδο και το αφήνετε 12 ώρες και μετά το σουρώνετε. Παίρνετε από το υγρό μια κουταλιά της σούπας κάθε 2 ώρες.
-Εξωτερικές χρήσεις του σκόρδου:
Σε κριθαράκι στα βλέφαρα τρίβετε μια κομμένη σκελίδα σκόρδου μέχρι να διαλυθεί η φλεγμονή.
Σε μαστίτιδες χρησιμοποιείται σαν κατάπλασμα.
Για τους κάλους τρίβετε μια φέτα σκόρδου ή δένετε τον κάλο με μια φέτα σκόρδου κάθε βράδυ μέχρι να πέσει ο κάλος. (προσοχή να καλύπτετε με το σκόρδο μόνο τον κάλο). Επίσης, είναι καλό για τα κονδυλώματα και τις κρεατοελιές.
Για απολύμανση και επίδεση πληγών και ελκών χρησιμοποιήστε ξύδι σκόρδου. Αφήνετε 30 γραμμάρια κοπανισμένο σκόρδο σε μισό λίτρο ξύδι για δέκα ημέρες, σουρώνετε και είναι έτοιμο το θεραπευτικό ξύδι. Το ξύδι αυτό είναι καλό και για ρευματικούς πόνους.
Για αντισηψία φτιάχνεται οξύμελι. Αφήνετε 30 γραμμάρια λιωμένο σκόρδο σε μισό λίτρο μηλόξυδο για 10 ημέρες, σουρώνετε, προσθέτετε μισό κιλό μέλι, το αναμειγνύετε καλά και το φυλάτε και παίρνετε ένα κουταλάκι του καφέ το πρωί νηστικοί. Το μηλόξυδο εξουδετερώνει τη γεύση και τη μυρωδιά του σκόρδου.
Το σκόρδο κοπανισμένο με ελαιόλαδο ή λίπος χοιρινό ή βαζελίνη μας δίνει μια αλοιφή την μουστάρδα του διαβόλου που χρησιμοποιείται με επαλείψεις και εντριβές σε στραμπουλήγματα, μυϊκούς και ρευματικούς πόνους και σε πρηξίματα που δεν είναι μελανιασμένα.
Για την ψώρα κάνετε ένα μείγμα κοπανισμένου σκόρδου ένα μέρος με 2 μέρη καμφορέλαιο και κάνετε εντριβές και πίνετε και αφέψημα σκόρδου (βράζετε 6 σκελίδες σκόρδου σε ένα λίτρο νερό).
Για τους πόνους των αυτιών βάζετε μια μακριά γάζα αφού την μαλάξετε με τριμμένο σκόρδο.
Για την αρθρίτιδα και τις πληγές συνθλίβετε 4 σκελίδες σκόρδου σε ένα γουδί και βάζετε τον πολτό στο πονεμένο μέρος.
Για την αλωπεκία φτιάξτε μια αλοιφή με κοπανισμένο σκόρδο, λάδι και μπαρούτι. Ξυρίζετε την περιοχή, και τοποθετείτε την αλοιφή που πονάει και καίει, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική.
Επίσης, βάζετε σε ένα σακούλι σκόρδα και τα ψήνετε στον ατμό να μαλακώσουν. Μόλις ψηθούν τα πιέζετε, όπως είναι στο σακούλι για να βγει ο ζωμός τους. Αφήνετε το υγρό αυτό στον ήλιο, οπότε χωρίζει το λάδι στην επιφάνεια και το μαζεύετε και χρησιμοποιείται με επαλείψεις σε ρευματικούς και αρθριτικούς πόνους.
-Για την μελαγχολία και την υποχονδρία λιώνετε 30 γραμμάρια καθαρισμένο σκόρδο, 30 γραμμάρια σταφίδες χωρίς κουκούτσια και 3 γραμμάρια γαρίφαλα, τα ζυμώνετε και πλάθετε σε χάπια και το κάθε χάπι έχει το μέγεθος ρεβυθιού και παίρνετε 3 χάπια το πρωί και 2 το βράδυ.
-Το σκόρδο χρησιμοποιείται και στην κτηνιατρική για τα φουσκώματα των ζώων. Βάζετε σε ένα λίτρο γάλα ένα κεφάλι σκόρδου λιωμένο καλά και το διατηρείτε σε μπουκάλι που κλείνει καλά και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο αποτελεσματικό και δίνετε μισό λίτρο στα μεγάλα ζώα και 1 ποτήρι στα μικρά.
-Τον Μάιο και τον Ιούνιο που είναι φρέσκα τα σκόρδα βάζετε τα χλωρά φλούδια από τους βολβούς, τους κόβετε σε κομμάτια, τους μουσκεύετε σε οινόπνευμα 45 βαθμών για 10 ημέρες κουνώντας το μπουκάλι, σουρώνετε και το πίνετε εσωτερικά σαν αντισηπτικό, αγγειοδιασταλτικό, υποτασικό, κατά της αρτηριοσκλήρωσης, αντιρρευματικό, αντιασθματικό (25 σταγόνες για την κρίση άσθματος σε ένα κομμάτι ζάχαρης).
Προσοχή, απαιτείται σε γαστρίτιδα, έλκος και αλλεργία.
Το φρέσκο βότανο θα πρέπει να μασηθεί 20 λεπτά της ώρας σε δοσολογία 0,2-1 γραμμάριο ανά κιλό βάρους την ημέρα. Γι' αυτό πολλοί παίρνουν γαστροανθεκτικές κάψουλες γιατί το όξινο περιβάλλον του στομάχου αδρανοποιεί τις δραστικές ουσίες του σκόρδου,
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου