Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Aυστραλιανό Πανεπιστήμιο: Το Wi-Fi μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σ’ εσάς και τα παιδιά σας





Παρά το γεγονός ότι και οι δύο τα αρμόδια όργανα τόσο της Αυστραλίας όσο και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν υποβαθμίσει τη σχέση μεταξύ καρκίνου του εγκεφάλου και της ακτινοβολίας που εκπέμπεται από συσκευές όπως τα Wi-Fi και τα κινητά τηλέφωνα, το Πανεπιστήμιο Monash εκπόνησε μια μελέτη που θα μπορούσε να βάλει τους γονείς σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το Wi-Fi κι άλλες ασύρματες συσκευές στο σπίτι



Με τίτλο“Policies on children’s tech exposure confusing” η λεπτομερής μελέτη που διεξήχθη από το Τμήμα του Πανεπιστημίου Monash της Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής εξέτασε 34 διαφορετικές χώρες και τις συμβουλές που όλοι δίνουν στους γονείς γύρω από την έκθεση του παιδιού στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων, επίσης γνωστά ως RF-EMF.

Η μελέτη είναι πραγματικά αρκετά καλή: η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχουν ένα σωρό διαφορετικές κατευθύνσεις για τους γονείς σχετικά με την έκθεση των RF-EMF σε μικρά παιδιά και τι πρέπει να γίνεται. Η dr Mary Redmayne, έγραψε ότι στην πραγματικότητα, αυτές οι διαφορετικές κατευθύνσεις μπορεί να προκαλέσουν περισσότερη σύγχυση στους γονείς αντί να τους ενημερώσουν. Αλλά η Redmayne δεν σταμάτησε εκεί.

Αυτό που υπονοείται στην μελέτη είναι ότι η χρόνια έκθεση σε RF-EMF από συσκευές όπως το Wi-Fi routers θα μπορούσε να είναι δυνητικά επιβλαβείς για τα μικρά παιδιά σε μακροπρόθεσμη βάση.

Η μελέτη δεν λέει ότι η έκθεση στα RF-EMF οδηγεί με σιγουριά σε καρκίνο, ωστόσο επισημαίνει ότι η έκθεση σε νεαρή ηλικία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «μια ποικιλία επιπτώσεων στην υγεία».

Η dr Redmayne γράφει ότι οι γονείς θα πρέπει να φροντίσουν να ελαχιστοποιηθεί η έκθεση του παιδιού τους σε RF-EMF στο σπίτι, λόγω «αυξημένου κινδύνου ορισμένων όγκων του εγκεφάλου σε μακροχρόνιους χρήστες του τηλεφώνου» και «αυξημένη παραγωγή ελευθέρων ριζών στον οργανισμό». Προσθέτει ότι αυτά δεν είναι από μόνα τους «επιπτώσεις στην υγεία», αν ο οργανισμός θα μπορούσε να αποκαταστήσει τις ζημιές που προκλήθηκαν από την έκθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα του ύπνου:


“Όταν τα RF-EMF είναι υπεύθυνα για αυτή την ανισορροπία, τότε υπάρχει μια πιθανότητα για αποκατάσταση της ζημιάς, μετά από περιόδους έκθεσης στα RF-EMF, κατά τις νυκτερινές ώρες, όταν το WiFi μπορεί να απενεργοποιηθεί και οι συσκευές μπορεί να τεθούν εκτός λειτουργίας ή να απενεργοποιηθούν. Τέτοια μέτρα για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης των παιδιών συνιστούνται σε πολλές χώρες».

Ο dr Redmayne ανησυχεί ότι η υιοθέτηση των tablets και smartphones από τη νεότερη γενιά θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτές τις «επιπτώσεις στην υγεία» σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λέγοντας ότι «όλο και μικρότερα παιδιά χρησιμοποιούν αυτές τις συσκευές, και ξέρουμε ότι είναι πιο ευάλωτα στις περιβαλλοντικές βλάβες από τους ενήλικες … όμως οι κανονισμοί ασφαλείας και οι κατευθυντήριες γραμμές στα περισσότερα μέρη του κόσμου λαμβάνουν υπόψη μόνο τα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της έκθεσης στην ακτινοβολία και δεν έχουν στοιχεία για μακροχρόνια και μόνιμη έκθεση».

Προσθέτει ότι ο αυστραλιανός Οργανισμός Ακτινοπροστασίας και Πυρηνικής Ασφάλειας προτείνει την ελαχιστοποίηση της έκθεσης ενός παιδιού σε RF-EMF, αλλά ένα δελτίο στην ιστοσελίδα του Οργανισμού λέει με μεγάλα γράμματα: «Δεν υπάρχει καμία καθιερωμένη επιστημονική απόδειξη ότι η χρήση των κινητών τηλεφώνων προκαλεί οποιαδήποτε επιπτώσεις στην υγεία. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν δείξει μια συσχέτιση μεταξύ της μεγάλης χρήσης κινητού τηλεφώνου και του καρκίνου του εγκεφάλου», ενώ οι συστάσεις είναι απλά προειδοποιητικές.

Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την ακτινοβολία που εκπέμπεται από συσκευές όπως τα κινητά τηλέφωνα ότι είναι αρκετά υψηλή για την τοποθετηθεί στην “Ομάδα 2B”. Βασικά, αυτό σημαίνει ότι είναι δυνητικά καρκινογόνος για τον άνθρωπο.

Για ένα “better safe than sorry” η Dr Redmayne συνιστά στους γονείς να απενεργοποιούν τα Wi-Fi routers τη νύχτα και να θέτουν τις συσκευές σε κατάσταση πτήσης όταν φορτίζουν κατά τις πρώτες πρωινές ώρες. Είναι μια αρκετά καλή συμβουλή, που ωστόσο, φοβάται δεν θα εφαρμοστεί, γιατί τα διαμερίσματα και τα σπίτια πλημμύρισαν με τα σήματα που προέρχονται από τα σπίτια των γειτόνων τους 24 ώρες την ημέρα.

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας για το κοινό καλό μας;





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 
Η μαζική εξάπλωση του Ασύρματου Δικτύου και ο αθόρυβος θάνατος με το FREE - Wi-Fi για όλους…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου