Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Βιοδυναμική καλλιέργεια




Η θεωρία της βιοδυναμικής καλλιέργειας

Ο αυστριακός φιλόσοφος Rudolph Steiner έφερε τον όρο βιοδυναμική όταν είπε ότι υπάρχουν και άλλα πράγματα που συντελούν στην ανάπτυξη της παραγωγής των φυτών εκτός από το φύτεμα και τη συγκομιδή. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα προβλήματα των ασθενειών και των παρασίτων όπως και η μείωση της εδαφολογικής γονιμότητας οφείλονταν στη χρήση των τεχνητών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Από τότε που έδωσε μια σειρά διαλέξεων το 1924, η εργασία έχει συνεχιστεί και το βιοδυναμικό κίνημα έχει τους οπαδούς του σε όλο τον κόσμο. Οι οπαδοί της βιοδυναμικής πιστεύουν ότι η γη αρρωσταίνει και απαιτεί κάτι περισσότερο από τα οργανικά μέσα για να θεραπευθεί.

Απαιτείται μια ολιστική προσέγγιση που περιλαμβάνει τις πνευματικές και κοσμικές δυνάμεις, μαζί με διάφορες προετοιμασίες για την ενίσχυση των συνθηκών ανάπτυξης των φυτών.
Το χώμα είναι ζωντανό και κρατιέται στο ζωτικό του στάδιο με τη ενσωμάτωση φυτοχώματος μέσω της κομποστοποίησης. Αυτό το υγιές, ζωντανό χώμα παρέχει τρόφιμα που έχουν καλύτερη ποιότητα, αντίθετα από αυτή που παράγεται με τη χημική καλλιέργεια, που δίνει έμφαση στην ποσότητα.
Ο Rudolph Steiner πρότεινε ότι το ιδανικό αγρόκτημα θα πρέπει να είναι ανεξάρτητο, με ζώα που θα παρέχουν αρκετό λίπασμα για τη γονιμότητα του εδάφους και οι συγκομιδές του θα ταΐζουν τα ζώα. Αυτό δεν απέχει από τις έννοιες που προτείνονται από την ιδέα της μόνιμης καλλιέργειας. Στον κήπο μπορούμε να ανακυκλώσουμε όλα τα φυτικά απορρίμματα και τρόφιμα μέσω της κομποστοποίησης, για να κρατήσουμε το χώμα «ζωντανό».
Για να ακολουθήσουμε τη βιοδυναμική μέθοδο διάφορες αρχές πρέπει να ληφθούν υπόψη. Τότε είναι που όλα γίνονται περίπλοκα και κάπως μυστικά.

Επίδραση της σελήνης
Το φεγγάρι δίνει φως και έχει μια επίδραση βαρύτητας στη γη. Ο Steiner πρότεινε ότι αυτό έχει επιπτώσεις στην ανάπτυξη των φυτών. Το φεγγάρι έχει μια ελλειπτική τροχιά και για αυτό η έλξη της γης ποικίλλει σε όλο τον κύκλο των 28 ημερών του. Η αύξηση των ριζών βελτιώνεται όταν το φεγγάρι κινείται μακριότερα προς τα έξω, προκαλώντας μια μειωμένη έλξη στη γη και αντίστροφα. Η ίδια δύναμη προκαλεί επίσης τις παλίρροιες στη θάλασσα.
- Η φύτευση των λουλουδιών, των φρούτων και των λαχανικών από σπόρους γίνεται καλύτερα 2 ημέρες πριν από ένα νέο φεγγάρι, επειδή το φως και οι δυνάμεις βαρύτητας είναι ευνοϊκότερες στις επτά ημέρες που ακολουθούν.
- Κατά τη διάρκεια των επόμενων επτά ημερών το φεγγάρι εμφανίζεται μεγαλύτερο κάθε νύχτα πλησιάζοντας προς την πανσέληνο. Το αυξανόμενο φως υποκινεί την αύξηση φυλλώματος, αλλά η έλξη της βαρύτητας αυξάνεται και έτσι η ανάπτυξη των ριζών είναι λιγότερο ευνοημένη και οι νέοι βλαστοί αναπτύσσονται ενώ οι ρίζες αναπαύονται.
- Για επτά ημέρες μετά από τη πανσέληνο, το φως μειώνετε επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του φυλλώματος. Το ίδιο μειώνεται και η έλξη της βαρύτητας και για αυτό οι ρίζες μπορούν να αναπτυχθούν ευκολότερα. Αυτό είναι ένας καλός χρόνος να μεταμοσχευθούν τα σπορόφυτα δεδομένου ότι δίνει στις ρίζες καλύτερες συνθήκες για ανάπτυξη των φυτών.
- Στις τελευταίες επτά ημέρες του σεληνιακού κύκλου το φως συνεχίζει να μειώνεται, αλλά και η έλξη της βαρύτητας αυξάνεται και για αυτό και το φύλλωμα και οι ρίζες αναπαύονται περιμένοντας το νέο φεγγάρι του επόμενου σεληνιακού κύκλου.

Νέα σελήνη - Ρίζες και βλαστοί ενισχύονται
Αυξανόμενη φάση σελήνης - Οι ρίζες αναπαύονται, το φύλλωμα αναπτύσσεται
Πανσέληνος - Οι ρίζες αναπτύσσονται, το φύλλωμα επιβραδύνεται
Μειωμένη φάση σελήνης - Ρίζες και φύλλωμα αναπαύονται

Σε μια πιο ακραία ερμηνεία των σεληνιακών αποτελεσμάτων θεωρείται ότι οι «ζωικές-δυνάμεις» που δίνουν στη γη τη ζωτικότητά της, οδηγούνται από διάφορες πηγές. Καθώς το φεγγάρι κινείτε στη τροχιά του, συλλέγει την ενέργεια από τον ήλιο, τους πλανήτες και τα αστέρια και τη διαβιβάζει στη γη. Το βιοδυναμικό ημερολόγιο καθορίζει πώς να χρησιμοποιήσει αυτούς τους ρυθμούς, έτσι ώστε η καλλιέργεια των φυτών να γίνει σε συγχρονισμένο χρόνο για καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχουν 12 αστερισμοί και επηρεάζουν τα τέσσερα στοιχεία σε διαφορετικές ημέρες
Τρεις αστερισμοί ανά στοιχείο που αντιστοιχούν στις τέσσερις φάσεις του φεγγαριού και επηρεάζουν διαφορετικά μέρη του φυτού.

======================================================


Στοιχείο             Μέρος             Αστερισμοί                  

Γη                       Ρίζα                Παρθένος, αιγόκερος, ταύρος

Νερό                   Φύλλο             Σκορπιός, ιχθείς,καρκίνος


Αέρας               Λουλούδι         Ζυγός, υδροχόος, δίδυμοι                                                     


Φωτιά                Φρούτα              Τοξότης, κριός, λέων


==================================================

Για να φυτέψουμε μια καλλιέργεια ριζών όπως οι πατάτες, τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται εάν φυτευτούν και συγκομιστούν, ημέρες που ευνοούνται οι ρίζες. Εάν φυτευτούν μια ημέρα που ευνοούνται τα φύλλα θα υπάρχει αφθονία βλάστησης και φυλλώματος και μια μειωμένη παραγωγή στη συγκομιδή.
Ομοίως σε μια καλλιέργεια φύλλων όπως το λάχανο η σπορά το φύτεμα και η συγκομιδή, πρέπει να γίνει μια ημέρα που ευνοούνται τα φύλλα.
Για καλύτερα λουλούδια δουλεύουμε ημέρες που ευνοούνται τα λουλούδια και για μια καλή συγκομιδή φρούτων, δουλεύουμε τις ημέρες των φρούτων.
Κύκλοι αναπνοής

Υπάρχουν και οι κύκλοι αναπνοής που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μας.
Η γη «αναπνέει μέσα», δηλ. σύρει στην ενέργεια, από το μεσημέρι μέχρι τα μεσάνυχτα και «αναπνέει έξω» από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι. Αυτή η ενέργεια τρέφει το χώμα και τις ρίζες καθώς σύρεται μέσα, και τα φύλλα και τα λουλούδια καθώς αυτή βγαίνει προς τα πάνω. Έτσι η σπορά και το φύτεμα γίνονται καλύτερα το απόγευμα δεδομένου ότι ευνοείτε το χώμα, ενώ η καλλιέργεια των φύλλων, των λουλουδιών και των φρούτων είναι καλύτερη το πρωί, όταν η ενέργεια απελευθερώνεται.
Προετοιμασίες

Η προσθήκη των προετοιμασιών στη κομπόστα παρέχει αρκετά μικροστοιχεία και η όλη διαδικασία κατασκευής του, το ανακάτωμα και το ψέκασμα τους έχει ένα τελετουργικό αρμονικό τρόπο. Η μέθοδος προετοιμασίας, έχει τις ομοιότητες στις ομοιοπαθητικές θεραπείες, ίσως είναι «ομοιοπαθητική για τον κήπο».
Αποτεφρώνοντας παράσιτα και ζιζάνια

Για να έλεγχο των παρασίτων μερικά από αυτά συλλέγονται και καίγονται, οι τέφρες αλέθονται μετά με στάχτη από ξύλα και το προκύπτον μίγμα ψεκάζεται στην επηρεασθείσα περιοχή. Για τα σπονδυλωτά παράσιτα το δέρμα καίγεται και οι στάχτες διασκορπίζονται.
Η προετοιμασία και η διασπορά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με τους αστερισμούς, π.χ. η εργασία με τις στάχτες πρέπει να εκτελεσθεί όταν κινείται η Αφροδίτη μέσω του σκορπιού.
Εάν η εποχή που προκαλούν τα προβλήματα τα παράσιτα δεν συγχρονίζεται για την αποτέφρωση, τα παράσιτα πρέπει να συντηρηθούν σε οινόπνευμα μέχρι την εποχή που ευνόητε η διαδικασία.
Για τον έλεγχο των ζιζανίων, οι σπόροι συλλέγονται, καίγονται και η στάχτη διασκορπίζετε. Αυτό γίνεται καλύτερα όταν περνά το φεγγάρι μέσω ενός αστερισμού φωτιάς.
Όλες οι εργασίες με τη στάχτη, έχουν καλύτερα αποτελέσματα εάν πραγματοποιούνται αμέσως πριν από έναν νέο φεγγάρι ή την πανσέληνο.
Συμπεράσματα

Οι οπαδοί της βιοδυναμικής μεθόδου το καλούν «επιστήμη των ζωικών δυνάμεων», αλλά οι οπαδοί στο «ευφυές σχέδιο» λένε ότι έχει την επιστημονική αξία! Ίσως θα μπορούσαν να περιγραφούν ως «οργανικοί φανατικοί οπαδοί» ή ακραίο οργανικό κίνημα!
Οι αρχές έχουν κάποια ισχύ με την επιστημονική διερεύνηση. Το φως είναι ουσιαστικό για τη ζωή και ακλουθώντας τον ήλιο είναι κατανοητό, αλλά εάν το φως από το φεγγάρι, τους πλανήτες και τα αστέρια έχει μια επίδραση στις καλλιέργειες, αυτό είναι λιγότερο πιστευτό. Βεβαίως οι τροχιές τους είναι προβλέψιμες και κανονικές για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την κίνησή τους, για να καθορίσουμε το χρόνο της φύτευσης και της συγκομιδής, αλλά με το μεταβαλλόμενο κλίμα μας πολλοί από τους δείκτες, ίσως δεν είναι πλέον σύγχρονοι.
Τα αποτελέσματα της βαρύτητας του φεγγαριού είναι μεγάλης σημασίας δεδομένου ότι προκαλούν τις παλίρροιες. Αυτά είχαν ακόμα μεγαλύτερη επιρροή πριν χιλιάδες χρόνια όταν το φεγγάρι ήταν πολύ πιο κοντά στη γη, δημιουργώντας τις ογκώδεις θάλασσες που διέβρωσαν τη μάζα του εδάφους για να παρέχουν τις πρώτες ύλες για να αρχίσει η ζωή. Από τότε η σελήνη έχει μετακινηθεί πιο μακριά και συνεχίζει να κάνει έτσι κατά περίπου 38mm κάθε χρόνο. Εάν αυτό έχει οποιαδήποτε επίδραση στην ανάπτυξη των καλλιεργειών είναι αυτό που εξετάζεται εδώ. Αυτό θα μπορούσε να έχει μια επίδραση στο επίγειο νερό και στη κίνηση του χυμού των φυτών.

Πηγή: http://www.dgsgardening.btinternet.co.uk/biodynamics.htm


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου