Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Στις «γιάφκες» του Αμπαούντ στο Παγκράτι και τα Σεπόλια βρέθηκαν χάρτες του αεροδρομίου των Βρυξελλών




Σχεδιαγράμματα και χάρτης του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, το οποίο αιματοκύλησαν οι τρομοκράτες την Τρίτη, είχαν βρεθεί σε υπολογιστές και usb, που είχαν εντοπίσει οι ελληνικές αρχές, σε διαμέρισμα της οδού Αστερόπης στο Παγκράτι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές.

Πρόκειται για το διαμέρισμα στο οποίο διέμενε τον Ιανουάριο του 2015 ο οργανωτής των επιθέσεων του Νοεμβρίου στο Παρίσι, Αμπντέλ Χαμίντ Αμπααούντ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Παναγιώτη Σπυρόπουλου όλα τα ευρήματα, καθώς και εκείνα που είχαν συλλεχθεί από άλλο διαμέρισμα, επί της οδού Χωματιανού, στα Σεπόλια, στάλθηκαν αρμοδίως στις βελγικές αρχές, οι οποίες ταυτοποίησαν το DNA του τζιχαντιστή, που είχε εξαφανιστεί από τη χώρα μας με δική τους ευθύνη.

Η στάση των αρχών του Βελγίου κρίνεται ως προβληματική καθώς ήδη στις 2 Ιανουαρίου 2015 ζήτησαν από τις ελληνικές αρχές, να ερευνήσουν πρόσωπο το οποίο χρησιμοποιούσε τηλεφωνική συσκευή – η οποία εξέπεμπε από το Παγκράτι – για να συντονίζει πυρήνα τζιχαντιστών στο Βερβιέ, ενώ γνώριζαν ότι αυτός ήταν ο Αμπαούντ.

Από τότε έως τις 15 Ιανουαρίου που τελικά επιχείρησαν οι Βέλγοι δόθηκε το περιθώριο στον τρομοκράτη να κρύψει τα ίχνη του.

Οι ελληνικές αρχές βρήκαν τα καταλύματα του Aμπαούντ στις 17 και 19 Ιανουαρίου και περαιτέρω προσήγαγαν τον Αλγερινό Ομάρ Νταμάς – ο οποίος εκδόθηκε στο Βέλγιο – καθώς και ένα ακόμη άτομο το οποίο εφέρετο ως Συριακής καταγωγής.

Δέκα ημέρες αργότερα ενημέρωσαν οι Βέλγοι τους Έλληνες συναδέλφους τους ότι ο «Σύρος» ήταν Γάλλος και σεσημασμένος στρατολογητής τζιχαντιστών στην Ευρώπη. Υπάρχουν πληροφορίες, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται, προς το παρόν, ότι ο Γάλλος, που εξαφανίστηκε από την Ελλάδα, είναι ο Ρεντά Κρικέ, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Πέμπτης, στο προάστιο Αρζεντέιγ, βόρεια του Παρισιού.

Η είδηση που αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ δημοσιεύεται σε δύο μεγάλες Βελγικές εφημερίδες, στην διαδικτυακή τους έκδοση αλλά και στην ισπανική Ελ Παΐς.

Ο ένας από τους βομβιστές-καμικάζι του αεροδρομίου των Βρυξελλών, ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι, βρισκόταν σε έναν από τους καταλόγους υπόπτων για τρομοκρατία που καταρτίζουν οι αρχές των ΗΠΑ ήδη «πριν από τις επιθέσεις του Παρισιού», την 13η Νοεμβρίου 2015, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, επικαλούμενο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο αδελφός του Χάλιντ, ο οποίος ανατινάχθηκε στο μετρό των Βρυξελλών, είχε προστεθεί σε αυτόν τον κατάλογο «λίγο μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, πριν από πολλούς μήνες», πρόσθεσε το CNN, χωρίς να διευκρινίσει σε ποιον κατάλογο αναφέρεται.

Την Τρίτη δύο καμικάζι ανατινάχθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο των Βρυξελλών και ένας ακόμη ανατινάχθηκε μέσα στο μετρό της βελγικής πρωτεύουσας.
Ο Ιμπραχίμ ελ Μπακράουι είχε απελαθεί στην Ολλανδία από τις αρχές της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τη σύλληψή του κοντά στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία τον Ιούνιο.
Τα δύο αδέλφια, που είχαν βελγική υπηκοότητα, ήταν σκληροί κακοποιοί του ποινικού δικαίου που δρούσαν στις Βρυξέλλες και είχαν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης για κλοπές και ένοπλες ληστείες.
Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC είχε μεταδώσει την Πέμπτη πως τα δύο αδέλφια βρίσκονταν στους φακέλους των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Ωστόσο ούτε εκείνο διευκρίνισε σε ποια από τις διάφορες βάσεις δεδομένων ή σε ποιον κατάλογο υπόπτων των αμερικανικών αρχών βρίσκονταν τα ονόματά τους.

Οι αρχές εξάλλου αναζητούσαν τον Χάλιντ ελ Μπακράουι στο πλαίσιο της έρευνας για τις επιθέσεις στο Παρίσι, διότι είχε εκμισθώσει με ψεύτικο όνομα ένα διαμέρισμα στο Σαρλερουά, στο Βέλγιο, που είχαν χρησιμοποιηθεί ορισμένοι από τους δράστες του μακελειού της 13ης Νοεμβρίου.

Σε βάρος του είχαν εκδοθεί την 11η Δεκεμβρίου δύο εντάλματα σύλληψης, ένα διεθνές και ένα ευρωπαϊκό, από τους δικαστές που είχαν αναλάβει την έρευνα για τις επιθέσεις με 130 νεκρούς στο Παρίσι και στο Σεν Ντενί.

Οι βελγικές αρχές επικρίθηκαν για ολιγωρία στον αντιτρομοκρατικό αγώνα μετά τις επιθέσεις της Τρίτης, οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε 31 ανθρώπους και τραυμάτισαν άλλους 300, σύμφωνα με τον ακόμη προσωρινό απολογισμό.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου