Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Τεχνική Οραματισμού: Η Ταινία του Μελλοντικού Εαυτού




Οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς είναι αληθινό. ~ Pablo Picasso

Ο οραματισμός είναι μία πολύ ισχυρή τεχνική, διότι ο εγκέφαλος δε μπορεί να διαχωρίσει τη φαντασία από την πραγματικότητα που βιώνουμε – πιστεύει έτσι πως αυτό που φανταζόμαστε είναι πραγματικότητα· εάν χρησιμοποιηθεί επιμελώς μπορεί να αποφέρει εκπληκτικά αποτελέσματα στο χαρακτήρα μας, στη συμπεριφορά μας και στις καταστάσεις που βιώνουμε.

Εδώ σας παρουσιάζουμε μία τεχνική οραματισμού όπου χρησιμοποιούνται όλες οι αισθήσεις, την οποία μπορείτε να χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας.

Βήμα πρώτο. Βρείτε ένα μέρος όπου δε θα σας ενοχλήσει κανείς, ξαπλώστε ή καθίστε αναπαυτικά και κλείστε τα μάτια σας. Οραματιστείτε πως βρίσκεστε μέσα σε ένα ασανσέρ και πως μπροστά σας είναι τα πλήκτρα του ασανσέρ, και από πάνω τους ο αριθμός 10. Φανταστείτε τώρα πως πατάτε το πλήκτρο που θα σας πάει στον όροφο 0. Μπορείτε ακόμα και να κάνετε την κίνηση με το χέρι σας φαντάζοντας πως ακουμπάτε το πλήκτρο – το να κάνετε την κίνηση προκαλεί τον νου σας να πειστεί περισσότερο πως αυτό που κάνετε είναι αληθινό. Μετατοπίστε τώρα την προσοχή σας στην αναπνοή σας παίρνοντας βαθιές ανάσες. Οραματιστείτε πως κατεβαίνετε με το ασανσέρ προς τα κάτω σε ένα δωμάτιο και πως με κάθε αναπνοή σας μειώνονται σταδιακά και οι αριθμοί του ασανσέρ, από το 10 έως το 0. Αυτό θα σας κάνει να χαλαρώσετε και να συγκεντρωθείτε.

Βήμα δεύτερο. Εφόσον έχετε φτάσει στο 0, οραματιστείτε την πόρτα του ασανσέρ να ανοίγει και πως εισέρχεστε στο προσωπικό σας νοητικό δωμάτιο, όπου υπάρχει μία τεράστια οθόνη. Αυτοσχεδιάστε, δημιουργείστε ένα δωμάτιο με τον νου σας όπως ακριβώς το θέλετε. Συνεχίζοντας, καθήστε στην προσωπική σας θέση και πιάστε το τηλεκοντρόλ που ανοίγει την τεράστια οθόνη που έχετε μπροστά σας. Πατήστε το κουμπί για να ανοίξει. Κι εδώ πάλι, μπορείτε να κάνετε την κίνηση με το χέρι σας.

Βήμα τρίτο. Καθώς έχει ανοίξει η οθόνη, δημιουργείστε με την φαντασία σας μία κατάσταση στην οποία βρίσκεστε εσείς οι ίδιοι. Μπορεί να είστε σε κάποιο μέρος με τους φίλους σας, με τον/την σύντροφό σας, πως έχετε την εργασία ή την επιχείρηση των ονείρων σας, πως είστε επιτυχημένοι. Δημιουργήστε μία νοητική ταινία που βλέπετε σε αυτή την οθόνη. Ακούστε τις συζητήσεις που κάνουν οι φίλοι σας, αυτά που τους λέτε εσείς, τα αυτοκίνητα που περνάνε, παρατηρήστε τα πουλιά, τα φύλλα απ’ τα δέντρα που κουνιούνται και το νερό εάν βρίσκεστε έξω στη φύση. Το άτομο που βλέπετε σε αυτή την ταινία είναι ο μελλοντικός σας εαυτός. Είσαστε εσείς έχοντας ήδη όλα αυτά που επιθυμείτε, πλήρεις, ολοκληρωμένοι, ευδιάθετοι και χαρούμενοι.

Βήμα τέταρτο. Τώρα, προσπαθήστε να μεταφερθείτε με τη σκέψη σας μέσα σε αυτή την ταινία και να γίνετε το άτομο που βλέπετε. Ξεκινήστε να μιλάτε νοητικά με τους τριγύρω σας και να παρατηρείτε όσα έχετε δημιουργήσει με τη σκέψη σας. Παρατηρήστε αυτά που συμβαίνουν, ακούστε τη μουσική που υπάρχει στο μέρος που βρίσκεστε, γευτείτε το φαγητό που τρώτε, αγγίξτε ή αγκαλιάστε τους ανθρώπους που είστε μαζί. Αισθανθείτε την πλήρότητα, τη διάθεση και τη χαρά που βιώνετε μέσα στην κατάσταση αυτή. Όσο πιο δυνατό είναι το συναίσθημα, τόσο πιο πολλά “πειστήρια” δίνετε στον νου σας πως αυτό που φαντάζεστε είναι αληθινό.

Μη μείνετε όμως στον οραματισμό· το άτομο που φαντάζεστε κατά τη διάρκεια αυτής της τεχνικής είναι το άτομο που θέλετε να γίνετε. Αυτό το άτομο όμως είστε εσείς! Κατά τη διάρκεια της καθημερινότητάς σας να φέρνετε συχνά αυτό το άτομο στη σκέψη σας. Τι χαρακτήρα έχει; Πως συμπεριφέρετε; Πως μιλάει; Πως του αποκρίνονται οι άλλοι; Καθώς βιώνετε την καθημερινή σας ζωή λοιπόν, σε οποιαδήποτε κατάσταση βρίσκεστε, προσπαθείτε να φέρνετε συχνά την νοοτροπία και τον χαρακτήρα του “μελλοντικού εαυτού” σας, και εν καιρώ θα διαπιστώσετε πως ο μελλοντικός εαυτός έγινε παρών εαυτός! Ειναι αρκετά γνωστή η δύναμη της συνήθειας. Όσο πιο συχνά θα το επαναλαμβάνετε, όσο πιο πολύ θα επιμείνετε, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να δημιουργηθούν νέα νευρικά δίκτυα και να εγκατασταθούν νέα μοτίβα σκέψεων και συμπεριφορών στο μυαλό σας.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου