Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Ψάρι-δύσκολο φαγητό για πολλούς-θρεπτικό φαγητό για όλους




Η κύρια διαφοροποίηση μεταξύ του κρέατος και του ψαριού βρίσκεται στην ποιότητα του λίπους τους.

Το λίπος του κρέατος είναι κορεσμένο και συνδέεται άμεσα με αρτηριακή υπέρταση, Σ. διαβήτη, αύξηση χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων καθώς και την παχυσαρκία σε αντίθεση με το λίπος του ψαριού που είναι πολυακόρεστο και περιέχει ω-3 λιπαρά.

Το ψάρι αποτελεί σημαντική πηγή διατροφικής αξίας διότι περιέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεϊνών και αμινοξέων τις οποίες ο οργανισμός μας δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του και είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία και ανάπτυξη του.

Είναι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργιά και ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατροφή μας καθώς συμβάλλουν στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και δρουν προστατευτικά στα καρδιοαγγειακά νοσήματα.Επίσης έρευνες έχουν δείξει πως έχουν αντικαταθλιπτική και αντικαρκινική δράση, βοηθούν στην αντιμετώπιση της αρθρίτιδας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, ενώ ενισχύουν την συγκέντρωση, την μνήμη και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το ψάρι είναι πολύ καλή πηγή σε βιταμίνη Α και D στοιχεία απαραίτητα για την καλή λειτουργία των ματιών, σε ασβέστιο και φώσφορο που συμβάλλουν στην συντήρηση του σκελετού καθώς και των δοντιών μας.Εντάξτε το ψάρι στην διατροφή σας 2 φορές την εβδομάδα τουλάχιστον και προτιμήστε το ψητό, πλακί στο φούρνο με λαχανικά ή στον ατμό.


Ευαγγελος Μουστακάκης MD, MSc
Ιατρός, Βελονιστής 




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου