Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Συντηρητικά αναψυκτικών: γήρανση και καρκίνος


Μπορεί όσοι ήδη τρέφονται μόνο με οργανικά προϊόντα ή ειδικοί του χώρου να το γνωρίζουν, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν ακούσει το βενζοϊκό νάτριο (Sodium Benzoate). Έχει το την ικανότητα να αποκλείει το οξυγόνο από τα κύτταρα, να αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και όταν συσσωρεύεται να προκαλεί καρκίνο.
Το “φονικό” αυτό μόριο κυκλοφορεί συνεχώς ανάμεσά μας με την ιδιότητα του συντηρητικού. Βρίσκεται σε χιλιάδες προϊόντα καθημερινής χρήσης, ακόμη και σε τροφές οι οποίες διαφημίζονται ως απολύτως φυσικές. Υπάρχει όμως μεγάλη διαφορά. Ενώ το βενζοϊκό οξύ βρίσκεται φυσιολογικά, σε χαμηλά επίπεδα, σε ορισμένα φρούτα, το βενζοϊκό νάτριο παρασκευάζεται συνθετικά σε εργαστήρια.


Προέρχεται από την αντίδραση του βενζοϊκού οξέος με το καυστικό νάτριο, το βενζοϊκό νάτριο είναι το μετά νατρίου άλας του βενζοϊκού οξέος. Το βενζοϊκό νάτριο είναι επισήμως αναγνωρισμένο καρκινογόνο, το οποίο όταν καταναλώνεται ή εφαρμόζεται εξωτερικά (σε κρέμες ή σαμπουάν) μεταφέρεται στο ήπαρ όπου και υποτίθεται ότι φιλτράρεται και απορρίπτεται με τα ούρα. Το πρόβλημα όμως εμφανίζεται πριν φτάσει καν στο ήπαρ.
Το βενζοϊκό νάτριο έχει την ιδιότητα να μειώνει την παροχή οξυγόνου στα κυτταρικά μιτοχόνδρια, όπου σε μερικές περιπτώσεις τα αδρανοποιεί τελείως. Όπως ακριβώς οι άνθρωποι χρειάζονται το οξυγόνο για να αναπνεύσουν, έτσι και τα κύτταρα χρειάζονται το οξυγόνο για να μπορέσουν να εκτελέσουν όλες τους λειτουργίες.
Επισήμως, θεωρείται ασφαλές καθώς η ποσότητα που χρησιμοποιείται στις τροφές είναι πολύ μικρή, αλλά δεν πρέπει να συνδυαστεί με βιταμίνη C ή E, καθώς η αντίδραση που λαμβάνει χώρα δίνει ως προϊόν το βενζόλιο. Αυτό είναι πραγματικά ΠΟΛΥ επικίνδυνο. Το βενζόλιο είναι πολύ ισχυρό καρκινογόνο.
Οπότε λοιπόν, κάποιος θα σκεφτόταν, δε θα αναμίξω ποτέ τη βιταμίνη C με πράγματα που έχουν βενζοϊκό νάτριο. Δηλαδή κονσέρβες, σαλάτες, μαρμελάδες, ξίδι, φρουτοχυμούς, dressings, ορισμένα τυριά, όλα τα αναψυκτικά, και φυσικά μη ξεχνάμε τις οδοντόκρεμες, πολλά φάρμακα, σχεδόν όλες τις κρέμες, τις λοσιόν, σχεδόν όλα τα καλλυντικά…… μάλλον δεν είναι εύκολο.

Τότε γιατί το βάζουν στο φαγητό μας;
Η απάντηση είναι εύκολη. Είναι το πιο φθηνό συντηρητικό και αντιμυκησιακό στην αγορά. Οι όξινες τροφές έχουν την τάση να πιάνουν βακτήρια και μούχλα. Το βενζοϊκό νάτριο αυξάνει το χρόνο ζωής των προϊόντων αλλά μειώνει το δικό μας χρόνο.
Ο καρκίνος, στην συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων έχει να κάνει με συσσώρευση καρκινογόνων στον οργανισμό μας. Όταν το σώμα μας εκτίθεται συνεχώς σε οποιοδήποτε μέγεθος κάποιου καρκινογόνου, το ανοσοποιητικό σύστημα με τον καιρό “πέφτει” ώστε σε κάποιο χρονικό σημείο εμφανίζεται μερική και όλο αυξανόμενη ανοσοανεπάρκεια. Τότε ο οργανισμός μας δεν έχει πλέον το απαραίτητο σθένος, αλλά και τα θρεπτικά συστατικά να αντιμετωπίσει το τοξικό φορτίο στο κυτταρικό επίπεδο. Πέραν του καρκίνου, η νόσος του Parkinson, οι νευροεκφυλιστικές νόσοι και η πρόωρη γήρανση σχετίζονται με τη δράση του συντηρητικού αυτού.Η μέτρηση του βενζοϊκού οξέος καθώς και άλλων συντηρητικών και προσθέτων είναι το πρώτο βήμα για την προσέγγιση του προβλήματος. Ειδικές εξετάσεις, όπως αυτές που παρέχονται στα Εργαστήρια Μοριακής Διατροφής (www.nutrilabs.gr) μπορούν να σας δείξουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος της εποχής μας.


Αρχικό άρθρο από S. D. Wells
http://www.naturalnews.com/033726_sodium_benzoate_cancer.html
Χρήσιμη βιβλιογραφία:
http://www.spafromscratch.com/?p=4041
http://www.ei-resource.org/forum/general-ei-discussion/178-sodium-benzoate-and-mitochondrial-dna-damage/
http://www.pureinsight.org/node/4649
http://www.inchem.org/documents/cicads/cicads/cicad26.htm#SubSectionNumber:11.1.1
http://www.nature.com/onc/journal/v25/n34/abs/1209604a.html
http://www.nature.com/onc/journal/v25/n34/pdf/1209604a.pdf
http://www.topformsecrets.com/2011/03/sodium-benzoate-in-club-soda-is.html


nutrilabs.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου