Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ζώο Οδηγός: Το μεγάλο πνεύμα των Ινδιάνων




Το ζώο της ψυχής ενός ανθρώπου ή το Ζώο Οδηγός, αποτελούσε από τα σημαντικότερα γνωρίσματα σε παγανιστικούς πολιτισμούς και κυρίως στους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής. Τι ακριβώς είναι και για ποιο λόγο έχει μεγάλη σημασία στον πολιτισμό αυτόν;

Το ζώο οδηγός δεν πρέπει να συγχέεται με το τοτέμ. Το τοτέμ αποτελούσε πέρα από τον φύλακα της εκάστοτε φυλής, το ζώο που αντιστοιχούσε στην γέννηση κάθε ανθρώπου. Με λίγα λόγια το ζώδιο. Το ζώο οδηγός είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

Για τις φυλές της Βόρειας Αμερικής όλα ήταν ενέργεια, όλα ήταν πνεύματα. Οι άνθρωποι ήταν μέρος της Μητέρας Γης, ένα μονάχα κομμάτι του συστήματος, όπου κάθε τους πράξη επηρέαζε το όλο. Γι αυτό και κάθε δράση θεωρούνταν σημαντικό να αποδίδεται με μεγάλο σεβασμό και ηθική. Κάθε τι που περιέβαλε τον χώρο ήταν μοναδικό, ζωντανό και ιερό. Ο βράχος, το ποτάμι, τα δέντρα, όλα είχαν ζωή μέσα τους, όλα είχαν αρχέγονα πνεύματα και με όλα υπήρχαν δεσμοί. Τα ζώα δε κατείχαν σπουδαία θέση, με τα οποία αλληλεπιδρούσαν πιο άμεσα.

Λόγω της πνευματικότητας αυτής οι Ινδιάνοι πίστευαν ότι υπήρξε μια εποχή που οι άνθρωποι μπορούσαν να μιλήσουν με την Φύση, τα ζώα και τα φυτά. Τα ζώα, ή καλύτερα τα Μεγάλα Πνεύματα των ζώων βρίσκονταν ακόμα γύρω τους, πανταχού παρόντα για να καθοδηγήσουν τους Ινδιάνους. Ο σύνδεσμος αυτός της ανώτερης και πνευματικής γνώσης προσφέρονταν μέσω των ζώων οδηγών.Κάποιοι λένε ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να έχει ένα μόνο ζώο οδηγό, ωστόσο άλλες πηγές αναφέρουν πως μπορεί να είναι περισσότερο από ένα. Ο λόγος είναι η μεταβολή, η αλλαγή. Το ζώο οδηγός είναι για τον άνθρωπο ο σύνδεσμος του με την Μητέρα Γη, με τα Πνεύματα, με τον πνευματικό κόσμο από όπου μπορεί να αντλήσει συμβουλές για την κατεύθυνση του και τέλος με το Σύμπαν. Αποτελεί την «πύλη» για το υπερβατικό κομμάτι του ανθρώπινου νου.

Πιστεύεται ότι σε κάθε περίοδο της ζωής του ο άνθρωπος έχει ανάγκη από κάποια χαρακτηριστικά. Υπομονή, επιμονή, πραότητα και άλλα πολλά. Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να τα πάρει ή να τα ενισχύσει με την δράση του ζώου οδηγού του και κάθε φορά η ανάγκη αυτή τον οδηγεί στην επικοινωνία με το αντίστοιχο ζώο που έχει αυτά τα

χαρακτηριστικά. Η σχέση αυτή είναι πάνω από την ανθρώπινη. Το ζώο οδηγός αποτελεί τον φύλακα άγγελο του ανθρώπου, ενώ η ποιότητα της εξαρτάται από τον ίδιο.

Πως μπορούμε να βρούμε το ζώο οδηγό μας; Υπάρχουν διάφορες θεωρίες πάνω σε αυτό. Μια άποψη είναι ότι όταν βρισκόμαστε στην ανάγκη από έναν οδηγό, εκείνο θα μας εμφανιστεί. Το δύσκολο σε αυτό είναι αν θα μπορέσουμε να το δούμε ή να ερμηνεύσουμε τα σημάδια του. Ο πιο σίγουρος ίσως τρόπος που μπορούμε να βρούμε το ζώο μας είναι μέσω του διαλογισμού.

Καθώς μπαίνουμε στη διαδικασία αυτή πρέπει να έχουμε το κεφάλι μας άδειο από ότι μας ανησυχεί. Η δυσκολία κάθε φορά του διαλογισμού είναι πόσο συγκεντρωμένοι μπορούμε να είμαστε στο να μην σκεφτόμαστε τίποτα, στο να τα αφήσουμε όλα έξω από το μυαλό μας. Όταν λοιπόν θα φτάσουμε στο σημείο που θέλουμε και θα
είμαστε ελεύθεροι, αρχίζουμε να δημιουργούμε τον αρχέγονο τόπο μας, την καρδιά του εαυτού μας. Συνήθως δημιουργούμε ένα μονοπάτι. Το που θα οδηγήσει το μονοπάτι είναι η καρδιά μας, ο αληθινός μας εαυτός και το πρώτο στοιχείο που μπορούμε να έχουμε για το ζώο-πνεύμα μας. Το μονοπάτι μπορεί να οδηγήσει σε μια έρημο, σε μια ακρογιαλιά, στα βάθη του βυθού ή σε ένα πυκνό δάσος. Η εικόνα που θα σχηματιστεί αποτελεί το «σπίτι» μας.

Από κει και πέρα επίσης υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για τη συνέχεια. Είτε το ζώο μας θα βγει μπροστά μας, είτε καθώς προχωράμε θα συναντάμε διάφορα ζώα τα οποία θα μας αποφεύγουν. Εκείνο που θα μείνει θα είναι το ζώο μας.

Φυσικά μπορεί να μην πετύχει την πρώτη ή και την δεύτερη φορά. Ο δεσμός εξάλλου είναι πολύ ισχυρός και κάποιος θα πρέπει να είναι σίγουρος για τη διαδικασία. Συνηθίζεται δε να φοριέται κάτι από το ζώο-οδηγό, (π.χ ένα δόντι, ένα φτερό ) μιας και στην καθημερινότητα του ο άνθρωπος είναι πιο εύκολο να συγκεντρωθεί σε κάτι φυσικό, παρά να μπαίνει στη διαδικασία διαλογισμού συνέχεια.

Ο δεσμός φυσικά και πρέπει να καλλιεργηθεί. Συνήθως το ζώο οδηγός έχει ένα όνομα. Μπορεί να μη μας το αποκαλύψει την πρώτη φορά, μπορεί και να μην είναι έναρθρο. Το να νιώσουμε το ζώο μας και να το καταλάβουμε όσο καλύτερα μπορούμε είναι στο χέρι μας.

Ο πνευματικός σύνδεσμος με μια ανώτερη γνώση μπορεί να φέρει μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας. Το σίγουρο είναι ότι εμείς και ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα γύρω μας δεν θα είναι ξανά ο ίδιος. Τα ζώα οδηγοί είναι πρωτίστως Πνεύματα της Φύσης, της ουσίας. Η σχέση αυτή θα ξεκλειδώσει ένα αρχέγονο κομμάτι μας και ίσως όχι μόνο αυτό.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου