Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Νέα τουρκική πρόκληση



Επικίνδυνα τραβά η Τουρκία το «σχοινί» της έντασης στο Αιγαίο.

Μετά τις προκλήσεις στα Ίμια οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν NAVTEX (244/17), με την οποία στέλνουν το ερευνητικό σκάφος «TCG CESME» για έρευνες έξω από τις ακτές του Άθω και της Θάσου.



Η πρόκληση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά το μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, πως η Ελλάδα έχει «κόκκινες γραμμές» και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να τις παραβιάσει.

Με τη NAVTEX 244/17 η Τουρκία ανακοινώνει ότι το «TCG CESME» θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές και ωκεανογραφικές έρευνες από τις 22 Φεβρουάριου και «μέχρι νεωτέρας» στην περιοχή η οποία εκτείνεται μεταξύ του Άθω, της Θάσου, της Λήμνου και της Σαμοθράκης.



Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού προσεγγίζει ήδη το «CESME», ενώ άλλα δύο έχουν πλησιάσει την ευρύτερη περιοχή.

Έπειτα από μια περίοδο κλιμάκωσης της έντασης γύρω από τα Ίμια και με συχνές υπερπτήσεις στη βραχονησίδα Παναγιά (και τα Ίμια και την Παναγιά θεωρούν οι Τούρκοι «γκρίζες ζώνες») είναι προφανές ότι η Άγκυρα θέλει να τραβήξει στα άκρα τις προκλήσεις εις βάρος της χώρας μας.

Η πραγματοποίηση υδρογραφικών και ωκεανογραφικών ερευνών σε διεθνή ύδατα δεν απαιτεί άδεια του παράκτιου κράτους αλλά ενημέρωση και γνωστοποίηση των ερευνών, ωστόσο φυσικά και δεν μπορεί να εκδοθεί και να ανακοινωθεί άδεια ερευνών από άλλο κράτος, όπως τώρα συμβαίνει με την Τουρκία.



Η συγκεκριμένη NAVTEX μάλιστα, καθώς δεν αφορά καν σε γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές, εντάσσεται πλήρως στην προσπάθεια αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου