Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

Προειδοποιήσεις ΗΠΑ σε Ελλάδα για άμεση αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες που θα έχουν τσιπάκι




Οι ΗΠΑ προειδοποιούν μεε επαναφορά της βίζας για τους Έλληνες πολίτες αν μέσα στους επόμενους μήνες δεν προχωρήσει η αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέες που θα έχουν τσιπάκι βιομετρικών χαρακτηριστικών (Δακτυλικό αποτύπωμα και φωτογραφία αρχικά).

Οι δύο επιτροπές που είχαν συσταθεί στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. για να εξετάσουν τις τεχνικές προδιαγραφές έκδοσης των νέων ταυτοτήτων ολοκλήρωσαν το έργο τους από το καλοκαίρι του 2016, παρέδωσαν το πόρισμά τους, βάσει του οποίου έγινε το σχέδιο νόμου, το οποίο όμως παραμένει στα υπουργικά συρτάρια προκειμένου να υπάρξει η πολιτική βούληση για την κύρωσή του στη Βουλή.

Η όλη υπόθεση κολλάει στο ότι το κόστος για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων ανέρχεται στα 80.000.000 ευρώ, ποσό που λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών δεν μπορεί να καλύψει το Δημόσιο, και η επιβάρυνση μετακυλύετε σε κάθε πολίτη, ο οποίος πρέπει να καταβάλλει τουλάχιστον 10 ευρώ, κάτι που η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών προσπαθεί να αποφύγει αναζητώντας… ισοδύναμα!


Η όλη αυτή καθυστέρηση προκαλεί τριβές με τους αμερικανούς αξιωματούχους. Οι πιέσεις της αμερικανικής πλευράς ήταν έκδηλες στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαν με ελληνικά τεχνικά κλιμάκια κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης ετήσιας αξιολόγησης του προγράμματος θεώρησης βίζας (Visa Waiver Program), ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναμένεται να έχει συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο για το ίδιο θέμα που δυστυχώς βάζει στο τραπέζι του διαλόγου την επαναφορά της βίζας για ταξίδια ελλήνων πολιτών στις ΗΠΑ.

Αυτές οι πιέσεις εκφράστηκαν ακόμη και από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι αλλά και από τον ίδιο τον Μπάρακ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών τους στην Ελλάδα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι ακόμη και αν έρθει αυτή η ψήφιση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο από εκεί και πέρα απαιτείται η προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού που μπορεί να διαρκέσει έως και… 15 μήνες, με αποτέλεσμα το χρονικό περιθώριο να παραβιάζεται. Αυτό σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να δείξουν «ανοχή», προκειμένου η χώρα μας να παραμείνει στο πρόγραμμα απαλλαγής από την έκδοση βίζας και να μην έχουν πρόβλημα οι Έλληνες πολίτες στα ταξίδια τους στην Αμερική.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει προβεί στην έκδοση ταυτοτήτων με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ασφαλείας, με την αμερικανική πλευρά να επισημαίνει με όλους τους τρόπους πως οι ταυτότητες μας είναι ευάλωτες, εύκολες στην πλαστογραφία τους και στην έκδοση πλαστών διαβατηρίων με τη χρησιμοποίησή τους, παρουσιάζοντας παραδείγματα υποθέσεων. Επίσης, η αλλαγή των δελτίων ταυτότητας αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το 2009, μάλιστα,η Ελλάδα είχε υπογράψει ένα «μνημόνιο συνεργασίας», έναν διακανονισμό μεταξύ της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας (ΔΑΕΕΒ) με το Terrorist Screening Center (Κέντρο Συλλογής Πληροφοριών για την Τρομοκρατία) για την ανταλλαγή πληροφοριών, αποτυπωμάτων και άλλων στοιχείων υπόπτων. Αυτή η συνεργασία είναι σε υψηλό επίπεδο, ωστόσο η μη έκδοση των νέων ταυτοτήτων περιορίζει την ελληνική πλευρά σε αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών καθώς δεν έχει ηλεκτρονική «τράπεζα» δεδομένων των πολιτών της.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου