Μέσα στο κλίμα της παγκόσμιας “επιτήρησης” της ζωής και της καθημερινότητάς μας, το μοναδικό ασφαλές μέρος φαίνεται να είναι οι σκέψεις μας. Οι κάμερες παρακολούθησης βρίσκονται παντού, και η online προσωπικότητά μας δεν κάνει βήμα χωρίς να καταγραφεί η κάθε δραστηριότητά της. Έτσι μόνο οι σκέψεις και οι αναμνήσεις μας παραμένουν κρυφές από αυτό το σύστημα ελέγχου.Σωστά; Ίσως όχι πια, αφού Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Oregon ανακάλυψαν ένα σύστημα που είναι ικανό να διαβάζει τις σκέψεις μας, τις οποίες έπειτα προβάλει σε μία οθόνη
Η Σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε στο Περιοδικό “Journal of Neuroscience”, συμπεριέλαβε 23 εθελοντές , στους οποίους παρουσιάστηκαν 1.000 χρωματιστές εικόνες τυχαίων προσώπων. Κατά την διάρκεια αυτής της συνεδρίας, το μυαλό τους ήταν συνδεδεμένο με ένα μηχάνημα fMRI, που παρακολουθούσε και κατέγραφε την νευρολογική δραστηριότητα. Αυτή η διαδικασία πραγματοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα τεχνητής Νοημοσύνης που είχε ως σκοπό να διαβάσει τις σκέψεις και την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών, λαμβάνοντας την μαθηματική περιγραφή των προσώπων που αποτυπώνονταν στην οθόνη.
Για την ακρίβεια, αυτή ήταν η δεύτερη φάση του πειράματος, αφού η μελέτη αυτή περιελάμβανε το πρώτο βήμα που ήταν μία συνεδρία εκπαίδευσης του προγράμματος που διαβάζει τις σκέψεις. Ο Σκοπός του προγράμματος ήταν να απομνημονεύσει τον συσχετισμό μεταξύ συγκεκριμένων μοτίβων της εγκεφαλικής δραστηριότητας και των χαρακτηριστικών του προσώπου. Στην δεύτερη φάση, με την βοήθεια του μηχανήματος fMRI, η Τεχνητή Νοημοσύνη έπρεπε να βρει πως έμοιαζε ένα πρόσωπο με βάση την εγκεφαλική δραστηριότητα του εθελοντή.
Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν στο σύστημα που διαβάζει τις σκέψεις ώστε να “αναπλάσει” τα πρόσωπα βασίστηκε στην δραστηριότητα δύο εγκεφαλικών περιοχών: Τον έλικα του προσαγωγίου, και τον ινιακό λοβό, που είναι υπεύθυνος για τον σχηματισμό των αναμνήσεων και τις γλωσσικές διεργασίες.
Δείτε μερικά από τα αποτελέσματα:
Στην παραπάνω εικόνα βλέπουμε τις απεικονίσεις του μηχανήματος, που φαίνεται πως δεν αποτύπωσε επακριβώς τα αποτελέσματα. Όμως σκεφτείτε πως οι ερευνητές έδειξαν αργότερα τα αποτελέσματα αυτά σε μία διαφορετική ομάδα συμμετεχόντων και τους έκαναν μερικές γενικές ερωτήσεις που είχαν ως στόχο την περιγραφή των προσώπων, όπως για παράδειγμα “Είναι το συγκεκριμένο πρόσωπο αρσενικό ή θηλυκό; χαρόυμενο ή θλιμμένο;” Οι απαντήσεις της ομάδας ήταν σωστές σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που σημαίνει πως στο σύστημα που διαβάζει τις σκέψεις κατόρθωσε σε γενική κλίμακα να αποτυπώσει τα βασικά χαρακτηριστικά των προσώπων.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα η τεχνολογία που αναπτύσσεται έχει αρκετές προωπτικές , έστω και αν τώρα το σύστημα αυτό δεν μπορεί να παράξει ακριβείς απεικονίσεις των σκέψεών μας. Όμως αυτό δεν είναι το πρώτο πείραμα που επιχειρεί να “χακάρει” το ανθρώπινο μυαλό. Όμως φαίνεται πως για την ώρα, οι σκέψεις, αναμνήσεις και τα μυστικά μας είναι ακόμη ασφαλή μέσα στο μυαλό μας… ώσπου να αναπτυχθεί η κατάλληλη τεχνολογία, που θα σπάσει και το τελευταίο άβατο της ανθρώπινης ύπαρξης.
Πηγή
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου