Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Μοναδική συγκυρία: Ολική έκλειψη, πανσέληνος και ο κομήτης Honda με μία μοβ ουρά (Βίντεο)



Το φαινόμενο θα είναι ορατό και από την Ελλάδα το βράδυ της Παρασκευής - Εντυπωσιακή πράσινη λάμψη με μία μοβ ουρά να τη συνοδεύει, ένα υπερ-φωτεινό φεγγάρι και μία έκλειψη στην πιο σκοτεινή εκδοχή τηςΤρία εντυπωσιακά φαινόμενα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε διάστημα λίγων ωρών οι κάτοικοι της Γης, καθώς, σε μία μοναδική συγκυρία, ο ουρανός θα φωτιστεί από τον κομήτη Honda που θα γίνει ορατός την Παρασκευή, ενώ θα ακολουθήσει η ολική έκλειψη της Σελήνης και η «χιονισμένη» πανσέληνος του Φεβρουαρίου.

Ο κομήτης Honda θα «ντύσει» ουρανό με μία πράσινη λάμψη, καθώς θα περνά κοντά στη Γη και θα είναι ορατός με γυμνό μάτι το βράδυ της Παρασκευής. Η πράσινη λάμψη θα συνοδεύεται από μία μοβ ουρά, δημιουργώντας ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο αξίζει να απολαύσει κανείς στη ζωή του.



Νωρίς την ίδια ημέρα, θα ξεκινήσει η ολική έκλειψη του φεγγαριού. Πρόκειται για το φαινόμενο της ευθυγράμμισης του Ήλιου, της Γης και της Σελήνης. Καθώς τα τρία ουράνια σώματα θα έρθουν στην ίδια ευθεία, η Σελήνη θα εξαφανιστεί στο σκοτάδι και ακολούθως θα γίνει ορατό το στεφάνι που προκαλείται από τις ακτίνες του ήλιου. Η έκλειψη θα γίνει περισσότερο ορατή στην Ευρώπη και την Αφρική.

Παράλληλα, η Σελήνη θα «γεμίσει» και θα είναι πιο φωτεινή από κάθε άλλη περίοδο του χρόνου, ένα φαινόμενο που ονομάζεται «snow moon», καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο μήνας με τα περισσότερα χιόνια και το μεγαλύτερο κρύο.



Το φαινόμενο, ωστόσο, που προσθέτει «αίγλη» στην κοσμική συγκυρία, είναι το πέρασμα του κομήτη Honda. Το πέρασμά του θα είναι τόσο κοντινό, ώστε θα είναι ορατός με γυμνό μάτι σε όλη του τη μεγαλοπρέπεια, τη λάμψη και τα χρώματά του.

Το τριπλό αυτό φαινόμενο συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 100 χρόνια που παρακολουθείται ο ουρανός και το σύμπαν, γεγονός που αυξάνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον.



To αστρονομικό φαινόμενο θα λάβει χώρα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο. Η έκλειψη θα είναι ορατή και από τη χώρα μας, πράγμα που θα καταστήσει το θέαμα πρόσφορο τόσο για παρατήρηση όσο και για φωτογράφιση.

Συγκεκριμένα, οι παρατηρητές θα δουν αρχικά ένα σκοτείνιασμα του φεγγαριού, που θα γίνεται πιο έντονο όσο περνάει η ώρα. Η έκλειψη της παρασκιάς, που θα διαρκέσει συνολικά περίπου τέσσερις ώρες και 20 λεπτά, θα αρχίσει στις 00:34 ώρα Ελλάδας, θα κορυφωθεί στις 02:43 και θα λήξει στις 04:53.

Δείτε βίντεο: Για πρώτη φορά σε 100 χρόνια: Ολική έκλειψη, πανσέληνος και ο κομήτης Honda






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου