του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Πληθαίνουν οι προσπάθειες των ανθρώπων να γίνουν «θεοί» με απρόβλεπτες συνέπειες να προκληθεί Υβρη που θα φέρει τη Νέμεση καθώς επιστήμονες πραγματοποίησαν επιτυχώς την αφαίρεση κακών αναμνήσεων από τον εγκέφαλο πειραματόζωων και κατέληξαν πως η μέθοδος αυτή μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.
Στην έρευνα αναφέρεται μάλιστα ότι θα μπορούν να προστίθενται καινούριες αναμνήσεις που δεν θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα!
Ο σκοπός όπως πάντα είναι «καλός» για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση είτε μετατραυματικού στρες είτε ακόμα και στον εθισμό στα ναρκωτικά.
Μόνο που κανείς δεν αναρωτιέται ότι έτσι καταργείται το όποιο δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή και στο να έχεις ευθύνες για τις πράξεις σου. Όλοι θα σβήνουν ότι δεν τους συμφέρει και θα το παίζουν... Αλέκος.
Φυσικά ένα μεγάλο μέρος αυτού που είμαστε προέρχεται από τον πόνο που προκάλεσαν οι επιλογές μας. Χωρίς αυτόν μιλάμε πλέον για άλλον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο ασχολήθηκαν με ποντίκια και κατόρθωσαν να εντοπίσουν τους νευρώνες που «αποθηκεύουν» όσες αναμνήσεις σχετίζονται με τον φόβο και την ταραχή.
Ακολούθως, τους αφαίρεσαν επιτυχώς, χωρίς να προκαλέσουν κανένα άλλο πρόβλημα στον οργανισμό ή τον εγκέφαλο των ζώων.
Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί με επιτυχία και στους ανθρώπους, γεγονός που θα σήμαινε την δραστική θεραπεία από το μετατραυματικό στρες που αντιμετωπίζουν πολλοί, ή και τον εθισμό στα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη.
Μια κακή ανάμνηση που θα διαγράφεται κατ'επιλογήν όμως, σημαίνει πως ο άνθρωπος αυτός δεν θα έχει πλέον την αντίστοιχη εμπειρία, με αποτέλεσμα να μην «μαθαίνει από τα λάθη του»
Πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν ομοιότητες στην υπόθεση αυτή με το περιβόητο «Τotal Recall» όπου ήρωας της ταινίας Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ως Douglas Quaid ο οποίος είχε εμφυτευμένες άλλες ψεύτικες αναμνήσεις και δεν θυμόταν ότι ήταν στην πραγματικότητα κάποιος άλλος.
Οι αναμνήσεις καλές και κακές όλες μαζί είναι αυτό που είμαστε. Χωρίς αυτές παύουμε να υπάρχουμε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου