Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης και φαρμακευτικά μανιτάρια





Γράφει η Άννα Κονοβέση, Μαία και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Α’ Βοηθειών

Η εμμηνόπαυση (κλιμακτήριος) είναι μια περίοδος όπου το γυναικείο σώμα περνά από τη γόνιμη στη μη γόνιμη φάση του. Αυτό είναι πάντα ένα μεγάλο σημείο καμπής στη ζωή των γυναικών αλλά είναι επίσης και μία ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα. Η εμμηνόπαυση έχει διαφορετική διάρκεια για κάθε γυναίκα, μπορεί να επεκταθεί σε μια περίοδο περίπου δέκα χρόνια, κυρίως μεταξύ της ηλικίας των 45 και 60.

Αυτό το στάδιο της ζωής συνδέεται με φιλοσοφικές σκέψεις για το δεύτερο μισό της ζωής και συχνά συνοδεύεται από φόβους, όπως ο φόβος του να πάψει η γυναίκα να είναι ελκυστική, ο φόβος των γηρατειών και ο φόβος των ασθενειών. Όχι μόνο για να ανακουφίσουν τον πόνο αλλά και για να συνεχίσουν να πληρούν τις προδιαγραφές «ομορφιάς» που η κοινωνία επιβάλλει, πολλές γυναίκες εξακολουθούν να είναι πρόθυμες να χρησιμοποιούν θεραπείες ορμονικής υποκατάστασης, παρόλο που γνωρίζουν τους σχετικούς κινδύνους.
Επικριτικές φωνές για τη θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης


Ωστόσο, η κλασική ιατρική αμφισβητεί επίσης τα οφέλη της ορμονικής υποκατάστασης. Αναμφισβήτητα, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της πρόσληψης οιστρογόνου και καρκίνου του μαστού, καθώς τα οιστρογόνα διεγείρουν την ανάπτυξη των ιστών, όπως τα ευαίσθητα σε οιστρογόνο κύτταρα του μαστού και της μήτρας. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι τα συνθετικά οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο DNA που μπορεί να είναι καρκινογόνες στον ιστό.

Ως εκ τούτου, είναι αναγκαίο να σκεφτούμε σχετικά με τους κινδύνους και τα οφέλη της θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης. Μη ορμονικές θεραπείες χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Ώρα αλλαγής: Το «σύνδρομο της κλιμακτηρίου»


Με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες παράγουν όλο και λιγότερες σεξουαλικές ορμόνες. Επίσης, πολλές γυναίκες αισθάνονται συμπτώματα δυσφορίας που διαφέρουν αρκετά έντονα από γυναίκα σε γυναίκα. Τα οιστρογόνα δρουν στον εγκέφαλο για τον έλεγχο της θερμοκρασίας του σώματος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να προκαλέσει εξάψεις και εφίδρωση. Αυτά τα συμπτώματα είναι από τα πιο συνηθισμένα που βιώνουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Επιπλέον, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, ξηροί βλεννογόνοι, και προβλήματα κατά τη διάρκεια του σεξ ίσως επίσης παρουσιαστούν.

Σύμφωνα με μελέτες, περίπου 66% των γυναικών υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και μόνο το 33% δεν αισθάνεται ότι πλήττεται σωματικά. Ωστόσο, οι σωματικές και ψυχικές διαταραχές που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει σε ενοχλήσεις. Η μετάβαση σε αυτό το νέο στάδιο της ζωής μπορούν να υποστηριχθεί από τη φύση, για παράδειγμα με τη χρήση φυτοοιστρογόνων ή συγκεκριμένα φαρμακευτικά μανιτάρια που περιέχουν συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες να επαναφέρουν το σώμα τους και την ψυχή τους σε ισορροπία.
Ορμόνες


Το ενδοκρινικό σύστημα είναι ένα εξαιρετικά ευαίσθητο, εξελιγμένο σύστημα επικοινωνίας του σώματος. Οι ορμόνες επηρεάζουν τη διάθεσή μας, τον κύκλο της εμμηνόρροιας, την εγκυμοσύνη, κατά τη διάρκεια του χρόνου μετά τον τοκετό και την εμμηνόπαυση και μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη, επειδή ο εγκέφαλος και τα αναπαραγωγικά όργανα είναι στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους μέσω μιας σύνθετης σειράς μηχανισμών ανατροφοδότησης.

Υπάρχει μία σύνθετη αλληλεπίδραση μεταξύ στον υποθάλαμο, στην υπόφυση, στις ωοθήκες και σε πολλές ορμόνες. Τα συμπτώματα της εμμηνοπαύσης είναι έντονα εξαρτώμενα από την ισορροπία του σεξουαλικών ορμονών GnRH, FSH, οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη. Η παραγωγή αυτών των ορμονών μειώνεται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, δυστυχώς, όχι γραμμικά αλλά ακανόνιστα.
Πολύ υψηλά επίπεδα ορμονών μπορούν να προκαλέσουν τα ίδια συμπτώματα που προκαλούν τα πολύ χαμηλά επίπεδα.
Φυσικά οιστρογόνα


Τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια ενός κύκλου. Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο, ειδικά στο πρώτο μισό του έμμηνου κύκλου.

Η οιστραδιόλη 17-β ανήκει στην οικογένεια των φυσικών οιστρογόνων, το πιο ισχυρό φυσικό οιστρογόνο σε γυναίκες. Σχηματίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε ειδικά κύτταρα του ώριμο ωοθυλάκιου στην ωοθήκη και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών. Αλλά είναι επίσης ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη των γυναικείων σεξουαλικών χαρακτηριστικών καθώς και τη μηνιαία ανάπτυξη του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του κύκλου.

Η οιστριόλη σχηματίζεται ειδικά στην εγκυμοσύνη και είναι λιγότερο αποτελεσματική. Επιπλέον, η οιστρόνη ανήκει επίσης στην κατηγορία των φυσικών οιστρογόνων. Παίζει μικρό ρόλο πριν από την εμμηνόπαυση αλλά αποκτά σημασία μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι ωοθήκες παράγουν πια σχεδόν καθόλου οιστραδιόλη.
Ο ρόλος των οιστρογόνων πριν και μετά την εμμηνόπαυση


Το βασικό έργο της οιστραδιόλης είναι να διεγείρει την ανάπτυξη των μαστών και της μήτρας για να συμμετέχουν στην ωρίμανση του θυλακίου και να προετοιμάσουν τη γέννηση ενός παιδιού στο τέλος της εγκυμοσύνης. Πολύ πιθανό είναι επίσης να προστατεύει τις λειτουργίες καρδιάς και του εγκεφάλου, καθώς και για τη διατήρηση της δύναμης των οστών.

Όταν οι ωοθήκες επιβραδύνουν τη λειτουργία τους, τα ανδρογόνα που παράγονται στα επινεφρίδια θα μετατρέπονται όλο και περισσότερο σε οιστρογόνα. Επιπλέον, το ίδιο το σώμα βοηθά τον εαυτό του με την παραγωγή αυξανόμενης ποσότητας οιστρογόνων. Τώρα, άλλοι ιστοί του σώματος, ειδικά το σπλαχνικό λίπους γύρω από το στομάχι και τα ισχία, εξασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ένα υπολειπόμενο επίπεδο οιστρογόνων. Ιδιαίτερα σε υπέρβαρες γυναίκες, σχετικά υψηλές ποσότητες οιστρογόνων βρίσκονται στο αίμα μετά την εμμηνόπαυση.

Μετά το τέλος της γόνιμης περιόδου της ζωής, η οιστρόνη γίνεται το κυρίαρχο οιστρογόνο. Μετά την εμμηνόπαυση παράγεται υψηλή ποσότητα από DHEA – ο πρόδρομος των ανδρογόνων – στο φλοιό των επινεφριδίων αλλά επίσης και στο λιπώδη ιστό.

Γενικά λέγεται ότι τα οιστρογόνα έχουν γενική προστατευτική επίδραση στην υγεία. Όταν τα επίπεδα των οιστρογόνων μειώνονται με την έναρξη της εμμηνόπαυσης, τα οιστρογόνα που είναι αποθηκευμένα στο υποδόριο λίπος θα κυκλοφορήσουν μέσα στο αίμα. Το δέρμα γίνεται πιο ζαρωμένο, ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο, αρτηριοσκλήρυνση, καρδιακή προσβολή και οστεοπόρωση αυξάνεται.

Ωστόσο, ο οργανισμός παράγει επίσης συνεχώς μια μικρή ποσότητα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση στα λιπώδη κύτταρα, στα επινεφρίδια, στους μύες, στο ήπαρ και στον εγκέφαλο.
Τεστοστερόνη (ανδρογόνα)


Στη γυναίκα τα ανδρογόνα βρίσκονται κανονικά σε πολύ υψηλότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τα οιστρογόνα. Υπάρχουν τέσσερα ανδρογόνα, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις: τεστοστερόνη, ανδροστενεδιόνη, ανδροστερόνη και δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA).

Οι γυναίκες παράγουν ανδρογόνα στις ωοθήκες και τον φλοιό των επινεφριδίων. Ο κύριος ρόλος των ανδρογόνων είναι να αυξηθεί η σεξουαλική ενέργεια. Επιπλέον, υποστηρίζουν το σχηματισμό του συνδετικού ιστού, καθώς και των οστών και της μυϊκής μάζας και επηρεάζουν επίσης το σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Αν και τα επίπεδα της τεστοστερόνης μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση στις περισσότερες γυναίκες, μπορεί επίσης να αυξηθούν σε μερικές περιπτώσεις. Η έλλειψη οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σχετική περίσσεια αρσενικών σεξουαλικών ορμονών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αυξημένη τριχοφυΐα σώματος (στο προσώπο, στο στήθος).
Προγεστερόνη


Σε γενικές γραμμές, πολλά συνηθισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης λέγεται ότι προκαλούνται από τη μείωση των οιστρογόνων.
Ωστόσο, προσοχή πρέπει επίσης να δοθεί σε μια άλλη γυναικεία ορμόνη, η οποία συχνά παραβλέπεται: η προγεστερόνη.

Η μείωση της είναι στις περισσότερες περιπτώσεις η πρώτη ορμονική αλλαγή, η οποία ξεκινά την εμμηνόπαυση και αυτό είναι πολύ πριν συμβούν οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης. Η προγεστερόνη παράγεται κυρίως στις ωοθήκες αλλά επίσης στον εγκέφαλο και στα περιφερειακά νεύρα. Κυρίως σχηματίζεται στη δεύτερη φάση του έμμηνου κύκλου και αργότερα από τον πλακούντα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μικρές ποσότητες προγεστερόνης συντίθενται επίσης από το φλοιό των επινεφριδίων.

Η προγεστερόνη δεν είναι το ίδιο όπως προγεστίνη, επειδή η προγεστίνη δεν υπάρχει στη φύση, αλλά παράγεται συνθετικά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Καθώς όλο και λιγότερο ωορρηξίες συμβαίνουν στην εμμηνόπαυση, αυτό σημαίνει ότι όλο και λιγότερη προγεστερόνη παράγεται.
Το άγχος και η ανισορροπία


Πολλές γυναίκες στην κουλτούρα μας είναι συνεχώς εκτεθειμένες σε πολλές ευθύνες και χρόνιο στρες. Οι γυναίκες στην εμμηνοπαύση που, ούτως ή άλλως, έχουν πληγεί σοβαρά από τις ορμονικές διακυμάνσεις, αυτή η συνεχής υπερδιέγερση μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής προγεστερόνης, η οποία λειτουργεί ως φυσικό ηρεμιστικό στο σώμα.

Επίσης, μια απότομη πτώση των επιπέδων τεστοστερόνης ενδεχομένως να οφείλεται στο μόνιμο στρες και άγχος, επειδή τα επινεφρίδια υπερλειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη λίμπιντο, ευερέθιστη διάθεση και γενική δυσφορία.
Μεταβολισμός του εγκεφάλου σε ώριμες γυναίκες


Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η GnRH (θηλυκή ορμόνη απελευθέρωσης γοναδοτροπίνης) αυξάνει στον εγκέφαλο και ως εκ τούτου αυξάνονται και τα επίπεδα FSH και LH.

Αυτές οι δύο ορμόνες απελευθερώνονται από την υπόφυση και ελέγχουν τη λειτουργίας των ωοθηκών, το οποίο σημαίνει την παραγωγή ορμονών (οιστρογόνα, προγεστερόνη) και του εμμηνορροϊκού κύκλου με την ωορρηξία. Όπως είναι η δημοφιλής εξήγηση, υποτίθεται ότι το σώμα προσπαθεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των ωοθηκών για την εξασφάλιση της γονιμότητας.

Ωστόσο, ένα επιχείρημα εναντίον αυτής της θεωρίας είναι το γεγονός ότι τα επίπεδα FSH και LH παραμένουν σταθερά αυξανόμενα. Ως εκ τούτου, θεωρείται ότι ο θηλυκός εγκέφαλος υφίσταται επίσης αλλαγές στη μέση ηλικία. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει στη γυναίκα να αναπτύξει και να υλοποιήσει τις επιθυμίες της, ανεξάρτητα από τις σκέψεις για δημιουργία οικογένειας. Κλείνοντας, είναι ιδιαίτερα σημαντική η ορμόνη ωκυτοκίνης της σχέσης – και φροντίδας – μειώνεται στις μεσήλικες γυναίκες, και έχουν μια καλύτερη πρόσβαση στα δικά τους συναισθήματα, αντί να λαμβάνει πάντα υπόψη μόνο τις ανάγκες της οικογένειας.

Ασυνήθιστη επιθετικότητα κατά την εμμηνόπαυση μπορεί επίσης να εξηγηθεί από τα σχετικά αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης. Επιπλέον, το γυναικείο σώμα παράγει λιγότερο από την «ορμόνη της ευτυχίας» σεροτονίνη λόγω της μείωσης των επιπέδων των οιστρογόνων. Συνεπώς, η ευαισθησία του εγκεφάλου στο άγχος αυξάνεται περαιτέρω.

Οι γυναίκες βρίσκονται εύκολα σε οξύθυμη κατάσταση και είναι επιρρεπής σε εναλλαγές της διάθεσης που μπορεί να κυμαίνονται μέχρι και την κατάθλιψη. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σε αυτό το στάδιο της ζωής συμβαίνουν οι περισσότερες επαγγελματικές αλλαγές και τα διαζύγια.
Η εμμηνόπαυση από τη σκοπιά της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής (ΠΚΙ)


Οι κυριότερες ενεργειακές διαταραχές στην εμμηνόπαυση επηρεάζουν το συκώτι, τη σπλήνα και τα νεφρά. Από τη σκοπιά της ΠΚΙ, η ζωτική ενέργεια βρίσκεται στα νεφρά που καθορίζουν την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την ανάπτυξη. Μετά από λίγο καιρό, το yin στα νεφρά στις ώριμες γυναίκες μειώνεται. Αυτή είναι μια φυσική διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές μέσω της συνεχούς υπερφόρτωσης, άγχους, στρες και χρονικής πίεσης.

Επιπλέον, μειώνεται επίσης ο ρόλος του Chong (μεσημβρινός που επηρεάζει τη μήτρα και ρυθμίζει την έμμηνο ρύση) και του Ren Mai (μεσημβρινοί, οι οποίες επηρεάζουν την έμμηνο ρύση και ρυθμίζουν τη γονιμότητα). Και οι δύο έχουν μια στενή σχέση με το κινεζικό λειτουργικό κύκλωμα των νεφρών. Κατά τη διάρκεια της μετάβασης της γυναίκας αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια γιν – γιανγκ ανισορροπία στο νεφρό, δεδομένου ότι δεν μπορούν να ελέγξουν επαρκώς το στοιχείο της φωτιάς. Συνεπώς, πολλά παράπονα γίνονται στην εμμηνόπαυση, για παράδειγμα, για εξάψεις.

Το πώς μια γυναίκα ανταποκρίνεται στις ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσωπικότητα της και την ιδιοσυγκρασία της.

Η φυσικοπαθητική (Naturopathy) προσφέρει πολύ καλές εναλλακτικές λύσεις για να υποστηρίξει θετικά τη φυσική μετάβαση στις γυναίκες για παράδειγμα με τη χρήση φαρμακευτικών μανιταριών. Σε πολλές περιπτώσεις, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να μετριαστούν σημαντικά από τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής και με τη χρήση φυσικών θεραπειών.

Το πλεονέκτημα αυτών των φυσικών θεραπειών είναι ότι δεν λειτουργούν μόνο σε μία κατεύθυνση. Παρατηρήθηκε ότι, για παράδειγμα, τα φυτά περιέχουν συστατικά που μοιάζουν με τα οιστρογόνα και ταυτόχρονα διεγείρουν τους υποδοχείς προγεστερόνης. Συνεπώς, ενεργοποιούν μηχανισμούς που το ίδιο το σώμα χρησιμοποιεί. Το ένζυμο το οποίο διεγείρει τον ανταγωνιστή ταυτόχρονα μεταφέρεται μαζί με την ουσία-πομπό. Με αυτόν τον τρόπο, η ισορροπία είναι εξασφαλισμένη. Η ίδια αρχή βρίσκεται επίσης και στα φαρμακευτικά μανιτάρια, λόγω του ότι δρουν προσαρμοστικά, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ρυθμιστική δράση.

Η προϋπόθεση είναι ότι η σκόνη του μανιταριού προκύπτει από όλο το μανιτάρι. Εάν χρησιμοποιείται μόνο το μυκήλιο, υπάρχει περίπτωση να ενεργήσει μόνο στη μία πλευρά και σε μόνο σε μία κατεύθυνση. Είναι, επίσης, σημαντικό να τρώτε τροφές πλούσιες σε θρεπτικές ουσίες, για να μπορέσει το σώμα να βελτιστοποιήσει την παραγωγή ορμονών.
Κόρντισεπς Σίνενσις (Cordyceps Sinensis)


Η εμμηνόπαυση συχνά πηγαίνει χέρι-χέρι με υπερδιέγερση του νευρικού και καταθλιπτική διάθεση. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων οδηγούν επίσης σε μείωση αυτών των νευροδιαβιβαστών, οι οποίοι χρειάζονται για να παρέχουν μια καλή διάθεση.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση Cordyceps διεγείρει την απελευθέρωση της 17β-οιστραδιόλης και μειώνει τα συμπτώματα που συνδέονται με χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων.

Δεύτερον, το Κορντισεπς επίσης αναστέλλει το ένζυμο οξειδάση μονοαμίνης (ΜΑΟ), η οποία υποβαθμίζει την σεροτινίνη, την ορμόνη της «καλής διάθεσης», μεταξύ άλλων. Συνεπώς, το φαρμακευτικό μανιτάρι Cordyceps :

-προάγει τη συναισθηματική ισορροπία και μειώνει την καταθλιπτική διάθεση ή τάση.

-έχει ηρεμιστική, χαλαρωτική και ρυθμιστική δράση,

-και διεγείρει τη λειτουργία των επινεφριδίων.

Το Cordyceps έχει επίσης:

-ειδική επίδραση στα όργανα στην κοιλιακή χώρα και

-ενισχύει την ενέργεια των νεφρών.

-χρησιμοποιείται επίσης για να υποστηρίξει τη «φωτιά της ζωής», το οποίο είναι σημαντικό για τις γυναίκες που είναι περισσότερο επιρρεπείς στο κρύο και στη σεξουαλική αποστροφή.
Ρέισι (Reishi) ή Γανόδερμα (Ganoderma)


Αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι ονομάζεται επίσης «μανιτάρι της αιώνιας ζωής» στην ασιατική ιατρική. Βοηθάει σε :

-εξάψεις, εσωτερική ανησυχία και αϋπνία.

-επίσης, αποτελεί εξαιρετική υποστήριξη σε περιπτώσεις έλλειψης δύναμης και ενέργειας.

Στην αρχαία Κίνα το Reishi έχει παραδοσιακά χρησιμοποιηθεί σε ανθρώπους ηλικιωμένους ή σε όσους πάσχουν από αμνησία και αδύναμα νεύρα. Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, είναι απαραίτητο το σώμα να προσαρμοστεί στο μεταβολισμό του. Δεδομένου ότι το ήπαρ εμπλέκεται σε αυτές τις μεταβολικές αλλαγές, η διαδικασία αυτή μπορεί να υποστηριχθεί από τη χορήγηση Reishi. Γενικότερα, το Reishi :

-ενισχύει το συκώτι,

-προάγει τις διαδικασίες αποτοξίνωσης, και

-κατευθύνει τη θερμότητα έξω από το σώμα.

Σε αυτή τη φάση της μεταβολικής μετατροπής του οργανισμού, το σώμα αποκτά νέα ενέργεια και η γυναίκα αισθάνεται περισσότερο ενεργητική και δυνατή.
Hericium


Εξαιτίας των ορμονικών διακυμάνσεων, οι γυναίκες υποφέρουν κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης λόγω αυξημένου στρες. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον γαστρεντερικό σωλήνα. Λόγω της προστατευτικής δράσης του στους βλεννογόνους, η επίδραση που έχει το Hericium στην αναγέννηση των βλεννογόνων έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ επιτυχημένο. Το Hericium προστατεύει αλλά παράλληλα και ενισχύει το νευρικό σύστημα.

Ως εκ τούτου, φόβοι που σχετίζονται με το άγχος, απώλεια μνήμης και η αϋπνία μπορούν να αντιμετωπιστούν καλά με αυτό το φαρμακευτικό μανιτάρι. Το πιο γνωστό είδος Hericium είναι το μανιτάρι Hericium erinaceus ή Lion’s Mane (η Χαίτη του Λιονταριού).
Συμπέρασμα


Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια ασθένεια αλλά μια φυσική φάση στη ζωή κάθε γυναίκας!

Τα φαρμακευτικά μανιτάρια μπορούν να επηρεάσουν τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς του σώματος με έναν ασφαλή και οικονομικό τρόπο, και να βοηθήσουν το σώμα να επανακτήσει την ισορροπία του.

Η μυκητοθεραπευτική αγωγή σε ήπια έως μέτρια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης μπορεί να οδηγήσει σε ανακούφιση ή ακόμα και σε πλήρη απαλλαγή από τα συμπτώματα.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου