Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Ροδοδάφνη ή πικροδάφνη



Χρήσιμες πληροφορίες για τη ροδοδάφνη


Το νήριο η ροδοδάφνη ή Nerium oleander ή πικροδάφνη ή αροδάφνη ανήκει στην οικογένεια των Αποκυνίδων.

Είναι θάμνος πολύκλαδος, που τα κλαδιά του ξεπροβάλλουν απο τη βάση της ρίζας του και μπορεί να φθάσουν μέχρι 4 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι αντίθετα, λογχοειδή μακρόστενα και μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 4 μέτρα ύψος. Τα φύλλα του είναι δερματώδη, λεία στην πάνω και χνουδωτά στην κάτω επιφάνεια. Τα άνθη του είναι άσπρα, ρόδινα ή κόκκινα και βρίσκονται σε αραιά, ακραία μπουκέτα. Ο καρπός του είναι μακρόστενος, κυλινδρικός με 2 σειρές από μακρόστενους σπόρους καλυμμένους με μακριές τρίχες. Ανθίζει από Μάη μέχρι τον Ιούλη και βρίσκεται σε τόπους με νερό και σαν καλλωπιστικό σε κήπους και πάρκα.

Χρήσιμα μέρη πικροδάφνης

Τα φύλλα του

Δραστικές ουσίες πικροδάφνης

Περιέχουν καρδιοτονωτικούς γλυκοζίτες, όπως ολεανδρίνη, φιλονερίνη, νηριίνη και φλαβονοειδείς γλυκοζίτες με διουρητική ενέργεια, οργανικά οξέα, σαλικιλίνη και σαπωνίνες. Η μεγαλύτερη συγκέντρωση των καρδιακών γλυκοσιδών βρίσκεται στους σπόρους, στα κλαδιά και τις ρίζες και λιγότερο στα φύλλα και τους καρπούς. Τα φύλλα έχουν περισσότερη ολεανδρίνη.

Το μάσημα φύλλων ροδοδάφνης ή εισπνοή καπνού από τα φύλλα ή τα κλαδιά, η πόση νερού μολυσμένου από ροδοδάφνη ή η κατανάλωση χυμού του φυτού ή μελιού από τα άνθη μπορεί να προκαλέσουν ποίκιλλλες αντιδράσεις στον άνθρωπο και τα ζώα.

Το εκχύλισμα 15 φύλλων πικροδάφνης μπορεί να είναι θανατηφόρο για τον άνθρωπο. Τα συμπτώματα είναι ναυτία, έμετοι, κοιλιακός πόνος, διάρροια, σιελόρροια, καύσος στο στόμα, παραισθήσεις στη γλώσσα, βραχνάδα φωνής από εισπνοή καπνού, υπερδιέγερση, υπερκινητικότητα, μυϊκός τρόμος, νύστα, αταξία, οπτικές παραισθήσεις, κίτρινη όραση, μυδρίαση, αδυναμία και σπασμοί, διαταραχές αγωγιμότητας για 6 ημέρες, όμοιες με αυτές της δακτυλίτιδας (έκτοπη αρρυθμία, υπερκοιλιακή ταχυκαρδία και κολποκοιλιακός αποκλεισμός). Αυτά τα συμπτώματα επέρχονται γρήγορα μετά από κατάποση εκχυλίσματος των φύλλων ή ριζών, ενώ με μάσημα φύλλων έρχονται σταδιακά.

Η Πυθία στο μαντείο των Δελφών λέγεται ότι μασούσε φύλλα, εισέπνεε καπνό κι έπινε νερό με ροδοδάφνη για τους χρησμούς της.

Ιδιότητες και ενδείξεις αροδάφνης

Η αροδάφνη χρησιμοποιείται σε καρδιακή ανεπάρκεια, γιατί δυναμώνει την καρδιακή σύσπαση, κανονίζει τον καρδιακό ρυθμό και τη συχνότητά του και αυξάνει την ποσότητα των ούρων, που αποβάλλονται κι έτσι υποχωρούν τα οιδήματα που προκαλεί η καρδιακή ανεπάρκεια.

Η δράση της ολεανδρινης δεν είναι αθροιστική και δεν συσσωρεύεται όπως άλλες καρδιοτονωτικές ουσίες, όμως λόγω της τοξικότητάς της, απαιτεί ιατρική παρακολούθηση.

Χρήσιμες ιατρικές συνταγές με πικροδάφνη

Ο γαλακτώδης χυμός χρησιμοποιείται για τις λοιμώξεις του τριχωτού της κεφαλής και για τις καρδιακες παθήσεις.

Το αφέψημα χρησιμοποιείται κατά της ψωρίασης, για τις λοιμώξεις του δέρματος, για την ψώρα, την σύφιλη και τον έρπητα.

Με εξωτερική χρήση και συχνό πλύσιμο απολεπίζονται οι βλάβες της ψωρίασης.

Τα ξηραμένα φύλλα σε σκόνη περιποιούνται άτονα έλκη και πληγές.

Η σκόνη χρησιμοποιείται και για φτάρνισμα.

Για την ψώρα καίγεται αροδάφνη και λαμβάνεται η στάχτη. Χλωρή αροδάφνη κοπανίζεται, βγαίνει το ζουμί. Με παλιό λάδι, τη στάχτη και το ζουμί αλείφονται οι πληγές της ψώρας.

Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Με κρασί είναι αντίδοτο για τα δαγκώματα ζώων.

Είναι δηλητηριώδες για τα ζώα. Χρησιμοποιείται και ως ποντικοφάρμακο. Κλείνουν τις τρύπες με φύλλα αροδάφνης και τα ποντίκια τα τρώνε και ψοφούν.

Όταν τα τρώνε οι κατσίκες το γάλα τους είναι πικρό.

Η υπερκινητικότητα, τα σκιρτήματα, η βραχνή και η τραχιά φωνή, η σιελόρροια, η αστάθεια, η αταξία, η λιποθυμία, ο μυϊκός τρόμος και η επιληψία που είχε η Πυθία στο μαντείο των Δελφών, όταν έκανε τους χρησμούς, οφείλονται στην πικροδάφνη.





www.emedi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου