Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Πόσο οι βιταμίνες εξαφανίζονται από τα μη βιολογικής καλλιέργειας φρούτα και λαχανικά


Eχετε υπόψη σας ότι το περιεχόμενο των βιταμινών και ανόργανων συστατικών στα λαχανικά και τα φρούτα μη βιολογικής καλλιέργειας μειώνονται δραστικά;



Μπορεί ναι, μπορεί περίπου να έχετε μια εικόνα. Αλλά αν δείτε τα συγκεκριμένα νούμερα η συνειδητοποίηση είναι κάτι περισσότερο από δυσάρεστη.

Ο διατροφολόγος Alex Jack, ο οποίος έχει μελετήσει την έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ για τα θρεπτικά συστατικά στα φρούτα και τα λαχανικά συνέκρινε πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία για τα θρεπτικά συστατικά στα λαχανικά με τα δεδομένα πριν από 20 χρόνια.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά μεταξύ του περιεχομένου βιταμινών και μετάλλων ήταν τεράστια. Η περιεκτικότητα του ασβεστίου στο μπρόκολο μειώθηκε κατά 50%, το σίδηρο σε σαλάτα κάρδαμου κατά 88%, και η βιταμίνη C σε κουνουπίδι κατά 40%.

Δείτε ένα μικρό δείγμα:


Πηγή: Geigy Pharmakonzern, Ελβετία (1985), Snatorium Oberthal (2002)
Πώς να εξηγήσει την έλλειψη βιταμινών;

Για να εξηγήσει το μυστήριο της έλλειψης βιταμινών στα λαχανικά, ο Jack αποτάνθηκε προς το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά εις μάτην. Ερωτήσεις σε άλλους οργανισμούς, επίσης, παρέμειναν αναπάντητες.

Μια υπάλληλος του Υπουργείου Γεωργίας αργότερα είπε ότι η έλλειψη θρεπτικών ουσιών στα τρόφιμα δεν θα πρέπει να εξεταστεί έξω από το πλαίσιο.

Κατά τη γνώμη της, δεν έχει σημασία ότι το περιεχόμενο του ασβεστίου στο καλαμποκιού μειώθηκε κατά 78%, γιατί κανείς δεν τρώει καλαμπόκι για το ασβέστιο. (!) Είπε επίσης ότι το επίπεδο των θρεπτικών ουσιών μπορεί να πέσει λόγω των διαφορών στις δοκιμές τροφίμων. Για παράδειγμα, η έννοια για το τι είναι βρώσιμο και τι όχι, μπορεί να αλλάξει. Με άλλα λόγια, ίσως και πριν από είκοσι χρόνια οι άνθρωποι έτρωγαν ένα ολόκληρο στάχυ καλαμποκιού και λάμβαναν τα θρεπτικά συστατικά …

Kukuruz = καλαμπόκι



Όπως καταλαβαίνετε, ένα αδύνατο πορτοφόλι δεν μπορεί να αγοράσει συνέχεια ή ίσως και καθόλου τα ακριβά προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας. ελπίζοντας βέβαια ότι είναι και τέτοια. Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί το προσδόκιμο στις φτωχές τάξεις ολοένα πέφτει και η ψαλίδα με εκείνο των πλουσίων ολοένα ανοίγει. Δεν είναι επίσης να απορεί κανείς γιατί το ανοσοποιητικό είναι πεσμένο και ευάλωτο σε διάφορες ασθένειες, ειδικά των παιδιών, ούτε απορίας άξιο είναι γιατί κάνουν θραύση τα συμπληρώματα διατροφής.

Η λύση είναι μια: Φυτέψτε όπου βρείτε, ακόμα και σε μπαλκόνια, ταράτσες ή ακάλυπτο αν ζείτε σε πόλεις και πάρτε όσο το δυνατόν περισσότερες βιταμίνες από τις δικές σας σίγουρες βιολογικές καλλιέργειες.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου