Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα και διατροφή



Οι κορυφαίες αλκαλικές τροφές


Ένας γενικός κανόνας για αλκαλοποίηση του οργανισμού είναι ότι μπορείτε να τρώτε τα παρακάτω τρόφιμα χωρίς να ανησυχείτε, γιατί δεν έχουν καμία όξινη επίδραση, αν και μερικά είναι πιο αλκαλικά από άλλα.

Δεν είναι απαραίτητο να τρώτε μόνο αλκαλικές τροφές, για να γίνει το pH του σώματός σας αλκαλικό. Ένα ορισμένο ποσοστό των τροφίμων μπορεί να είναι όξινο, αλλά είναι καλύτερα αν είναι φυσικά και βιολογικά.

Τα οφέλη της αλκαλικής διατροφής

-Η αλκαλική διατροφή βοηθά σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης αλκαλικών τροφών και της μείωσης της ποσότητα του οξέος στο στομάχι, και αυτό μπορεί να βοηθήσει να ελαττωθούν τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Ίσως έχετε καταλάβει ότι ορισμένα τρόφιμα σας προκαλούν παλινδρόμηση οξέος, όταν τα τρώτε, και έτσι μπορείτε να τα αποφύγετε. Κατά πάσα πιθανότητα τα τρόφιμα αυτά είναι όξινα τρόφιμα. Να θυμάστε ότι ένα τρόφιμο ενδέχεται να μην έχει αλκαλικό χαρακτήρα, αλλά όταν διασπάται από το σώμα γίνεται αλκαλικό.Ένα παράδειγμα είναι ότι τα εσπεριδοειδή όπως τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, ενώ περιέχουν κιτρικό οξύ, είναι στην πραγματικότητα αλκαλοποιητικά.

-Οι αλκαλικές τροφές βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

Οι αλκαλικές τροφές μπορεί να βοηθήσουν, ώστε το pH του σώματος να βρίσκεται σε ένα επίπεδο που να υποστηρίζει την υγεία και την ευεξία. Βοηθούν, επίσης, στην εξουδετέρωση των υπερβολικών ποσοτήτων οξέων που μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και άλλες χρόνιες παθήσεις. Βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων και στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα.

-Οι αλκαλικές τροφές βοηθούν στην απώλεια βάρους και στο αδυνάτισμα

Αν αλλάξετε τη διατροφή σας και καταναλώνετε περισσότερα αλκαλικά τρόφιμα θα χάσετε βάρος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αυτές οι τροφές είναι υπερτροφές, δεν είναι όξινες και δεν είναι επεξεργασμένα τρόφιμα και το αποτέλεσμα είναι ότι σίγουρα θα χάσετε βάρος. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία αλκαλικών τροφών. Πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι τα λαχανικά, μερικά είναι τα φρούτα, και μερικά είναι τα καρύδια ή δημητριακά. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι τα όξινα τρόφιμα δεν έχουν γεύση σαν οξύ και δεν καίνε τη γλώσσα σας όταν τα τρώτε, αλλά έχουν μια όξινη επίδραση μέσα στο σώμα. Οι αλκαλικές τροφές, επίσης, δεν έχουν ιδιαίτερη γεύση που να μπορείτε να κάνετε διάκριση της αλκαλικότητάς τους. Για παράδειγμα, τα πορτοκάλια έχουν κιτρικό οξύ, αλλά είναι αλκαλικής μορφοποίησης, έτσι ώστε ουσιαστικά, κάνουν αλκαλοποίηση του οργανισμού. Δεν είναι απαραίτητο να καταναλώνετε τις παρακάτω τροφές ακατέργαστες, αλλά θα πρέπει να είναι φρέσκες και βιολογικές. Αν πρέπει να μαγειρευτούν, μαγειρέψτε τις στον ατμό, ώστε να αφήσετε τα θρεπτικά συστατικά τους ανέπαφα.

-Η αλκαλική διατροφή είναι η καλύτερη διατροφή για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου.

Ο καρκίνος απλά δεν μπορεί να αναπτυχθεί ή να επιβιώσει σε ένα αλκαλικό περιβάλλον. Η κατανάλωση όξινων τροφών οδηγεί στον καρκίνο και τον βοηθά να αναπτυχθεί και να εξαπλωθεί στο σώμα. Η υγιεινή διατροφή, που είναι κυρίως χορτοφαγική, θα οδηγήσει στη βελτίωση της υγείας αν γίνει τρόπος ζωής σε μακροπρόθεσμο επίπεδο. Να τρώτε τροφές φυσικές που απορροφούν ενέργεια από τον ήλιο.

-Η αλκαλική διατροφή βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από την υπερβολική ποσότητα ουρικού οξέος στο σύστημα. Η κατανάλωση περισσότερων αλκαλικών τροφών θα σας βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα του ουρικού οξέος και να απαλλαγείτε από τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας. Είναι αλήθεια ότι αλκαλικές τροφές, αφού καταναλωθούν, έχουν αλκαλοποιητικό αποτέλεσμα, και ως εκ τούτου θα βοηθήσουν να εξουδετερωθούν μερικά από τα όξινα τρόφιμα που τρώτε. Οι ειδικές δίαιτες για άτομα με ουρική αρθρίτιδα μοιάζουν με την αλκαλική διατροφή, αλλά θα πρέπει να αποφεύγονται ορισμένες από τις γνωστές τροφές που προκαλούν τα επεισόδια ουρικής αρθρίτιδας.

-Η αλκαλική διατροφή θεραπεύει την ακμή

Οι αλκαλικές τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν με την ακμή σας. Το όξινο περιβάλλον είναι εν μέρει υπεύθυνο για την ακμή σας. Η κακή διατροφή, με λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη ακμή. Με την κατανάλωση αλκαλικών τροφών παίρνετε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που θα βοηθήσουν το δέρμα σας να είναι υγιές και απαλλαγμένο από κηλίδες και σπυράκια.

-Η αλκαλική διατροφή βοηθά στις αλλεργίες

Οι αλκαλικές διατροφές ανακουφίζουν τις αλλεργίες. Η αλκαλική διατροφή θα βοηθήσει στην πρόληψη αλλεργικών αντιδράσεων σε σκόνη, γύρη κ. ά.

-Η αλκαλική διατροφή είναι κατάλληλη για τους διαβητικούς

Πολλές αλκαλικές τροφές θα σας βοηθήσουν, επίσης, να κρατήσετε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας υπό έλεγχο. Πολλές δίαιτες για τον διαβήτη μοιάζουν πολύ με την αλκαλική διατροφή. Οι πιθανότητες για διαβήτη, μειώνονται με την αλκαλική διατροφή, η οποία βοηθά και στη διαχείριση του διαβήτη.



Πλήρης οδηγός για την αλκαλική δίαιτα

1. Αμύγδαλα και γάλα αμυγδάλου

Τα αμύγδαλα είναι αλκαλική τροφή. Βοηθούν στην οικοδόμηση των μυών, μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης, και είναι σε θέση να βοηθήσουν στην απώλεια λίπους. Δεν χρειάζεται να τρώτε πολλά αμύγδαλα για να απολαύσετε τα οφέλη τους, αλλά καταναλώστε τα ως σνακ ανάμεσα στα γεύματα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Ασβέστιο - 27%
Σίδηρος - 25%
Πρωτεΐνη - 44%

2. Αμάραντος ο Κερκοφόρος-Amaranthus caudatus

Οι σπόροι του έχουν σχετικά υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και είναι γεμάτοι από βιταμίνες και ανόργανα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη γενική υγεία. Υπάρχουν πολλές συνταγές στις οποίες μπορείτε να προσθέσετε τους σπόρους του.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Ασβέστιο - 16%
Σίδηρος - 42%
Πρωτεΐνη - 14g

3. Αγκινάρες

Οι αγκινάρες είναι γνωστές για την αλκαλικότητά τους και βοηθούν να αυξηθούν τα επίπεδα του pH του σώματός σας. Είναι επίσης γεμάτες από αντιοξειδωτικά, βοηθούν να καθαρίσει το συκώτι, και βοηθούν στην πέψη. Σε μια σαλάτα με φυλλώδη πράσινα να προσθέτετε πάντα ωμές αγκινάρες.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 20%
Βιταμίνη Κ - 12%
Φυλλικό οξύ - 17%

4. Ρόκα

Η ρόκα χρησιμοποιείται σε δίαιτες αποτοξίνωσης, Είναι γεμάτη από βιταμίνη Α και έχει μια εντυπωσιακή ποσότητα ασβεστίου και μπορεί να καταναλωθεί αντί για τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Κορυφαία στατιστικά στοιχεία (ανά 100g):
Ασβέστιο - 16%
Βιταμίνη Α - 47%
Σίδηρος - 8%

5. Σπαράγγια

Τα σπαράγγια είναι ένα από τα ισχυρότερα τρόφιμα για αλκαλοποίηση του οργανισμού. Περιέχουν αντιοξειδωτικά, θρεπτικά συστατικά και κάνουν αποτοξίνωση. Τα σπαράγγια έχουν και οφέλη αντιγηραντικές ιδιότητες.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 15%
Βιταμίνη C - 9%
Σίδηρος - 12%

6. Αβοκάντο και έλαιο αβοκάντου

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε κάλιο, καθώς και υγιή λίπη.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 17%
Βιταμίνη Α - 3%
Φυτικές ίνες - 27%

7. Βασιλικός

Ο βασιλικός περιέχει φλαβονοειδή και είναι αλκαλικό βότανο.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 175%
Βιταμίνη Κ - 345%
Ασβέστιο - 18%

8. Παντζάρια

Τα παντζάρια περιέχουν το φυτοθρεπτικό βηταλαϊνη που έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 8%
Βιταμίνη Κ - 11%
Φυλλικό οξύ - 75%

9. Μπρόκολο

Το μπρόκολο να το τρώτε κάθε μέρα για να έχετε καλή υγεία και για αλκαλοποίηση. 3 ή 4 φορές την εβδομάδα πρέπει οπωσδήποτε να το καταναλώνετε.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 135%
Βιταμίνη Α - 11%
Ασβέστιο - 4%

10. Λαχανάκια Βρυξελλών

Είναι σε θέση να διαλύουν τα λιπαρά οξέα που σχηματίζουν οξέα και αυξάνουν τα επίπεδα του pH, ώστε να κάνετε αλκλοποίηση του οργανισμού. Είναι, επίσης, γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Είναι καλύτερα να τα αγοράζετε φρέσκα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 142%
Βιταμίνη Α - 15%
Σίδηρος - 8%

11. Φαγόπυρο

Το φαγόπυρο μοιάζει με μανέστρα και είναι χωρίς γλουτένη. Είναι επίσης μια αλκαλική τροφή και καλή πηγή πρωτεΐνης, και έχει πολύ σίδηρο. Υπάρχουν πολλές συνταγές για να το καταναλώσετε.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Σίδηρος - 12%
Ασβέστιο - 2%
Πρωτεΐνη - 13,3 g

12. Λάχανο

Το λάχανο λόγω της αλκαλικότητάς του είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη καθώς και την αντιστροφή ορισμένων μορφών καρκίνου. Έχει πολλές φυτικές ίνες και χαμηλή θερμιδική αξία και είναι κατάλληλο για πολλές δίαιτες.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 54%
Βιταμίνη Α - 3%
Ασβέστιο - 5%

13. Καρότα

Τα καρότα είναι πολύ καλή τροφή για τα μάτια και είναι και αλκαλική. Είναι νόστιμα και στον ατμό, αν κάποιος δεν μπορεί να τα μασήσει. Τα καρότα έχουν επίσης πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και κάλιο.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 336%
Βιταμίνη C - 10%
Ασβέστιο - 3%

14. Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι μια αλκαλική τροφή. Έχει πολλές φυτικές ίνες και βιταμίνη C. Τρώγεται ωμό σε σαλάτες ή στον ατμό.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 77%
Ασβέστιο - 2%
Σίδηρος - 2%

15. Σέλινο

Εκτός του ότι είναι μια αλκαλική τροφή έχει πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, και μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας. Μπορείτε να τα πολτοποιήσετε σε ένα μπλέντερ και να κάνετε ένα smoothie. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε smoothie φρούτων, προσθέτοντας λίγη καυτερή γεύση χωρίς να επισκιάζει τις γεύσεις φρούτων.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 4%
Βιταμίνη C - 2%
Ασβέστιο - 2%

16. Σπόροι Chia

Κάντε μια σούπα από λαχανικά και βάλτε σπόρους chia ή προσθέστε τους σε ένα smoothie.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Σίδηρος - 20%
Ασβέστιο - 20%
Βιταμίνη Α - 10%

17. Σχοινόπρασα

Κάνουν αλκαλοποίηση μπαίνουν σε φαγητά, σαλάτες και συνοδεύουν πολλά πιάτα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 3%
Βιταμίνη C - 3%

18. Κόλιανδρος

Μπορεί να βοηθήσει με τη χοληστερόλη, την αναιμία, και την πέψη. Είναι αρκετά εύκολο να το χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας και μπορείτε να το καλλιεργείτε και στο σπίτι σας. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να τρώνε μεγάλες ποσότητες από αυτό.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 1%
Ασβέστιο - 1%
Σίδηρος - 2%

19. Καρύδα

Η καρύδα είναι μια φυσική τροφή. Τα οφέλη για την υγεία από το γάλα καρύδας, το χυμό, και τη σάρκα είναι όλα καλά τεκμηριωμένα, και κάνουν αλκαλοποίηση.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Σίδηρος - 11%
Βιταμίνη C - 4%
Ασβέστιο - 1%

20. Collard χόρτα ή χόρτα γογγυλοκράμβες

Τα χόρτα αυτά είναι πράσινα και κορυφαία τρόφιμα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Έχουν πολύ βιταμίνη Α, αλλά και άλλες βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 230%
Βιταμίνη C - 20%
Ασβέστιο - 20%

21. Αγγούρια

Είναι αλκαλικά και περιέχουν τόσο πολύ νερό που είναι πολύ ενυδατικά λαχανικών. Να τα τρώτε με τις φλούδες τους για καλύτερα αποτελέσματα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 2%
Βιταμίνη Α - 1%
Ασβέστιο - 1%

22. Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα από εκείνα τα μπαχαρικά που είτε έχετε στο σπίτι σας και το χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Σίδηρος - 8%
Ασβέστιο - 2%
Βιταμίνη Α - 1%

23. Ταραξάκο ή Dandelion

Αυτό θεωρείται ενοχλητικό ζιζάνιο στους περισσότερες χλοοτάπητες. Το λουλούδι και η ρίζα είναι πολύ θρεπτικά και μπορεί να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 54%
Βιταμίνη C - 32%
Ασβέστιο - 10%

24. Μελιτζάνες

Οι μελιτζάνες έχουν λίγες θερμίδες, και είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά και κάνει αλκαλοποίηση.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 3%
Ασβέστιο - 1%
Σίδερο - 1%

25. Αντίδια

Τα αντίδια κατατάσσονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι αλκαλικά και λίγο πικρά. Είναι νόστιμα σε σαλάτα ή αναμειγνύονται σε ένα πράσινο smoothie.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 11%
Βιταμίνη C - 3%
Ασβέστιο - 1%

26. Έλαιο και Σπόροι λιναριού

Υπάρχουν πολλά οφέλη από το λινάρι. Οι σπόροι ταιριάζουν σε οποιοδήποτε πιάτο, σε ένα smoothie και το λάδι χρησιμοποιείται για μαγείρεμα και τα θρεπτικά λαχανικά τα κάνει ακόμη πιο θρεπτικά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Σίδηρος - 46%
Ασβέστιο - 37%
Βιταμίνη C - 2%

27. Σκόρδο

Το σκόρδο είναι ένα τρόφιμο καθαρισμού και βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου και στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ταιριάζει με όλα τα λαχανικά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά σκελίδα):
Βιταμίνη C - 2%

28. Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι μια ρίζα με αποτοξινωτικές ιδιότητες. Είναι επίσης μια αλκαλική τροφή.
Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά κουταλάκι του γλυκού):

Κάλιο - 8 mg

29. Ψωμί χωρίς γλουτένη

Το ψωμί που κάνει αλκαλοποίηση. Όλες οι αλκαλικές τροφές είναι χωρίς γλουτένη.

Κορυφαία συστατικά:
Ποικίλλουν ανάλογα

30. Κατσικίσιο γάλα

Το κατσικίσιο γάλα είναι διαφορετικό από το αγελαδινό γάλα, και είναι καλύτερα ανεκτό από τους περισσότερους ανθρώπους από ό, τι το αγελαδινό γάλα. Αντιδρά επίσης με διαφορετικό τρόπο στο σώμα από ό, τι το αγελαδινό γάλα και ενώ το αγελαδινό γάλα κάνει οξίνιση, το κατσικίσιο γάλα είναι ελαφρώς αλκαλικό.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Ασβέστιο - 33%
Βιταμίνη Α - 10%
Βιταμίνη C - 5%

31. Γκρέιπφρουτ

Είναι υπερτροφή, σας βοηθά να χάσετε βάρος με ενίσχυση του μεταβολισμού σας, και είναι ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα στη Γη. Είναι αλκαλικό, έχει λίγη ζάχαρη σε σχέση με άλλα φρούτα, και ακόμα κι αν έχουν ξινή γεύση έχει αλκαλοποιητική επίδραση στον οργανισμό φορά όταν καταναλώνεται.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φρούτο):
Βιταμίνη C - 73%
Ασβέστιο - 2%
Σίδηρο - 1%

32. Φασολάκια

Τα φασολάκια είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C, και κάλιο. Έχουν σίδηρο και ασβέστιο, οπότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα τρώτε. Είναι εύκολο να τα μαγειρέψετε και υπάρχουν πολλές συνταγές.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 30%
Σίδηρος - 6%
Ασβέστιο - 4%

33. Τσάι από βότανα

Το μαύρο τσάι έχει μια όξινη επίδραση στον οργανισμό, όπως και ο καφές, αλλά μπορείτε να πίνετε τσάι από τζίντζερ τσάι ή χαμομήλι. Το πράσινο τσάι έχει καφεΐνη και αυτό σημαίνει ότι είναι όξινο για το σώμα, αλλά έχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως και ο καφές και θεωρούνται ευεργετικά ροφήματα για την καταπολέμηση του καρκίνου.

Κορυφαία συστατικά:

Ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο.

34. Λάχανο Καλέ

Όπως το σπανάκι και άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά έχει σειρά βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Έχει βιταμίνη Α και βιταμίνη C, και πολύ ασβέστιο αλλά και φυτικές ίνες και είναι πολύ καλό στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη Α - 206%
Βιταμίνη C - 134%
Ασβέστιο - 9%

35. Φύκια

Τα φύκια βοηθούν στην αποτοξίνωση του σώματος, και ταιριάζουν πολύ σε smoothie. Έχει ένα μείγμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών, και κ΄νουν μεγάλη αλκαλοποίηση του οργανισμού.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 15%
Σίδηρος - 17%
Ασβέστιο - 7%

36. Σιτάρι Χορασάν

Δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται διαφορετικά από άλλα σιτηρά και δεν παράγει τα ίδια αποτελέσματα οξίνισης. Έχει περισσότερο σίδηρο και πρωτεΐνες και διατηρεί την αλκαλικότητα του οργανισμού.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 68g):
Σίδηρος - 10%
Πρωτεΐνη - 8g

37. Πράσα

Τα πράσα χρησιμοποιούνται συχνά σε σούπες και άλλες συνταγές και είναι μια αλκαλική τροφή. Έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα και μπορείτε να τα μαγειρέψετε στον ατμό με άλλα λαχανικά για να έχετε αλκαλικό pH.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη Α - 30%
Βιταμίνη C - 18%
Σίδηρος - 10%

38. Λεμόνια

Έχουν τόσο ξινή γεύση και πολλοί πιστεύουν ότι αυτό πρέπει να είναι όξινα. Αντιθέτως, παράγουν μια αλκαλική αντίδραση στον οργανισμό, και είναι πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη. Ακόμη καθαρίζουν το πεπτικό σύστημα, και έχουν πολύ βιταμίνη C κι έτσι είναι καλό να τα χρησιμοποιείτε καθημερινά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 51%
Ασβέστιο - 2%
Σίδηρος - 2%

39. Φακές

Οι φακές πέπτονται αργά από το σώμα, έχουν πολλές φυτικές ίνες και είναι επίσης μια αλκαλική τροφή, και έχει βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Να τις τρώτε al dente και με ξύδι.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Σίδηρος - το 80%
Βιταμίνη C - 14%
Ασβέστιο - 11%

40. Μαρούλια

Τα μαρούλια αν και στερούνται θρεπτικής αξίας, έχουν αλκαλικό επίδραση στον οργανισμό και φυτοθρεπτικά συστατικά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 2%
Ασβέστιο - 1%
Σίδηρος - 1%

41. Λίμα Φασόλια ή Γίγαντες

Τα φασόλια αυτά είναι πλούσια πηγή σιδήρου, βιταμίνη C και είναι αλκαλική τροφή.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 61%
Σίδηρος - 27%
Ασβέστιο - 5%

42. Lime

Τα λάιμ έχουν όξινη γεύση από το κιτρικό οξύ και μπορείτε να προσθέσετε ένα κομμάτι σε ένα ποτήρι νερό ή να το προσθέσετε σε πολλά πιάτα, για αλκαλοποίηση.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 1 λάιμ):
Βιταμίνη C - 32%
Ασβέστιο - 2%
Σίδηρος - 2%

43. Κεχρί

Το κεχρί είναι κόκκοι που δεν περιέχουν γλουτένη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο για το σιτάρι, για ψωμί και άλλες συνταγές που απαιτούν για το σιτάρι. Και σε αντίθεση με το σιτάρι είναι μια φυσική πηγή τόσο σιδήρου και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Σίδηρος - 33%
Ασβέστιο - 2%
Πρωτεΐνη - 22g

44. Δυόσμος ή μέντα

Ο φρέσκος δυόσμος είναι αλκαλικό τρόφιμο και τα φύλλα σε ένα smoothie δίνουν ξεχωριστό άρωμα, και καθαρίζουν την αναπνοή.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 3%
Βιταμίνη C - 2%
Ασβέστιο - 1%

45. Φασόλια

Τα φασόλια μειώνουν την χοληστερόλη, καταπολεμούν ορισμένους τύπους καρκίνου και βοηθούν στην αποφυγή ή τη διαχείριση του διαβήτη. Είναι επίσης μια αλκαλική τροφή, είναι επίσης μια καλή πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης C, η οποία έχει αποδειχθεί ότι συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι χορτοφάγοι μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν ως μια φυσική πηγή σιδήρου.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 23%
Σίδηρος - 5%
Ασβέστιο - 1%

46. Μουστάρδα Πρασίνων

Τα φυλλώδη λαχανικά είναι άφθονα στη λίστα με τις αλκαλικές τροφές. Περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αποτοξίνωση του σώματος και συμβάλλουν στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς. Οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι ένα πρόσθετο πλεονέκτημα, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 118%
Βιταμίνη C - 65%
Σίδηρος - 5%

47. Ναυτικού Φασόλια

Είναι μικρά φασόλια αλκαλικά με σίδηρο, πολλές φυτικές ίνες και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη γισ να βοηθήσει στην πρόληψη αύξησης στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μαγειρεύεται με διάφορους τρόπους και είναι δημοφιλές στους χορτοφάγους.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Σίδηρος - 117%
Ασβέστιο - 48%
Πρωτεΐνη - 47%

48. Πατάτες μικρές

Οι μικρές πατάτες είναι αλκαλικές όταν συλλέγονται πρόωρα. Εκτός του ότι έχουν καλύτερη γεύση, κρατούν επίσης αλκαλικό το σώμα σας. Προσθέστε σχοινόπρασο για ακόμα πιο πολύ αλκαλικότητα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 300g):
Βιταμίνη C - 63%
Σίδηρος - 12%
Ασβέστιο - 3%

49. Μπάμιες

Οι μπάμιες είναι ένα μοναδικό μείγμα βιταμινών και ανόργανων συστατικών και προκαλούν αλκαλοποίηση.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 35%
Βιταμίνη Α - 8%
Ασβέστιο - 8%

50. Ελαιόλαδο

Όλοι ξέρουμε ότι το ελαιόλαδο είναι τo υγιέστερo λάδι για να καταναλωθεί. Τοποθετείτε σε σαλάτες, σε λαχανικά, είναι καλό για απώλεια βάρους, βοηθάει στην αποτοξίνωση του σώματος, μπορείτε να το προσθέσετε σε πράσινο smoothie και σε όλα τα φαγητά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά κουταλιά της σούπας):
Μονοακόρεστα λιπαρά - 1,4 g
Πολυακόρεστα λιπαρά - 9,8 g

51. Κρεμμύδια

Τα κρεμμύδια είναι μια αλκαλική τροφή και χρησιμοποιείτε σε πολλές συνταγές, απλά φροντίστε να χρησιμοποιήσετε φρέσκα κρεμμύδια, για να παίρνετε το μεγαλύτερο όφελος από αυτά.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 17%
Ασβέστιο - 4%
Σίδηρος - 2%

52. Μαϊντανός

Αυτό το μικρό πράσινο χορτάρι τοποθετείται σε μπριζόλες, αλλά και σε όλα τα φαγητά. Μια συμβουλή: Προσθέστε το σε ένα smoothie και θα πάρετε περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά. Φυτέψτε τον δικό σας μαϊντανό.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά κουταλιά της σούπας):
Βιταμίνη C - 8%
Βιταμίνη Α - 6%
Σίδηρος - 1%

53. Μπιζέλια ή Αρακάς

Ο αρακάς είναι αλκαλική τροφή. Μην βάζετε βούτυρο γιατί το κάνει όξινη τροφή στο μίγμα. Προσέξτε, γιατί έχει περισσότερες θερμίδες.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 97%
Βιταμίνη Α - 22%
Σίδηρος - 12%

54. Πιπεριές

Δεν έχει σημασία το χρώμα. Και οι κόκκινες, και οι κίτρινες και οι πράσινες πιπεριές θα κάνουν το pH σας αλκαλικό. Είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, καθώς επίσης και βιταμίνης Α.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι, πράσινες):
Βιταμίνη C - 200%
Βιταμίνη Α - 11%
Σίδηρος - 3%

55. Ρόδι

Ο χυμός ροδιού, περιέχει πολύ κάλιο και βιταμίνη C. Το ρόδι χρησιμοποιείται σε smoothie, ή σε σνακ. Προσοχή να μην περιέχει ζάχαρη, γιατί η αλκαλικότητά του θα χαθεί.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά καρπό):
Βιταμίνη C - 16%
Σίδηρος - 3%
Κάλιο - 400mg

56. Κολοκύθα & Σπόροι κολοκύθας

Η κολοκύθα χρησιμοποιείται σε πίτες. Οι σπόροι μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως ένα σνακ, επειδή είναι επίσης αλκαλικοί. Έχει πολύ βιταμίνη Α.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι, κολοκύθας):
Βιταμίνη Α - 171%
Βιταμίνη C - 17%
Σίδηρος - 2%

57. Quinoa

Το Quinoa είναι ένα από τα υγιέστερα τρόφιμα. Περιέχει περισσότερες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά από πολλά άλλα δημητριακά. Είναι ένας σπόρος χωρίς γλουτένη. Δεν είναι υπερβολικά αλκαλικό, αλλά βοηθά στην αλκαλικότητα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Σίδηρος - 87%
Ασβέστιο - 10%
Πρωτεΐνη - 22g

58. Ραπανάκια

Τα ραπανάκια μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, βελτιώνοντας παράλληλα την πέψη, αλλά κάνοντας πρόληψη καρδιακών παθήσεων. Κάνουν αποτοξίνωση στον οργανισμό και μπορεί να βοηθήσουν στη ρύθμιση τόσο της αρτηριακής πίεσης όσο και των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 29%
Ασβέστιο - 3%
Σίδηρος - 2%

59. Κόκκινα φασόλια

Τα διάφορα είδη κόκκινων φασολιών θεωρούνται όλα αλκαλικά, και αξίζουν μια θέση στο πιάτο σας. Θα ενισχύσετε τα επίπεδα σιδήρου σας, θα πάρετε ασβέστιο, και είναι μια εκπληκτική πηγή βιταμίνης C. Οι φυτικές ίνες τους βοηθούν στην πέψη, και ενισχύουν την απώλεια βάρους.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 14%
Ασβέστιο - 15%
Σίδηρος - 68%

60. Ραβέντι

Το ραβέντι είναι πραγματικά ένα φρούτο και όχι λαχανικό, από τα λίγα φρούτα που είναι στη λίστα των αλκαλικών τροφών. Μπορεί να φαίνεται σαν σέλινο και πρέπει να βρείτε τη σωστή συνταγή για να το απολαύσετε. Οι ποσότητες ασβεστίου μαζί με άλλα αντιοξειδωτικά το κάνει χρήσιμη τροφή.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 16%
Βιταμίνη Α - 2%
Ασβέστιο - 10%

61. Σουσάμι

Δεν είναι τόσο αλκαλοποιητικό αλλά το πασπάλισμά του επάνω σε μια σαλάτα με αλκαλικά λαχανικά, ή στο μπλέντερ σε ένα πράσινο smoothie, δίνει πολύ σίδηρο πρωτεΐνη.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Σίδηρος - 65%
Ασβέστιο - 20%
Πρωτεΐνη - 25g

62. Σόγια

Είναι μια τροφή αλκαλική, πηγή σιδήρου, μια μη γαλακτοκομική πηγή ασβεστίου, αλλά πρέπει να είναι βιολογική μη γενετικά τροποποιημένη.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 19%
Ασβέστιο - 52%
Σίδηρος - 162%

63. Σπανάκι

Το σπανάκι ανήκει στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και χρησιμοποιείται σε σαλάτες, αλλά είναι πολύ καλό σε πολλές συνταγές.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 14%
Βιταμίνη Α - 56%
Σίδηρος - 4%

64. Σκουός λαχανικά

Η βιταμίνη Α και η βιταμίνη C είναι σε μεγάλες ποσότητες και είναι κύρια τροφή των χορτοφάγων/

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη Α - 298%
Βιταμίνη C - 49%
Ασβέστιο - 7%

65. Ηλιόσποροι

Όταν τρώτε ηλιόσπορους, βεβαιωθείτε ότι δεν τρώτε αυτά που είναι καβουρδισμένα και έχουν πολύ αλάτι. Αποτελούν πηγή για υγιεινά λίπη, και επίσης να παρέχουν πρωτεΐνες και σίδηρο, που είναι απαραίτητες για την περικοπή των οξέων από τα κρέατα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 30 γραμ, χωρίς κέλυφος):
Βιταμίνη C - 1%
Σίδηρος - 11%
Πρωτεΐνη - 6g

66. Γλυκοπατάτες

Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι τα αμυλούχα τρόφιμα είναι οξέα. Αλλά ακόμη κι εάν ένα τρόφιμο είναι οξύ η δράση του καθορίζεται από το πώς το σώμα το διασπά από τη στιγμή που θα καταναλωθεί, και σε αυτή την περίπτωση είναι αλκαλικό. Έχουν πολλές ίνες βιταμίνη Α και είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη Α - 369%
Βιταμίνη C - 5%
Ασβέστιο - 4%
Σίδηρος - 4%

67. Σέσκουλα

Είναι φυλλώδη πράσινα λαχανικά και γίνονται ωραία σαλάτα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 100g):
Βιταμίνη C - 18%
Σίδηρος - 4%
Ασβέστιο - 2%

68. Θυμάρι

Το θυμάρι είναι ένα υπέροχο μπαχαρικό και βοηθάει το αναπνευστικό σύστημα. Είναι αντιοξειδωτικό και έχει υπέροχο άρωμα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά κουταλάκι του γλυκού):
Βιταμίνη C - 2%
Βιταμίνη Α - 1%
Σίδηρος - 1%

69. Tofu

Οι χορτοφάγοι το χρησιμοποιούν ως υποκατάστατο κρέατος για να μην σχηματίζονται οξέα.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά κομμάτι):
Ασβέστιο - 3%
Σίδηρος - 5%
Πρωτεΐνη - 5g

70. Ντομάτες

Έχει άφθονο λυκοπένιο σε αυτά, καθώς και αντιοξειδωτικά, και βοηθάει την καρδιά. Να τρώτε πολλές ντομάτες και είναι αλκαλική τροφή.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά ντομάτα):
Βιταμίνη C - 26%
Ασβέστιο - 1%
Σίδηρος - 2%

71. Νεροκάρδαμο

Φυλλώδες πράσινο λαχανικό κάνει αλκαλοποίηση αλλά βοηθά και στην αποκατάσταση βλαβών στο DNA κι έτσι στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη Α - 32%
Βιταμίνη C - 24%
Ασβέστιο - 4%

72. Σιταρόχορτο

Το σιταρόχορτο γίνεται πράσινο smoothie και είναι ισχυρή πηγή αλκαλικότητας για το σώμα. Να πίνεται καθημερινά ένα ποτήρι χυμό σιταρόχορτου την ημέρα για αλκαλοποίηση τροφίμων.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά 3g):
Σίδηρος - 44%
Βιταμίνη Α - 30%
Βιταμίνη C - 12%

73. Κολοκυθάκια

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές συνταγές για τα κολοκυθάκια και βοηθούν στη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης, και για τους άνδρες είναι ήδη γνωστό είναι καλά για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Κορυφαία συστατικά στοιχεία (ανά φλιτζάνι):
Βιταμίνη C - 35%
Βιταμίνη Α - 5%
Σίδηρος - 2%







www.emedi.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου