Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Έκτακτο της ΕΜΥ και… «γιαλαντζί» οι προβλέψεις μας, λέει ο Αρνιακός!





Έκτακτο της ΕΜΥ και… «γιαλαντζί» οι προβλέψεις μας, λέει ο Αρνιακός!

Oι Έλληνες μετεωρολόγοι ξεκίνησαν επανάσταση, αλλά κύρια… ενάντια του εαυτού τους!


Για μια ακόμα φορά, η ΕΜΥ τρέχει και δεν φτάνει να εκδώσει Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού λίγες ώρες μετά το τακτικό της. Στο τσακ να αρχίσει να μας λέει τι καιρό κάνει ΤΏΡΑ μόνο!

Τα δυο δελτία, αριστερά το έκτακτο, δεξιά το πρώτο:


ΠΡΟΣΚΑΙΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΑΡΚΕΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΙΣΧΥΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΟΔΙΚΑ ΙΣΧΥΡΟΥΣ ΑΝΕΜΟΥΣ.

ΠΙΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΘΑ ΕΠΗΡΕΑΣΤΟΥΝ:

1. ΣΗΜΕΡΑ Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ (25-04-2016) ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΕΣ ΩΡΕΣ ΤΟ ΙΟΝΙΟ, Η ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ Η ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ.

2. ΑΥΡΙΟ Μ. ΤΡΙΤΗ (26-04-2016) ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ Η ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΚΑΙ ΠΙΘΑΝΟΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΠΡΩΙΝΕΣ ΩΡΕΣ Η ΗΠΕΙΡΟΣ, Η ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, Η ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ.



Μ.ΔΕΥΤΕΡΑ 25-04-2016 ΚΑΙ Μ.ΤΡΙΤΗ 26-04-2016

ΚΑΙΡΟΣ: ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ, ΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ, ΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ. ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ ΠΑΡΟΔΙΚΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΒΡΟΧΩΝ ΜΙΚΡΗΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ.

ΑΝΕΜΟΙ: ΔΥΤΙΚΟΙ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΙ 3 ΜΕ 5 ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΑ ΣΤΑ ΠΕΛΑΓΗ 6 ΜΠΟΦΟΡ.

ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΘΑ ΣΤΡΑΦΟΥΝ ΣΕ ΒΟΡΕΙΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΝΥΧΤΑ ΘΑ ΕΞΑΣΘΕΝΗΣΟΥΝ.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ:ΣΕ ΠΤΩΣΗ ΚΥΡΙΩΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ.


Έξαλλοι οι “επαγγελματίες” μετεωρολόγοι με τους ερασιτέχνες



Στις 13 Απριλίου το news247.gr είχε συνέντευξη κάποιων μετεωρολόγων που ήταν έξαλλοι «με τα δημοσιεύματα που κάνουν το γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες ημέρες, προμηνύοντας δραματική επιδείνωση του καιρού ανήμερα του Πάσχα», όπως αναφέρει το ιστολόγιο.

Τη μερίδα του λέοντος στη συνέντευξη είχε ο Αρνιακός, ο παππούς που ήθελε να συναγωνιστεί σε χαριτωμενιά την άλλοτε “σέξι” παρουσιάστρια του καιρού στο Star, την Πετρούλα. Είχε τραβήξει μεγάλο ζόρι ανταγωνισμού εκείνη την εποχή και η κούτρα του σκαρφίστηκε να λέει τον καιρό με στιχάκια επιπέδου παλιού χάρτινου ημερολογίου.

Εκτός των άλλων είπε χαρακτηριστικά ο κος Αρνιακός στη συνέντευξη:


«Καλούμαι για άλλη μια φορά, να υιοθετήσω ή να αρνηθώ ή και στη χειρότερη, να απολογηθώ για αυτές τις προβλέψεις (των μπλόγκερς) Θα μπορούσα να χαμογελάσω πλατιά και να δώσω τόπο στην οργή, αλλά το φαινόμενο της καιρικής παραπληροφόρησης, αρχίζει τα τελευταία χρόνια εκτός από γελοίο και ενοχλητικό, να γίνεται και επικίνδυνο. Είναι βέβαιο πλέον ότι υπάρχουν τρομολαγνικά καιρικά blogs που συστηματικά αναπαράγουν ανυπόγραφες εντυπωσιακές προγνώσεις καιρού. Σκοπός τους είναι να τραβήξουν την προσοχή μας, επιδιώκοντας κλικς. Κλικ που προσελκύουν διαφημίσεις και κέρδη. Το κακό είναι ότι και πολλά ηλεκτρονικά ΜΜΕ συμπαρασύρονται, προσδοκώντας αντίστοιχα οφέλη, ακόμη και εφαρμόζοντας τη δεοντολογία της ‘πηγής’.

»Για τους λόγους αυτούς, η πρόγνωση του καιρού, θα πρέπει να είναι προϊόν συστηματικής μελέτης και ανάλυσης προγνωστικών στοιχείων, αποκλειστικά επιστημονικά τεκμηριωμένων και αποδεκτών από τη διεθνή μετεωρολογική κοινότητα, που να σέβεται την αγωνία του χρήστη, αλλά και τις ενδεχόμενες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις της. Οι τρομολαγνικές καιρικές δήθεν προγνώσεις, σε καμία περίπτωση, δεν θα πρέπει να απευθύνονται στο ευρύ κοινό».

Γιατί όμως δεν μπορούμε να προβούμε σε ασφαλή πρόγνωση του καιρού το Πάσχα; «Είναι γνωστό ότι σοβαρή πρόγνωση καιρού πέρα των 6-7 ημερών διεθνώς δεν υφίσταται.

«Προγνωστικές αστοχίες υπάρχουν ακόμη και για 1-2 ημέρες, με τρανταχτό παράδειγμα το φετινό χιονιά στις 18-19 Ιανουαρίου, που γιατί να το κρύψουμε άλλωστε, τελικά προέκυψε ειδικά για την Αττική. Γιαλαντζί!», σχολιάζει ο κ. Αρνιακός.

Κι αφού επιτέλους παραδέχτηκε ότι τα επιστημονικά σαΐνια μας σερβίρουν κάθε τόσο “γιαλαντζί” προβλέψεις, όπως τώρα της Μ. Δευτέρας και της Μ. Τρίτης, κάνει και την εκτίμηση του όχι μόνο για το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου που είναι και το Πάσχα, αλλά φτάνει η χάρη του μη τρομολάγνου καιρολόγου μέχρι ΚΑΙ το καλοκαίρι!


«Μετά την εικοσαήμερη τουλάχιστο Απριλιάτικη καλοκαιρία στην νοτιοανατολική Ευρώπη, οι ψυχρές μάζες που έχουν συσσωρευτεί στα δυτικά και βόρεια της Ηπείρου, θα προσπαθήσουν να κατηφορίσουν στη Μεσόγειο, παλεύοντας καθημερινά, με τις πιο ζεστές μάζες της Αφρικής που ανηφορίζουν, με πρόσκαιρες εκατέρωθεν νίκες. Έτσι θα υπάρξει μια φυσιολογική επιστροφή του καιρού στην άστατη εποχική κανονικότητα, με περισσότερες συννεφιές, ανοιξιάτικες βροχές και μπόρες, συνοδευόμενες όμως και από ηλιόλουστα διαλύματα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν στα πελάγη και ο υδράργυρος θα περιοριστεί σε θερμοκρασίες κοντά στους 20 βαθμούς Κελσίου.

»Είναι πολύ νωρίς ακόμα, για οποιαδήποτε έστω και απόπειρα εκτίμησης, αφού το ποσοστό επιτυχίας βρίσκεται κάτω του 50% και οι μετεωρολόγοι δεν είναι ‘παπατζήδες’. Όμως να μου το θυμηθείτε, μετά Πάσχα, έρχεται το πιο ζεστό καλοκαίρι των τελευταίων 50 ετών, με απανωτούς καύσωνες και θερμοκρασίες, που θα φτάνουν τους 45-47 βαθμούς Κελσίου. Θα λιώσουμε. Όπως άλλωστε και πέρυσι!».

Κι εδώ η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά! Τόση βλακεία μαζεμένη είναι μη διαχειρίσιμη. Αλλά φυσικά όλα αυτά γίνονται στην προσπάθεια να τα βάλουν μεν με τους “ανόητους μπλόγκερς των κλικς”, χωρίς κανένα ουσιαστικό υπόβαθρο, αφού κοντεύουν να τους μοιάσουν σε ανοησία. Με τη συνεχή χειραγώγηση καιρού που βλέπουμε να γίνεται στη χώρα μας -ψεκασμοί και HAARP- μόνο ένας ανόητος ή θρασύς που δεν τιμά την επιστήμη του θα τολμούσε να επιμένει να κάνει προβλέψεις.

Και ας μην ξεχνάμε, όλοι αυτοί οι καιρολόγοι, όχι μόνο δεν παραδέχονται τι γίνεται με τον καιρό και τους ακυρώνει ως επιστήμονες, αλλά κάποιοι σαν τη Σούζη και τον Αρνιακό, τρέχουν να απομυθοποιήσουν τους ψεκασμούς – διπλά γελοίοι, λοιπόν!



Αλήθεια, εσείς «λιώσατε» πέρσι; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι να έπαθα κάτι τέτοιο…

Ντομάτες γιαλαντζί.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου