Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

ΤΡΟΜΟΣ ΣΤΟ ΒΕΛΓΙΟ: Προμηθεύει τους κατοίκους με χάπια κατά της ραδιενέργειας




Τα χάπια ιωδίνης σκοπεύουν να προστατέψουν τους Βέλγους αν υπάρξει ατύχημα σε κάποιο από τα γερασμένα πυρηνικά της εργοστάσια.

Σε μία κίνηση που δείχνει το επίπεδο της ανησυχίας στο οποίο βρίσκεται η κυβέρνηση του Βελγίου, οι αρχές αποφάσισαν να μοιράσουν χάπια ιωδίνης σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Τα χάπια αυτά χρησιμεύουν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από την ραδιενέργεια στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η αιτία πίσω από αυτή την κίνηση είναι ότι οι αρχές της χώρας ανησυχούν για κάποιο πυρηνικό ατύχημα σε δύο από τα πιο παλιά πυρηνικά της εργοστάσια. Μάλιστα δεν είναι μόνο η βελγική κοινή γνώμη αλλά και οι γείτονες Γερμανοί οι οποίοι πιέζουν την κυβέρνηση να κλείσει τα δύο αυτά εργοστάσια.

Τα χάπια ιωδίνης, τα οποία προστατεύουν τον θυρεοειδή αδένα σε περίπτωση έκλυσης ραδιενέργειας, είχαν μοιραστεί και παλαιότερα σε πόλεις γύρω από τα πυρηνικά εργοστάσια στο Τιχάνζ κοντά στις Βρυξέλλες και στο αντίστοιχο στο Ντοέλ κοντά στην Άντβερμπ.

Όμως αυτή τη φορά, η κυβέρνηση του Βελγίου αποφάσισε να εφοδιάσει με χάπια όλο τον πληθυσμό του Βελγίου, κάτι που δείχνει και το επίπεδο ανησυχίας που επικρατεί στους κόλπους της για το ενδεχόμενο κάποιας αστοχίας στα εργοστάσια αυτά.

Πάντως ο αρχηγός του κόμματος των Πρασίνων δήλωσε ότι «επειδή όλος ο πληθυσμός παίρνει αυτά τα χάπια, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος».

Πάντως τα δύο αυτά εργοστάσια, τα οποία λειτουργούν εδώ και 40 χρόνια, είναι στο στόχαστρο εδώ και καιρό, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Γερμανία ζήτησε να κλείσουν μέχρι να υπάρξουν αποδείξεις ότι είναι ασφαλή για να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Οι αντιδραστήρες είχαν παρουσιάσει κάποια σημάδια κόπωσης, ενώ είχαν κλείσει για αρκετό διάστημα αλλά επαναλειτούργησαν τον προηγούμενο Δεκέμβριο.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου