Σε ευρωπαϊκό εφιάλτη εξελίσσεται η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να παίρνουν ξεκάθαρα θέση υπέρ της Μαδρίτης. Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Ραχόι, με επίσημη ανακοίνωση εξήγγειλε την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας της Καταλονίας, που θα ισχύσει από το Σάββατο, την ώρα που όλοι οι αναλυτές εκτιμούν και εξηγούν πως ο χρόνος κυλά υπέρ της απόσχισης τηε περιφέρειας αυτής.
Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση που προτείνει η Deutche Welle για τις ραγδαίες αυτές εξελίξεις:
Σε ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του ισπανικού συντάγματος προχωρά η κυβέρνηση Ραχόι μετά την άρνηση του καταλανού προέδρου Πουτζντεμόν να απαντήσει με σαφήνεια στο τελεσίγραφο που του είχε τεθεί.
Στις 10 το πρωί της Πέμπτης εξέπνευσε η διορία που είχε δώσει η ισπανική κυβέρνηση στην περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας προκειμένου να αποκηρύξει την ανεξαρτητοποίηση. Με καθυστέρηση ολίγων λεπτών ο καταλανός πρόεδρος Πουτζντεμόν δημοσιοποίησε επιστολή του μέσω της οποίας επαναλαμβάνει απλώς παλαιότερη αξίωσή του περί διαλόγου με τη Μαδρίτη, προειδοποιώντας εκ νέου ότι τυχόν αφαίρεση του αυτοδιοίκητου μπορεί να οδηγήσει σε «επίσημη» κήρυξη ανεξαρτησίας από τη Βαρκελώνη.
Η απάντηση της Μαδρίτης ήταν άμεση: η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το ερχόμενο Σάββατο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο για την ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος που μπορεί ουσιαστικά να οδηγήσει σε αφαίρεση του αυτοδιοίκητου της περιοχής και σε διάλυση του τοπικού Κοινοβουλίου.
Θα επιλέξει τον «σκληρό δρόμο» ο Ραχόι;
Το Σάββατο η κυβέρνηση θα εξετάσει την ακριβή δέσμη των μέτρων που θα ληφθούν. Η κυβέρνηση Ραχόι έχει ουσιαστικά να επιλέξει μεταξύ δυο διαφορετικών δρόμων, εξηγεί ο Οριόλ Μπαρτομέους, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης: μεταξύ ενός πιο μετριοπαθούς αλλά και ενός σκληρού δρόμου.
Ποιό δρόμο θα επιλέξει τελικά ο Ραχόι; Σε επιστολή του ο ίδιος ο ισπανός πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 δεν συνεπάγεται αυτομάτως την κατάργηση της αυτονομίας της Καταλονίας. Αντί αυτού η κεντρική κυβέρνηση θα μπορούσε να διορίσει δικούς της ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά στην καταλανική πολιτική και αστυνομία, να προχωρήσει στη διάλυση του Κοινοβουλίου και στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών. «Αυτός είναι ο δρόμος που προτίθεται ουσιαστικά να ακολουθήσει ο Ραχόι», εκτιμά ο καθηγητής.
Ο «σκληρός δρόμος» θα σήμαινε ότι η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης που θα καθιστούσε ουσιαστικά πολιτικά ανίσχυρο τον καταλανό πρόεδροΤο ερώτημα βέβαια είναι εάν όντως μπορεί. «Ο ισπανός πρωθυπουργός τελεί υπό ασφυκτικές πιέσεις από πλευράς των συντηρητικών υποστηρικτών του». Και όχι μόνον. Λόγω της σκληρής στάσης που επέδειξε μέχρι τώρα στο ζήτημα, η κυβέρνηση μειοψηφίας του Μαριάνο Ραχόι βρίσκεται πλέον στην πλεονεκτική θέση να έχει τη στήριξη κομμάτων που μέχρι πρότινος τον πολεμούσαν. «Γιατί να το διακυβεύσει αυτό», διερωτάται ο καθηγητής;
Ο «σκληρός δρόμος» θα σήμαινε ότι η ισπανική κυβέρνηση αναλαμβάνει τον πλήρη έλεγχο της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης που θα καθιστούσε ουσιαστικά πολιτικά ανίσχυρο τον καταλανό πρόεδρο. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση για τον Ραχόι. «Η σκληρή εφαρμογή του Άρθρου 155 αντιμετωπίστηκε εξαρχής από τους αυτονομιστές ως ευκαιρία, προκειμένου να θεωρηθούν τα θύματα της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης», λέει ο Οριόλ Μπαρτομέους. Συνεπώς ενδεχόμενη σκληρή στάση του Ραχόι θα έδινε φτερά στον αέρα των αυτονομιστών, λειτουργώντας μάλλον συσπειρωτικά γι΄ αυτούς.
Ο χρόνος λειτουργεί υπέρ του Πουτζντεμόν
Για τον Κάρλες Πουτζντεμόν πάντως που ενώ την προηγούμενη εβδομάδα και μετά την «υπαναχώρησή» του ή «kolotumba» κατά την El Pais φάνηκε να χάνει καταρχήν την ευρεία στήριξη που απολάμβανε, ο τροχός φαίνεται να γυρίζει. Ορμώμενο και από το κύμα αλληλεγγύης προς τους συλληφθέντες αυτονομιστές ηγέτες, το κίνημα υπέρ της ανεξαρτησίας φαίνεται και πάλι συμπαγές και ενωμένο.
Αυτό που ενώνει τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας δεν είναι η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά το κοινό μέτωπο κατά της ισπανικής κυβέρνησης, της αστυνομίας και των δικαστώνΤο μόνον που θα έπρεπε να κάνει πλέον είναι να αφήσει το χρόνο να λειτουργήσει υπέρ του, σημειώνει ο καθηγητής. Διότι αυτό που ενώνει τους υποστηρικτές της ανεξαρτησίας δεν είναι η μονομερής διακήρυξη της ανεξαρτησίας, αλλά το κοινό μέτωπο κατά της ισπανικής κυβέρνησης, της αστυνομίας και των δικαστών. «Η ισπανική κυβέρνηση που ενεργοποιεί το Άρθρο 155 και αφαιρεί την αυτονομία των Καταλανών, η αστυνομία που κάνει χρήση βίας κατά ειρηνικών διαδηλωτών και οι δικαστές που επιτρέπουν τη σύλληψη ηγετικών στελεχών του αυτονομιστικού κινήματος».
Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι μοναδική διέξοδος είναι η προσφυγή στις κάλπες. «Ανοησίες», σχολιάζει ο Οριόλ Μπαρτομέους. Διότι όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα θα συνέχιζαν να υπάρχουν δυο εκατομμύρια υποστηρικτές της ανεξαρτησίας αλλά και μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Καταλονία υπέρ της απόσχισης, ενδεχομένως μάλιστα και μεγαλύτερη απ΄ ότι σήμερα. «Εάν η ισπανική κυβέρνηση καλέσει τους Καταλανούς στις κάλπες, πολλοί θα το εκλάβουν ως αφορμή για να ψηφίσουν κατά της κεντρικής κυβέρνησης».
Μακρόν και Μέρκελ στηρίζουν τον Ραχόι
Η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, διατύπωσαν σήμερα την ξεκάθαρη στήριξή τους στην ισπανική κυβέρνηση, προσερχόμενοι στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, κι ενώ η καταλανική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. «Στηρίζουμε την θέση της ισπανικής κυβέρνησης (…). Ελπίζουμε επίσης ότι είναι εφικτό να βρεθούν λύσεις βάσει του ισπανικού Συντάγματος» επισήμανε η Μέρκελ.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα «στείλουν», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, ένα «μήνυμα ενότητας προς την Ισπανία» μεσούσης της καταλανικής κρίσης, είπε από την πλευρά του ο Μακρόν. Λίγο μετά την άφιξή του στο Συμβούλιο, συναντήθηκε με την Άγγελα Μέρκελ, πριν από την επίσημη έναρξη των εργασιών.
Την ίδια ώρα, οι ηγέτες του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, Σαρλ Μισέλ και Ξαβιέ Μπετέλ επέλεξαν να απευθύνουν έκκληση για τη διεξαγωγή διαλόγου μεταξύ της Μαδρίτης και των Καταλανών αυτονομιστών με στόχο τη διευθέτηση της κρίσης.
Παρά τις διαμαρτυρίες της Μαδρίτης, οι δύο ηγέτες υπενθύμισαν ότι «η βία δεν αποτελεί απάντηση», καταδικάζοντας εκ νέου την αστυνομική βία κατά των ψηφοφόρων στο δημοψήφισμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας την 1η Οκτωβρίου.
«Ποιος μπορεί να αποδεχτεί τη βία, απ’ όπου κι αν προέρχεται; Κανένας!» είπε ο Βέλγος πρωθυπουργός. «Ως Ευρωπαίος, θεωρώ ότι πρέπει κάθε φορά να προτρέπουμε για τη διεξαγωγή πολιτικού διαλόγου όταν εκτυλίσσεται μια πολιτική κρίση» υπογράμμισε.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου