Σάββατο, 7 Οκτωβρίου 2017

ΤΙ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΕΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΟΛΟΓΙΑΣύμφωνα με τους Πυθαγόρειους, ο αριθμός 10 σχημάτιζε ένα ισοσκελές τρίγωνο, την ονομαζόμενη «δεκαδική τετρακτύς» η οποία θεωρούνταν «πηγή της αιώνιας φύσης» (εικόνα). 

Κύριο χαρακτηριστικό της τετρακτύος είναι ότι το άθροισμα των κουκίδων της, ξεκινώντας με βάση το 1 και προσθέτοντας τους αρχέτυπους αριθμούς από τη βάση μέχρι την κορυφή, μας δίνει τον αριθμό δέκα:
1 + 2 + 3 + 4 = 10

Παρατηρώντας το σχήμα προσεχτικά θα δείτε επίσης ότι αποτελείται από δέκα ισόπλευρα τρίγωνα, το μεγάλο εξωτερικό και εννιά εσωτερικά. 

Το γεγονός ότι «η τετράς τίκτει την δεκάδα», το ερμήνευαν ως σύμβολο της απόλυτης αλήθειας αφού η δεκάδα είναι η βάση του δεκαδικού συστήματος. Θεωρούσαν λοιπόν πως η «ιερή τετρακτύς της δεκάδας» ήταν το σύμβολο των άγνωστων μυστικών του σύμπαντος.


Το ημερολόγιο όταν δείχνει 10.10, ερμηνεύεται από πολλούς ως «καλός οιωνός» και έσπεύσαν να το αξιοποιήσουν με κάθε τρόπο. 

Στην Αυστραλία για παράδειγμα αναμένεται ρεκόρ γαμήλιων τελετών αφού εκατοντάδες ζευγάρια που ενδιαφέρονται για την αριθμολογία, επέλεξαν να συνδυάσουν το γάμο τους με τα τρία δεκάρια.

Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου