Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

Σε καταλανικό βρόγχο η Ιβηρική (Bίντεο-Live)Στις 15:27 ακριβώς το απομεσήμερο της Παρασκευής της 27ης Οκτωβρίου η Βουλή της Καταλονίας ανακήρυξε την ανεξαρτησία της ιστορικής αυτής περιφέρειας του ισπανικό βασιλείου. Αυτό που δεν καταστεί δυνατό το 1914 έγινε εφικτό εκατόν τρία χρόνια μετά σχεδόν μέρα με την ημέρα. Οι κεντρικές οδοί της πόλης της Βαρκελώνης τα σοκάκια και οι πλατείες του ιστορικού κέντρου γέμισαν από κόσμο που έκλαιγε, χειροκροτούσε και κραύγαζε ενθουσιασμένος ταυτόχρονα. Την ίδια ώρα στη Μαδρίτη στην αίθουσα της Γερουσίας όλοι καταλάβαιναν την ιστορικότητα και την πολυπλοκότητα της στιγμής. Μπορεί οι Γερουσιαστές, κατά πλειοψηφία της κεντροδεξιάς, να υπερψήφισαν την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας και την επιβολή κηδεμονίας του ισπανικό κράτος.

Όλοι όμως κατανοούσαν πως οι εποχές των ισπανών βασιλιάδων και της ιεράς εξέτασης καθώς και του Φράνκο έχουν τελειώσεις διά παντός και πως στην Ευρώπη του κεκτημένου της Κοπεγχάγης κάθε συλλογικότητα, κάθε εθνότητα και κάθε έθνος έχει δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό. Σε αυτή τη σημερινή Ευρώπη τα περιθώρια ελιγμών της κρατικής εξουσίας είναι πολύ πιο περιορισμένα. Τον ρόλο του «ηγεμόνα» παίζει πλέον η Αμείλικτη Οικονομία. Αυτά που δεν μπορεί να πράξει η κεντρική εξουσία έχει τη δυνατότητα να υλοποιήσει το οικονομικό σύστημα και μπροστά σε αυτό η Καταλονία είναι πολύ ευάλωτη.

Οι Βρυξέλλες σιωπούν αμήχανα διότι ξέρουν πως στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης καιροφυλακτούν πολλές άλλες μικρές οι μεγάλες Καταλονίες. Το τραπεζικό σύστημα στην Φρανκφούρτη βρίσκεται σε κόκκινο συναγερμό γιατί τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Μένει ή δεν μένει η Καταλονία στο ευρώ. Και αν δεν μπορεί να βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης τότε πως θα κινηθεί η οικονομική μηχανή μιας από τις πλουσιότερες περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αμηχανία βρίσκονται και οι επιχειρηματικοί ταγοί της Ισπανίας. Η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων του γκρουπ Volkswagen– SEAT με ένα τερατώδες δίκτυο φασόν βρίσκεται στην Καταλονία. Θα μείνει ή θα αποχωρήσει; Και αν εξακολουθεί να παράγει το γκρουπ Volkswagen στην Καταλονία κάτω από πια οικονομικά δεδομένα θα καταστεί αυτό εφικτό;

Αμηχανία και στις ισπανικές τράπεζες οι οποίες όλες ανεξαιρέτως διαθέτουν δομές και διευρυμένες δραστηριότητες στην καταλανική πρωτεύουσα. Αυτές οι τράπεζες έχουν δηλώσει ότι θα αποχωρήσουν κατεβάζοντας το επίπεδο των υπηρεσιών τους σε καθεστώς υποκαταστημάτων. Πως θα λειτουργήσει η οικονομία σε επίπεδο καθημερινότητας;

Όλα αυτά τα γνωρίζουν οι Καταλανοί, η Βουλή των οποίων σήμερα ψήφισε την ανεξαρτησία. Θεωρητικά λοιπόν οι πολίτες αυτής της χώρας είναι προετοιμασμένοι. Θεωρητικά επίσης είναι και το κεντρικό ισπανικό κράτος.

Το χρονικό της απόφασης

Το Καταλανικό κοινοβούλιο στις 16:27 ώρα Ελλάδας ψήφισε την ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία. Η συνεδρίαση του περιφερειακού κοινοβουλίου είχε ως θέμα την πρόταση που κατέθεσαν βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si και CUP για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της περιφέρειας από την Ισπανία και την ανακήρυξή της σε Δημοκρατία της Καταλονίας.

Σημειωτέον ότι τα δύο κόμματα, από τα οποία προήλθε η πρόταση, διαθέτουν την πλειοψηφία των εδρών της Καταλανικής Βουλής.

Βουλευτές του Σοσιαλιστικού, του Λαϊκού Κόμματος και του κόμματος των Πολιτών (Ciudadanos), που αντιτίθεντο στην απόσχιση, αποχώρησαν από την αίθουσα προτού ξεκινήσει η ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στην αίθουσα είχαν μείνει μόνο βουλευτές των κομμάτων Junts pel Si, CUP και Catalunya Si Que Es Pot, που συνδέεται με το κόμμα Podemos.

Η πρόταση για την κήρυξη της ανεξαρτησίας υπερψηφίστηκε με ψήφους 70 υπέρ,10 κατά και 2 λευκά. Συνολικά οι έδρες της περιφερειακής Βουλής της Καταλονίας είναι 135.

Την ανακοίνωση του αποτελέσματος, ο πρόεδρος Πουτζντεμόν και οι βουλευτές που βρίσκονταν στο Κοινοβούλιο, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα, ενώ ακολούθως τραγούδησαν τον ύμνο της Καταλονίας.

Στην πρώτη του δήλωση μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας προέβη o Κάρλες Πουτζντεμόν υπογραμμίζοντας: «Σήμερα το κοινοβούλιο έκανε ένα βήμα που περιμέναμε και για το οποίο παλεύαμε χρόνια».

Και συνέχισε: «Θέλω να σας πω λίγα λόγια από καρδιάς με λογική και νομιμότητα για να συμβάλω στο μεγαλείο της στιγμής. Είμαστε μία κοινωνία που πάντα αντιδρούσε ειρηνικά. Υπάρχουν στιγμές που θα εξαρτάται από όλους μας να κρατήσουμε τον σφυγμό αυτής της χώρας, να κρατήσουμε πάνω από όλα την ειρήνη και την αξιοπρέπεια. Σήμερα το κοινοβούλιο της χώρας μας, νόμιμο και εκλεγμένο, έκανε ένα βήμα για το οποίο περιμέναμε και παλεύαμε χρόνια».

Την απόφαση του Καταλανικού κοινοβουλίου ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί από υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, που έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο και στους δρόμους της Βαρκελώνης. Χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στις πλατείες της πρωτεύουσας της Καταλονίας για να πανηγυρίσουν την ανεξαρτησία.

Η Καταλανική Εθνοσυνέλευση κάλεσε σε «Γιορτή Ανεξαρτησίας» στην πλατεία Σαν Ζάουμε της Βαρκελώνης στις 19:00 (ώρα Ελλάδος).Η απάντηση των Ισπανών

Στο αντίπαλο στρατόπεδο την άρση της αυτονομίας της Καταλονίας ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία η Ισπανική Γερουσία, λιγότερο από μία ώρα αφότου το τοπικό Καταλανικό κοινοβούλιο, ενέκρινε το ψήφισμα της ανεξαρτητοποίησης της περιοχής από την ιβηρική χώρα.

Υπέρ της ενεργοποίησης του Άρθρου 155, το οποίο προβλέπει την αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιφέρειας τάχθηκαν 214 γερουσιαστές, ενώ μόλις 47 ψήφισαν κατά.

Μιλώντας στη Γερουσία ο Μαριάνο Ραχόι ευχαρίστησε για την στήριξη στην εφαρμογή του άρθρου 155 και τόνισε πως τα απαραίτητα μέτρα θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

«Η απόδειξη ότι αυτή η κίνηση ήταν επιβεβλημένη φάνηκε από τη σημερινή ψηφοφορία στην Καταλονία, η οποία είναι παράνομη και αποτελεί εγκληματική ενέργεια. Η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα την Παρασκευή το απόγευμα για να αποκατασταθεί η νομιμότητα. Λέω στους Καταλανούς πως όλα θα συμβούν με αποτελεσματικότητα και διακριτικότητα. Δεν θέλουμε να έχουμε ανθρώπους που προσπαθούν να διαλύσουν το Σύνταγμά μας».

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο Ισπανός πρωθυπουργός σε μήνυμά του στο Twitter συνέστησε ψυχραιμία σε «όλους τους Ισπανούς», τονίζοντας πως το κράτος δικαίου θα αποκατασταθεί στην Καταλονία. «Ψυχραιμία, το κράτος θα αντιδράσει όπως αρμόζει στις περιστάσεις».

Εν τω μεταξύ οργισμένος ο εκπρόσωπος του ισπανικού Λαϊκού Κόμματος στη Γερουσία, Ραφαέλ Χερνάντο, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter: «Οι αποσχιστές δεν θα διαλύσουν την Ισπανία. Η Δημοκρατία θα νικήσει τους πραξικοπηματίες συνωμότες. Το άρθρο 155 θα σώσει την Καταλονία από το έγκλημα».

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Ξεκάθαρη στήριξη στην κεντρική ισπανική κυβέρνηση προσέφερε εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλώντας ωστόσο τη Μαδρίτη να λύσει το πρόβλημα χωρίς προσφυγή στη βία.

«Για την ΕΕ δεν αλλάζει τίποτα. Η Ισπανία παραμένει ο μοναδικός μας συνομιλητής. Ελπίζω η Ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει την δύναμη του επιχειρήματος και όχι το επιχείρημα της δύναμης», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή νωρίτερα δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία, μετά την απόφαση του κοινοβουλίου της περιφέρειας να κηρύξει την ανεξαρτησία από την Ισπανία.

«Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε σε ό,τι είπαμε στην καθιερωμένη μεσημεριανή ενημέρωση των δημοσιογράφων», δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Στη συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος παρέπεμψε τους δημοσιογράφους σε παλαιότερα σχόλια του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έχει πει κατ΄ επανάληψη πως η αντιπαράθεση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας είναι εσωτερικό θέμα της Ισπανίας.

Από την πλευρά της η αμερικανική κυβέρνηση τοποθετήθηκε για το θέμα δηλώνοντας ότι στηρίζει την «ενότητα» της Ισπανίας, μετά την κήρυξη της ανεξαρτησίας από το κοινοβούλιο της Καταλονίας, όπως επισημαίνεται σε ένα δελτίο τύπου που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Η Καταλονία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ισπανίας και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα συνταγματικά μέτρα που λαμβάνει η Ισπανική κυβέρνηση με στόχο να κρατήσει την Ισπανία ισχυρή και ενωμένη», τονίζει στο δελτίο τύπου η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Χέδερ Νάουερτ.

Ανησυχία στις αγορές

Το ισπανικό χρηματιστήριο αντέδρασε πτωτικά στο άκουσμα της είδησης ότι η Καταλονία προέβη τελικά στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της, με όλα τα βλέμματα πλέον να είναι στραμμένα στην αντίδραση που θα έχει η Μαδρίτη.

Ειδικότερα ο ισπανικός IBΕΧ υποχωρεί αυτή τη στιγμή κατά 1,9% (από 2% αμέσως μετά την ανεξαρτητοποίηση), στις 10.161,40 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ισπανικών ομολόγων κινούνται 4 μονάδες βάσης υψηλότερα στο 1,591% σύμφωνα με το Tradeweb.

Το ευρώ, δείχνει να έχει επηρεαστεί επίσης αρνητικά, με την ισοτιμία έναντι του δολαρίου να υποχωρεί κατά 0,6%, στα 1,1588 δολάρια.Αντιδράσεις:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου