Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017

Ανιχνεύτηκε ραδιενέργεια στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας (ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ)



ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΧΩΡΕΣ - ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΡΟΥΘΗΝΙΟ - ΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοίνωσε ότι από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας μας. Συγκεκριμένα, το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) και η πηγή του είναι άγνωστη.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσής τους.



Οι μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού δικτύου των συνεργαζομένων με αυτήν εργαστηρίων ανίχνευσαν στην ατμόσφαιρα ίχνη ρουθηνίου-106 σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις, κάτω των πέντε χιλιοστών του μπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα (mBq/m3).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, «οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή για το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας».



Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106) και η πηγή του είναι άγνωστηΗ ΕΕΑΕ διαβίβασε τα ευρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενώ οι μετρήσεις στην ατμόσφαιρα της Ελλάδας συνεχίζονται.

Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ, όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής:


Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) ανακοινώνει πως την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν εξαιρετικά μικρές ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα της χώρας. Το ισότοπο που ανιχνεύθηκε είναι το ρουθήνιο-106 (Ru-106).

Σύμφωνα με μετρήσεις της ΕΕΑΕ και του εθνικού Δικτύου Συνεργαζομένων Εργαστηρίων την περίοδο 27 Σεπτεμβρίου έως 5 Οκτωβρίου 2017 ανιχνεύθηκαν ίχνη στην ατμόσφαιρα σε πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (<5 mBq/m3, χιλιοστό του Μπεκερέλ (Bq) σε ένα κυβικό μέτρο αέρα).

Πρόκειται για τιμές συγκεντρώσεων, οι οποίες δεν ενέχουν τον παραμικρό κίνδυνο για την υγεία ή το περιβάλλον. Κατά συνέπεια, δεν απαιτείται η λήψη οποιουδήποτε μέτρου προστασίας.

Η ΕΕΑΕ διαβιβάζει τα παραπάνω στοιχεία στην Ε.Ε. και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ). Οι μετρήσεις δειγμάτων συνεχίζονται και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινώνονται.

Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Ελβετία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σλοβενία. Πρόκειται για μη αναμενόμενα ευρήματα, τα οποία, αν και δεν έχουν καμία ραδιολογική σημασία, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης για να εξακριβωθεί η πηγή προέλευσης.

Σημειώσεις:

1. Τα επίπεδα ραδιενέργειας στη χώρα μας ελέγχονται σε συνεχή και συστηματική βάση μέσω του εθνικού τηλεμετρικού δικτύου, το οποίο λειτουργεί από το 2000. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι διαθέσιμα στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ (www.eeae.gr), όπου επίσης υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με το Ευρωπαϊκό δίκτυο EURDEP για τον έλεγχο των επιπέδων ραδιενέργειας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Στο πλαίσιο του ελέγχου της ραδιενέργειας περιβάλλοντος και της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης σε όλη τη χώρα, η ΕΕΑΕ συνεργάζεται με δίκτυο Εργαστηρίων που ανήκουν σε ερευνητικά κέντρα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας (Δίκτυο Συνεργαζομένων Εργαστηρίων).

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου