Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ναΐτες Ιππότες και Ασασίνοι: Η πραγματική ιστορία πίσω από τη σειρά Assassin's Creed




Του Παύλου Κρούστη

Η σειρά Assassin's Creed είναι μία από τις μεγαλύτερες στη βιομηχανία των video games, έχοντας πλέον ξεπεράσει τα 100 εκατ. σε πωλήσεις. Η Ubisoft, εταιρεία παραγωγής των τίτλων AC, από το πρώτο κιόλας παιχνίδι του 2007 κατάφερε να πλέξει ένα μοναδικό κόσμο που σχηματίστηκε από κομμάτια μυθοπλασίας και πραγματικής ιστορίας.



Στο επίκεντρο της σειράς εδώ και 10 χρόνια ήταν πάντα η μάχη ανάμεσα στους Ναΐτες Ιππότες (Knights Templar), που αποζητούν έναν ειρηνικό κόσμο μέσα από τον έλεγχο και τους Ασασίνους (Hassassins ή Assassins), που μάχονται για την ειρήνη μέσω της ελεύθερης βούλησης. Οι φανταστικές μάχες τους απεικονίζονται σε όλα τα παιχνίδια της σειράς σε πολλές και διαφορετικές ιστορικές περιόδους.

Η Ubisoft έχει καταφέρει να συνδυάσει με πολύ έξυπνο τρόπο τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, της Ιταλικής Αναγέννησης, της Αμερικάνικης Επανάστασης, των Σταυροφοριών και άλλα πολλά με το μυθοπλαστικό στοιχείο μιας αέναης μάχης ανάμεσα στον έλεγχο και την ελευθερία.


Το σύμβολο των Ασασίνων (αριστερά) και των Ναϊτών (δεξιά)


Πολλά λογοτεχνικά και κινηματογραφικά έργα έχουν καταπιαστεί με τους απίστευτους μύθους που περιτριγυρίζουν τους Ναΐτες Ιππότες, όπως είναι ο Κώδικας DaVinci του Dan Brown , το πασίγνωστο μυθιστόρημα, Ιβανόης, το μυθιστόρημα του Ουμπέρτο Έκο, το εκκρεμές του Φουκώ, αλλά και οι δύο ταινίες του πασίγνωστου ήρωα Ιντιάνα Τζόουνς, ανάμεσα σε άλλα.

"Τροφή" για όλα τα παραπάνω είναι φυσικά τα πραγματικά ιστορικά στοιχεία, αλλά και οι μύθοι που έχουν δημιουργηθεί γύρω από τους Ναΐτες Ιππότες, που περιλαμβάνουν μερικά από τα μεγαλύτερα μυστήρια ως σήμερα. Οι Ναΐτες Ιππότες φημολογείται ότι είχαν στην κατοχή τους και υπό τη φύλαξή τους πολλά σημαντικά αντικείμενα, όπως η Ιερά Σινδόνη, το σάβανο στο οποίο εναποτέθηκε το σώμα του Ιησού Χριστού, η Κιβωτός της Διαθήκης από τον Ναό του Σολομώντα ή ακόμα και το Ιερό Δισκοπότηρο. Πού βασίζονται όμως αυτά και πόσα είναι αλήθεια;

Ποιοι είναι οι Ναΐτες Ιππότες;

Ένας Templar ή αλλιώς ένας από τους Ναΐτες Ιππότες
Οι Ιππότες του Ναού ή Ναΐτες, γνωστοί και ως Φτωχοί Συστρατιώτες του Χριστού και του Ναού του Σολομώντα αποτέλεσαν ένα από τα πρώτα στρατιωτικά τάγματα στην ιστορία. Το τάγμα αυτό ιδρύθηκε στον απόηχο της Α΄ Σταυροφορίας, το 1118 μ.Χ με σκοπό να βοηθήσει το χριστιανικό νεοϊδρυθέν Βασίλειο της Ιερουσαλήμ να διατηρηθεί ενάντια των μουσουλμάνων γειτόνων του και να εξασφαλίσει την ασφαλή προσέλευση του μεγάλου αριθμού των Ευρωπαίων προσκυνητών που συνέρρεαν στην Ιερουσαλήμ, μετά την κατάκτησή της από τους Σταυροφόρους.

Οι Ναΐτες μεταξύ δωρεών, ενόπλων κατακτήσεων και προμηθειών από οικονομικές επιχειρήσεις, μετατράπηκαν σε πολυεθνική εταιρεία. Για τη διαχείριση, λοιπόν, όλων αυτών των υποθέσεων είχαν ανάγκη από ανθρώπους με οξύνοια και ιδιαίτερες ικανότητες, οι οποίοι κατόρθωσαν να πείσουν τον τότε Πάπα Ιννοκέντιο τον Β' να τους παραχωρήσει εξαιρετικά προνόμια.

Οι Ιππότες του Ναού στα παιχνίδια Assassin's Creed προσπαθούν να διατηρήσουν τον έλεγχο της εκάστοτε κοινωνίας, μέσω κομβικών θέσεων ισχύος, ενώ η απόλυτη υποταγή στον Μεγάλο Μάγιστρο και ο ορθολογισμός τούς βοηθά στην αναζήτηση των Pieces of Eden- αντικειμένων, που τους δίνουν τη δύναμη να ελέγχουν με αποδοτικότερο τρόπο τις μάζες. Εκεί έρχονται οι Ασασίνοι για να χαρίσουν την ειρήνη στον λαό μέσω της ελεύθερης βούλησης, κάτι το οποίο θα αποτελέσει τον αυτοσκοπό σας σε όλα τα παιχνίδια Assassin's Creed.


Ο Ezio φυλά ένα από τα Pieces of Eden για να μην πέσει στα χέρια των Templars


Οι Ασασίνοι στην ιστορία
Οι Ασασίνοι ήταν στρατιωτικο-θρησκευτικό τάγμα Νιζαριτών Ισμαηλιτών με περίοδο ύπαρξης περίπου από το 1092 μέχρι το 1265. Παρόλο που ήταν Νιζαρίτες, δεν είναι γνωστές οι ακριβείς θρησκευτικές τους δοξασίες, αλλά είναι βέβαιο ότι είχαν τυφλή υπακοή στον αρχηγό τους. Κύρια προπύργιά τους υπήρχαν στην Περσία και τη Συρία, ενώ ήταν κύριοι εχθροί των Σουνιτών ηγεμόνων, τους οποίους θεωρούσαν εχθρούς χειρότερους και από τους χριστιανούς Σταυροφόρους.

Ο όρος "ασασίνοι" (αγγλ. assassins) προήλθε από παραφθορά της λέξης "χασασίν" ή "χασισίν", δηλαδή "αυτός που τρώει χασίς", από τους Σταυροφόρους. Οι Ασασίνοι εκτελούσαν τις πράξεις τους υπό την επήρεια χασίς, το οποίο τους δινόταν ως μια πρόγευση για τις απολαύσεις που θα γεύονταν στους ουράνιους κήπους που περιγράφει το Κοράνιο, μετά την εκτέλεση της αποστολής τους.


Απεικόνιση Ασασίνου που δολοφονεί με μαχαίρι τον στόχο του


Ιδρυτής του τάγματος ήταν ο Χασάν-ι-Σαμπάχ, άνθρωπος με εντυπωσιακή καλλιέργεια και ανελέητο χαρακτήρα.Συγκρότησε ένα μικρό στρατό από φανατικούς οπαδούς, με στόχο την εξαπόλυση μιας τρομοκρατικής εκστρατείας κατά των σουνιτών Σελτζούκων, τους οποίους και θεωρούσε τους πιο επικίνδυνους εχθρούς του σιιτισμού. Τα μέλη του τάγματος, που ανέλαβαν να εκτελούν πολιτικές δολοφονίες, ονομάστηκαν "αυτοθυσιαζόμενοι".


Ο ιδρυτής του τάγματος των Ασασίνων, Χασάν-ι-Σαμπάχ
Το πρώτο παιχνίδι της σειράς Assassin's Creed σας βάζει στον ρόλο του Altair, ενός Ασασίνου του 12ου αιώνα, που ζει στην πόλη Μάσγιαφ, στους Αγίους Τόπους, κατά τη διάρκεια της 3ης Σταυροφορίας. Ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι υπήρχε μια ομάδα στο κάστρο Μασγιάφ (Masyaf), στη Συρία, το οποίο χρησίμευσε ως έδρα του Ismaili da'i Rashid ad-Din Sinan, ηγέτη της αιγυπτιακής μουσουλμανικής αίρεσης Nizari, οι οποίοι συνδέονταν με το Shia Islam, και αυτή η ελίτ μονάδα μαχητών έγινε γνωστή ως Hashashin ("Assassins").

Η μυστική τάξη συχνά χρησιμοποίησε κατασκοπεία, τακτικές ανταρτοπόλεμου και στοχευμένες δολοφονίες για να προωθήσουν τους πολιτικούς και θρησκευτικούς τους στόχους και να κρατήσουν τους σουνίτες και χριστιανούς αντιπάλους τους υπό έλεγχο, ενώ απεύφευγαν τις ανοιχτές μάχες. Μέσα σε περίοδο 300 χρόνων, κατάφεραν να εκτελέσουν δυο χαλίφηδες και πολλούς βεζίρηδες και σουλτάνους, καθώς και ηγέτες των Χριστιανών Σταυροφόρων.

Παρόλο που δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι οι Ασασίνοι συνέχισαν τις δραστηριότητές τους, ο μύθος λέγεται ότι η ομάδα αποτελεί ένα συνεχές κίνητρο για τους αντάρτες, οι οποίοι αναπαράγουν τις μεθόδους και τις τακτικές τους.



H πραγματικότητα σε σχέση με τα παιχνίδια
Το βιντεοπαιχνίδι απεικονίζει έντονα μυθοπλαστικές εκδόσεις και των δύο τάξεων. Στα παιχνίδια, οι Ασασίνοι απεικονίζονται σαν να έχουν επεκταθεί πέρα ​​από τα σύνορα της Μέσης Ανατολής και να υπάρχουν σε ολόκληρη την καταγεγραμμένη ιστορία, μαζί με τη νέμεσή τους, τους Ναΐτες Ιππότες.

Η πίστη των Ασασίνων (αγγλ.: Assassin's Creed) αντιπροσωπεύει επίσης την τάξη τους ως φιλοσοφική και όχι ως θρησκευτική, υποδηλώνοντας ότι προηγούνται της μουσουλμανικής πίστης, όπως αντίστοιχα και για τους Ναΐτες και τη χριστιανική πίστη. Αυτό επέτρεψε στους δημιουργούς των παιχνιδιών να επεκτείνουν τις αντίστοιχες ιστορίες τους στον χρόνο, τόσο πριν όσο και μετά από τα πραγματικά ιστορικά χρονικά πλαίσια.


Ο Bayek και η Aya θα είναι οι πρώτοι Ασασίνοι πριν την ίδρυση της τάξης των Ασασίνων


Το νέο παιχνίδι της σειράς, Assassin's Creed Origins, διαδραματίζεται στο 59 π.Χ. και πολύ πριν την ίδρυση των παραπάνω τάξεων. Μέσα από την ιστορία όμως του Bayek, του πρωταγωνιστή, και της συζύγου του, Aya, θα δούμε πώς χτίστηκαν τα θεμέλια για την ίδρυση της τάξης των Ασασίνων, αλλά και για ποιους λόγους χρειάστηκε να δημιουργηθεί η Αδελφότητα.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου