Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Κουνταλίνι: Η Αφύπνιση της Μαγικής Δύναμης




Η αφύπνιση της Κουνταλινι είναι ένα κεντρικό ζήτημα στην Σύγχρονη μαγεία, και έχει αφομοιώσει την κεντρική της έννοια από την Αυθεντική Ταντρική πηγή της Ενέργειας Κουνταλινι.

Αν και αυτή η έννοια παρουσιάστηκε στον Δυτικό Αποκρυφισμό από Θεοσοφιστές όπως ο Alice Bailey και ο C.W Leadbeather, χρειάστηκαν τα λεπτομερή γραπτά των Arthur Avalon & Aleister Crowley για να ξεκινήσει η αναζήτηση της ενέργειας Κουνταλινι και της εμπειρίας από μεγάλους αριθμούς Αποκρυφιστών.

O Crowley συγκεκριμένα ήταν εκείνος που παρέδωσε μία σύνθεση Δυτικών και Ανατολικών πρακτικών Μαγείας ως κληρονομιά στους Μελλοντικούς Αποκρυφιστές με μία αναλυτική προσέγγιση της εμπειρίας της Κουνταλινι, αναγνωρίζοντάς την ως την «Κεντρική Μαγική Δύναμη» στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι ενθουσιώδεις πειραματισμοί του Crowley με Απαγορευμένες ουσίες και Σεξουαλική μαγεία ήταν μια κραυγή απόσπασης από τον «Πνευματικό Ασκητισμό» που εξασκούσαν πολλοί από τους ομοιδεάτες του. Και ενώ η Πνευματικότητα αντιμετωπιζόταν εν γένει με Φιλοσοφικούς όρους που απέρριπταν την
Σωματική εμπειρία, ο Crowley έθεσε τα θεμέλια μίας Δυτικής προσέγγισης για την ανάπτυξη που συνδύαζε τον Ψυχικό μα και τον σωματικό τομέα της εμπειρίας.

Ήταν η δεκαετία του 60’ και η άφιξη της «Ψυχεδελικής Εποχής» που αυτή η προσέγγιση έγινε ευρέως διαδεδομένη και έτυχε σοβαρής προσοχής. Αυτή η δεκαετία έκρυβε τις απαρχές εκείνου που ο Τίμοθι Λίρι ονόμαζε «Ηδονική Τεχνολογία» – η ανακάλυψη της απόλαυσης αντί του περιορισμού μέσα από τις απαγορευμένες ουσίες, την ανεπτυγμένη σεξουαλικότητα, τον χορό, την μουσική , την γιόγκα κ.α! Η «Ψυχεδελική Εποχή» έφερε επίσης μία «Απόκρυφη Αναγέννηση» με συγκεκριμένο ενδιαφέρον σε Ηδονιστικές τεχνικές Μαγείας όπως το Τάντρα και το «Θέλημα»,την μαγική σέκτα του Crowley.

Μέσα από αυτή την Συνειδησιακή έκρηξη επήλθαν και οι εξελίξεις στην μαγική θεώρηση και πρακτική της δεκαετίας του 1970, και συγκεκριμένα στην Έκθεση του Kenneth Grant για τον Crowley,τις Ταντρικές διδαχές και την εργασία του Austin Osman Spare. «Θεληματικά» περιοδικά της εποχής όπως τα SOThIS, Agape & New Equinox μετέδωσαν σημεία κλειδιά για την εξέλιξη των Μαγικών πρακτικών και διδαχών. Η Ενσυναίσθηση της φυσιολογικής φύσης των έντονων καταστάσεων συνειδητότητας εξαπλωνόταν και η Μαγεία αντιμετωπιζόταν ως μία προσέγγιση για την ανάπτυξυ που συνδύαζε εσωτερική – πνευματική εμπειρία και σωματική συνειδητότητα. Έτσι, απο την δεκαετία του 60 η αφύπνιση της Κουνταλινι έχει μετατραπεί σε μία εμπειρία που αναζητούν πολλοί από τους Δυτικούς Αποκρυφιστές.

Η Μαγεία είναι ένας απο τους μεγάλους πυρήνες, και η Γιόγκα είναι ακόμη ένας απο αυτούς. Υπάρχει μεγάλο πλήθος πληροφοριών που έχουν γραφεί για το ζήτημα της Κουνταλινι που ποικίλουν ανάμεσα στις εξαιρετικά τεχνικές γραφές συγγραφέων όπως ο Kenneth Grant σε δημοφιλείς εργασίες της Κουνταλινι-Γιόγκα και ερωτικά εγχειρίδια Τάντρα.

Όπως και με άλλα Αποκρυφιστικά θέματα, υπάρχουν πλέον πάρα πολλά βιβλία που έχουν γραφεί για το ζήτημα όμως φαίνεται πως τα περισσότερα γράφηκαν αναλύοντας την θεωρία και όχι μέσα από την εμπειρική διαδικασία του συγγραφέα. Αυτό οδήγησε σε σύγχυση και παρανόηση όσον αφορά την πραγματική φύση της Κουνταλινι και την εμπειρία που ακολουθεί η αφύπνισή της. Η δύναμη της εμπειρίας της εναλλαγής της Συνειδητότητας σε διαφορετικούς βαθμούς φαίνεται πως αναγνωρίζεται ευρέως όμως μερικοί συγγραφείς προειδοποιούν και εφιστούν την προσοχή σε κάποιον που θέλει να εξασκήσει την Κουνταλινι Γιογκα, ενώ άλλοι δίνουν την εντύπωση πως μερικές βασικές ασάνα και ένας πρόθυμος σύντροφος είναι τα μοναδικά που θα χρειαστεί για να ανακαλύψει την πραγματική ανεξάντλητη πηγή ενεργειακής ροής του.

Πολλά από τα Πνευματικά μοντέλα που αναζητούν να εξηγήσουν τα φαινόμενα της Κουνταλινι την τοποθετούν στην ύπαρξη των Κοσμικών εσωτερικών σφαιρών και των ψυχικών κέντρων – των Τσάκρας. Η Κουνταλινι σε αυτά τα συστήματα θεωρείται ως η διαδικασία της Πνευματικής Αφύπνισης.
Παράγοντες Ενεργοποίησης Κουνταλινι


Περιγράφοντας τις παρενέργειες των έντονων εναλλαγών συνειδητότητας διαπιστώνουμε πως αυτή η ενεργοποίηση δεν έρχεται με γραμμικό τρόπο μέσα από κάποιους παράγοντες που είναι και η ουσιαστική αιτία της εμπειρίας αλλά μάλλον οι παράγοντες λειτουργούν ως μοτίβα διευκόλυνσης της αφύπνισης της ενέργειας Κουνταλινι. Όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει αυθόρμητα δεν είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε τα μικροσκοπικά μοτίβα που το ενεργοποιούν. Αυτή η ενεργοποίηση της ενέργειας θα μπορούσε να είναι το τελικό σπινθήρισμα που θα επιτρέψει όλες αυτές τις διαφορετικές μικροσκοπικές αλληλεπιδράσεις στο σύστημα του ατόμου που θα του επιτρέψει να περάσει το κατώφλι,μεταλάσσοντας την συνειδητότητά του.

Τεχνικές όπως Της Γιόγκα και της Μαγείας, οι διαφορετικές εκδοχές απόκτησης γνώσης, οι σωματικές ασκήσεις όπως η Χάθα Γιόγκα, το Τάι Τσι, η τελετουργική μαγεία, ο Διαλογισμός κ.α μπορούν να επιφέρουν αυτή την ενεργοποίηση. Αυτή η μεταμορφωτική εμπειρία μπορεί να συμβεί αυθόρμητα ή και μέσα από μία σειρά πρακτικών εφαρμογών. Η Έντονη συναισθηματική φόρτηση και οποιαδήποτε τεχνική που επικεντρώνει την συνειδητότητα στο ερέθισμα, καθώς και ακραίες φυσιολογικές πτυχές αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη της εμπειρίας.

Οι εμπειρίες που σχετίζονται με την Κουνταλινι είναι έντονα σωματο-κεντρικές και εμπεριέχουν ίσως μυικούς σπασμούς και αποπροσανατολισμό, καθώς και συναισθήματα πληρότητας ενέργειας. Πολλοί άνθρωποι που έχουν εξασκηθεί πάνω στο ζήτημα αναφέρουν μία παράξενη αίσθηση γύρω από την βάση της λεκάνης όπου βρίσκεται το Τσάκρα Muladhara. Η κουνταλινι αναφέρεται συχνά με μυστικιστικούς και ποιητικούς όρους ως μία ανάβαση από την περιοχή της λεκάνης που διαπερνά και εισέρχεται στα τσάκρας που υπάρχουν κατά μήκος.

Τα παραδείγματα από τους παραπάνω παράγοντες έχουν ένα δυναμικό αποτέλεσμα στο ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Έχει ενδιαφέρον να σημειώσουμε πως πολλοί τρόποι απόκτησης γνώσης χρησιμοποιούνται επίσης και σε βασανιστήρια αλλά και τον έλεγχο του νου όπως η στέρηση των αισθητήριων, η αυπνία και ο πόνος.

Ο Aldous Huxley στο βιβλίο του “Heaven and Hell” (1956) σημειώνει το πως οι πνευματικές αρχές των μυστικιστών επηρρεάζει το Βιοσύστημα τους « Είναι ζήτημα ιστορικής καταγραφής το γεγονός πως οι ερευνητές πρέπει να εργαστούν συστηματικά για να διαφοροποιήσουν την σωματική τους χημεία με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουν τις Εσώτερες προδιαγραφές που ευνοούν την πνευματική ενσυναίσθηση.»

Κουνταλινι & Εξέλιξη

Η δραστηριότητα της Κουνταλινι στην Ταντρικη Κοσμολογια συσχετίζεται με την εξέλιξη των φυσικών μορφών, την διατήρηση του Φυσικού σύμπαντος και της πνευματικής εξέλιξης των όντων μετά την επιστροφή τους στο Brahma. Είναι το Jivatman, η σπίθα του Βραχμάνου μέσα στον κάθε άνθρωπο που κουβαλάει τις οδηγίες για την πνευματική μας ανύψωση. Ορισμένοι Δυτικοί επιστήμονες θεωρούν τώρα πιά την δομή του DNA-RMA ως γενετικά ισάξιο με το Jivatman.Αυτό κατά κάποιο τρόπο επιβεβαιώνει πως υπάρχει σε γενετικό επίπεδο η δυνατότητα βιώματος μίας εμπειρίας Κουνταλινι η παρόμοιων εμπειριών. Είναι αξιοπερίεργο πως αυτή η διαπίστωση προήλθε μέσα από την ενδελεχή έρευνα της Σχιζοφρένειας. Οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί πάνω στα διαφορετικά σύνδρομα που τοποθετούνται κάτω απο την ταμπέλα της σχιζοφρένειας υποδεικνύουν πως οι εμπειρίες που περιγράφουν οι «ασθενείς» ομοιάζουν σε αρκετά σημεία με εκείνα τα φαινόμενα που περιγράφουν τα άτομα που βιώνουν μυστικιστικές εμπειρίες.

Παρ’όλα αυτά, όταν ο «Μάγος» ή ο Σαμάνος επέρχεται σε κατάσταση εγρήγορσης, ο «σχιζοφρενής» παθαίνει παράκρουση. Αν ο γενετικός κώδικας παίζει ρόλο σε αυτή την ειδοποιό διαφορά, τότε θα πρέπει να υπάρχει σωρεία άλλων παραγόντων που προκαλούν στο άτομο αυτή την νευρολογική εξέλιξη- την Φώτιση, ή όπως αλλιώς μπορούμε να το ονομάσουμε. Αρκετοί άνθρωποι υποστηρίζουν πλέον πως το επόμενο εξελιγκτικό βήμα της ανθρωπότητας είναι η αφύπνιση της Συνειδητότητας.

Αυτή η θεώρηση είναι γνώριμη σε παρούσες μαγικές ιδέες όπως η «Συνειδητότητα Gestalt» και σε νεωτεριστικά επιστημονικά παραδείγματα όπως εκείνα που αναπτύχθηκαν από τους Rupert Sheldrake (Μορφογενετικά Πεδία), David Bohm (Θεωρία του Holoverse) και του Timothy Leary. Tο μοντέλο του Leary για το 8-Κύκλωμα της Νευρολογικής εξέλιξης συγκεκριμένα παρέχει έναν διαφορετικό τρόπο ερμηνείας της διαδικασίας. Η Θεωρία του Leary αναφέρει πως αφού ο σχεδιασμός του Νευρολογικού συστήματος είναι κωδικοποιημένος με την δομή DNA-RNA Τότε η εξέλιξη των ανθρώπων σε νευρολογικό επίπεδο εμπεριέχεται εντός του ατόμου. Καθώς το άτομο εξελίσσεται υπάρχουν κρίσιμες περίοδοι κατά τις οποίες ο Νους δέχεται αποτυπώματα γνώσης που εν συνεχεία μεταμορφώνονται σε βασικά στοιχεία μεταγενέστερης μάθησης.

Τα πρώτα τέσσερα κυκλώματα διασφαλίζουν Γενετική μετάδοση και ποικιλία καθιστώντας την Ανθρωπότητα ένα Αέναο Είδος. Τα επόμενα τέσσερα κυκλώματα είναι τα κλειδιά του DNA-RNA που θα ξεκλειδώσουν την εξέλιξη και προσαρμογή του είδους. Αυτά τα τελευταία κυκλώματα ξεκλειδώνουν όταν οι εσωτερικές συνθήκες είναι διαχειρίσιμες. Αντιπροσωπεύουν καταστάσεις συνειδητότητας όπου όταν περάσει το εμπειρικό επίπεδο σε ένα αξιόλογο στάδιο μετατρέπονται σε προγράμματα, «ένα νέο είδος πραγματικότητας» μέσα από την οποία δρα το άτομο. Αν το κύκλωμα ανοίξει μία φορά τότε γίνεται ένα πανίσχυρο κίνητρο για επιπλέον πνευματική εξέλιξη.

Από το βιβλίο του P.Hine: Kundalini: a personal approach


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου