Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Τα αντισταμινικά της Φύσης




Τσουκνίδα

Το δημοφιλές φυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην εναλλακτική ιατρική θεωρείται ένα από τα καλύτερα αντισταμινικά της φύσης. Σε μια έρευνα το 58% των συμμετεχόντων διαπίστωσε ότι συμπτώματα όπως η ρινική συμφώρηση μειώθηκαν με τη χρήση εκχυλίσματος τσουκνίδας, ενώ το 69% ανέφερε ότι είχε καλύτερα αποτελέσματα από το placebo. Η τσουκνίδα πωλείται ως εκχύλισμα, ενώ η δόση που χρησιμοποιήθηκε για την ανακούφιση από τα συμπτώματα ήταν 300mg ανά ημέρα.

Κερσετίνη

Ανήκει στην οικογένεια των φλαβονοειδών, τα οποία αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες με ποικίλλες δράσεις. Βρίσκεται στα κρεμμύδια και τα μήλα και σε αρκετές μελέτες έχει φανεί πώς έχει ισχυρές αντισταμινικές ιδιότητες, βοηθώντας στην καταπολέμηση των αλλεργιών και στο άσθμα. Θα τη βρείτε επίσης στις φράουλες, το λάχανο, το κουνουπίδι και το μαύρο ή άσπρο τσάι, αλλά και σαν συμπλήρωμα διατροφής σε κάψουλες.

Βρομελίνη

Πρόκειται για ένζυμο που βρίσκεται στον ανανά, αλλά και σε μορφή συμπληρώματος. Φαίνεται πως βοηθά αρκετά σε παθήσεις όπως ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα και άλλες αναπνευστικές διαταραχές, αλλά και στις διαταραχές αναπνοής και φλεγμονές που συνδέονται με αλλεργίες. Η συνιστώμενη δόση είναι 400-500mg τρεις φορές την ημέρα.

Βιταμίνη C

Το πιο... εύκολο φυσικό αντισταμινικό, η βιταμίνη C βρίσκεται σε δεκάδες φρούτα και λαχανικά αλλά και σε μορφή συμπληρώματος. Είναι μη τοξική και χωρίς παρενέργειες και δρα αποτελεσματικά στην μείωση των συμπτωμάτων της αλλεργίας στο αναπνευστικό (μπούκωμα, καταρροή). Οι ειδικοί συνιστούν να λαμβάνουμε τουλάχιστον 2γρ. ανά ημέρα για την καλύτερη αντισταμινική δράση.

“Φιλικά” βακτήρια

Τα βακτήρια Lactobacilli casei, Lactobacillus paracasei, L. Acidophilus και Bifidobacterium longum φαίνεται να βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ρινικής συμφόρησης. Θα τα βρείτε σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, μαζί με άλλα “καλά” βακτήρια για το έντερο.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου