Το δενδρολίβανο είναι ένα αειθαλές, θαμνώδες αρωματικό φυτό που το ύψος του φτάνει περίπου το ενάμιση μέτρο και έχει μια πολύ ελαφριά αρωματική μυρωδιά και καλλιεργείται στη Μεσόγειο και γενικότερα στις περισσότερες χώρες της νότιας Ευρώπης αλλά και σε όλο τον κόσμο. Τοδενδρολίβανο είναι ένα ανθεκτικό φυτό που προσαρμόζεται πολύ εύκολα στο γύρω περιβάλλον που αντέχει και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Πάντως οι κατάλληλες μέγιστες θερμοκρασίες την ημέρα κυμαίνονται περίπου στους 22 με 23 βαθμούς κελσίου και μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας με τη καταλληλότερη περίοδο καλλιέργειας τους μήνες της άνοιξης. Το δενδρολίβανο προσφέρει πάρα πολλά στον Ιατρικό τομέα. Τα φύλλα του δενδρολίβανου επιδρούν ευεργετικά στο συκώτι, το κυκλοφοριακό, και στη χοληδόχο κύστη. Επίσης είναι αντισηπτικά στόματος για το πονόλαιμο, τα ούλα, και τις πληγές. Ακόμη επιταχύνουν τη διαδικασία της πέψης, μειώνουν τους πονοκεφάλους, και καταπολεμούν τα βακτηρίδια και τους μύκητες.
Υπάρχουν τρείς κύριοι τύποι δενδρολίβανου που διαφέρουν στη χημεία τους αλλά και εξαιτίας των γεωγραφικών περιοχών που καλλιεργείται ο καθένας. Είναι ο τύπος Camphora-Borneol που καλλιεργείται στην Ισπανία, ο τύπος 1,8 Cineol που καλλιεργείται στη Τυνησία, και ο τύποςVerbenone που καλλιεργείται στη Γαλλία. Οι τύποι 1,8 Κινεόλη και Verbenone από ότι φαίνεται έχουν λαμπρό μέλλον στις μελλοντικές αγορές. Η χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση αιθέριου ελαίου του δενδρολίβανου είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, και αμέσως μετά ακολουθούν η Ευρώπη με επτά από τις μεγαλύτερες εταιρείες επεξεργασίας αιθέριου ελαίου στον κόσμο και ακολουθεί η Ιαπωνία που παράγει συνολικά το 10% της παγκόσμιας παραγωγής. Η Αγγλία, η Γαλλία, και η Ινδία είναι γνωστό ότι είναι από τις πρώτες χώρες στη παραγωγή των αρωματικών σκευασμάτων ανά τον κόσμο και η Ελβετία είναι ένας από τους ηγέτες στο τομέα των φαρμάκων. Ο Καναδάς είναι τελείως εξαρτώμενος από την βιομηχανία αρωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών.
Καλλιέργεια δενδρολίβανου
Η καλλιέργεια του δενδρολίβανου μπορεί να έχει ικανοποιητική απόδοση σε καλά αποστραγγισμένα αμμώδη έως αργιλλοπηλώδη εδάφη με άργυλο το πολύ μέχρι 30% με pH γύρω στο 7. Σε περιοχές με αρκετή ξηρασία για να αναπτυχθούν κατάλληλα τα φυτά και για να έχουν δυνατές ρίζες επιβάλλεται να ποτιστούν με συμπληρωματικό νερό άρδευσης. Σε περιοχές με μεγάλα ύψη βροχής, πάνω από 500 mm, και εφόσον τα φυτά έχουν φυτευτεί κατάλληλα η καλλιέργεια μπορεί να συνεχιστεί με πολύ λίγες αρδεύσεις στις φάσεις που είναι απαραίτητο να γίνουν. Επίσης στις περιοχές με μεγάλα ύψη βροχής είναι απαραίτητο να στραγγίζεται το έδαφος για να μη κρατάει την υγρασία.
Το δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται με μοσχεύματα και σπόρους. Ο πολλαπλασιασμός με μοσχεύματα θεωρείται ο καταλληλότερος τρόπος ενώ ο πολλαπλασιασμός με σπόρο μπορεί να γίνει, απαιτεί όμως πάρα πολύ χρόνο. Το δενδρολίβανο απαιτεί ήλιο και για τον λόγο αυτό οι γραμμές της καλλιέργειας θα πρέπει να είναι προσανατολισμένες από τηνανατολική προς τη δυτική πλευρά του αγρού. Σε εδάφη με κλίση η καλλιέργεια θα πρέπει να γίνεται από τα βορειοανατολικά προς τα νοτιοδυτικά. Εφόσον προστεθούν οργανικά σκευάσματα αυτό έχει θετική επίδραση για τη καλλιέργεια διότι τα αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται σε εδάφη με χρήση φυσικών σκευασμάτων δίνουν αιθέρια έλαια υψηλής ποιότητας και μεγάλης ζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Όσον αφορά τα λιπάσματα, τα καταλληλότερα είναι αυτά που περιέχουν κάλιο, θείο, άζωτο, και φώσφορο, και πρέπει να γίνεται χρήση τους κάθε χρόνο. Για την άρδευση επιβάλλεται να είναι γνωστό το ύψος των βροχοπτώσεων της περιοχής στην οποία πρόκειται να καλλιεργηθεί το δενδρολίβανο και να είναι γνωστές όλες οι λεπτομέρειες όσον αφορά το χωράφι, των πλεονεκτημάτων αλλά και των μειονεκτημάτων του. Απαιτείται σωστή πληροφόρηση των αναγκών σε νερό της καλλιέργειας του δενδρολίβανου ειδικότερα κατά τα κρίσιμα στάδια. Σε περίπτωση που το έδαφος του χωραφιού δεν είναι ομαλό, καλό είναι να χωρίζεται σε ένα ή δύο μέρη αναλόγως βέβαια με το μέγεθος και να αποφασίζεται ο τρόπος της καλλιέργειας ώστε το κάθε μέρος να καλύπτει ολόκληρο το μήκος της γραμμής των φυτών.
Το δενδρολίβανο όταν διατίθεται απευθείας στην αγορά, χωρίς κάποια επεξεργασία, είναι απαραίτητο να συσκευάζεται σε ασφαλή φακελάκια από σελοφάν, ενώ όταν πρόκειται να μεταφερθεί σε μεγάλες ποσότητες θα πρέπει να συσκευάζεται σε ασφαλή χαρτοκιβώτια. Για να διατηρηθούν τα αποξηραμένα προϊόντα δενδρολίβανου και για να κρατήσουν όσο περισσότερο γίνεται, τότε η αποθήκευση πρέπει να γίνει σε σκούρες γυάλινες αεροστεγείς συσκευασίες και σε θερμοκρασίες αποθήκευσης το πολύ ως 18 βαθμούς κελσίου. Όσον αφορά τον τρόπο που θα αποθηκευτεί το αιθέριο έλαιο του δενδρολίβανου, αυτό γίνεται σε ξηρό και δροσερό χώρο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση. Τοποθετείται σε σκουρόχρωμα αεροστεγή γυάλινα μπουκάλια τα οποία δε πρέπει να εκτίθενται στα βαριά μέταλλα και τη θερμότητα. Τέλος χρειάζεται προσοχή για κάποιες πληθυσμιακές ομάδες σχετικά με τη χρήση του δενδρολίβανου. Τα αιθέρια έλαια είναι επικίνδυνα σε περίπτωση κούρασης του οργανισμού, και θα πρέπει να φυλάσσονται μακριά από παιδιά. Ακόμη τα αιθέρια έλαια μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και στο δέρμα. Η χρησιμοποίηση του δενδρολίβανου δεν είναι κατάλληλη για θεραπευτικές αιτίες εάν ο χρήστης έχει υψηλή πίεση ή επιληψία, καθώς επίσης και για τις εγκύους γυναίκες. Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι τα αιθέρια έλαια μπορούν να αντέξουν υπό κατάλληλες συνθήκες για διάστημα που κυμαίνεται από 6 μέχρι 24 μήνες.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου