Του
Ευάγγελου Μουστακάκη MD, MSc
Ιατρός, Βελονιστής
"Κάνε πρώτα το απαραίτητο, μετά το δυνατό και ξαφνικά θα καταφέρεις το αδύνατο".
Franz von Assisi
Η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό και η συνεργασιμότητα είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας απώλειας βάρους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, ή παρουσία Σ. Διαβήτη.
"τα όμορφα και λαίμαργα κορίτσια πάνε παντού στον ουρανό, ... αλλά πολύ πιο γρήγορα".
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ
ζωγράφος-γλύπτρια
6976647111
ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Μια ισορροπημένη διατροφή περιεχέι, στις κατάλληλες ποσότητες, όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία, και επιτυγχάνεται καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων.
Η υπερβολή, είτε στη λήψη συνολικά τροφής, είτε στην λήψη κάποιων από τα θρεπτικά συστατικά οδηγούν σε διαταραχές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Ένα από τα σύγχρονα νοσήματα του 21ου αιώνα είναι η παχυσαρκία, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγείας των Τροφίμων (The European Food Health Council) ονόμασε ήδη από το 1998 την παχυσαρκία ως τη νόσο του 21ου αιώνα και σαν νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η παχυσαρκία είναι μια παραγνωρισμένη, καλπάζουσα, χρόνια, υποτροπιάζουσα, πολυσυστηματική και νευροβιολογική - ενεργειακού μεταβολισμού νόσος. Είναι χαμηλής δραστηριότητας συστηματική φλεγμονή. Είναι ανθεκτική στην παρούσα φαρμακολογική και συμπεριφεριολογική θεραπεία. Oι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη νοσηρότητα, στη θνησιμότητα και στην ποιότητα της ζωής των πασχόντων είναι πολλές και διαρκώς αποδεικνύονται νέες αίτιο-παθολογικές συσχετίσεις. Μπορούμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε την παχυσαρκία ως τη συχνότερη μη-μεταδοτική νόσο του αιώνα μας.
Ως πρόβλημα υγείας η παχυσαρκία, φαίνεται ότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μία πλειάδα νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις κλπ.
Ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων, αλλά και παιδιών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι χωρίς την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία της παχυσαρκίας, σχεδόν όλα τα υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θα γίνουν παχύσαρκοι και στην ενήλικη ζωή τους.
Οι δυτικού τύπου δίαιτες αναμφισβήτητα είναι αποτελεσματικές.
Λειτουργούν με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του παχύσαρκου ασθενή και έχουν αποτέλεσμα μόνο όσο διάστημα ο ασθενής βρίσκεται υπό αγωγή.
Αδυνατούν επίσης να θεραπεύσουν τις ψυχολογικές αιτίες της παχυσαρκίας. Δυστυχώς μετά το τέλος της δίαιτας-θεραπείας ένα μεγάλο ποσοστό όχι μόνο υποτροπιάζει, άλλα αυξάνει και το βάρος του.
Η επανάκτηση του βάρους θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβές, όχι μόνο για τη σωματική υγειά άλλα επιφέρει και ιδιαίτερες ψυχολογικές συνέπειες.
Δίαιτα, τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, άσκηση, ατομική ή σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, εμπορικά προγράμματα απώλειας βάρους, φαρμακευτική αντιμετώπιση έχουν αποδειχθεί σε ικανό ποσοστό αναποτελεσματικά,
όχι μόνο για τη μείωση του σωματικού βάρους των ήδη υπέρβαρων ατόμων, αλλά και στο επίπεδο της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.
Η ΑΙΤΙΑ
Tα αίτια της αντοχής του οργανισμού στη μείωση του σωματικού βάρους είναι ότι με την μείωση πρόσληψης τροφής σε μακροχρόνια βάση, ενεργοποιούνται προσαρμοστικοί νευρο-ενδοκρινικοί μηχανισμοί οι οποίοι αυξάνουν την όρεξη και μειώνουν τη μεταβολική δραστηριότητα.
Η δίαιτα-θεραπεία δεν θεραπεύει, άπλα ελέγχει την νόσο.
Δεν είναι βραχυπρόθεσμη προσπάθεια που δίνει μακροχρόνια αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή, πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη, και αποτελεί την τέταρτη σημαντικότερη, από πλευράς επιβάρυνσης ασθένεια, με την προοπτική στην επόμενη εικοσαετία να κατέχει τη δεύτερη θέση.
Ο υψηλός επιπολασμός της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σύνδεσης αυτών, κάτι το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας επιδημιολογικών και κλινικών μελετών.
Τα έως τώρα δεδομένα συνηγορούν πως ορισμένες φορές η παχυσαρκία και η κατάθλιψη συνυπάρχουν σε μία αμφίδρομη σχέση και αυτό έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην αναζήτηση των μεταβλητών εκείνων που επηρεάζουν τη σύνδεση αυτή, όπως π.χ το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
ΣΧΕΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΥΣ
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ - ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΥΣ: ΕΝΑΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΟΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Η κυριότερη δυσκολία στην διαιτοθεραπείας προέρχεται από την ικανότητα διατήρησης της επιθυμίας και θέλησης του ίδιου του ''παχύσαρκου ασθενούς'' να ακολουθήσει μια σωστή διατροφή.
Από αυτή τη δυσκολία γεννιούνται οι αποτυχίες της διαιτοθεραπείας σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα, με την οποία συντηρείται ο φαύλος κύκλος και διατηρείται η παχυσαρκία.
Η επιτυχία της διαιτητικής θεραπείας εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την θέληση του ίδιου του ασθενούς για ριζική αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών και μετά από το γιατρό ο οποίος πρέπει να είναι ικανός να δώσει στον ασθενή, εκτός από τις απαραίτητες τεχνικές συμβουλές την δυνατότητα ενός διάλογου με πλήρη εμπιστοσύνη που θα βοηθήσει τον ασθενή να καταλάβει τα πραγματικά του κίνητρα τα οποία θα τον οδηγήσουν να δεχτεί την αλλαγή μιας ποιοτικής μακροχρόνιας διατροφής.
Η αναγκαιότητα της ψυχικής ηρεμίας κατά την διάρκεια της θεραπείας αποδεικνύεται από την παρατήρηση ότι σε '' παχύσαρκους ασθενείς'' που ευρίσκονται σε διαιτητική προσπάθεια, η κάθε νέα πρόσθετη κατάσταση stress μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της δίαιτας και επανέναρξη της αυξημένης πρόσληψης τροφής.
Ενώ αντίθετα σε ''ασθενείς'' εκτός δίαιτας, κάθε νέα πρόσθετη κατάσταση stress μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της πρόσληψης τροφής (Φαινόμενο yo - yo).
Υπάρχουν συγκεκριμένες ορμόνες:
Σεροτονίνη: συμβάλει στον έλεγχο της ψυχικής διάθεσης του ανθρώπου και οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της, με αποτέλεσμα να νιώθουμε καλύτερα,
Κορτιζόλη: το άγχος αυξάνει την παράγωγη της, η οποία με την σειρά την αυξάνει την όρεξη,
Νευροπεπτίδιο Υ: απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα κατά τη διάρκεια του στρες και προωθεί τη συσσώρευση του λιπώδη ιστού,
που παίζουν ρόλο στη διαδικασία αύξησης της τάση να επιθυμίας φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος ή/και ζάχαρη, τα ονομαζόμενα παρηγορητικά τρόφιμα (comfort food) που δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια αυτοθεραπείας.
ΣΧΕΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Το γεγονός πως η ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του σωματικού βάρους μοιράζονται μερικώς ένα κοινό νευρο-βιολογικό υπόστρωμα, επισημαίνει τη σύνθετη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας, και της κατάθλιψης.
Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη αναγνωρίζονται ως πολύ επιβαρυντικές καταστάσεις, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία στροφή στην ταυτόχρονη μελέτη τους. Ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην παχυσαρκία, αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας καθώς φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της όποιας παρέμβασης μείωσης του σωματικού βάρους. Από την άλλη, το ίδιο το αυξημένο σωματικό βάρος έχει φανεί πως αποτελεί παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταπόκριση στην αντικαταθλιπτική θεραπεία.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Σε αυτό το σημείο η κινεζική ιατρική (βελονισμός-βοτανοθεραπεία) και η ομοιοπαθητική μπορούν να δώσουν ένα μακροχρόνιο και μόνιμο αποτέλεσμα.
Δίνει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα αργού μεταβολισμού, βουλιμίας όπως και στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής.
Η διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, μεταβάλλεται ως εξής:
Διαμορφώνει εκ νέου επαναρυθμίζει (remodulation) την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού μέσω του μηχανισμού της νευροτροποποίησης.
(Ο όρος νευροτροποποίηση αναφέρεται σε θεραπείες οι οποίες μέσω ηλεκτρικής ή χημικής μεταβολής της μετάδοσης ενός σήματος στο νευρικό σύστημα, διεγείρουν, αναστέλλουν ή συντονίζουν τη δραστηριότητα των νευρώνων ή των νευρωνικών δικτύων)
Παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:
η ψυχολογική πείνα,
τα ψυχολογικά αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού, (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα)
έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, όπως γλυκά, ή ζυμαρικά.
Αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.
Η παχυσαρκία φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από το συνολικό αριθμό θερμίδων άλλα και από την λανθασμένη κατανομή της τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας (ωράριο),
την πέψη και την απορρόφηση της ενέργειας των θρεπτικών συστατικών καθώς και από κληρονομικούς παράγοντες.
Το βάρος (ή η διακύμανσης του δείκτη μάζας σώματος) είναι γενετικά προκαθορισμένο τουλάχιστον κατά 60-70%.
Τα ποσοστά αυτά όμως δεν μπορούν να εξηγήσουν την αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην μειωμένη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση πλούσιων και πυκνών σε ενέργεια τροφών.
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ο σκοπός της θεραπείας της παχυσαρκίας με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι η διατροφική θεραπεία με αποτέλεσμα:
Τον έλεγχο της βουλιμίας.
Την μεγιστοποίηση της απώλειας βάρους.
Την περιτοναϊκή κυρίως απώλεια που είναι κατ’ εξοχήν λίπος.
Την βελτιώση της φυσιολογία της πέψης.
Την μείωση της νοσηρότητας.
Την βελτίωση ή αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του λιπώδη ιστού (λιποπάθεια). Είναι σήμερα γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός δεν είναι μια απλή αποθήκη ενέργειας, αλλά αποτελεί κεντρικό ρυθμιστικό παράγοντα του μεταβολισμού όλων των άλλων ιστών μέσω της σωρείας των παραγόντων που συντίθενται και εκκρίνονται από αυτόν. Ο λιπώδες ιστός είναι ο μοναδικός ιστός στον ανθρώπινο οργανισμό που μπορεί να αλλάξει δραματικά το μέγεθος του κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του.
Την διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους σε βάθος χρόνου, γιατί αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο επανάκτησης όχι μόνο του αρχικού απολεσθέντος βάρους, άλλα και επιπλέον, μετά την αρχική φάση της δίαιτας.
Τον έλεγχο επεισοδίων βουλιμίας (craving) και τσιμπολογημάτων (binge eating’).
Την θεραπεία της σαρκοπενικής παχυσαρκίας.
Μόνο ο συνδυασμός της Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής (βελονισμός) με την σύγχρονη επιστήμη της διαιτολογίας και της διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας ειδικά στην νοσογόνο παχυσαρκία εξασφαλίζει επαναρρύθμιση του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την μακροχρόνια διατήρηση του επιθυμητού βάρους.
Εγγυάται την αίσθηση της πληρότητας μετά από κάθε γεύμα,
αναδιαμορφώνει την αισθητική του σώματος και
δίνει μια αίσθηση σωματικής και ψυχικής ευφορίας.
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
MΕΘΟΔΟΣ TCM-CAO
Traditional Chinese Medicine Combined Approach to Obesity
Συνδυαστική προσέγγιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής κατά της παχυσαρκίας.
Ο παχύσαρκος είναι ένα άτομο που υποφέρει από διατροφική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική παχύσαρκο είναι ένα άτομο αποδυναμωμένο, και ανεπαρκώς σιτιζόμενο, από τη μία πλευρά (με την έννοια ότι τρέφεται με χαμηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα), αλλά είναι επίσης και υποσιτιζόμενο (υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αφομοιώσει τα σωστά είδη διατροφής που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, εξ αιτίας της ανεπαρκούς απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων.
Συνεπώς, για να είναι δυνατή η πρόσληψη μιας ικανής ποσότητας θρεπτικών στοιχείων, ο παχύσαρκος είναι αναγκασμένος να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή τοξινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μεταβολική διαταραχή και ανεπαρκή αποβολή τοξινών που αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.
Ο παχύσαρκος έχει λοιπόν ανάγκη να καταναλώσει κατάλληλες τροφές αποτελούμενες από διατροφικά στοιχεία εύκολης απορρόφησης απαλλαγμένα από τοξίνες που ενδυναμώνουν σε πρώτη φάση τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αυτή η ενδυνάμωση επιτρέπει την γρήγορη αποβολή του υπερβάλλοντος λιπώδους ιστού διατηρώντας τον μυϊκό ιστό, ευνοώντας την εξυγίανση του μεταβολισμού με σταθερά αποτελέσματα στο πέρασμα του χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Το ίδρυμα Paracelso, σε συνεργασία με την ιατρό GuoMinyuan, μια από τις πιο αναγνωρισμένους ειδικούς στην επιστήμη της διατροφής στην Κίνα, δημιούργησε ένα πρωτόκολλο ριζικά καινοτόμο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που έχει ως προτεραιότητα την προαγωγή της μείωσης του σωματικού βάρους, παράλληλα με μια θεραπευτική δράση πραγματικά ικανή να ρυθμίσει τον μεταβολισμό και να εξομαλύνει την ικανότητα της απορρόφησης του οργανισμού.
Τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτό το πρωτόκολλο ήδη από τις πρώτες ημέρες αισθάνονται αύξηση της αντοχής, της μυϊκής δύναμης, γενική βελτίωση του οργανισμού, ταυτόχρονα με την σταδιακή μείωση του βάρους η οποία εξελίσσεται χωρίς εμπόδια μέχρι τη σταθεροποίηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπροσθέτως, στις σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας σημειώνεται ήδη μετά τον πρώτο κύκλο θεραπείας μια σημαντική μείωση της τάσης της αύξησης του βάρους.
ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ
Η μέθοδος στην οποία βασίζεται το πρωτόκολλο αποτελείται από ένα συνδυασμό θεραπευτικών πράξεων, οι οποίες έχουν μια συνεργική δράση για την αιτιοπαθογένεση της παχυσαρκίας και την αύξηση του βάρους.
Το πρωτόκολλο προβλέπει τη χρήση των ακόλουθων αρχών:
Διατροφικό προϊόν, με επιλεγμένα συστατικά, παρασκευασμένο σύμφωνα με τις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που χρησιμοποιεί συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας και έντονης ενεργειακής απόδοσης, ικανά να προσφέρουν μια διατροφή ισορροπημένη, πλήρη και με υψηλή απορροφητικότητα.
Ωτο-θεραπεία, μια μέθοδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που ενεργεί αναστέλλοντας το αίσθημα της πείνας και ισορροπεί τη λειτουργική δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος, που δρα στην έκκριση των ενδοκρινών αδένων (ινσουλίνη, γλυκογόνο, κτλ.) με αποτέλεσμα τη γενική τόνωση στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.
Ομοιοπαθητική, με συνεργική δράση έτσι ώστε οι νέες αλλαγές προερχόμενες από τη μείωση του σωματικού βάρους να εμφανιστούν αρμονικά και να διατηρηθούν στο πέρασμα του χρόνου.
Η θεραπεία αποτελείται από δυο φάσεις:
Πρώτη φάση μείωσης βάρους με διάρκεια ανάλογη της αναγκαίας απώλειας βάρους.
Δεύτερη φάση περίοδος συντήρησης και πρόληψη της επανάκτησης του βάρους.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή (Nutritional Therapy ή Διατροφική θεραπεία ή Διαιτητική θεραπευτική παρέμβαση) βασίζεται ουσιαστικά σε μια διατροφική φόρμα ακολουθώντας την αρχή της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που ορίζει ότι «τροφή και φάρμακο έχουν την ίδια προέλευση».
Σύμφωνα με αυτή την αρχή, ένας μεγάλος αριθμός τροφίμων λογίζονται και ως φάρμακα.
Χάρη στην αποκλειστική χρήση προϊόντων διατροφής, προσεκτικά επιλεγμένων σε συγκεκριμένες δοσολογίες και κατάλληλα παρασκευασμένων,
τα συστατικά της συνταγής παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν:
Να παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός όταν χρησιμοποιεί μια διαιτητική αγωγή για τη μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό επιτρέπει στα άτομα που υποβάλλονται σε διαιτητική αγωγή να μην έχουν το αίσθημα της πείνας και να αισθάνονται ευεξία.
Την ρύθμιση του ενδοκρινολογικού συστήματος και δραστηριοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας ενζύμων που λαμβάνουν μέρος στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Με αυτό τον τρόπο είναι εφικτή η προώθηση αφενός του καταβολισμού των λιπιδίων και αφετέρου η μείωση της ταχύτητας της σύνθεσης αυτών μέχρι τα φυσιολογικά επίπεδα.
Την αποβολή των συσσωρευμένων τοξικών ουσιών, προκειμένου να ισορροπήσει ο κυτταρικός μεταβολισμός και γενικότερα η λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η θετική εικόνα αντανακλάται και στη συνολική κατάσταση των άλλων οργάνων.
Την βελτίωση της κλινικής συμπτωματολογικής εικόνας που συνοδεύει την παχυσαρκία: αδυναμία, δυσπεψία, υπερτριγλικεριδαιμία, υπερχοληστεριναιμία, καρδιολογικές και αγγειακές παθήσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ
Περισσότερες από 4.000 περιπτώσεις παχύσαρκων θεραπεύτηκαν στο κέντρο Paracelso την περίοδο 1995-2008 έχοντας μια απόδοση μεγαλύτερη του 85% με γρήγορα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες. (Κλινικές αποδείξεις)
Μια δράση αποτελεσματική, ισορροπημένη και σταθερή στη μείωση του βάρους.
Τα οφέλη του πρωτοκόλλου είναι ήδη ορατά από τις πρώτες ημέρες της θεραπείας και χάρη στην ειδική σύνθεση των χρησιμοποιούμενων συστατικών, αποτελούμενων από ουσίες υψηλής διατροφικής αξίας, επιτυγχάνουμε μείωση του βάρους με ταυτόχρονη βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης. Την στιγμή κατά την οποία το βάρος φθάνει στο ιδανικό επίπεδο, η ταχύτητα καταβολισμού μειώνεται διότι η διατροφή δεν ασκεί μια αναγκαστική δράση στα λιπίδια αλλά παρουσιάζει μια δράση εξαρτώμενη από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού. Η μονιμότητα του αποτελέσματος συμβαδίζει με την ομαλοποίηση των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που συνοδεύουν την παχυσαρκία: υψηλή αρτηριακή πίεση, λιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, εντερικές διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καταστάσεις που τείνουν να ομαλοποιούνται μόνιμα και οριστικά. Στις σοβαρές παχυσαρκίες μπορεί να παρουσιαστεί μια τάση ανάκτησης των απολεσθέντων κιλών, κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται επαναλαμβάνοντας κύκλους θεραπείας μέχρι η τάση αύξησης του βάρους σταδιακά να εξαφανιστεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα συγκρτικά αποτελέσματα της μελέτης μεταξύ μιας ίδιας θερμιδικής απόδοσης κλασικής και κινέζικης δίαιτας και πολύ παρόμοιας σύνθεσης πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων, μπορεί να έχουν έναν εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την απώλεια της άλιπης μάζας και μια διαφορετική βελτίωση της συμπεριφοράς ως προς την αίσθηση της πείνας και της ψυχολογικής κατάστασης.
Η μελέτη αποδεικνύει ότι η παραδοσιακή κινεζική διατροφή παρουσιάζει μια πιο σημαντική υποστήριξη στον ασθενή από μία κλασική δυτικού τύπου δίαιτα.
Η σημαντική βελτίωση της ψυχο-φυσικής κατάστασης και η μείωση της άλιπης μάζας στην ομάδα της κινέζικης διατροφής είναι οι πιο σημαντικές πτυχές της τελικής μελέτης και μπορεί να θεωρηθούν ως τα κύρια χαρακτηριστικά της κινεζικής παραδοσιακής διατροφής.
Επιπλέον η κινεζική διατροφή χρησιμοποιείται, με κατάλληλες αλλαγές, για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως δυσπεψία, γαστρο-εντερικά σύνδρομα (γαστρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κλπ), οριακή υπέρταση, σύνδρομο κλιμακτηρίου και κατάθλιψης. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την λειτουργική κινέζικη ιατρική σκέψη, η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση ανεπάρκειας των πεπτικών λειτουργιών και η ενίσχυση της ψυχοσωματική κατάσταση των παχύσαρκων ασθενών που επιτυγχάνουμε αποτελεί τον κύριος στόχος της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής σε αυτόν τον τομέα.
Το πρωτόκολλο με τον τίτλο:
''ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ''
παρουσιάστηκε από το ΙΑΣΘΑΙ στο:
XV Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού,
Αθήνα, Ευγενίδειο Ίδρυμα, 24 - 27 Μαΐου 2012
& στο Ά Διεπιστημονικό συνέδριο ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΒΙΟΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ,
Αθήνα, ROYAL OLYMPIC HOTEL 8 - 10 Νοεμβρίου 2013
Υπο την αιγίδα: Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας,
Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Κίτρινη σόγια, Φασόλια, Μανιτάρι Xiang Gu, Βρώμη, Λωτός ή Νούφαρο, Φύκι Kelp, Αμύγδαλα, Τζίντζερ, Καλαμπόκι, Τζίτζιφο.
10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
1. Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής.
Αποκλείστε μόνο τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
2. Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη.
Περιορίστε την κατανάλωση απλών, ραφιναρισμένων ζαχάρων από γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες.
Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται αραιά στη διατροφή σας.
3. Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα με 1-2% λιπαρά (γάλα, γιαούρτι).
Τα πλήρες προϊόντα είναι πλούσια σε επιβαρυντικά, κορεσμένα λιπαρά.
4. Αποφύγετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά, αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι.
5. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά.
Αποφύγετε τους χυμούς (ακόμα και τους φρέσκους) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.
Τρώμε αργά. Η βραδύτερη πρόσληψη τροφής οδηγεί,υποκειμενικά, σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού και μειωμένο αίσθημα πείνας.
6. Το ελαιόλαδο να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας.
Μειώστε την κατανάλωση σπορέλαιων, βουτύρου καικορεσμένων λιπαρών, από ζωικές κυρίως τροφές.
Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι πηγές των ωφέλιμωνω-3 λιπαρών.
7. Καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Πηγές υδατανθράκων όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινα μαγειρεμένα όμως με λίγο προστιθέμενο λίπος.
8. Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ, ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας.
9. Κάντε τακτική άσκηση.
Τριάντα λεπτά εντατικό περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα ιδανικό βάρος,
αλλά και πιο φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
10. Αποφύγετε την παχυσαρκία.
Αν έχετε υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, προσπαθήστε μέσα από σωστή διατροφή και τακτική άσκηση να χάσετε βάρος.
Η απώλεια βάρους θα ρυθμίσει καλύτερα τα ζάχαρα σας.
ΣΤΑΔΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Άρνηση – αδιαφορία,
Προβληματισμός,
Προετοιμασία,
Απόφαση – ενέργειες: πολύ σημαντικό στάδιο λόγω των αλλαγών για την επίτευξη του στόχου που πρέπει να είναι σταδιακός και ευέλικτος. Η σταδιακή απώλεια βάρους επειδή προέρχεται από το αποθηκευμένο λίπος και όχι από τους μύες έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα μακροχρόνιας διατήρησης του σωματικού βάρους. Αλλάζουμε επίσης τακτική και τρώμε καθημερινά 3 γεύματα.
Διατήρηση,
Τέλος προσπάθειας.
"Κάνε πρώτα το απαραίτητο, μετά το δυνατό και ξαφνικά θα καταφέρεις το αδύνατο".
Franz von Assisi
Η τακτική επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό και η συνεργασιμότητα είναι ο σημαντικότερος προγνωστικός παράγοντας απώλειας βάρους, ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, ή παρουσία Σ. Διαβήτη.
"τα όμορφα και λαίμαργα κορίτσια πάνε παντού στον ουρανό, ... αλλά πολύ πιο γρήγορα".
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΜΑΚΡΗ
ζωγράφος-γλύπτρια
6976647111
ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ
Μια ισορροπημένη διατροφή περιεχέι, στις κατάλληλες ποσότητες, όλα τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την υγεία, και επιτυγχάνεται καταναλώνοντας μια ποικιλία τροφίμων.
Η υπερβολή, είτε στη λήψη συνολικά τροφής, είτε στην λήψη κάποιων από τα θρεπτικά συστατικά οδηγούν σε διαταραχές που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία.
Ένα από τα σύγχρονα νοσήματα του 21ου αιώνα είναι η παχυσαρκία, της οποίας η συχνότητα αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς.
Η παχυσαρκία αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο παράγοντα κινδύνου για τη δημόσια υγεία και έχει λάβει στις μέρες μας διαστάσεις παγκόσμιας επιδημίας.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Υγείας των Τροφίμων (The European Food Health Council) ονόμασε ήδη από το 1998 την παχυσαρκία ως τη νόσο του 21ου αιώνα και σαν νόσος πρέπει να αντιμετωπίζεται.
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ
Η παχυσαρκία είναι μια παραγνωρισμένη, καλπάζουσα, χρόνια, υποτροπιάζουσα, πολυσυστηματική και νευροβιολογική - ενεργειακού μεταβολισμού νόσος. Είναι χαμηλής δραστηριότητας συστηματική φλεγμονή. Είναι ανθεκτική στην παρούσα φαρμακολογική και συμπεριφεριολογική θεραπεία. Oι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη νοσηρότητα, στη θνησιμότητα και στην ποιότητα της ζωής των πασχόντων είναι πολλές και διαρκώς αποδεικνύονται νέες αίτιο-παθολογικές συσχετίσεις. Μπορούμε λοιπόν να χαρακτηρίσουμε την παχυσαρκία ως τη συχνότερη μη-μεταδοτική νόσο του αιώνα μας.
Ως πρόβλημα υγείας η παχυσαρκία, φαίνεται ότι αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για μία πλειάδα νοσημάτων όπως σακχαρώδης διαβήτης, καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις κλπ.
Ένας μεγάλος αριθμός ενηλίκων, αλλά και παιδιών, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηρότητας και θνησιμότητας επειδή είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Πολλές έρευνες απέδειξαν ότι χωρίς την έγκαιρη παρέμβαση και θεραπεία της παχυσαρκίας, σχεδόν όλα τα υπέρβαρα παιδιά και έφηβοι θα γίνουν παχύσαρκοι και στην ενήλικη ζωή τους.
Οι δυτικού τύπου δίαιτες αναμφισβήτητα είναι αποτελεσματικές.
Λειτουργούν με μεγάλη προσπάθεια εκ μέρους του παχύσαρκου ασθενή και έχουν αποτέλεσμα μόνο όσο διάστημα ο ασθενής βρίσκεται υπό αγωγή.
Αδυνατούν επίσης να θεραπεύσουν τις ψυχολογικές αιτίες της παχυσαρκίας. Δυστυχώς μετά το τέλος της δίαιτας-θεραπείας ένα μεγάλο ποσοστό όχι μόνο υποτροπιάζει, άλλα αυξάνει και το βάρος του.
Η επανάκτηση του βάρους θεωρείται ιδιαίτερα επιβλαβές, όχι μόνο για τη σωματική υγειά άλλα επιφέρει και ιδιαίτερες ψυχολογικές συνέπειες.
Δίαιτα, τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς, άσκηση, ατομική ή σε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης, εμπορικά προγράμματα απώλειας βάρους, φαρμακευτική αντιμετώπιση έχουν αποδειχθεί σε ικανό ποσοστό αναποτελεσματικά,
όχι μόνο για τη μείωση του σωματικού βάρους των ήδη υπέρβαρων ατόμων, αλλά και στο επίπεδο της πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης.
Η ΑΙΤΙΑ
Tα αίτια της αντοχής του οργανισμού στη μείωση του σωματικού βάρους είναι ότι με την μείωση πρόσληψης τροφής σε μακροχρόνια βάση, ενεργοποιούνται προσαρμοστικοί νευρο-ενδοκρινικοί μηχανισμοί οι οποίοι αυξάνουν την όρεξη και μειώνουν τη μεταβολική δραστηριότητα.
Η δίαιτα-θεραπεία δεν θεραπεύει, άπλα ελέγχει την νόσο.
Δεν είναι βραχυπρόθεσμη προσπάθεια που δίνει μακροχρόνια αποτελέσματα.
Την ίδια στιγμή, πρόσφατα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αναφέρουν ότι παγκοσμίως περισσότεροι από 350 εκατομμύρια άνθρωποι όλων των ηλικιών πάσχουν από κατάθλιψη, και αποτελεί την τέταρτη σημαντικότερη, από πλευράς επιβάρυνσης ασθένεια, με την προοπτική στην επόμενη εικοσαετία να κατέχει τη δεύτερη θέση.
Ο υψηλός επιπολασμός της παχυσαρκίας και της κατάθλιψης ενδέχεται να αποτελεί ένδειξη σύνδεσης αυτών, κάτι το οποίο έχει αποτελέσει αντικείμενο έρευνας επιδημιολογικών και κλινικών μελετών.
Τα έως τώρα δεδομένα συνηγορούν πως ορισμένες φορές η παχυσαρκία και η κατάθλιψη συνυπάρχουν σε μία αμφίδρομη σχέση και αυτό έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην αναζήτηση των μεταβλητών εκείνων που επηρεάζουν τη σύνδεση αυτή, όπως π.χ το φύλο, η ηλικία και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση.
ΣΧΕΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΥΣ
ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΨΥΧΙΚΗΣ ΗΡΕΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΙ
ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ - ΟΡΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΧΟΥΣ: ΕΝΑΣ ΑΜΦΙΔΡΟΜΟΣ ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
Η κυριότερη δυσκολία στην διαιτοθεραπείας προέρχεται από την ικανότητα διατήρησης της επιθυμίας και θέλησης του ίδιου του ''παχύσαρκου ασθενούς'' να ακολουθήσει μια σωστή διατροφή.
Από αυτή τη δυσκολία γεννιούνται οι αποτυχίες της διαιτοθεραπείας σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο διάστημα, με την οποία συντηρείται ο φαύλος κύκλος και διατηρείται η παχυσαρκία.
Η επιτυχία της διαιτητικής θεραπείας εξαρτάται πρώτα απ' όλα από την θέληση του ίδιου του ασθενούς για ριζική αλλαγή των διατροφικών του συνηθειών και μετά από το γιατρό ο οποίος πρέπει να είναι ικανός να δώσει στον ασθενή, εκτός από τις απαραίτητες τεχνικές συμβουλές την δυνατότητα ενός διάλογου με πλήρη εμπιστοσύνη που θα βοηθήσει τον ασθενή να καταλάβει τα πραγματικά του κίνητρα τα οποία θα τον οδηγήσουν να δεχτεί την αλλαγή μιας ποιοτικής μακροχρόνιας διατροφής.
Η αναγκαιότητα της ψυχικής ηρεμίας κατά την διάρκεια της θεραπείας αποδεικνύεται από την παρατήρηση ότι σε '' παχύσαρκους ασθενείς'' που ευρίσκονται σε διαιτητική προσπάθεια, η κάθε νέα πρόσθετη κατάσταση stress μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή της δίαιτας και επανέναρξη της αυξημένης πρόσληψης τροφής.
Ενώ αντίθετα σε ''ασθενείς'' εκτός δίαιτας, κάθε νέα πρόσθετη κατάσταση stress μπορεί να οδηγήσει σε ελάττωση της πρόσληψης τροφής (Φαινόμενο yo - yo).
Υπάρχουν συγκεκριμένες ορμόνες:
Σεροτονίνη: συμβάλει στον έλεγχο της ψυχικής διάθεσης του ανθρώπου και οι υδατάνθρακες αυξάνουν τα επίπεδα της, με αποτέλεσμα να νιώθουμε καλύτερα,
Κορτιζόλη: το άγχος αυξάνει την παράγωγη της, η οποία με την σειρά την αυξάνει την όρεξη,
Νευροπεπτίδιο Υ: απελευθερώνεται από τα νευρικά κύτταρα κατά τη διάρκεια του στρες και προωθεί τη συσσώρευση του λιπώδη ιστού,
που παίζουν ρόλο στη διαδικασία αύξησης της τάση να επιθυμίας φαγητού υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος ή/και ζάχαρη, τα ονομαζόμενα παρηγορητικά τρόφιμα (comfort food) που δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια αυτοθεραπείας.
ΣΧΕΣΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ
Το γεγονός πως η ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης και του σωματικού βάρους μοιράζονται μερικώς ένα κοινό νευρο-βιολογικό υπόστρωμα, επισημαίνει τη σύνθετη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας, και της κατάθλιψης.
Παρά το γεγονός ότι η παχυσαρκία και η κατάθλιψη αναγνωρίζονται ως πολύ επιβαρυντικές καταστάσεις, μόλις τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία στροφή στην ταυτόχρονη μελέτη τους. Ειδικότερα σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στην παχυσαρκία, αυτή έχει αποδειχθεί ιδιαίτερης σημασίας καθώς φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της όποιας παρέμβασης μείωσης του σωματικού βάρους. Από την άλλη, το ίδιο το αυξημένο σωματικό βάρος έχει φανεί πως αποτελεί παράγοντα που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανταπόκριση στην αντικαταθλιπτική θεραπεία.
ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ
Σε αυτό το σημείο η κινεζική ιατρική (βελονισμός-βοτανοθεραπεία) και η ομοιοπαθητική μπορούν να δώσουν ένα μακροχρόνιο και μόνιμο αποτέλεσμα.
Δίνει απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα αργού μεταβολισμού, βουλιμίας όπως και στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφής.
Η διατροφική συμπεριφορά του υπέρβαρου ασθενούς, μεταβάλλεται ως εξής:
Διαμορφώνει εκ νέου επαναρυθμίζει (remodulation) την αίσθηση της πείνας και του κορεσμού μέσω του μηχανισμού της νευροτροποποίησης.
(Ο όρος νευροτροποποίηση αναφέρεται σε θεραπείες οι οποίες μέσω ηλεκτρικής ή χημικής μεταβολής της μετάδοσης ενός σήματος στο νευρικό σύστημα, διεγείρουν, αναστέλλουν ή συντονίζουν τη δραστηριότητα των νευρώνων ή των νευρωνικών δικτύων)
Παρεμβαίνει στους ψυχολογικούς και ψυχοπαθολογικούς παράγοντες της διατροφικής συμπεριφοράς, όπως:
η ψυχολογική πείνα,
τα ψυχολογικά αποτέλεσμα του διαιτητικού περιορισμού, (άγχος, κατάθλιψη, εκνευρισμός, επιθετικότητα)
έντονη επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές, όπως γλυκά, ή ζυμαρικά.
Αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό που είναι συνήθως χαμηλός σε άτομα που κάνουν συχνά δίαιτες αδυνατίσματος.
Η παχυσαρκία φυσικά δεν εξαρτάται μόνο από το συνολικό αριθμό θερμίδων άλλα και από την λανθασμένη κατανομή της τροφής κατά την διάρκεια της ημέρας (ωράριο),
την πέψη και την απορρόφηση της ενέργειας των θρεπτικών συστατικών καθώς και από κληρονομικούς παράγοντες.
Το βάρος (ή η διακύμανσης του δείκτη μάζας σώματος) είναι γενετικά προκαθορισμένο τουλάχιστον κατά 60-70%.
Τα ποσοστά αυτά όμως δεν μπορούν να εξηγήσουν την αυξημένη επίπτωση της παχυσαρκίας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία θα πρέπει μάλλον να αποδοθεί στην μειωμένη σωματική δραστηριότητα και την κατανάλωση πλούσιων και πυκνών σε ενέργεια τροφών.
ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
Ο σκοπός της θεραπείας της παχυσαρκίας με την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική είναι η διατροφική θεραπεία με αποτέλεσμα:
Τον έλεγχο της βουλιμίας.
Την μεγιστοποίηση της απώλειας βάρους.
Την περιτοναϊκή κυρίως απώλεια που είναι κατ’ εξοχήν λίπος.
Την βελτιώση της φυσιολογία της πέψης.
Την μείωση της νοσηρότητας.
Την βελτίωση ή αποκατάσταση της δυσλειτουργίας του λιπώδη ιστού (λιποπάθεια). Είναι σήμερα γνωστό ότι ο λιπώδης ιστός δεν είναι μια απλή αποθήκη ενέργειας, αλλά αποτελεί κεντρικό ρυθμιστικό παράγοντα του μεταβολισμού όλων των άλλων ιστών μέσω της σωρείας των παραγόντων που συντίθενται και εκκρίνονται από αυτόν. Ο λιπώδες ιστός είναι ο μοναδικός ιστός στον ανθρώπινο οργανισμό που μπορεί να αλλάξει δραματικά το μέγεθος του κατά την διάρκεια της ενήλικης ζωής του.
Την διατήρηση αυτής της απώλειας βάρους σε βάθος χρόνου, γιατί αποτελεί την πιο κρίσιμη περίοδο επανάκτησης όχι μόνο του αρχικού απολεσθέντος βάρους, άλλα και επιπλέον, μετά την αρχική φάση της δίαιτας.
Τον έλεγχο επεισοδίων βουλιμίας (craving) και τσιμπολογημάτων (binge eating’).
Την θεραπεία της σαρκοπενικής παχυσαρκίας.
Μόνο ο συνδυασμός της Κινέζικης Παραδοσιακής Ιατρικής (βελονισμός) με την σύγχρονη επιστήμη της διαιτολογίας και της διαπροσωπικής ψυχοθεραπείας ειδικά στην νοσογόνο παχυσαρκία εξασφαλίζει επαναρρύθμιση του μεταβολισμού με αποτέλεσμα την μακροχρόνια διατήρηση του επιθυμητού βάρους.
Εγγυάται την αίσθηση της πληρότητας μετά από κάθε γεύμα,
αναδιαμορφώνει την αισθητική του σώματος και
δίνει μια αίσθηση σωματικής και ψυχικής ευφορίας.
Η ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ
MΕΘΟΔΟΣ TCM-CAO
Traditional Chinese Medicine Combined Approach to Obesity
Συνδυαστική προσέγγιση της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής κατά της παχυσαρκίας.
Ο παχύσαρκος είναι ένα άτομο που υποφέρει από διατροφική ανεπάρκεια.
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική παχύσαρκο είναι ένα άτομο αποδυναμωμένο, και ανεπαρκώς σιτιζόμενο, από τη μία πλευρά (με την έννοια ότι τρέφεται με χαμηλής διατροφικής αξίας τρόφιμα), αλλά είναι επίσης και υποσιτιζόμενο (υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να αφομοιώσει τα σωστά είδη διατροφής που είναι σημαντικά για τον οργανισμό, εξ αιτίας της ανεπαρκούς απορρόφησης των θρεπτικών στοιχείων.
Συνεπώς, για να είναι δυνατή η πρόσληψη μιας ικανής ποσότητας θρεπτικών στοιχείων, ο παχύσαρκος είναι αναγκασμένος να καταναλώνει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής με αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή τοξινών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια μεταβολική διαταραχή και ανεπαρκή αποβολή τοξινών που αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους.
Ο παχύσαρκος έχει λοιπόν ανάγκη να καταναλώσει κατάλληλες τροφές αποτελούμενες από διατροφικά στοιχεία εύκολης απορρόφησης απαλλαγμένα από τοξίνες που ενδυναμώνουν σε πρώτη φάση τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
Αυτή η ενδυνάμωση επιτρέπει την γρήγορη αποβολή του υπερβάλλοντος λιπώδους ιστού διατηρώντας τον μυϊκό ιστό, ευνοώντας την εξυγίανση του μεταβολισμού με σταθερά αποτελέσματα στο πέρασμα του χρόνου και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Το ίδρυμα Paracelso, σε συνεργασία με την ιατρό GuoMinyuan, μια από τις πιο αναγνωρισμένους ειδικούς στην επιστήμη της διατροφής στην Κίνα, δημιούργησε ένα πρωτόκολλο ριζικά καινοτόμο για τη θεραπεία της παχυσαρκίας που έχει ως προτεραιότητα την προαγωγή της μείωσης του σωματικού βάρους, παράλληλα με μια θεραπευτική δράση πραγματικά ικανή να ρυθμίσει τον μεταβολισμό και να εξομαλύνει την ικανότητα της απορρόφησης του οργανισμού.
Τα άτομα που υποβάλλονται σε αυτό το πρωτόκολλο ήδη από τις πρώτες ημέρες αισθάνονται αύξηση της αντοχής, της μυϊκής δύναμης, γενική βελτίωση του οργανισμού, ταυτόχρονα με την σταδιακή μείωση του βάρους η οποία εξελίσσεται χωρίς εμπόδια μέχρι τη σταθεροποίηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα. Επιπροσθέτως, στις σοβαρές περιπτώσεις παχυσαρκίας σημειώνεται ήδη μετά τον πρώτο κύκλο θεραπείας μια σημαντική μείωση της τάσης της αύξησης του βάρους.
ΑΡΧΕΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΟΥ
Η μέθοδος στην οποία βασίζεται το πρωτόκολλο αποτελείται από ένα συνδυασμό θεραπευτικών πράξεων, οι οποίες έχουν μια συνεργική δράση για την αιτιοπαθογένεση της παχυσαρκίας και την αύξηση του βάρους.
Το πρωτόκολλο προβλέπει τη χρήση των ακόλουθων αρχών:
Διατροφικό προϊόν, με επιλεγμένα συστατικά, παρασκευασμένο σύμφωνα με τις αρχές της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που χρησιμοποιεί συστατικά μεγάλης διατροφικής αξίας και έντονης ενεργειακής απόδοσης, ικανά να προσφέρουν μια διατροφή ισορροπημένη, πλήρη και με υψηλή απορροφητικότητα.
Ωτο-θεραπεία, μια μέθοδος της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που ενεργεί αναστέλλοντας το αίσθημα της πείνας και ισορροπεί τη λειτουργική δραστηριότητα του πεπτικού συστήματος, που δρα στην έκκριση των ενδοκρινών αδένων (ινσουλίνη, γλυκογόνο, κτλ.) με αποτέλεσμα τη γενική τόνωση στο κεντρικό και περιφερικό νευρικό σύστημα.
Ομοιοπαθητική, με συνεργική δράση έτσι ώστε οι νέες αλλαγές προερχόμενες από τη μείωση του σωματικού βάρους να εμφανιστούν αρμονικά και να διατηρηθούν στο πέρασμα του χρόνου.
Η θεραπεία αποτελείται από δυο φάσεις:
Πρώτη φάση μείωσης βάρους με διάρκεια ανάλογη της αναγκαίας απώλειας βάρους.
Δεύτερη φάση περίοδος συντήρησης και πρόληψη της επανάκτησης του βάρους.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Η διατροφή (Nutritional Therapy ή Διατροφική θεραπεία ή Διαιτητική θεραπευτική παρέμβαση) βασίζεται ουσιαστικά σε μια διατροφική φόρμα ακολουθώντας την αρχή της Παραδοσιακής Κινέζικης Ιατρικής που ορίζει ότι «τροφή και φάρμακο έχουν την ίδια προέλευση».
Σύμφωνα με αυτή την αρχή, ένας μεγάλος αριθμός τροφίμων λογίζονται και ως φάρμακα.
Χάρη στην αποκλειστική χρήση προϊόντων διατροφής, προσεκτικά επιλεγμένων σε συγκεκριμένες δοσολογίες και κατάλληλα παρασκευασμένων,
τα συστατικά της συνταγής παρέχουν ένα μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών ουσιών, οι οποίες μπορούν:
Να παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός όταν χρησιμοποιεί μια διαιτητική αγωγή για τη μείωση του σωματικού βάρους. Αυτό επιτρέπει στα άτομα που υποβάλλονται σε διαιτητική αγωγή να μην έχουν το αίσθημα της πείνας και να αισθάνονται ευεξία.
Την ρύθμιση του ενδοκρινολογικού συστήματος και δραστηριοποίηση μιας μεγάλης ποικιλίας ενζύμων που λαμβάνουν μέρος στο μεταβολισμό των λιπιδίων. Με αυτό τον τρόπο είναι εφικτή η προώθηση αφενός του καταβολισμού των λιπιδίων και αφετέρου η μείωση της ταχύτητας της σύνθεσης αυτών μέχρι τα φυσιολογικά επίπεδα.
Την αποβολή των συσσωρευμένων τοξικών ουσιών, προκειμένου να ισορροπήσει ο κυτταρικός μεταβολισμός και γενικότερα η λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αυτή η θετική εικόνα αντανακλάται και στη συνολική κατάσταση των άλλων οργάνων.
Την βελτίωση της κλινικής συμπτωματολογικής εικόνας που συνοδεύει την παχυσαρκία: αδυναμία, δυσπεψία, υπερτριγλικεριδαιμία, υπερχοληστεριναιμία, καρδιολογικές και αγγειακές παθήσεις.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ
Περισσότερες από 4.000 περιπτώσεις παχύσαρκων θεραπεύτηκαν στο κέντρο Paracelso την περίοδο 1995-2008 έχοντας μια απόδοση μεγαλύτερη του 85% με γρήγορα αποτελέσματα χωρίς παρενέργειες. (Κλινικές αποδείξεις)
Μια δράση αποτελεσματική, ισορροπημένη και σταθερή στη μείωση του βάρους.
Τα οφέλη του πρωτοκόλλου είναι ήδη ορατά από τις πρώτες ημέρες της θεραπείας και χάρη στην ειδική σύνθεση των χρησιμοποιούμενων συστατικών, αποτελούμενων από ουσίες υψηλής διατροφικής αξίας, επιτυγχάνουμε μείωση του βάρους με ταυτόχρονη βελτίωση της ψυχοσωματικής κατάστασης. Την στιγμή κατά την οποία το βάρος φθάνει στο ιδανικό επίπεδο, η ταχύτητα καταβολισμού μειώνεται διότι η διατροφή δεν ασκεί μια αναγκαστική δράση στα λιπίδια αλλά παρουσιάζει μια δράση εξαρτώμενη από τις φυσιολογικές ανάγκες του οργανισμού. Η μονιμότητα του αποτελέσματος συμβαδίζει με την ομαλοποίηση των διαφόρων παθολογικών καταστάσεων που συνοδεύουν την παχυσαρκία: υψηλή αρτηριακή πίεση, λιπιδαιμία, σακχαρώδης διαβήτης, εντερικές διαταραχές όπως δυσκοιλιότητα ή διάρροια, καταστάσεις που τείνουν να ομαλοποιούνται μόνιμα και οριστικά. Στις σοβαρές παχυσαρκίες μπορεί να παρουσιαστεί μια τάση ανάκτησης των απολεσθέντων κιλών, κατάσταση η οποία αντιμετωπίζεται επαναλαμβάνοντας κύκλους θεραπείας μέχρι η τάση αύξησης του βάρους σταδιακά να εξαφανιστεί.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα συγκρτικά αποτελέσματα της μελέτης μεταξύ μιας ίδιας θερμιδικής απόδοσης κλασικής και κινέζικης δίαιτας και πολύ παρόμοιας σύνθεσης πρωτεϊνών, λιπιδίων και υδατανθράκων, μπορεί να έχουν έναν εντελώς διαφορετικό αποτέλεσμα ως προς τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), την απώλεια της άλιπης μάζας και μια διαφορετική βελτίωση της συμπεριφοράς ως προς την αίσθηση της πείνας και της ψυχολογικής κατάστασης.
Η μελέτη αποδεικνύει ότι η παραδοσιακή κινεζική διατροφή παρουσιάζει μια πιο σημαντική υποστήριξη στον ασθενή από μία κλασική δυτικού τύπου δίαιτα.
Η σημαντική βελτίωση της ψυχο-φυσικής κατάστασης και η μείωση της άλιπης μάζας στην ομάδα της κινέζικης διατροφής είναι οι πιο σημαντικές πτυχές της τελικής μελέτης και μπορεί να θεωρηθούν ως τα κύρια χαρακτηριστικά της κινεζικής παραδοσιακής διατροφής.
Επιπλέον η κινεζική διατροφή χρησιμοποιείται, με κατάλληλες αλλαγές, για τη θεραπεία άλλων παθήσεων, όπως δυσπεψία, γαστρο-εντερικά σύνδρομα (γαστρίτιδα, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, κλπ), οριακή υπέρταση, σύνδρομο κλιμακτηρίου και κατάθλιψης. Εκτός αυτού, σύμφωνα με την λειτουργική κινέζικη ιατρική σκέψη, η παχυσαρκία είναι μια κατάσταση ανεπάρκειας των πεπτικών λειτουργιών και η ενίσχυση της ψυχοσωματική κατάσταση των παχύσαρκων ασθενών που επιτυγχάνουμε αποτελεί τον κύριος στόχος της κινεζικής παραδοσιακής ιατρικής σε αυτόν τον τομέα.
Το πρωτόκολλο με τον τίτλο:
''ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ''
παρουσιάστηκε από το ΙΑΣΘΑΙ στο:
XV Παγκόσμιο Συνέδριο Ιατρικού Βελονισμού,
Αθήνα, Ευγενίδειο Ίδρυμα, 24 - 27 Μαΐου 2012
& στο Ά Διεπιστημονικό συνέδριο ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ-ΔΙΑΒΗΤΗΣ: ΒΙΟΨΥΧΟΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ,
Αθήνα, ROYAL OLYMPIC HOTEL 8 - 10 Νοεμβρίου 2013
Υπο την αιγίδα: Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών, Ελληνικής Εταιρείας Εσωτερικής Παθολογίας,
Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας, Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΩΝ ΣΥΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΚΙΝΕΖΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Κίτρινη σόγια, Φασόλια, Μανιτάρι Xiang Gu, Βρώμη, Λωτός ή Νούφαρο, Φύκι Kelp, Αμύγδαλα, Τζίντζερ, Καλαμπόκι, Τζίτζιφο.
10 ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΩΣΤΗΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
1. Ακολουθήστε μια υγιεινή καθημερινή διατροφή, με όλες τις ομάδες τροφίμων και σύμφωνα με τις συστάσεις της Μεσογειακής διατροφής.
Αποκλείστε μόνο τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη.
2. Προτιμήστε προϊόντα χαμηλά σε ζάχαρη.
Περιορίστε την κατανάλωση απλών, ραφιναρισμένων ζαχάρων από γλυκά, αναψυκτικά, χυμούς νέκταρ, μέλι και μαρμελάδες.
Τα τρόφιμα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται αραιά στη διατροφή σας.
3. Προτιμήστε γαλακτοκομικά ημίπαχα με 1-2% λιπαρά (γάλα, γιαούρτι).
Τα πλήρες προϊόντα είναι πλούσια σε επιβαρυντικά, κορεσμένα λιπαρά.
4. Αποφύγετε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε αλάτι, όπως αλμυρά σνακ, αλατισμένους ξηρούς καρπούς, παστά, αλλαντικά, αλμυρά τυριά και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Καταναλώστε ψωμί και φρυγανιές χωρίς αλάτι.
5. Καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 5 μικρομερίδες από φρούτα και λαχανικά.
Αποφύγετε τους χυμούς (ακόμα και τους φρέσκους) και καταναλώστε φρέσκα λαχανικά με κάθε γεύμα σας.
Τρώμε αργά. Η βραδύτερη πρόσληψη τροφής οδηγεί,υποκειμενικά, σε αυξημένο αίσθημα κορεσμού και μειωμένο αίσθημα πείνας.
6. Το ελαιόλαδο να είναι ο βασικός τύπος λίπους που καταναλώνετε στη δίαιτά σας.
Μειώστε την κατανάλωση σπορέλαιων, βουτύρου καικορεσμένων λιπαρών, από ζωικές κυρίως τροφές.
Τρώτε συχνά λιπαρά ψάρια, που είναι πηγές των ωφέλιμωνω-3 λιπαρών.
7. Καταναλώστε δημητριακά ολικής αλέσεως και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες.
Πηγές υδατανθράκων όπως πατάτα, ζυμαρικά, ρύζι και όσπρια πρέπει να υπάρχουν στο διαιτολόγιο καθημερινα μαγειρεμένα όμως με λίγο προστιθέμενο λίπος.
8. Περιορίστε την κατανάλωση του αλκοόλ, ακολουθώντας πάντα τις συστάσεις του γιατρού σας.
9. Κάντε τακτική άσκηση.
Τριάντα λεπτά εντατικό περπάτημα την ημέρα είναι αρκετά για να σας βοηθήσουν να αποκτήσετε ένα ιδανικό βάρος,
αλλά και πιο φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
10. Αποφύγετε την παχυσαρκία.
Αν έχετε υψηλότερο βάρος από το φυσιολογικό, προσπαθήστε μέσα από σωστή διατροφή και τακτική άσκηση να χάσετε βάρος.
Η απώλεια βάρους θα ρυθμίσει καλύτερα τα ζάχαρα σας.
ΣΤΑΔΙΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΡΟΥ – ΠΑΧΥΣΑΡΚΟΥ ΑΣΘΕΝΗ
Άρνηση – αδιαφορία,
Προβληματισμός,
Προετοιμασία,
Απόφαση – ενέργειες: πολύ σημαντικό στάδιο λόγω των αλλαγών για την επίτευξη του στόχου που πρέπει να είναι σταδιακός και ευέλικτος. Η σταδιακή απώλεια βάρους επειδή προέρχεται από το αποθηκευμένο λίπος και όχι από τους μύες έχει ως αποτέλεσμα τη δυνατότητα μακροχρόνιας διατήρησης του σωματικού βάρους. Αλλάζουμε επίσης τακτική και τρώμε καθημερινά 3 γεύματα.
Διατήρηση,
Τέλος προσπάθειας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου