Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Ήρθε το καμπούμ… Εμείς οι οικογενειάρχες έχουμε ένα πρόβλημα και μια μόνο προτεραιότητα : ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ!



Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός

Η ημέρα του καμπούμ από μόνη της φοβίζει τους πάντες. Ακόμα περισσότερο όμως φοβίζει όσους έχουμε μικρά παιδιά. Όσο μικρότερα τα παιδιά τόσο μεγαλύτερος ο φόβος.

Πρέπει όμως να είναι έτσι τα πράγματα και γιατί φοβόμαστε;

Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν πολύ μικρά παιδιά (κάτω των 5 ετών) πρέπει να έχουν μόνον ένα φόβο. Την απομάκρυνση – εκκένωση της περιοχής που πλέον έχει πρόβλημα προς την ασφαλή περιοχή που έχουμε επιλέξει να ζήσουμε μέχρι να περάσει το πρόβλημα. Τα παιδιά μεγαλύτερα των 6 ετών στο θέμα της εκκένωσης πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες, τόσο στο φορτίο που θα κληθούν να κουβαλήσουν (το φαγητό και το νερό τους), όσο και κάποιες τυπικές υποχρεώσεις (ησυχία, υπακοή κλπ).


Αν και εμείς ως γονείς φοβόμαστε πιο πολύ το μετά – το πως δλδ θα ζήσουν τα παιδιά στο νέο περιβάλλον, ουσιαστικά όμως πρόκειται για φόβο καθαρά δικό μας και σε καμία σχεδόν περίπτωση κατάσταση που θα βιώσει το παιδί. Βλέπετε τα παιδιά – κάτω των 12/13 ετών- μπορούν να προσαρμοσθούν σε νέο περιβάλλον πολύ πιο γρήγορα από ότι εμείς οι «μεγάλοι». Μάλιστα όσο μικρότερο το παιδί, τόσο πιο εύκολη η προσαρμογή.

Πως όμως μπορούμε από τώρα να προετοιμάσουμε τα παιδιά για την μέρα του καμπούμ;

Καταρχήν είναι ΠΟΛΥ σημαντικό να μην καταλάβουν ότι προετοιμάζονται για το καμπούμ. Είπαμε να τα προετοιμάσουμε, όχι να τους κάψουμε την ψυχική υγεία. Οπότε από τώρα μπορούμε να αρχίσουμε να τα εκπαιδεύουμε μέσα από φαινομενικά άσχετες δραστηριότητες:




Α) Στη χώρα μας έχουμε ένα μεγάλο όπλο – μέσο εκπαίδευσης, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα, γιατί εκτός από χρηστικά πράγματα τα παιδιά μαθαίνουν το σημαντικότερο μέσο επιβίωσης ΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ.

Β) Πολεμικές τέχνες που εκμεταλλεύονται το βάρος του αντιπάλου (Παγκράτιο, Ελληνορωμαϊκή, Τζούντο, ισραηλινό κραβμαγκά, ρωσικό συστέμα).

Γ) Ψάρεμα (απλό, εύκολο, πολύ κουβέντα με τα παιδιά και εξαιρετικά πολύτιμο σε μια χώρα όπως η δική μας που περιβάλλεται από θάλασσα).

Δ) Κάμπινγκ. Αντί να τους πείτε πάμε στο καταφύγιο, ονομάστε το κάμπινγκ και θα ξετρελαθούν. Φυσικά θα απουσιάζει κάθε έννοια τεχνολογίας, το φως θα είναι από φωτιά ή φανούς θυέλλης, θα τους μάθετε τα χορταρικά που τρώγονται, πως μαζεύονται και ποια είναι τα δηλητηριώδη. Πως ανάβουμε φωτιά με απλές μεθόδους (τριβή, μέθοδος λεμονιού, με βραχυκύκλωμα μπαταρίας κλπ).


Να θυμάστε πάντα ότι προετοιμάζοντας τα παιδιά σας τα βοηθάτε ποικιλοτρόπως. Μέσα από τη διαδικασία εκπαίδευσης – προετοιμασίας , γνώσεις που χρειάζονται για την ομαλή διαβίωση τους, τρόπους άμυνας στο καθημερινό εχθρικό περιβάλλον (βιαστές, ληστείες, μπούλινγκ) και το σημαντικότερο τα παιδιά αποκτούν αυτοπεποίθηση και θέληση για τη ζωή.

etoimotita-enallaktiki-diaviosi



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου