Με τις πανσελήνους του Οκτωβρίου, του Νοεμβρίου και τώρα του Δεκεμβρίου το φεγγάρι έρχεται στο κοντινότερο σημείο γύρω από τη Γη – τη λεγομένη υπερσελήνη (supermoon).
Η τρίτη και τελευταία υπερσελήνη θα κορυφωθεί τις πρώτες πρωϊνές ώρες της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου για την Ελλάδα, με πολλές εκδηλώσεις να προγραμματίζονται για να καλύψουν το φαινόμενο ανα τον κόσμο.
Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου συμπίπτει το ίδιο βράδυ με την κορύφωση της βροχής των Διδυμίδων, και δυστυχώς για τους αστροπαρατηρητές, αυτό θα περιορίσει σημαντικά την παρατήρηση. Το φως της πανσελήνου θα μειώσει την ορατότητα «πέντε έως δέκα φορές», σύμφωνα με τη NASA. Υπό τις συνθήκες αυτές, οι παρατηρήσεις των αστροβολίδων πιθανότατα θα περιοριστούν σε μια ντουζίνα περίπου ανά ώρα.
Η πανσέληνος εμφανίζεται κάθε μήνα, όταν ο Ήλιος, η Γη και η Σελήνη βρίσκονται σε μια ευθεία, με το φεγγάρι να είναι στο ακριβώς αντίθετο σημείο από εκεί που βρίσκεται ο Ήλιος. Ο όρος«υπερσελήνη» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια πανσέληνο στο περίγειο της Γης – το σημείο στην τροχιά του φεγγαριού, όταν είναι πιο κοντά στον πλανήτη μας, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έως και 14 τοις εκατό μεγαλύτερη και ως 30 τοις εκατό φωτεινότερη στον ουρανό, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της NASA, και το space.com.
Η πανσέληνος του Δεκεμβρίου είναι επίσης γνωστή στο Βόρειο ημισφαίριο και ειδικά στις Σκανδιναβικές χώρες ως η «Παγωμένη Πανσέληνος» η αλλιώς η «Σελήνη της Μεγάλης Νύχτας», σύμφωνα με το The Old Farmer’s Almanac και αυτό γιατί φθάνει στην εποχή του έτους, όπου οι κυνηγοί τοποθετούν τις παγίδες πριν τα νερά παγώσουν και για να εξασφαλίσουν ότι θα είχαν αρκετές γούνες για το χειμώνα.
Ηλίας Σιατούνης
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου