Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016

To Τρίτο Μάτι και η “Μαγική” Όραση του ανθρώπου





Σίγουρα όλοι έχουμε ακούσει, έστω και αν δεν γνωρίζουμε τι είναι, για το Τρίτο Μάτι. Αρκετοί όταν σκέφτονται το Τρίτο Μάτι, το συσχετίζουν με ζώα όπως τα ιγκουάνα ή τους αρχαίους σφηνόδοντες της Νέας Ζηλανδίας που διατηρούν ακόμη ένα λειτουργικό Τρίτο Μάτι που στην επιστημονική του εκδοχή ονομάζεται Επίφυση. Οι επιστημονικές έρευνες στις ημέρες μας υποστηρίζουν πως ίσως αυτό το όργανο ήταν το πρώτο μάτι της φύσης, ειδικότερα στα σπονδυλωτά και τους ανθρώπους.

Όμως το Τρίτο Μάτι ή η Επίφυση περιβάλλεται από μυστήριο, καθώς η ακριβής λειτουργία του είναι άγνωστη στην Επιστήμη. Η Μικροσκοπική μελέτη του έχει αποκαλύψει πως σχηματίζεται από κυψέλες που διαθέτουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τις φωτοευαίσθητες κυψέλες που βρίσκονται στον Αμφιβλειστροειδή Χιτώνα των ματιών, κάτι που υποδεικνύει πως ίσως λειτουργούσε ως όργανο όρασης. Η επίφυση, ή Τρίτο Μάτι, φαίνεται πως δέχεται «σήματα» από περιοχές του Εγκεφάλου που επηρεάζονται άμεσα από τις παρορμήσεις που διαπερνούν τα οπτικά νεύρα και εκκρίνει την ορμόνη Μελατονίνη, που επίσης μπορεί κανείς να βρει στον Αμφιβλειστροειδή μας. Αυτή η ορμόνη φαίνεται πως σχετίζεται με τον κύκλο του ύπνου και της εγρήγορσης, μία διεργασία που οι Επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει επακριβώς. Οι πνευματικές παραδόσεις όμως, όπως η Θεοσοφία κ.α, θεωρούν πως ταυτόχρονα με τις φυσιολογικές λειτουργίες του, το Τρίτο Μάτι που βρίσκεται στο κέντρο του μέτωπου είναι ένα πολύ σημαντικό ψυχοφυσιολογικό κέντρο ή Τσάκρα, που σχετίζεται με δυνάμεις όπως η ενόραση και η αναπτυγμένη Συνειδητότητα.



Το Τρίτο Μάτι στον Πνευματισμό & η εξέλιξη του Μαγικού ανθρώπου

Οι Μύθοι και οι παραδόσεις του κόσμου παρέχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την ανθρώπινη εξέλιξη και το Τρίτο Μάτι. Ίσως ένα από τα πιό χαρακτηριστικά παραδείγματα να είναι ο Μυθολογικός Μονόφθαλμος Κύκλωπας ή το Μυστικιστικό Μάτι του Σίβα που αντιπροσωπεύει την Κοσμική Ενόραση. Αυτές, αλλά και άλλες μυθολογικές παραδόσεις εξιστορούν την ύπαρξη Γιγάντων και Τιτάνων που λέγεται πως έζησαν χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτή η άχρονη Σοφία των Αρχαίων χρόνων παρέχει ζωτική γνώση σχετικά με το πως η ανθρωπότητα γεννήθηκε στη Γη, και αν συνδυάσουμε αυτή τη γνώση με τις ερμηνείες της Επιστήμης και τις Πνευματικές παραδόσεις, τότε μπορούμε να αποκτήσουμε μία νέα οπτική για το παρελθόν της Ανθρωπότητας και το Τρίτο Μάτι.
Το Πρωτόγονο Τρίτο Μάτι ήταν μάλλον πλήρως λειτουργικό πριν σχηματιστούν τα δύο μάτια που διαθέτουμε τώρα. Είναι αρκετά ενδιαφέρον το γεγονός πως τα μάτια μας αλλά και η Επίφυση προβάλλουν μέσα από στρώσεις του ιστού του Εμβρυονικού Νου, μία διαδικασία είναι σύνηθης στην διαδικασία της ανάπτυξης των οργάνων στα νεογνά γενικώς. Η Βιολογία αναγνωρίζει το γεγονός πως η επίφυση ήταν το πρώτο μάτι των φυσικών όντων, τουλάχιστον στην πρωτόγονη μορφή τους. Γενικώς η Επιστήμη αναγνωρίζει πως όλα τα οργανικά όντα προέρχονται από μία κεντρική αρχαία καταγωγή του είδους τους. Η βασική διαφορά με μερικές Πνευματικές και Μυστικιστικές παραδόσεις είναι πως τα ανώτερα όντα – Οι θεοί και οι Άνθρωποι – έδωσαν ζωή στα ζώα και τα φυτά, παρά το αντίθετο. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι δεν προέρχονται από μία μεταμόρφωση του σώματος μέσα από την εξέλιξη ενός πρωτόγονου μοντέλου. Οι πρωτόγονες αστρικές προ-ανθρώπινες οντότητες ήταν στην ουσία πνευματικά όντα χωρίς εξωτερικό σώμα. Οι Επιστήμονες υποθέτουν πως η φυσική ύλη είναι η ίδια που ήταν εκατομμύρια χρόνια πριν, υπόθεση που ίσως και να μην ισχύει.

Οι Ιστορίες της Δημιουργίας διατηρούν την χρονολογική ανάπτυξη των κόσμων και της ανθρωπότητας. Οι καταγραφές δεν σχετίζονται μόνο με τα φυσικά γεγονότα, αλλά και με την συνειδησιακή πλευρά της φύσης. Οι αρχαίες παραδόσεις θεωρούν πως η Ανθρωπότητα μα και άλλα βασίλεια της Φύσης προέρχονται από μία Θεική φύση, και κατέπεσαν στους κύκλους της βιωματικής ζωής για να διδαχθούν, διαθέτοντας μέσα τους την μαγική σπίθα.Οι Αρχαίοι πολιτισμοί κατανοούσαν την εξέλιξη ως το ξεδίπλωμα της εσωτερικής Συνειδητότητας που σχηματίζει και αναδιαμορφώνει την Ύλη. Η θεική φύση του Μαγικού ανθρώπου ξεδιπλώνεται και διαμορφώνεται μέσα από την εμπειρία σχηματίζοντας πρώιμα σώματα «οχήματα» και αισθήσεις, καθώς και ιδιότητες όπως η διάννοια και η ελεύθερη βούληση, ενώ όσο η διαδικασία προχωρά, αφυπνίζονται βαθύτερες μαγικές λειτουργίες του Εσωτερικού εαυτού όπως η Αφύπνιση του Νου. Αυτή η «αφύπνιση» και οι συνέπειές της υπάρχουν επίσης στους αρχαίους μύθους.

Η Σκανδιναβική Μυθολογία για παράδειγμα αναφέρει πως ο Θεός Όντιν έπρεπε να θυσιάσει ένα από τα μάτια του – συμβολίζοντας το Τρίτο Μάτι ή την Πνευματική Όραση – για να πιεί από την πηγή της Σοφίας ( κάτι που ίσως συμβολίζει την Βιωματική εμπειρία του Ανθρώπου στον κόσμο της Ύλης). Εκείνες τις εποχές ο Νους, το όργανο της Διάννοιας, αναπτύχθηκε τρομερά και έτσι εμφανίστηκαν τεράστιοι Πνευματικοί Διδάσκαλοι που δίδαξαν τις τέχνες και τα μυστικά της Πνευματικής Φύσης του ανθρώπου έτσι ώστε να αναπτυχθεί η ανθρωπότητα περισσότερο. Εντυπώθηκαν για πάντα στην ιστορία μας με την Άπειρη Σοφία τους που προήλθε από το Τρίτο Μάτι και την διόρασή τους στους πνευματικούς κόσμους.Όμως με το πέρασμα των αιώνων η πνευματική και Ψυχική ανάπτυξη συνέπεσε με την φυσική ανάπτυξη, και έτσι οι πνευματικές ψυχικές αισθήσης των αρχαιότερων ανθρώπων θάφτηκαν κάτω από την ανάπτυξη των φυσικών εξωτερικών αισθήσεων του σώματος. Το Τρίτο Μάτι τότε ήταν ένα ενεργό όργανο.

Οι Μαγικές δυνάμεις του ανθρώπου σήμερα

Κάθε φάση της εξέλιξης αντικατοπτρίζει μία εξαιρετική διάννοια και σοφία. Οι εσωτερικές δυνάμεις της Συνειδητότητας καθώς και οι εναλλαγές της ενδυναμώνουν τις εξωτερικές λειτουργίες των αισθητήριων οργάνων και του σώματος. Το Μυαλό και οι αισθήσεις είναι μονοπάτια για «απόκρυφες» ενέργειες που συνεργάζονται με διάφορα ενεργειακά κέντρα ή τσάκρα, και το ανώτερο από όλα είναι το Τρίτο μάτι, η Επίφυση. Αυτά τα κέντρα συνεχίζουν την ανάπτυξή τους όσο εμείς επιλέγουμε να αναζητάμε την αλήθεια του πνεύματος. Και ενώ το Τρίτο μάτι ή επίφυση, έχει συγκεκριμένες δραστηριότητες συνδυαστικά με την υπόφυση – μαζί ρυθμίζουν τους ρυθμούς του μεταβολισμού και της ανάπτυξης – από μόνο του το Τρίτο μάτι είναι το όργανο της διαίσθησης, της έμπνευσης, της πνευματικής όρασης και της θεικής σκέψης/αντίληψης. Η Blavatsky θεωρούσε πως η επίφυση είναι « το κλειδί για την ανώτατη και πιο θεική συνειδητότητα του ανθρώπου – Ο Πνευματικός και Μαγικός Νους του.»

Ακόμη και σήμερα, το Τρίτο μάτι είναι ο πυρήνας των διασθητικών αισθήσεων και δυνατοτήτων, καθώς και της πνευματικής εγρήγορσης. Όταν έχουμε ένα προαίσθημα, τότε το Τρίτο Μάτι δονείται απαλά, όταν έχουμε μία έμπνευση ή κατανόηση μίας ανώτερης σκέψης, τότε δονείται λίγο δυνατότερα μα και πάλι εξακολουθεί να μην βρίσκεται σε ένταση. Βέβαια βρίσκεται πάντα στο υπόβαθρο, εκτός αν εξελίξουμε την εσωτερική αφύπνισή του. Όσο προχωράμε την πνευματική ανάπτυξη, μπορούμε ολοένα και περισσότερο να καταγράψουμε και να ισορροπήσουμε την ενέργειά μας. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν είναι σοφό να παρέμβουμε συνειδητά στο Τρίτο Μάτι ή τα άλλα ενεργειακά κέντρα, μόνο όμως διότι δεν κατανοούμε αρκετά για αυτά.


Πρέπει να εξερευνούμε συνεχώς τον μαγικό εαυτό μας και τις εσωτερικές αισθήσεις του, έτσι ώστε τα κέντρα αυτά να ενδυναμώσουν και να αποκτήσουν ξανά την δυναμική λειτουργικότητα που διέθεταν αιώνες ή χιλιετίες πριν. Γιατί ως ανθρωπότητα βρισκόμαστε και πάλι σε εμβρυακό Πνευματικό στάδιο, μετατραπήκαμε σε όντα της ύλης αφού πάψαμε το ταξίδι της θεικής ανακάλυψης της μαγικής φύσης μας.
mindhack


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου