Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016

Σε δίνη εμφυλίου η Τουρκία: Oλοι επιτίθενται σε όλους - Αίμα και αναρχία (φωτό, βίντεο)





Της Χριστίνας Φλάσκου

Σε δίνη εμφυλίου βρίσκεται η Τουρκία γεγονός που δεν αποδεικνύεται μόνο εξαιτίας των αλλεπάλληλων βομβιστικών επιθέσεων, σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας, αλλά και των αντιποίνων από την παρακρατικών ομάδων των Γκρίζων Λύκων που έλαβαν χώρα εχθές κατά του κόμματος του HDP (κουρδικό κόμμα). Τα διαδραματιζόμενα, μάλιστα, φέρνουν στο νου τα όσα είχε πει ο Αμερικανός αναλυτής, Michael Rubin, ότι η Τουρκία οδηγείται σε αιματοκύλισμα και ότι τα σύνορά της πρόκειται να αλλάξουν.

Μια εβδομάδα μετά από τη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη με τους 44 νεκρούς και 166 τραυματίες, νέα επίθεση, πολύ καλά οργανωμένη και σχεδιασμένη, σημειώθηκε χθες κατά λεωφορείου που μετέφερε στρατιώτες στην Καισάρεια, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 14 στρατιώτες.

Στην επίθεση αυτή, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, υπάρχουν 56 τραυματίες, 6 εκ των οποίων βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.





Δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης, όμως, ήδη έχουν συλληφθεί 15 ύποπτοι ενώ ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τις χθεσινές δηλώσεις του, όπου ανέφερε ότι «ο τρόπος και οι στόχοι αυτών των επιθέσεων δείχνουν ότι σκοπός της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης είναι να υποσκελίσει την Τουρκία, να μειώσει την δύναμη της και να μετατοπίσει την ενέργεια και τις δυνάμεις της χώρας σε άλλη κατεύθυνση», «έδειξε» ότι πίσω από την επίθεση βρίσκονται οι Κούρδοι του PKK. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τις βίαιες σκηνές που παρακολουθήσαμε όταν ο τουρκικός όχλος επιτέθηκε κατά των γραφείων του HDP.

Στην ίδια γραμμή με τον Ερντογάν κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς, ο οποίος ανέφερε με τη σειρά του «όλα τα στοιχεία μέχρι στιγμής υποδεικνύουν το PKK», ενώ παράλληλα, τόνισε ότι παρόμοια υλικά χρησιμοποιήθηκαν και στη διπλή βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Επισήμανε δε ότι δεν ήταν τυχαία η επιλογή της περιοχής της Καισάρειας, αφού είναι σε όλους γνωστό ότι η πόλη είναι γνωστή για τα ισχυρά εθνικιστικά της αισθήματα.

Οι δηλώσεις αυτές πυροδότησαν ένα κύμα οργής κατά των Κούρδων του HDP, που είχε σαν συνέπεια εξαγριωμένοι Γκρίζοι Λύκοι να επιτεθούν στα γραφεία του κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) σε όλη τη χώρα.

Δεκάδες μέλη της παρακρατικής ομάδας των Γκρίζων Λύκων επιτέθηκαν και βανδάλισαν τα τοπικά γραφεία του HDP στην Καισάρεια, με κάποιους να ανεβαίνουν στην οροφή του κτιρίου ανεμίζοντας σημαίες του εθνικιστικού κόμματος MHP.

Όπως αναφέρει ο κουρδικός τηλεοπτικός σταθμός Rudaw, μια ομάδα 30-40 ανθρώπων έσπασαν την πόρτα, τα τζάμια και έβαλαν φωτιά στα γραφεία του φιλοκουρδικού κόμματος στην Κωνσταντινούπολη. Ανάλογες επιθέσεις σημειώθηκαν σε γραφεία του HDP στην Άγκυρα, την Σμύρνη, το Τσανάκαλε, το Χατάι και το Ερζινκάν.

Από την πλευρά του το HDP καταδικάζοντας τη χθεσινή βομβιστική επίθεση, απηύθυνε έκκληση να δοθεί ένα τέλος σε δηλώσεις που προκαλούν πόλωση, μίσος και βία.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι οι τουρκικές Αρχές από την έναρξη των επιχειρήσεων κατά του PKK, έχουν προβεί σε συλλήψεις χιλιάδων μελών του HDP, μεταξύ των οποίων και δύο ηγετικά στελέχη του κόμματος, τους οποίους κατηγορούν για διασύνδεση με το PKK.

Michael Rubin: «Η Τουρκία οδηγείται σε αιματοκύλισμα - Τα σύνορά της θα αλλάξουν»

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, τις τεράστιες εκκαθαρίσεις σε όλους τους τομείς, τις καταγγελίες κατά του Γκιουλέν, την προσπάθεια του Ερντογάν να συγκεντρώσει όλο και περισσότερες εξουσίες, την εμπλοκή της Τουρκίας στη Συρία και το Ιράκ σε συνδυασμό με τα μεγαλόπνοα νεοθωμανικά σχέδια του Ερντογάν και την έξαρση της αντιπαράθεσης με τους Κούρδους, Rubin σε άρθρό του στο Newsweek, στις 3 Νοεμβρίου του 2016, τονίζει ότι «το μόνο σίγουρο είναι ότι η Τουρκία οδηγείται σε ένα αιματοκύλισμα. Το μοναδικό ερώτημα είναι το πόσο σύντομα θα γίνει και το κατά πόσο είναι προετοιμασμένος ο Ερντογάν».

Παράλληλα, ο αναλυτής τονίζει ότι με το αποτυχημένο πραξικόπημα έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία διαίρεσης του τουρκικού κράτους, ενώ σύμφωνα με όσα αναφέρει η τουρκική ιστοσελίδα Demokrat Haber, ο αναλυτής υποστηρίζει ότι «η Τουρκία θα διαιρεθεί, αλλά δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί ένα θα γίνει ένα ξεχωριστό κουρδικό κράτος στην Τουρκία ή θα σχηματισθεί μια ομοσπονδία»





pronews.gr

























0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου