Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία στην διατροφή μας



Tα μεταλλικά στοιχεία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ανάλογα με την ποσότητα που είναι απαραίτητο να καταναλώνει ο άνθρωπος καθημερινά διακρίνονται σε 2 κατηγορίες :
Μακρομέταλλα ή μακροστοιχεία ή απλά μέταλλα

Είναι απαραίτητα σε μεγαλύτερες ποσότητες 100mg την ημέρα ή και περισσότερο. Κύριοι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το κάλιο, το νάτριο, το χλώριο, το μαγνήσιο.
Μικρομέταλλα ή ιχνοστοιχεία

Ο οργανισμός μας χρειάζεται μικρότερες ποσότητες από αυτά, λιγότερο από 15mg την ημέρα. Κύριοι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας είναι ο σίδηρος, το ιώδιο, το φθόριο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο, το σελήνιο.

Όταν τα μέταλλα εισέλθουν στο σώμα παραμένουν μέχρι να απεκκριθούν, δεν μπορούν να αλλάξουν σε οτιδήποτε άλλο. Δεν καταστρέφονται με τη θερμοκρασία, τον αέρα, τα οξέα ή το ανακάτεμα.
Τα μεταλλικά στοιχεία συνεργάζονται μεταξύ τους στη δόμηση και αποδόμηση των ιστών του σώματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού. Μια ακόμα λειτουργία των μεταλλικών στοιχείων είναι η συμμετοχή τους σε βασικές χημικές αντιδράσεις και είναι υπεύθυνα για την σωστή λειτουργία των κυττάρων και του νευρικού συστήματος.

Η κατανάλωση μιας ποικιλίας από τροφές, εξασφαλίζει την πρόσληψη αρκετών από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Εξάλλου μπορεί το σώμα να αποθηκεύσει μεταλλικά στοιχεία και να τα χρησιμοποιήσει αργότερα όταν η πρόσληψη θα είναι χαμηλή. Οι τροφές ζωικής προέλευσης αποτελούν την καλύτερη πηγή μεταλλικών στοιχείων. Τα φρούτα και τα λαχανικά και το μεταλλικό νερό μπορούν επίσης να είναι χρήσιμες πηγές ορισμένων από αυτά. Για να μπορέσετε να διατηρήσετε τα μεταλλικά στοιχεία στα λαχανικά αποφεύγετε να τα βράζετε. Φτιάξτε τα στον ατμό ή στον φούρνο μικροκυμάτων και περιορίστε όσο γίνεται τον χρόνο μαγειρικής. Αν αποφασίσετε να τα κάνετε βραστά, περιμένετε μέχρι να βράσει το νερό και μετά προσθέστε τα λαχανικά.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου