Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Θεραπεύοντας με τις Πέντε Εποχές




Ποια είναι η Θεραπευτική Ενέργεια των Πέντε Στοιχείων και των Πέντε Εποχών του Έτους;

Οι εποχές, τα συναισθήματα, οι τροφές και δραστηριότητες που εκφράζουν τις φυσιολογικές διεργασίες των εποχών, είναι για τον άνθρωπο παραπάνω από φάρμακο. Είναι έκφραση αγάπης ανάμεσα σε μάς και την αληθινή μας φύση. Όπως ανοίγουν τα λουλούδια την Άνοιξη και πέφτουν τα φύλλα το Φθινόπωρο, όπως δυναμώνει ο σπόρος τον Χειμώνα και ωριμάζουν οι καρποί το Θέρος (Late Summer), έτσι και οι εσωτερικές μας διεργασίες έχουν το δικό τους χρόνο και ρυθμό.

Αν και αυτός ο ρυθμός είναι απόλυτα ίδιος με τα φεγγάρια και τις εποχές, η έκφρασή του στην κάθε ανθρώπινη ζωή είναι απόλυτα προσωπική και ανεπανάληπτη. Αυτό είναι ένα φάρμακο που φτιάχνουμε εμείς μέσα μας. Και το φάρμακο αυτό δεν είναι μόνο δωρεάν αλλά είναι και το πιο πολύτιμο που έχουμε. Η ωρίμανση της ψυχής παράγει την προσωπική ουσία. Κυρίως μέσα από λάθη που μόνο εμείς οι άνθρωποι τόσο επίμονα επαναλαμβάνουμε γεννιέται η προσωπική ουσία.

Η Φύση αποθηκεύει, συγκεντρώνει δύναμη, δημιουργεί αποθέματα

Οι Ποιότητες του Χειμώνα είναι η ειρήνη, η αυτάρκεια, η ανάπαυση, η ησυχία, η γαλήνη, η αντανάκλαση, το βάθος. Το φεγγάρι, η Άρτεμις, ρυθμίζουν την παλίρροια και άμπωτη, το γέμισμα και άδειασμα των χυμών στα φυτά, τους μήνες και τα έμμηνα. Η χειμερινή Ισημερία (21 Δεκεμβρίου) και η μεγαλύτερη νύχτα γιορτάζεται στα Χριστούγεννα. Από το βάθος τρέφεται η Άνοιξη, η γέννηση και η δύναμη της μακροζωίας. Τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη αντιπροσωπεύουν το στοιχείο του νερού, και τη δράση του χειμώνα.

Η κινέζικη ιατρική βλέπει την αποθήκευση στην ενότητα των νεφρών με τα όργανα αναπαραγωγής. Στην ίδια ενότητα ανήκουν τα μαλλιά της κεφαλής, τα κόκαλα, τα αυτιά, το μεδούλι και το μυαλό. Η αποθήκευση και η ανάπτυξη της ενέργειας επιτυγχάνεται με κατάλληλο τρόπο ζωής, διατροφή, διαλογισμό και ασκήσεις. Έτσι ρυθμίζεται η φλόγα η οποία, αφού ανάψει, στρέφεται εσωτερικά και καίει ήσυχα, μέσω της άσκησης αυτάρκειας και παρουσίας. Οι εποχές επηρεάζουν τον εσωτερικό μας κόσμο με τον ίδιο τρόπο όπως και τη Φύση και προσφέρουν με κάθε τους αλλαγή, που είναι αποτέλεσμα της περιφοράς της Γης γύρο απ τον Ήλιο, μία ευκαιρία να ισορροπήσουμε τη ζωή μας.Ενεργοποιούν εσωτερικές διεργασίες σε όλα τα επίπεδα: σώμα, συναίσθημα, πνεύμα. Αυτές οι διεργασίες έχουν περισσότερο νόημα και αξία όταν βλέπουμε τη θέση τους στο σύνολο, και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Οι εποχές κινούνται από την ολοκληρωτική κάθοδο του νερού-νεφρού προς το βάθος της μεγαλύτερης νύχτας, την χειμερινή Ισημερία, τη γιορτή των Χριστουγέννων, προς την ολοκληρωτική άνοδο προς την μεγαλύτερη μέρα, την καλοκαιρινή Ισημερία, του Αγίου Ιωάννη, τη γιορτή της φωτιάς. Η ανάπαυση του χειμώνα και της νύχτας υποστηρίζει τη δύναμη και δραστηριότητα του καλοκαιριού και της ημέρας. Η άνοιξη είναι η πιο επεκτατική εποχή ανάπτυξης και ανοίγματος, το στοιχείο του ξύλου, που γιορτάζεται με την Ανάσταση. Το φθινόπωρο είναι η πιο συμπυκνωτική εποχή του κλεισίματος, και των απολαβών. Θερίζουμε ότι σπείραμε, και κρατάμε τους σπόρους, ώστε να σπέρνουμε απο αυτά που θερίσαμε.

H 5η Εποχή είναι το Δεύτερο Καλοκαίρι ή late summer

Στην Ελλάδα υπάρχει ίσως η σημαντικότερη παράδοση της Γης με τις περισσότερες μετακινήσεις και προσκυινήματα κι ο Δεκαπενταύγουστος είναι η γιορτή της μητέρας Παναγίας-Γαίας. Η ίδια Γη, 5η Εποχή και το 5ο Στοιχείο, είναι στο κέντρο, η συνδετική ουσία, η τροφή, η μαγνητική δύναμη που φέρνει μαζί τις τέσσερις κατευθύνσεις. Ο κύκλος των εποχών, εκφράζει την σχέση της Γης με τον Ήλιο, με κέντρο τη Γη, ακολουθεί μια περισταλτική κίνηση από το ένα άκρο, μέχρι το αντίθετό του.

Το Φεγγάρι από την άλλη μεριά, γεμίζει και αδειάζει, καθορίζοντας τους μήνες, τα έμμηνα της μήτρας, και το γέμισμα και άδειασμα όλων των νερών, νεφρών. Επηρεάζει όλα τα όντα και όλες τις δραστηριότητες, από το κόψιμο των βοτάνων, δέντρων και μαλλιών, μέχρι τις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες. Τελικά η ημέρα και η νύχτα, η ώρα, το λεπτό και το δευτερόλεπτο, ένας χτύπος ανθρώπινης καρδιάς …

Η καρδιά, οι φλέβες και οι αρτηρίες, τα έντερα, η αναπνοή, η μέρα, οι μήνες, ο ήλιος και το φεγγάρι, τα φυτά, όλα πάλλονται και ανοιγοκλείνουν, πάντα σε σχέση μεταξύ τους. Οι βασικές αρχές που διέπουν την περισταλτική κίνηση είναι οι ίδιες από τα κύτταρα μέχρι τους πλανήτες. Είναι οι αρχές της αυτόνομης ρύθμισης, του πιο δυνατού φάρμακου στον κόσμο εντελως δωρεάν. Μερικές σωματικές ψυχοθεραπείες βασίζονται στην επαναφορά της περισταλτικής κίνησης όπως η βιοδυναμική επαναφέρει την περισταλτική των εντέρων και η κρανιοιερή επαναφέρει τον παλμό του κρανιοιερού υγρού. Και στις δύο περιπτώσεις απελευθερώνεται και ενεργοποιείται η αυτοίαση μέσω της χώνεψης εμπειριών.

ΘΕΡΑΠΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΕΠΟΧΕΣ



«Μπορώ να πετάξω από δω στη μεγάλη Άρκτο, αλλά δεν μπορώ να φύγω μακριά από το Τάο» λέει η παλιά Ταοϊστική παροιμία. Πάνω από τριάντα χρόνια θεραπεύω τους ανθρώπους με τον βελονισμό των πέντε στοιχείων. Οι αρχές αυτού του βελονισμού βρίσκονται στον Ταοϊσμό. Η πρώτη αρχή του λέει ότι η Φύση Θεραπεύει: η εξωτερική και εσωτερική φύση θεραπεύουν. Η Φύση βγάζει τα καλύτερα φάρμακα της. Ό,τι φυτρώνει στον τόπο ό,τι είναι φρέσκο είναι φάρμακο, γι αυτό πρέπει να τρώμε φρούτα και λαχανικά, καρπούς της εποχής και της περιοχής που ζούμε.

Το σώμα μας με τα όργανά του αντιδρούν σε κάθε αποχή ανάλογα. Το συκώτι την άνοιξη, η κάρδια το καλοκαίρι, η σπλήνα στο θέρος (θερινό, αργό καλοκαίρι, είναι η 5η Εποχή, όταν ωριμάζουν οι καρποί της Φύσης), τα νεφρά το χειμώνα και οι πνεύμονες το φθινόπωρο. Το σώμα σου σαν τη Φύση βγάζει τα πιο κατάλληλα φάρμακα που χρειάζεσαι για κάθε εποχή, αρκεί να ξέρεις να το ενεργοποιήσεις. Ανάλογα με τα στοιχεία έχουμε τις πέντε εποχές (βλέπε αναλυτικά στον πίνακα), όπου η πέμπτη εποχή (το Θέρος) είναι η εποχή της γης, όταν η γη γεννάει τους καλύτερους καρπούς της. Αν ζούμε αρμονικά με τις εποχές, μαθαίνουμε εύκολα την έμφυτη δυνατότητα της αυτοίασης. Όταν μία αρρώστια εμφανιστεί και εκδηλωθεί είναι ήδη αργά, είναι σα να ψάχνεις για όπλα αφού ξεκίνησε η μάχη…

Ο κύκλος των πέντε εποχών ξεκινάει στις αρχές Φεβρουαρίου και τότε είναι η αρχή της άνοιξης και το όργανο που δουλεύει περισσότερο είναι το συκώτι. Το στοιχείο είναι το ξύλο και όπως το ξύλο ξαναφυτρώνει, έτσι και το συκώτι αναπλάθεται. Το μυστικό είναι ότι το κάθε όργανο έχει την ιδιότητα να αναπλάθεται, δεν είναι μόνο το δέρμα που αναπλάθεται ή το συκώτι, είναι και τα πνευμόνια που αναπλάθονται. Κάθε δύο χρόνια έχουμε καινούργια πνευμόνια, αλλά το άλλο μυστικό λέει ότι *η ανάπλαση γίνεται μέσα από την κίνηση και όχι στον καναπέ. Ο καναπές σκοτώνει!

ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Κατά τη χειμερινή Ισημερία στις 21 Δεκεμβρίου, όταν η νύχτα είναι μεγαλύτερη, το στοιχείο του νερού είναι κυρίαρχο στην Φύση. Τότε η Φύση αποθηκεύει τη δύναμη και τα νερά της. Στο σώμα, το μυαλό και την ψυχή συμβαίνει παρόμοια διαδικασία αποθήκευσης. Τα όργανα που αντιπροσωπεύουν το στοιχείο του νερού είναι τα νεφρά και η ουροδόχος κύστη. Κι όπως λέει το αρχαιότερο κείμενο της Ταοϊστικής ιατρικής Το βιβλίο του Κίτρινου Αυτοκράτορα (2600 π.κ.ε.): «Το νερό παγώνει και η γη κάνει ρωγμές. Πρέπει να προστατεύεται η φωτιά και η ζέστη, η ανοδική ενέργεια. Οι άνθρωποι χρειάζεται να αποσύρονται νωρίς τη νύχτα και να σηκώνονται αργά το πρωί, μετά την ανατολή του Ήλιου.

Χρειάζεται να καταστέλλουν και να σκεπάζουν τις επιθυμίες τους, σαν όλες τους οι εσωτερικές ανάγκες να έχουν ικανοποιηθεί. Οι άνθρωποι χρειάζεται να αποφεύγουν το κρύο και να έχουν ζεστασιά, να μην ιδρώνει το δέρμα τους, και να μην εκτίθενται σε κρύο άνεμο. Αυτό σημαίνει να είσαι σε αρμονία με την ατμόσφαιρα του χειμώνα και αυτή είναι η σωστή μέθοδος για την προστασία της αποθήκευσης. Γιατί αν πειραχτούν τα νεφρά (ωάρια) τον χειμώνα, η άνοιξη θα είναι άγονη, και η παραγωγικότητά τους μειωμένη». Και όπως ο χειμώνας είναι η εποχή της αποθήκευσης, τα νεφρά είναι το όργανο που αποθηκεύει το απόσταγμα, την αποσταγμένη ενέργεια, το essence.

Υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις διαλογισμού που βοηθούν την ανάπτυξη της ενέργειας και είναι βασισμένες στο «απόσταγμα των νεφρών». Το απόσταγμα των νεφρών είναι h ενέργεια που τα παιδιά την παίρνουν από τους γονείς και αυτή η ενέργεια διαρκεί μια ζωή. Δηλαδή, όταν μιλάμε για τα νεφρά, ο χειμώνας και η νύχτα είναι ο καιρός για αποθήκευση –η αποθήκευσή γίνεται σε απόσταγμα, δηλαδή το αίμα βγαίνει μέσα από το μυελό των οστών (μεδούλι), τη νύχτα που κοιμόμαστε το μεδούλι μέσα στα κόκαλα δημιουργεί εκατομμύρια καινούργια κύτταρα. Αυτή η ικανότητα των νεφρών για να αποθηκεύσουν ενέργεια είναι κάτι εντελώς άγνωστο στη Δυτική ιατρική, σύμφωνα με την οποία τα νεφρά είναι απλά φίλτρα του αίματος.

Όμως στην κινέζική ιατρική τα νεφρά και τα γεννητικά όργανα, όπως και το μεδούλι και η φαιά ουσία στον εγκέφαλο, η μήτρα… ανήκουν στο ίδιο σύστημα. Έτσι υπάρχουν πολύ μεγάλα αποθέματα ενέργειας στη μήτρα και στους όρχεις δηλαδή στα ωάρια και το σπέρμα, και αυτή η ενέργεια μεταδίδεται στα παιδιά. Γι’ αυτό λένε ότι πριν κάνεις παιδί είναι καλό να μην κουράζεσαι, να κοιμάσαι καλά για να έχεις την ενέργεια των νεφρών να βγουν τα παιδιά σου δυνατά, να έχουν δυνατή ιδιοσυγκρασία.

Όπως τα δέντρα που ρίχνουν τόσους πολλούς σπόρους, έτσι και ο άνθρωπος έχει τεράστια αποθέματα από συγκεντρωμένη ενέργεια την οποία την παίρνει από τους γονείς του και αυτό γίνεται μέσα από την σεξουαλική αλχημεία. Δεν είναι περιττό να πούμε ότι ο έρωτας ανάμεσα στους γονείς κάνει τα παιδιά πιο δυνατά. Το σώμα παίρνει αυτή την ενέργεια από τα ωάρια και τους όρχεις και φτιάχνει φάρμακο μέσα από το οποίο το απόσταγμα απελευθερώνεται και φτιάχνει το “νέκταρ” σ’ όλα τα όργανα. Αυτό το “νέκταρ” θεραπεύει τα πάντα και φτάνει σε αθανασία. Άλλωστε αυτός είναι σκοπός της ταοϊστικής φιλοσοφιας και του τρόπου ζωής της: ο δρόμος για αθανασία!

Βέβαια επιτυχαίνεται και χωρίς τη σεξουαλική αλχημεία, απλά τα ταοιστικά βιβλία λένε ότι όταν χρησιμοποιείς τη σεξουαλική ενέργεια είναι δέκα φορές πιο αποτελεσματικό από το να το κάνεις μόνος σου. Σήμερα όμως εδώ υπάρχουν πολλά κενά και στην κινέζικη ιατρική. Έχει κόψει τους δεσμούς της με τη «σεξουαλική αλχημεία» και από την κινέζικη επανάσταση και μετά δεν αφήνουν τον κόσμο να κάνει αυτούς τους διαλογισμούς. Παλιά κάνανε ή ομαδικά ή ατομικά πολλές πρακτικές για να αναπτύξουν την ενέργεια τους. Σήμερα σπουδάζεις την κινέζικη ιατρική και δεν μαθαίνεις τον τρόπο αυτής της πιο ουσιαστικής ενεργειακής ανάπτυξης. Το ερώτημα είναι: Γιατί να αποκοπεί η ανάπτυξη της ενέργειας από την ιατρική;

Ο ΕΡΩΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο έρωτας σαν ενέργεια συνδυάζει και τα νεφρά και τη καρδιά και τη συνειδητότητα. Ως φαινόμενο ο έρωτας δεν έχει να κάνει ούτε με τη μητρική αγάπη, ούτε με τη φυσική έλξη, ούτε με τη φιλία, αλλά είναι όλα μαζί. Δηλαδή όταν λέμε «η θέληση πηγάζει απ’ τα νεφρά» είναι όπως όταν λέμε ότι η αδρεναλίνη ή η ζωτική δύναμη πηγάζει από τη θέληση για τη ζωή, από τη δύναμη της επιβίωσης. Και όταν μιλάμε για την επιβίωση της ψυχής τότε εισάγουμε και το ερωτικό στοιχείο το οποίο έχει τεράστια δύναμη και τεράστια ζωτικότητα που από μόνη της είναι θεραπευτική.

Στο σημαντικότατο βιβλίο Ο Δρόμος της Αυτοκράτειρας (Christine Li – Ulja Krautwald, εκδόσεις Ακαδημία) λέει ότι το σάλιο είναι καταπληκτικό φάρμακο. Βασικά το σάλιο είναι το πρώτο νέκταρ και στην ερωτική πράξη, αλλά και στον διαλογισμό γιατί όταν αρχίζει και κυκλοφορεί -ξυπνάει όλα τα άλλα! Υπάρχει μια κινέζικη παροιμία που λέει «Αν θέλεις την υγεία σου, μη φτύνεις». Για το σάλιο στο Ταοϊσμό λένε ότι είναι Ουράνιο Νερό και όπως και το σπέρμα, δεν πρέπει να σπαταλιέται. Το σάλιο είναι ενεργειακή τροφή και πρέπει να το καταπίνεις πολύ αργά για να σε τρέφει. Άλλο ένα σημαντικό «κλείδωμα» της ενέργειας αφορά την περιοχή του περινέου και του πρωκτού. Αυτές είναι οι σημαντικότερες πύλες του ενεργειακού μας σώματος.

ΑΥΤΟΪΑΣΗ ΚΑΙ ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Η σεξουαλική ενέργεια συχνά χρησιμοποιείται ως μέσον δύναμης. Αν διαβάσεις το O Δρόμος της Αυτοκράτειρας, θα δεις πως ο αυτοκράτορας χρησιμοποιούσε την ενέργεια που «έπαιρνε» από την παλλακίδα του που ήταν ένα κοριτσάκι, για να αποθηκεύει δύναμη. Εκεί τελικά μαθαίνεις πως μέσα από το διαλογισμό να προστατεύεις την ενέργεια σου. Δυστυχώς ακόμα και σ’ αυτό το βιβλίο λένε «μην κάνεις το διαλογισμό αυτόν μόνος σου κλπ. Εγώ δε συμφωνώ. Πιστεύω ότι μία σχέση, οποιαδήποτε σχέση, είναι πιο επικίνδυνη από ένα διαλογισμό που δοκιμάζεται εδώ και χιλιάδες χρόνια και υπάρχει μόνο για να βοηθήσει.

Υπάρχουν άπειρες περιπτώσεις που οι άνθρωποι κάνουν σχέσεις χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους γίνεται, στις οποίες ο ένας έχει το κυρίαρχο ρόλο και ο άλλος υποφέρει. Χρησιμοποιεί ο ένας (ή μία) τον άλλον (ή την άλλη) για ευχαρίστηση και μετά ο άλλος (η άλλη) πληγώνεται, απογοητεύεται και κλείνεται μέσα του/της για τα επόμενα είκοσι χρόνια. Αυτά είναι επικίνδυνα πράγματα, ο διαλογισμός δεν είναι! Χωρίς, λοιπόν, να εξυγιανθούν οι σχέσεις μας, ξέχνα την αυτοϊαση!

Αυτοϊαση σημαίνει επίσης «εξυγιαίνω την σχέση μου με το περιβάλλον μου», δηλαδή με την εργασία μου, με την οικογένεια μου… δεν είναι μόνο οι σχέσεις μας με τον σύντροφο επικίνδυνες, είναι και οι σχέσεις με τη τράπεζα, με το σώμα, με το σύμπαν, με τα λεφτά, με την πόλη, με τα πάντα… αν δεν εξυγιανθούν όλες αυτές οι σχέσεις μας, τότε γίνεται κατάχρηση.

Βασικά ξεκινάμε από την εξυγίανση με το σώμα μας, με τον εαυτό μας και αυτό είναι το πρώτο και το βασικό βήμα. Οι άνθρωποι που συνειδητά δουλεύουν με τον εαυτό τους πάνω στην αυτοϊαση, επηρεάζουν τους άλλους γύρω τους. Όταν κάτι υπολειτουργεί είναι δύσκολο να το συνειδητοποιήσεις. Γιατί αν δεν είναι εκεί- δεν είναι εκεί- και δεν σου λείπει κιόλας! Αν δεν έχεις αισιοδοξία και όρεξη για ζωή, τα σχέδια σου για το μέλλον είναι ή ανύπαρκτα ή σκοτεινά ή εμποδίζονται, τότε εσύ αρχίζεις να το βρίσκεις αυτό φυσιολογικό και βρίσκεις και άλλους να σου το επιβεβαιώνουν.

Αυτό όμως σε ταλαιπωρεί και το συκώτι σου το κάνει κουρέλι. Γιατί το συκώτι έχει μία ροή και θέλει ελεύθερα να επεκτείνεται. Θέλει για σένα να αναπτύσσονται τα πράγματα για να κάνεις σχέδια ανεμπόδιστα. Αν εσύ σε κάθε σχέδιο που κάνεις βάζεις και ένα τσεκούρι μέσα και το ξύλο το κάνεις κομματάκια, τότε τι άνοιξη να νιώσεις; Τι μπορεί να φυτρώσει μέσα από το χώμα, αν το κατέστρεψες πριν καν βγει;


Στην αρχαία Ελλάδα για παράδειγμα είχαμε τα *Ασκληπιεία και ο κόσμος πήγαινε σε αυτό τον τόπο και αυτός ο τόπος τον θεράπευε, δηλαδή ξυπνούσε μέσα στο σώμα του, στα κύτταρά του, όλες αυτές τις ποιότητες. Δεν είναι ότι τους έλεγε ο Ασκληπιός στα όνειρά τους: κάνε αυτό, μην κάνεις εκείνο, αλλά εκεί ενδυνάμωνε το αιθερικό τους σώμα γιατί η Φύση γενικώς ενδυναμώνει ειδικά το αιθερικό σώμα.Στην αυτοθεραπεία το αιθερικό σώμα μπορεί και θεραπεύσει το φυσικό σώμα. Και το αιθερικό σώμα τρέφεται από τη Φύση, από το ηλιακό φως, από την οργασμική ενέργεια, από τους ιερούς τόπους τρέφονται συγκεκριμένες ποιότητες γιατί ο καθένας έχει το δικό του ιερό τόπο.

Θα έπρεπε να βασιζόμαστε παραπάνω στα ένστικτα, γιατί αυτά μας βοηθούν να βρούμε αυτό που λαχταράει η ψυχή μας, αυτό που το έχουμε ανάγκη, κάτι που μας ταιριάζει πραγματικά. O διαλογισμός βοηθάει, αλλά ίσως ακόμα περισσότερο βοηθάει η Φύση, το να είσαι στη Φύση και ειδικά να πηγαίνεις σε ιερούς τόπους ή τόπους δύναμης. Πώς να βρεις τα ένστικτά σου; Πως ξέρει το κατσίκι τι είναι καλό γι’ αυτό, τι είναι το φάρμακο του; Αυτό το έχουμε και εμείς. Μου έρχονται οι άνθρωποι με διάφορα προβλήματα, με παχυσαρκία, δυσπεψία κλπ. και προσπαθούν να βρουν κάπου εξωτερικά τη λύση.

Αυτό που συνήθως έχουν είναι ότι έχασαν το ένστικτο της πείνας, δηλαδή τρώνε ενώ δεν πεινάνε.Αυτό που χρειάζονται είναι να τους επιστρέψει το ένστικτό της πείνας. Δεν πρέπει να τρώμε από εξάρτηση, από στοματική ευχαρίστηση ή από αμηχανία. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες του σώματός του πνεύματός γιατί και το πνεύμα χρειάζεται τροφή. Καμιά φορά που θες ξαφνικά να φας το μπρόκολο ή καρύδια με μέλι, είναι ότι η ψυχή σου τα θέλει.

Όταν σηκώνεσαι το πρωί και πας να κόψεις ένα φρούτο από το δέντρο σου, από τον λαχανοκηπό σου και νιώθεις μια ευδαιμονία, αυτό είναι ψυχική ανάταση, δεν είναι σωματική. Να τρως ΤΡΟΦΙΜΑ, πράγματα που έχουν θρεπτική ουσία και είναι ταυτόχρονα φάρμακα για τον οργανισμό σου και για την ψυχή σου. Γιατί εδώ ο κόσμος υποφέρει από κατάθλιψη από τις τροφές που τρώει και δεν το ξέρει. Αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό δηλαδή χωρίς να το ξέρουμε αυτό υποκρινόμαστε ότι κάτι κάνουμε, χρησιμοποιώντας κάποια τεχνική ή προσπαθώντας να ακολουθήσουμε κάποια σχολή. Όταν λέμε ζω με τις εποχές και κάνω την αυτοϊαση μέσω των εποχών, τότε χρησιμοποιώ αυτά τα φάρμακα της κάθε εποχής και το λέμε «φάρμακο» γιατί είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι εκείνη την εποχή για την υγεία σου.

Το καλοκαίρι η γη σου δίνει δροσιστικές τροφές, το χειμώνα σου δίνει θερμαντικές, την άνοιξη σου δίνει τροφές που βοηθούν την ανάπτυξη, το φθινόπωρο σου δίνει τροφές που σε καθαρίζουν. Και να πηγαίνεις με την πανσέληνο στο βουνό χωρίς φακό, ή να περάσεις ένα ολόκληρο καλοκαίρι κάτω από τα άστρα θα νιώσεις ξανά την ευγνωμοσύνη για τη ζωή, την ευδαιμονία, την ευτυχία και την (ίσως χαμένη) ερωτική διάθεση! Θα ζήσεις μία αναγέννηση που όλοι μας χρειαζόμαστε στην εποχή που ζούμε.

@Κατερίνα Παναγιωτοπούλου (katerina@pantcm.nl) είναι βελονίστρια των πέντε στοιχείων και θεραπεύτρια του χώρου (feng shui), του ατόμου και των σχέσεων. Ζει και εργάζεται στην Ολλανδία και στην Ελλάδα.

Σημείωση: Ευχαριστώ θερμά τη Μίλιτσα Κοσάνοβιτς για την πολύτιμη συνεισφορά της στη συγγραφή αυτού του άρθρου.





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου