Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Το δημοψήφισμα της οργής ( Πλαστικές σφαίρες και ξύλο.. LIVE+video)




Η Καταλονία ζει μία από τις ιστορικότερες και πιο κρίσιμες στιγμές της μετα-Φράνκο εποχής, ενώ κλιμακώνεται η αντιπαράθεση με το ισπανικό κράτος, ενόψει του αυριανού δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, που έχει κριθεί άκυρο από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας.

Η σύγκρουση Μαδρίτης και αυτονομιστών της Καταλονίας είναι μια από τις χειρότερες κρίσεις που έχει περάσει η Ισπανία, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1975, μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, αναφερόμενος στο «παράνομο δημοψήφισμα» έχει δηλώσει: «Αυτό το παράνομο σχέδιο διάσπασης δεν έχει θέση σε ένα δημοκρατικό κράτος όπου ισχύει ο νόμος όπως είναι το δικό μας».

«Η Καταλονία θα κάνει τα πρώτα βήματα ως ανεξάρτητο κράτος», διακήρυξε ο ηγέτης των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζεμόντ, επιμένοντας ότι οι Καταλανοί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους«Η Καταλονία θα κάνει τα πρώτα βήματα ως ανεξάρτητο κράτος», διακήρυξε ο ηγέτης των αυτονομιστών Κάρλες Πουτζεμόντ, επιμένοντας ότι οι Καταλανοί την Κυριακή 1η Οκτωβρίου θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφασίσουν για την ανεξαρτησία τους.

«Επιμένω ότι δεν θα υπάρξει δημοψήφισμα την 1η Οκτωβρίου» τόνισε ο Μενέντεθ ντε Βίγο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επαναλαμβάνοντας τη θέση της κυβέρνησης πως η ψηφοφορία είναι παράνομη.





Η νεολαία στους δρόμους

Χθες φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης κουβαλούσαν κάλπες. Φοιτητές άλλωστε προετοίμασαν σε μεγάλο βαθμό το υλικό για το δημοψήφισμα. Στην πρωτοπορία βρίσκονται και οι μαθητές, που έχουν κινητοποιηθεί σε πολλές περιπτώσεις μαζί με τους γονείς τους.

Οι ειρηνικές καταλήψεις ξεκίνησαν χθες το βράδυ σε δεκάδες σχολεία της Καταλονίας, την ώρα που την Τετάρτη, η δικαιοσύνη είχε ζητήσει από την αστυνομία να κλείσει τα μέρη που θα χρησιμοποιούνταν ως εκλογικά κέντρα, μεταξύ αυτών και σχολεία.

Σύμφωνα με διάφορα μηνύματα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, πολλές δεκάδες κτίρια έχουν καταληφθεί. Υποστηρικτές του δημοψηφίσματος κατασκήνωσαν έξω από σχολεία στην διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να εμποδίσουν την τοπική αστυνομία να προχωρήσει στην εκκένωση και το κλείσιμο των σχολείων, που θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα.

«Θα κοιμηθώ εδώ, με τον μεγάλο γιο μου», δήλωσε η Τζιζέλα Λόσα, μια μητέρα τριών παιδιών από το δημοτικό σχολείο Ρέινα Βιολάντ της Βαρκελόνης, το οποίο έχουν καταλάβει οι γονείς των μαθητών.

Τις προηγούμενες ημέρες μαζί με του φοιτητές και τους μαθητές, στους δρόμους βρέθηκαν και πάνω από χίλια τρακτέρ, με τους αγρότες να ενισχύουν τις κινητοποιήσεις υπέρ της ανεξαρτησίας.



«Επιτροπές υπεράσπισης του δημοψηφίσματος» έχουν δημιουργηθεί σε κάθε συνοικία και έχουν μοιράσει φυλλάδια με συμβουλές, στα οποία καλούν τους αυτονομιστές κυρίως να παραμείνουν ειρηνικοί.

Εκμεταλλευόμενοι το δικαίωμα «διοργάνωσης εξωσχολικών δραστηριοτήτων», γονείς μαθητών έχουν καταλάβει κάποια σχολεία για να τα διατηρήσουν ανοικτά οργανώνοντας πιν-νικ, κινηματογραφικές βραδιές κάτω από τα άστρα, πιτζάμα πάρτυ…

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας έχει απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή, «όμως δεν έχει πει τίποτε για τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες» της Παρασκευής και του Σαββάτου, εξήγησε ο Τζόρντι Σάντσες πρόεδρος της καταλανικής Εθνοσυνέλευσης.

Στην τελευταία συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ την Παρασκευή, περίπου 10.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί, εκδήλωσαν την αταλάντευτη πρόθεσή τους να ψηφίσουν φωνάζοντας «Votarem» Εν τω μεταξύ στην τελευταία συγκέντρωση του Κάρλες Πουτζεμόντ την Παρασκευή, περίπου 10.000 άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί, εκδήλωσαν την αταλάντευτη πρόθεσή τους να ψηφίσουν φωνάζοντας «Votarem» (θα ψηφίσουμε στα καταλανικά).

Οι εικόνες όμως δεν μοιάζουν πρωτόγνωρες. Από το 2008, οπότε και είχαν φανεί τα σημάδια της ύφεσης στην Ισπανία, το ποσοστό των αυτονομιστών σημείωνε άνοδο. Τέσσερα χρόνια μετά, το 2012, ένα εκατομμύριο πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρκελώνη με σύνθημα «Καταλονία, το νέο κράτος της Ευρώπης», ενώ είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται η πολιτική λιτότητας από τον Μαριάνο Ραχόι.

Συμβολικής σημασίας δημοψήφισμα διοργάνωσε το 2014 η Καταλονία το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό. Το μήνυμα είχε σταλεί: Σχεδόν το 80% όσων ψήφισαν τάχθηκαν υπέρ της ανεξαρτησίας της επαρχίας.





Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις του Ισπανικού κράτους στη Βαρκελώνη

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι 1.300 από τα 2.315 σχολεία που θα λειτουργούσαν ως εκλογικά τμήματα στην Καταλονία, έχουν ήδη αποκλειστεί από την αστυνομία. Αναφέρει επίσης, ότι 163 σχολεία που θα ήταν εκλογικά τμήματα έχουν καταληφθεί από οικογένειες.

Η εντολή που έχει δοθεί στην αστυνομία από τη Μαδρίτη, είναι να αποκλείσουν όλα τα κυβερνητικά κτίρια και να να απομακρύνουν τους ανθρώπους που έχουν συγκεντρωθεί σε σχολεία, που είναι προγραμματισμένο να λειτουργήσουν ως εκλογικά τμήματα.



Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η απομάκρυνσή τους θα γίνει αύριο, ενώ δεν γνωστοποιήθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες. Εξαρτάται από την αστυνομία για το πώς θα τους απομακρύνει, δήλωσε η ίδια κυβερνητική πηγή.

Οι εθελοντές που θα βοηθήσουν στην διεξαγωγή των εκλογών και θα χρησιμοποιήσουν τους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους, στο αυριανό απαγορευμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα άνω των 300.000 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια κυβερνητική πηγή.
Οι δυνάμεις ασφαλείας, που έχουν κατασχέσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου εκατομμύρια ψηφοδέλτια, εξακολουθούν να αναζητούν τις χιλιάδες κάλπες που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για το δημοψήφισμα οι αυτονομιστές.



Νωρίτερα σήμερα η αστυνομία της Ισπανίας πραγματοποίησε επιδρομή κατά του κέντρου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής της κυβέρνησης στην Καταλονία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “La Vanguardia” που επικαλείται τον ραδιοφωνικό σταθμό RAC1.

Τόσο η αστυνομία, όσο και το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, δεν επιβεβαίωσαν την επιδρομή.
Ένας δικαστής χθες, διέταξε την Google να κατεβάσει την εφαρμογή που έδινε πληροφορίες σχετικές με το απαγορευμένο από την ισπανική κυβέρνηση δημοψήφισμα, για την ανεξαρτησία, που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί αύριο στην Καταλονία.




Σε διάφορα εκλογικά κέντρα οι αστυνομικοί απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους, χωρίς να λείπουν τα επεισόδια και οι εντάσεις. 











0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου