Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Τα περίεργα σχέδια με τέρατα και οι καρικατούρες του Λεονάρντο ντα Βίντσι




Από τα σχέδια αυτά φαίνεται ότι ο Λεονάρντο είχε μία αγάπη για τα πρόσωπα και τα παράξενα κεφάλια έψαχνε να βρει θέματα να ζωγραφίσει που δεν ήταν απλά μόνο φυσικά αλλά του έβγαζαν και μία περιέργεια σαν εμφάνιση !



Ο λεοναρντο ήταν ικανός να ακολουθησει ένα άτομο για μία ολόκληρη μέρα και έτσι όταν τελικά θα αναλάμβανε να ξεκινήσει Το σχέδιό του θα μπορούσε να ζωγραφίσει τον άνθρωπο αυτόν με απόλυτη λεπτομέρεια!



Ουσιαστικά ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ηταν ενας μαγικος παρατηρητης και θα ζωγράφιζε μόνο ανθρώπους με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που ξεχώριζαν σαν να έψαχνε να βρει τις ιδιαίτερες φιγουρες «σημαδια που υπηρχαν μέσα στον πολιτισμό του και με αυτο τον τροπο να της σημειωση στο προσωπικο χαρτη του κοσμου του!



Ο πολιτικός γελοιογράφος και εικονογράφος γκόντζο έκανε μία σατιρική εικονογραφημένη βιογραφία του Ντα Βίντσι και είπε ότι ο Ντα Βίντσι δεν ήταν αυτό που φαινόταν να είναι !



Αναφέρθηκε επίσης σε ένα απόσπασμα που είχε ληφθεί από το σημειωματάριό του Ντα Βίντσι λέγοντας ότι …ο Πάπας είχε περιπλανηθεί με περιφρονημένος ανθρώπους και αξιωματούχους που έμοιαζαν σαν να γκρινιάζουν μπροστά σε ένα δικαστήριο και δεν είχαν ούτε τη χάρη που θα μπορούσαν να έχουν οι ζητιάνοι..!



Ο Ντάβιντσι γράφει ακομα στο σημειωματαριο του …ότι είχε τρόπους να εξυπηρετήσει τις σάπια μεταμφίεση της κοινωνίας του και οτι θα μπορούσε να φτιάξει έναν δράκο από αυτά που θα μπορούσε να δει μέσα στο Βατικανό… είπε ακόμα στις σημειώσεις του ότι θα μπορούσε να πάρει το κεφάλι ενός μαστιγίου ..τα μάτια από μία γάτα.. τα αυτιά ενός λαγωνικού.. το λειρί ενός κόκορα.. το καβούκι από μία χελώνα και τα φρύδια από ένα λιοντάρι και να δημιουργήσει ένα άσχημο τέρας…! Προφανώς μελετώντας και τις σημειώσεις του κατανοούμε ότι ο Νταβίντσι εβλεπε έναν κόσμο τελείως διαφορετικό από ότι όλοι οι άλλοι συνάνθρωποί του και είχε μία ευαισθησία που μπορούσε να δει πίσω από την πραγματική μορφή στο πώς έχουν τα πράγματα.




Οι καρικατούρες που σχεδίασε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δεν ήταν το ίδιο φρικιαστικές σαν και αυτή την περιγραφή που είχε δώσει στις σημειώσεις του αντίθετα μοιάζουν να απεικονίζουν ανθρώπους που έχουν λιγότερη ευσυνειδησία από τη μοναλίζα ή τον Χρήστο καθώς συμμετέχει στο τελευταίο δείπνο!…

Ωστόσο χάρη στην ικανότητα του Λεονάρντο και την αγάπη του για οποιαδήποτε ανθρώπινη μορφή οι καρικατούρες του συνέχισαν να εμπνέουν πολλούς

ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου