Συνεχίζει να υπάρχει, να ζει και να βασιλεύει ο γνωστός κακός ελληνικός συνδικαλισμός (κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο σωστός συνδικαλισμός είναι ευλογία και απαραίτητος για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων) ο οποίος θεωρεί ότι μπορεί να εξασκεί τις πρακτικές του και στο εξωτερικό και διαμαρτύρεται έξω από την ιραλνδική πρεσβεία για τα τέλη ύδρευσης που πληρώνουν οι Ιρλανδοί!
Σήμερα το πρωί, έλαβε χώρα στην Αθήνα μια πολύ πρωτότυπη διαμαρτυρία. Συλλογικότητες (sic) που στηρίζουν τον αγώνα των Ιρλανδών εργαζομένων ενάντια στα τέλη ύδρευσης συγκεντρώθηκαν έξω από την Ιρλανδική πρεσβεία.
Μάλιστα με ανάρτηση στο site του το ΣΕΚΕΣ – ΕΥΔΑΠ (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων και Συνταξιούχων για Δημόσια ΕΥΔΑΠ στην υπηρεσία της Κοινωνίας) είχε καλέσει από χθες σε κινητοποίηση έξω από την Ιρλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 7, απέναντι από το Καλλιμάρμαρο, στις 11.30 π.μ.
Οι πολίτες της Ιρλανδίας -ενός νησιού με συχνότατες βροχοπτώσεις- είχαν συνηθίσει να αποτελεί το νερό, δωρεάν παροχή. Πράγματι το νερό στην Ιρλανδία είναι άφθονο. Αυτό που δεν είναι άφθονο είναι οι υποδομές που δεν συντηρούνται για δεκαετίες με αποτέλεσμα η ποιότητα του νερού να είναι κάκιστη και πολλοί πολίτες να αναγκάζονται να το βράσουν πριν το χρησιμοποιήσουν.
Το ΣΕΚΕΣ – ΕΥΔΑΠ αναφέρει τα εξής:
«Οι Δίκες του Jobstown: Οι πρώτες πολιτικές δίκες στην Ιρλανδία εδώ και δεκαετίες!
Διαμαρτυρία στην ιρλανδική πρεσβεία, Πέμπτη 23/3, 11.30 π.μ.
Οι δίκες του Τζόμπσταουν (Jobstown) ξεκίνησαν στις 19 Σεπτέμβρη και αποτελούν μια ευθεία επίθεση του ιρλανδικού κατεστημένου στο κίνημα ενάντια στην επιβολή φόρου στην ύδρευση αλλά και γενικά ενάντια στα βασικά, δημοκρατικά δικαιώματα των Ιρλανδών εργαζομένων και κοινωνικών κινημάτων.
Η στοχοποίηση ειδικά του κινήματος ενάντια στα τέλη ύδρευσης έχει ακριβώς να κάνει με το γεγονός ότι πρόκειται για ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής το οποίο κατάφερε μια ιστορικής σημασίας νίκη αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αναστείλει τα μέτρα που είχε εξαγγείλει και ξεκινήσει να εφαρμόζει!
Η πρώτη δίκη διεξήχθη σε Δικαστήριο Ανηλίκων με κατηγορούμενο ένα… 17χρονο διαδηλωτή, ο οποίος και κρίθηκε ένοχος με την απίστευτη κατηγορία της «παράνομης παρακράτησης» (false imprisonment) της… αναπληρώτριας πρωθυπουργού της χώρας!
Κάτι που μπορεί να σημαίνει ακόμα και πολυετή κάθειρξη (η κατηγορία της «παράνομης παρακράτησης» μπορεί να επιφέρει ακόμα και ισόβια!) όχι μόνο γι’ αυτόν αλλά και για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ακόμα 17, οι οποίοι δικάζονται τον Απρίλη!
Τι έκαναν όλοι αυτοί; Συμμετείχαν σε καθιστική διαμαρτυρία μπροστά από το αυτοκίνητο της (πρώην) αναπληρώτριας πρωθυπουργού Τζόαν Μπάρτον στην πόλη Jobstown πριν 2 χρόνια, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν καθυστέρηση στη διαδρομή της για περίπου δύο ώρες. Η διαμαρτυρία βέβαια ήταν ειρηνική και η μόνη που άσκησε βία ήταν η αστυνομία. Η ίδια η Μπάρτον δεν κινδύνεψε φυσικά σε καμία περίπτωση.
Τα «στοιχεία» στα οποία βασίζονται οι κατηγορίες για «παράνομη παρακράτηση» αποκαλύπτουν την πραγματική διάθεση της κυβέρνησης και του κατεστημένου να ποινικοποιήσουν το κίνημα. Ενδεικτικά, ο 17χρονος κρίθηκε ένοχος με βάση τις εξής κατηγορίες (από το επίσημο κατηγορητήριο):
• Είπε στη ντουντούκα: «Joanie in your ivory tower- this is called people power» (Τζόαν εκεί ψηλά στον πύργο σου – αυτό εδώ είναι η λαϊκή εξουσία)
• Έκανε βόλτες πάνω κάτω
• Κάθισε κάτω και έλεγε και σε άλλους να κάνουν το ίδιο
• Έκανε χειρονομίες
• Έβγαλε βίντεο της Μπάρτον λέγοντας της «Μίλα μας Τζόαν»
Ο τρόπος σύλληψης μάλιστα των κατηγορούμενων ήταν ενδεικτικός: εισβολή ειδικών μονάδων τα ξημερώματα σε σπίτια σαν να πρόκειται για σεσημασμένους κακοποιούς ή τρομοκράτες!
18 άνθρωποι, αγωνιστές του κινήματος ενάντια στην πληρωμή του φόρου για το νερό κινδυνεύουν με σκληρές ποινές. Ανάμεσά τους o Paul Murfy, εκλεγμένος βουλευτής της ριζοσπαστικής Αριστεράς (μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος / CWI) και κομμάτι του κινήματος, δημοτικοί σύμβουλοι και πολλοί άλλοι. Πρόκειται για προσπάθεια να χτυπηθεί όχι απλά η Αριστερά και το κίνημα αλλά και επί της ουσίας το δημοκρατικό δικαίωμα της διαμαρτυρίας, τα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί εδώ και πάνω από ένα αιώνα.
Διαμαρτυρόμαστε, απαιτούμε, δηλώνουμε:
• Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία δεν ποινικοποιείται.
• Να αποσυρθούν οι κατηγορίες για τους αγωνιζόμενους Ιρλανδούς.
• Στηρίζουμε το Διεθνές κίνημα αλληλεγγύης στους αγωνιστές κατοίκους της Jobstown
• Συμμετέχουμε σε διαμαρτυρία έξω από την Ιρλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα (Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 7) την Πέμπτη, 23 Μάρτη, μέρα κινητοποιήσεων έξω από τις ιρλανδικές πρεσβείες σε όλη την Ευρώπη, στις 11:30 π.μ.»
Φυσικά το ερώτημα που προκύπτει είναι το ακόλουθο. Θα κάνουν τον ίδιο αγώνα όταν θα έρθει η σειρά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ και για τους Έλληνες πολίτες που έχουν ξεκινήσει ήδη να πληρώνουν το νερό σε τιμή... σαμπάνιας;
Βέβαια εδώ στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν πολλά προνόμια που έχουν οι συνδικαλιστές διαμέσου υψηλών τελών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου