Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Οι 6 τροφές που μας ανεβάζουν τη διάθεση (φωτό)





Η διατροφή μας, έρχεται για ακόμη μία φορά να μας αποδείξει πόσο σημαντική είναι και να μας δώσει τη λύση και γι αυτό.

Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τροφές που βελτιώνουν το μεταβολισμό μας, που ενισχύουν τη σεξουαλική μας διάθεση και που μας δίνουν περισσότερη ενέργεια. Έπειτα από όλα αυτά, όμως, η επιστήμη και οι ειδικοί, μας υποδεικνύουν και τις τροφές που μας βοηθούν στο να φτιάξουμε τη διάθεση μας.

Κανένας από εμάς δε γνωρίζει από πού προέρχεται η απέραντη χαρά και η ευχαρίστηση που, αναμφισβήτητα, νιώθουμε όταν τρώμε μία – και όχι μόνο- μπάλα παγωτό σοκολάτα ή την απόλαυση που νιώσαμε όταν γευτήκαμε για πρώτη φορά το αβοκάντο.

Η επιστήμη, όμως, ξέρει την απάντηση και μας εξηγεί γιατί αυτές οι τροφές αλλά και πολλές άλλες ενισχύουν την καλή μας διάθεση και κάνουν τις μέρες μας πιο όμορφες.

Ποιες είναι όμως αυτές οι τροφές;

1. Αβοκάντο



Το αβοκάντο ανήκει στο top5 των καλύτερων τροφών για την ενίσχυση της καλής διάθεσης σύμφωνα με τη διατροφολόγο, Zoe Bingley-Pullin. Η ίδια αποκαλύπτει ότι η αγαπημένη αυτή υπερτροφή περιέχει τυροσίνη, μία ουσία που βοηθά το σώμα να παράγει ντοπαμίνη, η οποία είναι γνωστή και ως κέντρο ευχαρίστησης του εγκεφάλου. Το αβοκάντο περιέχει επίσης περισσότερο φυλλικό οξύ από οποιοδήποτε άλλο φρούτο, ενώ η βιταμίνη Β που περιέχει δεν είναι μόνο ιδιαίτερα επωφελής για τις εγκύους, αλλά βοηθά στη μείωση της ομοκυστεΐνης, ενός αμινοξέος που συνδέεται άμεσα με το άγχος και την κατάθλιψη.

Τα αβοκάντο είναι επίσης γεμάτο με ωμέγα-3, τα οποία εδώ και πολύ καιρό συνδέονται με τη βελτίωση της όρασης και την υγεία της καρδιάς.

2. Λιπαρά ψάρια



Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν πολλά λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη μείωση της κατάθλιψης και του άγχους. Τα λιπαρά ψάρια είναι γεμάτα από τα λιπαρά οξέα, τα οποία το σώμα μας δεν είναι σε θέση να παράγει με φυσικό τρόπο, και συμβάλουν στην αύξηση τόσο της ντοπαμίνης όσο και της σεροτονίνης στον οργανισμό μας.

3. Μαύρη σοκολάτα



Είναι γεγονός ότι η μαύρη σοκολάτα έχει συνδεθεί με τη μείωση των ορμονών του στρες, όπως η κορτιζόλη, καθώς και με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν μαύρη σοκολάτα και στη συνέχεια αναγκάστηκαν να υποβληθούν σε μια αγχωτική κατάσταση, δύο ώρες αργότερα παρουσίασαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα των ορμονών του στρες σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καταναλώσει σοκολάτα.

Μια άλλη αμερικάνικη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας και σοκολάτας γάλακτος αρκούν για να μειωθεί το στρες στις γυναίκες.

4. Μπανάνες



Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα που ανέλαβε η MIND μεταξύ των ανθρώπων που πάσχουν από κατάθλιψη, πολλοί από αυτούς αισθάνονται πολύ καλύτερα αφού φάνε μια μπανάνα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι μπανάνες περιέχουν το αμινοξύ της τρυπτοφάνης, ένα είδος πρωτεΐνης που βοηθά στην παραγωγή της σεροτονίνης.

5. Καρύδα



Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι η γεύση δεν είναι η μόνη αίσθηση που συνδέονται με τη βελτίωση της διάθεσης. Η μυρωδιά της καρύδας έχει συνδεθεί με τη μείωση του στρες, βοηθώντας τους ανθρώπους να επιβραδύνουν τον καρδιακό ρυθμό τους και να σταθεροποιήσουν την αρτηριακή τους πίεση μετά από μια αγχωτική εργασία.

6. Σπανάκι



Το σπανάκι δεν είναι μόνο γεμάτο με την ουσία της σεροτονίνης και του μαγνησίου, αλλά είναι επίσης γεμάτο από ψευδάργυρο και φυλλικό οξύ, μετάλλων και βιταμινών που βοηθούν σημαντικά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου