Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

Ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στα Σκόπια – Αναπτύχθηκαν στρατιωτικές δυνάμεις – Οι πρώτες εικόνες






Toυ Κώστα Κομποθέκρα

Ξεκίνησε η εμφύλια σύγκρουση στα Σκόπια με σκοπιανά τεθωρακισμένα, στρατιωτικές και αστυνομικές δυνάμεις με βαρύ οπλισμό να αναπτύσσονται στο Τέτοβο και σε όλες τις περιοχές, πόλεις-κωμοπόλεις που υπάρχει αλβανικός πληθυσμός. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι τράβηξαν και τις φωτογραφίες που θα δείτε, έχουν πέσει και τα πρώτα πυρά. Την ίδια στιγμή χιλιάδες υποστηρικτές του Γκρουέφσκι βγήκαν στους δρόμους -μιλάνε για 100.000- για να διαδηλώσουν εναντίον των Αλβανών και της «Αλβανικής Πλατφόρμας».

Οι στρατιωτικές δυνάμεις αναπτύσσονται τόσο σε κύριες οδούς όσο και σε δευτερεύοντες, γεγονός που σημαίνει άμεση έναρξη επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα, η παραστρατιωτική οργάνωση των Σλάβων των Σκοπίων, “»Λιοντάρια», με διάγγελμα κήρυξε τον πόλεμο στους Αλβανούς. Συγκεκριμένα αναφέρουν σύμφωνα με δημοσίευμα:

«Λόγω της σοβαρότητας της πολιτικής κατάστασης στα Σκόπια, αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπισθούμε τους πολίτες της χώρας.

Δεν λαμβάνουμε μέρος με καμία πλευρά των πολιτικών κομμάτων θα κάνουμε κριτική σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κράτους. Η Ειδική Μονάδα «Λιοντάρια» βλέπουν μόνο το συμφέρον της χώρας και των πολιτών τους, ανεξάρτητα από θρησκευτικές, φυλετικές, εθνικές ή πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Καλούμε τον πρόεδρο της χώρας, να καλέσει τον πρέσβη της Δημοκρατίας της Αλβανίας και δημόσια να απολογηθεί για λογαριασμό της χώρας του στην ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας με την παρουσία της Πλατφόρμας των Τιράνων.Εάν δεν το κάνει, ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Αλβανίας να απελαθεί αμέσως από τη χώρα μας.

Τα αλβανικά κόμματα να σταματήσουν την εθνικιστική ρητορική και προωθήσουν τη συνύπαρξη και το σεβασμό στο Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους και να εγκαταλείψουν την ουτοπική ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.

Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι η ενότητα και η ανεξαρτησία του κράτους προστατεύονται.

Ζητάμε από τα σλαβικά κόμματα να καθίσουν σε ένα κοινό τραπέζι και να καθορίσουν με ακρίβεια τις κόκκινες γραμμές σε σχέση με το σλαβικό πληθυσμό, τα εθνικά συμφέροντα και τα δικαιώματα των εθνοτικών κοινοτήτων στο νότιο σλαβικό κράτος των Σκοπίων. Και να μην επιτρέψουν σε εθνική κοινότητα να ευνοείται σε βάρος των άλλων εθνικών κοινοτήτων», τονίζουν.

Πριν μέρες, ο Σκοπιανός πρόεδρος Γκεόργκι Ιβάνοφ είχε μιλήσει περί ύψιστης ετοιμότητας των σκοπιανών ενόπλων δυνάμεων για την προστασία , την εδαφική ακεραιότητα και ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ», ενόψει των απειλών των Αλβανών για εμφύλιο πόλεμο μέσα στην χώρα σε μια επανάληψη του 2001 , μετά την διορία 10 ημερών που έχει δοθεί για το σχηματισμό κυβέρνησης .




«Το ίδιο το κράτος με δικό του στρατό είναι πανέτοιμο με οποιοδήποτε κόστος για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της Δημοκρατίας των Σκοπίων», δήλωσε ο πρόεδρος και ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων, Γκεόργκι Ιβάνοφ, με την ευκαιρία της 25ης επετείου «Ramna Niva» που αφορά εορτή των εφέδρων.

Στην στρατιωτική τελετή παρέστησαν ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Metodi Velickovski, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί του στρατού, και πολλοί άλλοι.

«Σήμερα, ένα τέταρτο του αιώνα , αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις. Αλλά διαθέτουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις που είναι ο προστάτης μας σε όλες τις εξωτερικές και εσωτερικές απειλές, το καμάρι των πολιτών και η ελπίδα για την ειρήνη στη χώρα », πρόσθεσε ο Ιβάνοφ.

«Ο στρατός μας έχει κάνει μια σημαντική συμβολή στην επίτευξη των υψηλότερων προτύπων στον τομέα της άμυνας, και αυτό δείχνει την επιτυχία του με την απόκρουση όλων των απειλών στα νότια σύνορα μας», συνέχισε ο Σκοπιανός πρόεδρος.

«Από την ανεξαρτησία της μέχρι σήμερα, η ΠΓΔΜ έχει μια σταθερή πολιτική οικοδομώντας ένα σύστημα που επιτρέπει την πλήρη ενσωμάτωση της στο Ευρω-Ατλαντικό σύστημα , σύμφωνα με τα συμφέροντα τις ανάγκες και τις ευκαιρίες της χώρας.

Ο μετασχηματισμός και ο εκσυγχρονισμός του συστήματος άμυνας είναι μια ισχυρή δέσμευση και υποχρέωσή μας , παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες», κατέληξε δήλωσε ο Ιβάνοφ δείχνοντας σαφώς την αλβανική πλευρά και τα σχέδια για αιματοκύλισμα της χώρας .

Για όλες τις εξελίξεις, το pentapostagma.gr σας είχε ενημερώσει στα άρθρα Χάος στα Σκόπια: Απειλές πολέμου από την Αλβανία – Αναπτύχθηκαν οι παραστρατιωτικές δυνάμεις του Γκρουέφσκι EKTAKTO: Πολεμικό διάγγελμα του UCK στα Σκόπια και παρέμβαση Βουλγαρίας – Μεγάλη στρατιωτική κινητοποίηση από Σερβία, Κόσοβο και Αλβανία , ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε πολεμική ετοιμότητα τέθηκε ο Στρατός των Σκοπίων – Διορία 10 ημέρες και μετά εμφύλιος πόλεμος















pentapostagma



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου