Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Τι ΚΡΥΒΕΙ η ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ του ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ;




Γράφει ο Σπύρος Μακρής,

Όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε ποιός ήταν ο Κολοκοτρώνης, τι έκανε για την πατρίδα και πως πέθανε.

Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια πράγματα που περιβάλλονται από κάποιο μυστήριο.

Ένα από αυτά είναι η περικεφαλαία του.

Σχεδόν παντού, σε όλες τις μεταγενέστερες απεικονίσεις του, πορτραίτα, αγάλματα, προτομές κλπ, εμφανίζεται να φοράει μία περικεφαλαία.

Ωστόσο, η πραγματική ιστορία της αρματωσιάς του, τουλάχιστον, σε ό,τι αφορά την περικεφαλαία, θα μας αφήσει έκπληκτους.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Μία περικεφαλαία που βρίσκεται στην Παλαιά Βουλή των Ελλήνων, φαίνεται να λογαριάζεται ως του Κολοκοτρώνη.

Παρατηρώντας την θα δούμε πως μπροστά υπάρχει ένας ισοσκελής σταυρός, στις δύο πλευρές υπάρχει ένα δυσδιάκριτο ή στραπατσαρισμένο έμβλημα, ενώ στην χρυσή ζώνη που την περιτρέχει, υπάρχει ένα πρόσωπο:



Παρατηρώντας το «πρόσωπο» καλύτερα, θα δούμε ότι είναι ένα Γοργόνειο:




Το γοργόνειο είναι ένα αρχαίο σύμβολο που έφερε η θεά Αθηνά στον θώρακα και την ασπίδα της. Είναι επίσης κάτι που δείχνει βαθμό μύησης ή απλά μύηση σε κάποια «μυστήρια» ή «στοές».

Αρκετοί έχουν υποστηρίξει πως αυτό θα μπορούσε να είναι μία σημαντική ένδειξη πως ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν ήταν χριστιανός, σε συνδυασμό με τον ισοσκελή σταυρό του Δία.

Όμως το περίεργο είναι ότι σε αντίθεση με ό,τι ξέραμε ως τώρα, ο Κολοκοτρώνης δεν φορούσε περικεφαλαία.

«Οι ιστορικοί μας το γνωρίζουν, κι ας υπονοούν τα σχολικά εγχειρίδια το αντίθετο…

»Ένα σκουφάκι φορούσε συνήθως ο μπαρουτοκαπνισμένος γέρος, με ξυρισμένο το μπροστινό της κεφαλής, κατά την τακτική των Αρβανιτών πολεμιστών της εποχής, και με μία… ροκάδικη (άντε, ας αυθαιρετήσουμε κι εμείς χάριν αστεϊσμού) μακριά γκρίζα χαίτη στον σβέρκο.



»Η σωζόμενη στην Παλαιά Βουλή περικεφαλαία είναι αγγλική, από την προεπαναστατική εποχή που ο Κολοκοτρώνης υπηρετούσε ως μισθοφόρος των Άγγλων στη Ζάκυνθο. Είναι εξάρτημα της επίσημης στολής του Άγγλου ταγματάρχη. Το κουβαλούσε μαζί του ως ενθύμιο, όχι ως τεκμήριο ελληνικότητας»

Μαθαίνουμε επίσης:

«Ἀγαποῦσε νὰ φορεῖ περικεφαλαίαν, ὡς σημεῖον ἀρχαίου ἑλληνισμοῦ. Τὴν ἐφόρει καὶ εἰς τὰ ἀποβατήρια τοῦ Βασιλέως εἰς Ναύπλιον καὶ ἦτον ὁ μόνος μὲ τὴν περικεφαλαίαν του. Δὲν μετεμορφώθη ὅμως ἀπὸ Θεόδωρος εἰς Σόλωνα ἢ Ἐπαμεινώνδα. Εἶχε ἀρκετὸν νοῦν καὶ πατριωτισμόν, διὰ νὰ μὴ στέρξει εἰς τὴν μεταμόρφωσιν· εἶχε καὶ ὑπόληψιν εἰς τὸ βάπτισμά του».

Τι συμβαίνει εδώ; Για ποιό λόγο υπήρξε αυτή η ιστορική «διαστρεύλωση» -αν η λέξη ταιριάζει…

Και, αν όλοι οι μεταγενέστεροι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες κλπ, βασίστηκαν στην σωζόμενη περικεφαλαία της Παλαιάς Βουλής για να δημιουργήσουν στα έργα τους τον Κολοκοτρώνη με περικεφαλαία, για ποιό λόγο απουσιάζει το «γοργόνειο» σε αυτά;



Υποθέσεις και ισχυρισμοί θα μπορούσαν να γίνουν πάρα πολλοί, όμως, αν η ιστορική εμφάνιση του Κολοκοτρώνη είναι τόσο πολύ διαφορετική από την πραγματικότητα, φανταστείτε πόσα μπορεί να κρύβονται πίσω και πέρα από την ιστορική εμφάνιση… στα ιστορικά παρασκήνια…

Για ποιό λόγο ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης παρουσιάζεται με μία περικεφαλαία αρχαϊκού τύπου η οποία, όμως, δεν του ανήκε και απλά την φορούσε επιλεκτικά, αλλά δεν πολεμούσε με αυτήν;

Ποιά ήταν η σχέση του με τον άγγλο ταγματάρχη, ιδιοκτήτη της περικεφαλαίας;

Τι ρόλο είχαν τα σύμβολα; Τι γνώριζε ο Κολοκοτρώνης γι αυτά και τι γνώριζαν αυτοί που τον «καθιέρωσαν» με περικεφαλαία;

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, αν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο μυστικό πίσω από όλα αυτά που δεν βλέπουμε, δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε και που, ίσως, δεν μάθουμε ποτέ…

diadrastika.com


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου