Παρασκευή 31 Μαρτίου 2017

ΠΡΟΣΟΧΗ: Νέα τηλεφωνική απάτη – Αρκείται μόνο σε ένα «ναι» στα θύματα του – Πως να την αποφύγετε




Μια νέα τηλεφωνική απάτη που βασίζεται στην απλή εκτέλεση της, φαίνεται να είναι εξαιρετικά «κερδοφόρα» για αυτούς που την έστησαν και να κοστίζει σημαντικά χρηματικά ποσά στα θύματά της που αρκεί να κάνουν το λάθος να πουν τη λέξη «ναι» («yes»).



Η επιτροπή ομοσπονδιακών επικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ προειδοποιεί τους πολίτες πως σε περίπτωση που απαντήσουν σε τηλεφωνική κλήση και κάποια στιγμή ακούσουν να τους ρωτάνε «με ακούς;» («Can you hear me?») εκείνοι θα πρέπει να απαντήσουν «όχι» ή ακόμη να καλύτερα νατερματίσουν την κλήση, σύμφωνα με την huffingtonpost.gr.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δηλαδή κάποιος απαντήσει «ναι» -στην ηχογραφημένη φωνή που ακούει τη γραμμή- οι απατεώνες θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους την φωνητική υπογραφή του θύματος τους η οποία μπορεί να αντικαταστήσει- βάσει νομοθεσίας- την κανονική υπογραφή. Με τη χρήση αυτής τη φωνητικής εμφανιστούν ως τα θύματά τους και να προχωρήσουν σε χρεώσεις σε βάρος τους μέσω τηλεφώνου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της FCC οι απατεώνες που καλούν, εμφανίζονται ως εκπρόσωποι οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες και μπορεί να γνωρίζουν το πρόσωπο που λαμβάνει την κλήση.

Η FCC έδωσε μερικές συμβουλές που ισχύουν για όλους μας:

Μην απαντάτε σε κλήσεις από άγνωστο τηλεφωνικό αριθμό. Αφήστε να «απαντήσει» ο τηλεφωνητής

Εάν απαντήσετε και αυτός που σας κάλεσε σας ζητήσει να πατήσετε κάποιο κουμπί στο τηλέφωνο για να μην λαμβάνετε πλέον τέτοιες κλήσεις, τερματίστε την κλήση αμέσως. Πολλοί απατεώνες χρησιμοποιούν αυτό το τρικ για να αναγνωρίσουν και στη συνέχεια να στοχοποιήσουν τα θύματά τους

Εάν λάβετε μια ύποπτη κλήση, σημειώστε το τηλέφωνο από το οποίο σας κάλεσαν και προχωρήστε σε καταγγελία για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα

Ρωτήστε τον τηλεφωνικό σας πάροχο εάν διαθέτει υπηρεσία που μπλοκάρει ύποπτες κλήσεις.







0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου