Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Ερντογάν: Κανείς Ευρωπαίος δεν θα είναι πλέον ασφαλής



Νέα πρόκληση από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αυτήν τη φορά προειδοποίησε πως οι Ευρωπαίοι σε όλον τον κόσμο δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στους δρόμους, αν συνεχίσουν να συμπεριφέρονται έτσι.

«Αν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα σημείο της Γης, δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους. Εμείς, ως Τουρκία, καλούμε την Ευρώπη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία» τόνισε ο Ερντογάν σε εκδήλωση για δημοσιογράφους στην Άγκυρα, όπως αναφέρει το Reuters.

Η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανακοπή της μεγαλύτερης ροής προσφύγων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρίσκεται κοντά σε κατάρρευση, δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Φιλοξενώντας περίπου τρία εκατ. πρόσφυγες και ανακόπτοντας τη μετανάστευσή τους στην Ευρώπη, η Τουρκία έχει σώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση από μια «ρατσιστική» αντίδραση που απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα της Ε.Ε., επεσήμανε ο Ομέρ Τσελίκ σε συνέντευξή του χθες στην Άγκυρα.



Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία «μονόπλευρη», είπε ότι η Τουρκία δεν έχει καμία υποχρέωση να«Αν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος, σε κανένα σημείο της Γης, δεν θα μπορεί να περπατά με ασφάλεια στους δρόμους» συνεχίσει να την εφαρμόζει, προσθέτοντας ότι η δέσμευση της χώρας του να εξακολουθήσει να επιδιώκει την ένταξη στην Ε.Ε. είναι αδιαπραγμάτευτη.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε αυτούς τους ανθρώπους στον θάνατο, αλλά μια συμφωνία έχει δύο πλευρές και εάν η μία πλευρά δεν συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, τότε δεν θα το κάνει ούτε η άλλη» δήλωσε ο Τσελίκ. «Εάν η συμφωνία για το προσφυγικό καταρρεύσει, αυτό που προβλέπουμε είναι ξεκάθαρο: δεν θα συνεργαστούμε με κανέναν μηχανισμό που λειτουργεί εκ μέρους της Ε.Ε.» πρόσθεσε.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου