Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017

Παρακολουθούν τα πάντα




Την Τρίτη το WikiLeaks δημοσιοποίησε στοιχεία που δείχνουν εκτεταμένη ηλεκτρονική κατασκοπευτική δραστηριότητα της CIA, κάτω από την κωδική ονομασία «Vault 7».

Τα 8.761 έγγραφα-φωτιά, όπως τα χαρακτηρίζει, «αποτελούν την πλειοψηφία των στοιχείων του οπλοστασίου της CIA για χάκιν, και διασπορά ιών για υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές»Τα 8.761 έγγραφα-φωτιά, όπως τα χαρακτηρίζει, «αποτελούν την πλειοψηφία των στοιχείων του οπλοστασίου της CIA περί hacking, και διασπορά ιών για υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές».

Η αντίδραση όσων έχουν δεχθεί τις επιθέσεις – ιδίως με ιούς τηλεκατευθυνόμενους από την «company»- θεωρείται πως θα ξεκινήσει με δικαστικές διώξεις.

Αντίθετα κάποιοι –που έχουν εργασθεί σε διάφορες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, θεωρούν πως το «οπλοστάσιο» αυτό της CIA είναι «νομότυπο» και προς όφελος των αμερικάνικων συμφερόντων.

Το Wiki επιμένει πως θα φέρει στο φως της δημοσιότητας και νέα αποκαλυπτικά στοιχεία στο άμεσο μέλλον.

Με δεδομένη την εκρηκτική και πολωμένη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και τη διαμάχη που είχε ξεσπάσει ανάμεσα στον πρόεδρο Τραμπ και την αμερικανική κοινότητα αντικατασκοπίας, η διαρροή αυτή του WikiLeaks, προκαλεί νέα ένταση με τις δυνατότητες της αμερικανικής διακυβέρνησης για τις δυνατότητες συλλογής πληροφοριών, από όλο τον κόσμο.

Διατηρεί επίσης τον ιστότοπο του WikiLeaks για μια ακόμη φορά, στο επίκεντρο πολιτικής θύελλας ιδιαίτερα ενοχλητικής για τις δραστηριότητες των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών.

Τέλεια πολεμοφόδια

Ουδείς μπορεί να κατηγορήσει το Wikileaks, ότι διαλέγει λάθος στιγμή για τις αποκαλύψεις του.
Το περασμένο Φθινόπωρο είχε δώσει στη δημοσιότητα τα emails της Χίλαρι Κλίντον, παρεμβαίνοντας έτσι με τον δικό του τρόπο στην προεδρική προεκλογική εκστρατεία.

Τώρα, σε μια στιγμή που η πολιτική ατμόσφαιρα στην Ουάσιγκτον προσομοιάζει με χάος, δημιουργεί ένα ακόμη πιο ομιχλώδες τοπίο, προκαλώντας σύγχυση προκαλώντας τους ειδικούς να βρουν ποια είναι τα πραγματικά στοιχεία αλλά και τους κάθε είδους σχολιαστές να προκαλέσουν θόρυβο στην κατεύθυνση που επιθυμούν.

Έμμεσα όμως, έρχεται να επιβεβαιώσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν λίγες ημέρες είχε μέσω Twitter κατηγορήσει τη διακυβέρνηση Ομπάμα, ότι είχε παγιδεύσει με ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης τον Trump Tower. Επειδή τα στοιχεία που αποκάλυψε το Wikileaks, αναφέρονται ακριβώς στην εποχή διακυβέρνησης Ομπάμα.

Άμεση αντίδραση στις αποκαλύψεις αυτές, ήρθε από τον ιστότοπο Infowars όπου ο Άλεξ Τζόουνς υποστηρίζει πως «έτσι στηρίζεται η θεωρία πως η CIA βρισκόταν πίσω από τις φερόμενες ηλεκτρονικές παρεμβάσεις Ρώσων χάκερς προκειμένου να υπονομευθεί ο πρόεδρος Τραμπ.


Το ίδιο υποστήριξε και ο ακροδεξιός Milo Yiannopoulis που έγραψε στον ιστότοπό του ότι «η CIA έδειξε την ικανότητά της να μιμείται τους Ρώσους».

Οι αποκαλύψεις

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ διαθέτει διάφορους τρόπους για να παρακάμπτει τις άμυνες διαφόρων γνωστών αντι-ιικών προγραμμάτων και τειχών προστασίας και να παρεισφρέει σε υπολογιστές, σύμφωνα με τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος WikiLeaks.

Η CIA φέρεται επίσης να έχει βρει τρόπο να εισβάλει σε συστήματα στα οποία εφαρμόζονται οι λεγόμενες air gap defenses (σ.σ. δεν είναι δηλαδή συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο ή με άλλα μηχανήματα που συνδέονται στο Διαδίκτυο ή μη ασφαλή τοπικά δίκτυα). Σύμφωνα με το WikiLeaks, η CIA έχει ολόκληρες μονάδες ειδικευμένες στη συγγραφή malware, λογισμικού παραβίασης των smartphones — είτε έχουν το iOS της Apple, είτε το Android της Google.

Ο ιστότοπος του Τζούλιαν Ασάνζ έδωσε επίσης έναν υπερσύνδεσμο που οδηγεί σε ένα αρχείο το οποίο περιέχει το πρώτο μέρος των εγγράφων. Συνολικά το πρώτο μέρος αποτελείται από 8.761 έγγραφα από το Κέντρο Πληροφοριών του Κυβερνοχώρου και αποτελεί συνέχεια των κατασκοπευτικών σχεδίων της CIA για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές που είχε αποκαλύψει ο WikiLeaks τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με ένα από αυτά τα απόρρητα έγγραφα το προξενείο των ΗΠΑ στη Φραγκφούρτη της Γερμανίας χρησιμοποιείται ως «μυστική βάση των χάκερ της CIA». Οι πράκτορες της Υπηρεσίας κυκλοφορούν με διπλωματικά διαβατήρια και έχουν την κάλυψη της κυβέρνησης.

Σύνταξη Κ. Μπετινάκης



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου