Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Κρυπτοζωολογία: Αναζητώντας πλάσματα της φαντασίας



Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι λατρεύουν να αναζητούν τα ανεξήτητα μυστήρια που ίσως βρίσκονται κρυμμένα μέσα στην φυσική μας πραγματικότητα. Αυτή η αναζήτηση του υπερβατικού πολλές φορές βασίζεται σε βάσιμα στοιχεία, ενώ άλλες απορρέει από την φαντασία μας ή τους θρύλους που μεταλαμπαδεύονται από γενιά σε γενιά και εδραιώνονται ως πραγματικότητα, δίχως κανείς όμως να καταφέρει να αντικρύσει το φαινόμενο. Μία τέτοια ενασχόληση είναι και η Κρυπτοζωολογία, που εντάσσεται στην σφαίρα της Συνωμοσιολογίας και της υπερβολικής θεώρησης του υπερφυσικού. Όμως εκείνοι που αναζητούν τα τρομερά πλάσματα της Κρυπτοζωολογίας είναι πολλοί, σε μία προσπάθεια να επιβεβαιώσουν πως η πραγματικότητα κρύβει μέσα της ανυπέρβλητα μυστικά. Εσύ θα αναζητούσες ποτέ κάποιο από τα τέρατα της Κρυπτοζωολογίας;
ΤΙ ΕΊΝΑΙ Η ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΊΑ;

Η λέξη Κρυπτοζωολογία σημαίνει κυριολεκτικά “η μελέτη των απόκρυφων πλασμάτων”, εκείνων των τεράτων που κινούνται μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και που η επιστήμη δεν έχει καταφέρει ακόμη να εντοπίσει και να αναγνωρίσει ως είδος. Αυτά τα “Μυστικά” πλάσματα είναι γνωστά ως “Κρυπτίδια”. Η Κρυπτοζωολογία έχει αποκτήσει εύλογα την φήμη μίας “τρελής” θεωρίας συνωμοσίας, που αγαπούν να αναζητούν οι ίδιοι άνθρωποι που ψάχνουν για Α.Τ.Ι.Α χρησιμοποιώντας ραδιοφωνικές συσκευές τυλιγμένοι με αλουμινόχαρτο στο κεφάλι για να αποφύγουν τις εξωγήινες “παρεμβολές”. Όμως υπάρχουν και άνθρωποι που αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα αυτή την αναζήτηση των σχεδόν υπερφυσικών πλασμάτων.



Βέβαια η αμφισβήτηση κυριαρχεί, αφού ένας σοβαρός Βιολόγος ή Ζωολόγος που θα επιχειρήσει να ξοδέψει χρόνο και χρήμα για το “κυνήγι” των μυθικών πλασμάτων, μάλλον το μόνο που θα κατορθώσει είναι να καταστρέψει την καριέρα του. Οπότε γιατί υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως αυτά τα μυθικά όντα υπάρχουν;
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΆ Η ΑΝΑΖΉΤΗΣΗ ΤΩΝ ΜΥΘΙΚΏΝ ΠΛΑΣΜΆΤΩΝ




Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι άνθρωποι λέμε ιστορίες για παράξενα ζώα και μυθικά πλάσματα από την αρχή της ιστορίας μας και με την εφεύρεση της Γλωσσικής επικοινωνίας. Όμως η σύγχρονη Κρυπτοζωολογία δεν είναι πολύ παλιά αφού δημιουργήθηκε το 1892, όταν ο Ολλανδός Ζωολόγος Anthonie Cornelis Oudemans δημοσίευσε το χειρόγραφο με τίτλο “The Great Sea Serpent”.



Στις σελίδες του ο Oudemans αναφέρει τις εμφανίσεις θαλάσσιων ερπετών που αποδίδονται σε ένα άγνωστο είδος γιγάντιας φάλαινας. Ο Oudemans ήταν ένας αξιόλογος και φημισμένος Επιστήμονας, ενώ ήταν και Διευθυντής των Ολλανδικών Βασιλικών Ζωολογικών κήπων,
και όμως κανείς δεν πήρε το βιβλίο του στα σοβαρά. Και φυσικά κανείς δεν ανακάλυψε ακόμη αυτή την Γιγάντια φάλαινα.



Ο Εξερευνητής Bernard Heuvelmans είναι μία ακόμη αξιοσημείωτη προσωπικότητα της πρώιμης Κρυπτοζωολογίας. Το 1955 ο Heuvelmans δημοσίευσε το “On the Track of Unknown Animals”, ένα βιβλίο που του χάρισε τον τίτλο “Πατέρας της Κρυπτοζωολογίας”. Το βιβλίο του παρέδωσε μία αναλυτική λίστα με Κρυπτίδια που βρίσκονται παντού στον κόσμο, και ενέπνευσε πολλούς να αγαπήσουν την αναζήτηση αυτών των πλασμάτων. Στις ημέρες μας μπορείς να συναντήσεις παντού την Κρυπτοζωολογία. Υπάρχει το Finding Bigfoot του Animal Planet, ενώ τα Destination Truth και Beast Hunter (National Geographic) είναι δύο ακόμη εκπομπές που ασχολούνται με την έρευνα αγνώστων πλασμάτων. Εδώ δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε το εξής : Αν όλοι αυτοί οι άνθρωποι αναζητούν αυτά τα μυθικά πλάσματα, τότε γιατί κανεις ακόμη δεν έχει κατορθώσει να τα αντικρύσει ξεκάθαρα;
ΤΙ ΕΡΕΥΝΆ Η ΚΡΥΠΤΟΖΩΟΛΟΓΊΑ;


Αν η Κρυπτοζωολογία είναι η μελέτη και η αναζήτηση των άγνωστων πλασμάτων, τότε θα μπορούσαμε όλοι να πούμε πως με μία σύντομη αναζήτηση στα γύρω μέρη, μετατραπήκαμε σε Κρυπτοζωολόγους. Όμως αυτή η αναζήτηση αφορά άγνωστα και ίσως ανύπαρκτα ζώα ή πλάσματα, και άρα η ενασχόληση είναι πιο ακριβή και χρονοβόρα και από ένα μηνιαίο σαφάρι στην Αφρική. Η Κρυπτοζωολογία επικεντρώνεται στην αναζήτηση μεγάλων ζώων και πλασμάτων, που μάλλον αν υπήρχαν δεν θα μπορούσαν να “κρυφτούν” από την κοινή θέα για τόσο πολύ. Μερικά πιστεύεται πως είναι αληθινά ζώα, έστω και αν δεν έχουν ανακαλυφθεί από την Επιστήμη.

Στην λίστα υπάρχουν και αρκετά ζώα που κάποτε υπήρχαν στη Γη, όμως η επιστήμη αναφέρει πως έχουν εξαφανιστεί ως είδη αιώνες πριν. Μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως προϊστορικά τέρατα τριγυρνούν στα πέρατα της Γης. Και φυσικά, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και πλάσματα που κινούνται στα όρια της φαντασίας, που τείνουν να θεωρούνται υπερφυσικά, εξαιτίας των χαρακτηριστικών τους , αλλά και των παράξενων ιδιοτήτων τους, όπως η nessie του Λοχ Νες, ή το Τσουπακάμπρα.

Δείτε την ιστορία του Τσουπακάμπρα και άλλα ανεξήγητα φαινόμενα στο βίντεο από κάτω:




Αυτά είναι τα σημεία που διαχωρίζουν την Κρυπτοζωολογία από την συμβατική επιστήμη. Όμως οι άνθρωποι που αγαπούν αυτή την αναζήτηση δεν πτοούνται. Εξάλλου δεν θα ήταν φανταστικό να ανακάλυπτε κάποιος ένα τέτοιο πλάσμα; Δεν θα επιβεβαίωνε αυτόματα πως το υπερφυσικό όντως υπάρχει ανάμεσά μας;
ΠΙΣΤΕΎΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΆΞΕΝΑ ΠΛΆΣΜΑΤΑ;


Η ερώτηση “Πιστεύεις σε παράξενα πλάσματα” είναι μάλλον η λάθος ερώτηση, αφού αρκετά πλάσματα της Κρυπτοζωολογίας είναι ίσως αληθινά. Η Επιστήμη ίσως κάποια στιγμή επιβεβαιώσει την ύπαρξη μερικών τέτοιων ζώων με την πάροδο του χρόνου, αν όντως υπάρχουν.
Η αναζήτηση των Κρυπτιδίων, για ένα σωστό Κρυπτοζωολόγο, κρύβεται στην έρευνα μέσα από δεδομένα και πιθανά στοιχεία ύπαρξης του πλάσματος, και όχι από την πίστη στα μυθολογικά πλάσματα, την υπερβατική αναζήτηση και το υπερφυσικό. Βέβαια οι περισσότεροι άνθρωποι που αναζητούν τα κρυπτίδια αυτά, το κάνουν όχι για να ανακαλύψουν ένα νέο είδος ζώου, αλλά για να έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την υπερφυσική πλευρά της ζωής, μέσα από ένα πλάσμα που δεν θα μπορούσε να υπάρχει υπό φυσιολογικές συνθήκες. Εξιτάρονται από την υπερφυσική αναζήτηση, και όχι την επιβεβαίωση ύπαρξης ενός ακόμη ζώου!

Τα περισσότερα από αυτά τα πλάσματα που ίσως υπάρχουν, μέσα από θεάσεις και άλλες αποδείξεις, μπορούν ίσως να αποδειχθούν επιστημονικά. Όμως πως θα εξηγηθεί η πιθανή επιβεβαίωση της ύπαρξης ενός θρυλικού πλάσματος, που η επιστήμη απορρίπτει μόνο και στο άκουσμα της πιθανής εμφάνισής του; Τι θα συνέβαινε στην ανθρώπινη δογματική πεποίθηση όταν θα κατανοούσε πως το υπερφυσικό δεν είναι μία έννοια μακρινή και άπιαστη, αλλά κρύβεται δίπλα του, στον ίδιο φυσικό χώρο που ζει και βαδίζει και ο ίδιος; Ακόμη τι θα συνέβαινε στο ίδιο το πλάσμα, όταν θα έπεφτε πάνω του το φως της δημοσιότητας; Το πιθανότερο είναι πως έστω και αν υπήρχε ένα από αυτά τα Θρυλικά πλάσματα, με την αιχμαλώτισή του, θα γινόταν θυσία προς τιμήν της άρνησης που διέπει τους δογματικούς ανθρώπους.

Όσοι λατρεύουν την Κρυπτοζωολογία, αναζητούν ταυτόχρονα και τα μυστήρια που εξιστορούνται για χιλιετίες, όμως δεν επιβεβαιώνονται σχεδόν ποτέ. και ίσως είναι καλύτερα, γιατί μερικά μυστήρια πρέπει να παραμένουν κρυφά, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα και τις δογματικές αντιλήψεις.Ανεξάρτητα από το τι θα ανακαλυφθεί στο μέλλον, είναι βέβαιο πως η δίψα για την αναζήτηση του αγνώστου δεν θα πάψει ποτέ. Δεν θα σταματήσουμε ποτέ να λέμε ιστορίες για παράξενα πλάσματα ή ανεξήγητα φαινόμενα.. Πάντα θα υπάρχει χώρος για το μυστήριο, και πάντα θα υπάρχουν άνθρωποι που θα αγαπούν την Κρυπτοζωολογία.
MIND HACK

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου